Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Doe je havo of vwo, heb je een paar minuutjes over en wil je een Bol.com bon van 25 euro winnen? Vul dan deze vragenlijst in. 

Subculturen

Nederlands

Werkstuk

Subculturen

A D V E R T E N T I E
Hangt er nog geen killer outfit voor het nieuwe schooljaar in je kast? CoolCat helpt je daarbij! Je kunt nu € 50,- shoptegoed winnen waarmee jij, samen met een styliste, je nieuwe outfit gaat uitkiezen in één van de CoolCat Stores! Na het uitkiezen van je outfit krijg je ook nog een professionele make-over waarbij je haar en/of make-up gedaan wordt. Get ready to rock day one! Doe nu mee en meld je aan
5.8 / 10
4e klas vwo
 • madelein
 • Nederlands
 • 1056 woorden
 • 24783 keer
  27 deze maand
 • 5 februari 2004
Twee subculturen ontrafeld

In de puberteit, een tijd van veel onzekerheden, ontstaat er onder de jongeren een onbedwingbare drang om ergens bij te horen. Hierdoor ontstaan verschillende groepjes, subculturen noemen we die tegenwoordig. In dit artikel behandelen wij een klassieke subcultuur en één in opkomst: de alom bekende “kakkers” en de nog wat nieuwere “skaters”.

Wie kent ze niet, de exclusieve groepjes van netjes geklede jongeren: polo’s met omhoog gestreken kraagjes, bootschoentjes en een bekakte R. De doorsnee “kakker”. Maar wat is nou een echte “kakker”? Wij vonden er één en interviewden hem.

Allereerst vroegen wij hem waaraan we een kakker konden herkennen en hij bevestigde onze vooroordelen. Kakkers dragen vaak dure merkkleding
“Ja, ik kan het wel ontkennen maar dat zou niet kloppen want het is wel zo,” vertelde Jelmer ons. Merken zoals Tommy Hilfiger, Gant, Ralph Lauren en Gaastra zijn populair onder deze groep. Ze kopen deze exclusievere kleding in winkels als de Bijenkorf, New port blue, Van der zee. De jongens hebben vaak wat langer haar dan gemiddeld waarvan elke lok goed moet zitten. Verder houdt de “kak-jongen”, als één van de weinigen, van kleurige kleding zoals roze overhemden of rode broeken. Ze zijn de enigen die in de zomer korte broeken dragen, in het openbaar.
Zoek je kakkers? Hier vind je ze: bij studenten verenigingen, zeilend op het water of op de hockey-, golf- of tennisclub een biertje drinkend na de wedstrijd. Deze laatste sporten zijn de sporten waarop bijna iedere kakker zit. Jelmer zei hierover: “Ik ken geen enkele kakker die niet aan een van die sporten doet”. In de discotheek staan ze zowel aan de bar als op de dansvloer. Echte dansers zijn het over het algemeen niet maar een flinke hoeveelheid bier doet wonderen. Het liefst dansen ze mee op après-ski muziek; echte meezingers met makkelijke dansjes die ze al geleerd hebben tijdens hun wintersportvakantie. Verder houden ze van Nederlandstalige popmuziek zoals Acda & De Munnik en Veldhuis & Kemper en van muziek uit de top-veertig. Ook trance is bij deze subcultuur populair.
Kakkers hebben ook een ander taalgebruik dan de meeste andere jongeren. Ze hebben meestal rijke ouders die hun netjes ABN leren praten. Jelmer verklaarde: “Gewoon wat moeilijke woorden er door gooien lijkt het gelijk beschaafder.” Ze spreken onder andere zo omdat ze graag intelligent over willen komen. Op de vraag of alle kakkers intelligent zijn, antwoordde Jelmer: “Nee dat is niet waar, ze doen alsof ze intelligent zijn.” Dat alle kakkers met een r vanuit het achterste gedeelte van de keel spreken, is niet waar. Dit zijn voornamelijk de kakkers uit het Gooi en de mensen die graag als kakker beschouwd willen worden. Voor hen hebben de kakkers een speciale term, ze noemen hen de wakkers. Dat staat voor wannabe-kakkers.
Wat zijn nu de levensdoelen van een kakker? Wat vinden ze belangrijk in het leven? Afgezien van de “normale” dingen zoals gezondheid en liefde is dit toch vaak status en geld. Ze willen later graag een hoge, goedbetaalde baan met veel aanzien. Om dit te bereiken willen ze een zo hoog mogelijke opleiding doen, en, heel belangrijk, later studeren. Kakkers gaan tijdens het studeren vaak bij dezelfde studentenvereniging als hun ouders, typische kakkersverenigingen in Groningen zijn bijvoorbeeld Vindicat of Albertus. Ze willen graag beroepen uitoefenen waarbij ze leiding aan anderen kunnen geven. De drang om leiding te geven begint al vroeg: op school zitten ze vaak in leerlingenorganisaties waar ze macht over schoolzaken proberen uit te oefenen. Politiek gezien behoren ze meestal tot de rechtervleugel. Rechtse partijen willen rijke mensen vaak minder belasting laten betalen, vandaar.

