Chronische huidziekten

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 885 woorden
  • 26 februari 2000
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
74 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Chronische huidziekten. In dit werkstuk worden de huid, de functies van de huid en chronische ziekten van de huid behandeld. Dit onderwerp heb ik gekozen omdat het me wel leuk leek om over dit project te lezen. Ik wist niets van chronische huidziekten en wou er wel wat meer over weten. De Huid Onze huid heeft 6 belangrijke functie ‘s : 1. Barrière tegen de buiten wereld (zoals infecties, chemische en fysische invloeden.) Infecties kunnen minder goed binnenkomen als je huid gaaf is. Bovendien biedt de huid bescherming tegen chemische invloed: b.v. zure stoffen en tegen fysische invloed: b.v. kou, warmte .
2. Temperatuurregulatie Door bloedvaatjes in je huid open te zetten zodat er veel bloed door heen kan, kan je warmte buiten je lichaam laten gaan als je te warm bent (bij rennen ‘voetballen enz. kan je helemaal warm, rood worden en gaan zweten). Ben je te koud dan knijpen je bloedvaatjes dicht. 3. Vochtbalans De huid biedt bescherming tegen uitdroging door het stratum corneum (= hoornlaag ) en actieve vochtuitscheiding door zweet secretie. De huid regelt de vochtbalans 4. Vitamine –D synthese, Vitamine D synthese = vitamine D wordt gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. 5. Vetreserve Onder de huid wordt vet opgeslagen. 6. Tastzin, pijnzin, temperatuurszin Met behulp van de huid kun je pijn, warmte of kou en vormen Voelen. Waaruit bestaat de huid? De huid bestaat uit twee verschillende lagen, elk met hun eigen specifieke functies. 1. Epidermis (opperhuid). Hierin lopen geen bloedvaatjes. Voorbeelden van soorten opperhuid zijn: Verhoornende cellen, met aan de oppervlakte de hoornlaag. Melanocyten (betekent pigmentcellen) Langerhans-cellen (afweercellen) 2. Dermis {cutis, leder huid}. Een laag met kleine bloedvaatjes: de capillaire vaten. Een laag met bindweefsel en elastische vezels. Tussen dermis en de spieren ligt de subcutis (onderhuids vetweefsel).
Wat zijn Chronische huidziekten? Chronische huidziektes zijn huidziektes die langdurig zijn, soms niet te genezen alleen tijdelijk verminderen. b.v.: Brandwonden Brandwonden. De verbranding zelf is niet chronisch, maar het littekenweefsel wat je na een flinke brandwond krijgt wel. Bij het genezen schrompelt de huid. Op bepaalde plaatsen kan dat flinke problemen geven. B.v. als de huid bij gewrichten schrompelt kan het moeilijk zijn om het gewricht te buigen of te strekken. Vooral bij kleine handgewrichten is dat het geval. Is de brandwond rondom (rond arm/been/vinger etc) dan kunnen bloedvaatjes door het krimpen van de huid afgeknepen worden. Brandwonden zijn niet aangeboren, besmettelijk of erfelijk, maar meestal door ongelukken. Bij de gebieden waar de huid zo geschrompeld is, dat het pijn doet moet een chirurg (plastisch chirurg) operen om de huid weer losser te krijgen. Psoriasis Deze ziekte is erfelijk. Het is niet besmettelijk en per persoon die de ziekte heeft kan het heel erg verschillen hoe ernstig het is, ook van hoe oud je bent voor je het voor de eerste keer krijgt. Het verschilt ook met hoe vaak en hoe veel je er last van kan hebben, vooral op strekzijde van knieën, ellebogen, stuitje en het behaarde hoofd. In de opperhuid is er een verhoogde celdeling. Er worden te veel cellen aan gemaakt, je krijgt een ophoping van cellen die niet genoeg verhoornen en snel loslaten waardoor je een schilferige huid krijgt. Je ziet dikke rode plekken met witte schilfering die witter wordt als je erover krabt. Dat heet ‘het kaarsvetfenomeen’. Behandeling: genezing is niet goed mogelijk. Je probeert de plekjes lange of korte tijd weg te krijgen. Om te grote celgroei te verminderen of te stoppen kun je: ? zalven op de huid ? lotion op het haar te ? als het ernstig is dan zijn er soms tabletten ? zon en zee ? lichterapie Lupus Oorzaak: combinatie van erfelijk, immunologisch en oorzaken van buitenaf. De eigen afweer is tegen eigen cellen gericht, deze reactie kan met name door veel zonlicht of door het slikken van bepaalde medicijnen op gang komen. Plekken op de huid met name op aan de zon blootgestelde gebieden (gezicht, hals, armen en handen). Lupus is niet besmettelijk. Scherp begrensde, schilferende rode verdikte plekken in de huid, soms kleine verwijde vaatjes in de huid. Behandeling: - vermijden van zonlicht, hitte - zonwerende crème - evt. ontstekingremmende medicijnen Vitiligo. Niet besmettelijk, wel familiair. Vlekken op het lichaam zonder kleur. Er zijn geen pigment cellen meer in de opperhuid. Vitiligo komt met name veel voor op de handrug, gezicht, oksels, en het onderbroek gebied ?Doordat er geen pigment cellen zijn, zijn deze stukjes huid erg gevoelig voor zonlicht

Behandeling: ?lichtbehandeling ?beschermende creme tegen de zon ?als de persoon zich schaamt: camouflage creme “Ze moeten wel een dikke huid hebben” Toen ik in het boek van chronische huidziekten keek, zag ik de plaatjes en dacht: Gatverdarrie wat lelijk. Ook dacht ik wat zielig. Ik ben vast niet de enige die zo reageert. Mensen die een chronische huidziekte hebben, komen vast veel van zulke reacties tegen. Ze moeten wel een dikke huid hebben om dat te verdragen. Slotwoord Omdat ik eerst veel gelezen en bekeken heb, moest ik alles op het laatst typen en was het een heel gehaast karwei. Ik heb veel over de huid en de huidziekten geleerd en heb alle plaatjes uit het boek over huidziekten bekeken. Informatiebronnen Boeken: Dermatovenereologie voor de eerste lijn
Dermatologie in beeld
Ze moeten wel een dikke huid hebben Naast deze boeken heb ik informatie gekregen van mijn tante die huisarts is.

REACTIES

L.

L.

euj johan ik wil ff complmetnten geven over dit werkstuk zelf heb ik psoriasis en ik ben blij te horen dat ji het goed snapt en zo ik weet niet hoe ik het heel god moet vertellen maar ik denk dat ik je werkstuk maar ff overneem en inlever voor mn tentamens!!

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.