Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Betekenissen van namen in Matrix

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 955 woorden
  • 10 februari 2004
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De betekenissen van de namen in de film Zion - De enige stad die niet aan de matrix gekoppeld is
Zion is de god van de vrijheid. De link tussen Zion en vrijheid is dan ook snel gemaakt: ze zijn niet aangesloten aan the matrix (ze zijn dus vrij). Als we verder naar de goden gaan kijken, kunnen we Zion ook vergelijken met Israel. Zion is het beloofde land voor de mensen, het is de wereld waar de machines niet heersen en Israel is het beloofde land van de christenen. Het land waar het allemaal ‘goed’ is. Matrix – Naam van de film Een matrix bestaat uit kolommen en rijen die gevuld zijn met data. Er valt niet zo te raden wat nou de daadwerkelijke betekenis is. Daarom moet er bij een matrix ook een toelichting worden gegeven die aangeven wat de betekenis nou is van het beeld in de kolommen en rijen. In de film wordt er ook vaker het beeld gegeven van de groene getalletjes die op een zwart scherm bewegen. Dat is ‘the matrix’ in de film, maar in principe noemen we zoiets ook een matrix. Deze ‘bestuurt’ de mensen in de wereld die nog niet bevrijd zijn van de the matrix.
Neo / Thomas Anderson - Keanu Reeves Neo is grieks voor ‘nieuw’. Hij is immers de nieuw in de ‘echte’ wereld(de nieuweling onder de mensen). Als je de letters N E en O door elkaar husselt kan je het woord “One” vormen(anagram). Dit kan betekenen dat hij “ the one” is die de agenten kan vernietigen. ‘One’ kunnen we ook weer letterlijk in het nederlands vertalen ‘één’. Dat is een binair getal. Dat wil zeggen dat het een van de twee getallen is (1 en 0) die men gebruikt voor de computer. Trinity - Carrie-Anne Moss Trinity is engels voor ‘drie-eenheid’. Als je dit christelijk bekijkt dan kan je in die drie-eenheid ‘de vader’, ‘de zoon’ en ‘de heilige geest’ zien. Deze zijn onafscheidelijk van elkaar. Zo ook Neo, Morpheus en Trinity. Zij zijn samen een team en moeten samen de agenten vernietigen. Morpheus - Laurence Fishburne Morpheus is de naam van de god van de slaap en de dromen. Dit past natuurlijk goed in de film, aangezien de grote vraag is of dit niet allemaal een droom is van Neo. Hij wordt immers sommige keren wakker en kan zich niks of bijna niks meer herinneren. Agent Smith - Hugo Weaving
Agent Johnson - Daniel Bernhardt
Agent Thompson - Matt McColm ‘Agents’ is een vakbegrip een intelligent programma. Zij behoren eigenlijk ook tot het hele computerprogramma ‘The Matrix’. Alleen willen ze juist niet dat de mensen bevrijd worden uit het programma. Als dit zou gebeuren, zou de hele matrix er niet meer zijn. Niobe - Jada Pinkett Niobe was de godin van de tranen. In de film is zij een van de ‘mensen’ die tegen de machines in opstand komen. Ze is ook de voormalige vriendin van Morpheus. Zij vecht samen met andere mensen uit Zion tegen de machines die deze laatste stad willen vernietigen. Ook helpt ze Neo om the matrix binnen te komen. De link tussen een godin van de tranen en de rol die ze speelt in de film is nogal vaag. Toch lijkt het alsof ze nog steeds verdriet heeft om Morpheus. Dit verdriet valt samen met de ‘tranen’ waarvan ze de godin is. Persephone - Monica Bellucci De naam Persephone vinden we terug in de mythologie. Zij is de Griekse godin van het dodenrijk. Ze staat open voor verandering, houdt rekening met het onderbewuste, geeft ruimte aan anderen en ze biedt de meeste groeikansen.
Cypher – Joe Pantoliano Cypher zorgde er bijna voor dat het hele project om de mensen te bevrijden mislukte. Cypher betekent dan ook ‘Duivel’, dit slaat op dat hij de duivel was voor Trinity, Morpheus en Neo. Hij wilde immers ze doden. Daarnaast betekent de naam iets als ‘computerkunde’ of ‘cijfers’. Dat past heel goed bij zijn rol in de film, aangezien hij het hele computerprogramma bestuurt en veel met cijfers doet. The (virus) twins - Neil en Adrian Rayment Deze tweeling (ze lijken qua uiterlijk heel veel op elkaar en dat is een van de kenmerken van tweelingen) vechten om Neo tegen te houden. Hun tweede taak is om Trinity en Morpheus te vernietigen. Het wordt hen makkelijker gemaakt door de gave die ze hebben om alles naar hun wens te laten verlopen. The Oracle – Gloria Foster Het orakel werd vroeger vaker gebruikt om te weten te komen wat een god nou precies vond. Het orakel deed dan een ‘godsuitspraak’. Vaak kon deze uitspraak dubbel worden opgevat. In de film word het orakel gebruikt om te weten te komen wat Neo nou precies moet doen en of hij wel echt “the one” is. Keymaker – Randall Duk Kim Deze naam kan je goed vertalen uit het engels: sleutelmaker. Hij beheert en maakt de sleutels in de film. Hij heeft verder ook niet echt een naam, behalve dan dat hij ‘keymaker’ heet en zo wordt hij ook genoemd. Merovignian - Lambert Wilson In de legende van Merovignian wordt een verhaal verteld over iemand die alleen maar meer macht wil hebben. The keymaker is een programma (een van de programma’s van the matrix) die wordt gebruikt om the matrix te beschermen. Merovignian wil zoveel mogelijk macht en dat doet hij om the keymaker gevangen te houden. Zolang niemand the matrix ‘kraakt’ heeft hij nog een kans om zijn macht te vergroten. De volgende acteurs speelden wel in de film (the matrix/the matrix reloaded/the matrix revolutions), maar hadden maar een zeer kleine rol: Commandant Lock – Harry Lennix
Link – Harold Perrineau

Ghost – Anthony Wong
Captain Sorren - Steve Bastoni
Seraph - Collin Chou
Zee – Nona Gaye

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.