Een totaal verschillende cultuur is het die van de skaters. De skatercultuur komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, waar het belangrijkste kenmerk van een skater wordt gemaakt: het skateboard. In de jaren ’80 waren er al een aantal skaters in Nederland maar pas rond 1993 werd de subcultuur echt populair.

Waarom word je nou een skater, waarom blijf je niet gewoon jezelf? We vroegen dit aan Harm Wedman, die zelf skater is en hij vertelde dat hij dat was geworden omdat hij wel eens een skater op een skateboard zag voorbijkomen. Dat leek hem ook wel wat. Ook de sfeer sprak aan: de levensdoelen van skaters zijn gewoon wat gezellig doen en nieuwe trucjes leren op het skateboard, van elkaar leren en veel skaten uiteraard. We vroegen Harm of hij een echte skater geworden is en hij antwoordde: “Tsja, een echte skater, ik denk dat als mensen mij zien ze zullen zeggen dat is een skater ben maar ik wil mezelf niet het hokje “skater” induwen, omdat ik nog steeds dingen doe die ik zelf leuk vind die daar helemaal niet bij horen, ik game bijvoorbeeld veel en ik kijk naar tekenfilms en ik blow niet, dus, maar qua uiterlijk zou ik mezelf wel bij skaters indelen!”
Het uiterlijk wordt bepaald door het skaten. Dat betekent makkelijke, praktische kleding: ze hebben kort haar, dragen een wijde broek, een wijd T-shirt en sportschoenen.
Bij skaters hebben de topskaters een voorbeeldfunctie; zij brengen dingen in de mode. Vroeger droegen skaters bijvoorbeeld grote joggingbroeken. Daarna kwamen de wijde spijkerbroeken waarbij het kruis tussen de knieën hing. Sieraden dragen ze niet, maar piercings en tatoeages kunnen wel.
Een eigen taalgebruik hebben skaters niet bepaald. Harm zei hierover: “Het is niet echt een apart taaltje, het zijn meer engelse woorden, maar dat heeft verder niks met skaters te maken, woorden zoals cool, ubervet, skopt kont en hette.”
Over het dansen van skaters zegt Harm: ”Dansen doen we niet echt, het is meer headbangen of pitten, headbangen is met je hoofd meebewegen met de muziek, pitten is op meestal de wat hardere muziek met veel mensen tegen elkaar aan beuken, niet te hard, geen mensen pijnigen, maar gewoon om de sfeer wat beter te krijgen!!!”
Skaters zijn erg individualistisch maar worden gezien als een groep. Skaten is natuurlijk het middelpunt van de skatercultur. Één van hun dagelijkse bezigheden is dan ook het oefenen en bedenken van nieuwe trucs. Verder is veel bier drinken en blowen bij skaters heel normaal.
Iedereen kan meedoen met skaten, ze laten iedereen toe in hun groep. Alleen voor meisjes is het moeilijk om een skater te zijn, er zijn maar weinig meisjes die een “echte” skater zijn.
Niet alleen binnen de eigen groep maar ook naar buiten toe zijn skaters erg tolerant.
Ze hebben ook veel respect voor andere jeugdculturen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1347

reacties

Dit is focking pro man!! Dit is mega top!!
door Sieneke (reageren) op 17 mei 2011 om 11:12

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Koptelefoon struggles

Deze nieuwe Sony koptelefoon is draadloos! Eindelijk nooit meer…
 • Je muziekspeler altijd mee moeten slepen als je chips wilt pakken uit de keuken
 • Blijven vasthaken aan je fiets
 • Wrikken aan het kabeltje totdat het geluid het weer doet
 • Vervelende klasgenoten die je snoertje er steeds uittrekken