Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bloemenveiling

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 650 woorden
  • 13 januari 2004
  • 341 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
341 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave

Inleiding
Wat gaat er aan het veilproces vooraf?
Het veilproces?
Hoe werkt de klok?
Wat gebeurt er nog na het veilen?
Overige informatie

Inleiding

Op een bloemenveiling worden bloemen en planten verkocht. Bloemisten, commissionairs, grossiers en groothandels hun bloemen en planten kopen. Als je als bloemist zelf wat op de veiling wilt kopen moet je vroeg opstaan. Meestal begint de veiling al om 6.00 ’s morgens. Je kunt het ook bij een commissionair bestellen die gaat dan voor je naar de veiling en hoef je niet vroeg op te staan. Hij brengt de bloemen dan bij je. Je kunt ook een grossier laten komen die heeft bloemen op de gok gekocht en die kun je dan bij hem kopen. Alleen heb je dan de kans dat er geen bloemen bij zitten die je nodig hebt. Als je het bij een commissionair of een grossier bloemen koopt moet je vaak ook de kosten die ze maken aan benzine en dergelijke betalen.

Wat gaat er aan het veilproces vooraf

De kwekers brengen hun bloemen naar de veiling. De bloemen worden in de aankomst hal gebracht. Dit gebeurt de avond voor het veilen. In die aankomst hal worden alle bloemen gesorteerd en neer gezet. De bloemen worden dan gecontroleerd op kwaliteit dit gebeurt door de keurmeester want als de kwaliteit niet goed is kunnen de bloemen niet verkocht worden voor de eerste prijs klasse. Die worden dan voor een lagere prijs verkocht. Vlak voor dat de veiling om 6.00 begint worden de bloemen op een rails gezet als een soort trein. De bloemen komen dan een voor een langs.


Het veilproces

Op de tribune zitten de mensen die bloemen of planten willen kopen. De veiling meester zet de trein in werking en het veilen kan beginnen. De veilingmeester zit onder de klok waar de mensen op kunnen zien hoeveel ze voor de bloemen moeten betalen. Tijdens het veilen zegt de veilingmeester in een microfoon wat voor bloemen het zijn. Dit kun je horen door met je oor bij een soort staafje te gaan zitten en goed te luisteren.

Hoe werkt de klok

Om bloemen te kunnen kopen moet je aangesloten zijn bij de kamer van koophandel. Hier kun je een pas krijgen waarmee je op de veiling bloemen kunt kopen. Als je bloemen hebt gezien
die je wilt kopen druk je op de knop als je vind dat het de goede prijs. Maar iemand anders wil de bloemen misschien ook wel hebben en drukt eerder als jij nu heeft die ander de bloemen en jij niet. Het is dus een kwestie van gokken. Druk ik nu of wacht is nog even. Je kunt op de klok zien wat je voor de bloemen moet betalen en of je ze hebt gekocht.(zie tekening) Als er bloemen per stuk worden verkocht moet je goed opletten of je ze niet voor te veel geld koopt. Dan worden de prijzen ook anders omdat je anders een te klein stukje hebt om te drukken.
Want niemand betaald 10 euro voor een bloem.

Wat gebeurt er nog na het veilen

Als alle bloemen zijn geveild worden ze naar de distributiehal gebracht en verdeelt. De koper neemt de bloemen mee naar huis en krijgt later de rekening toegestuurd.

Hier wat begrippen:

Exporteur: vervoert de bloemen naar andere landen.

Commissionair: hier bestel je bloemen bij en die koopt hij dan voor jou op de veiling. Hierdoor hoef je er zelf niet heen. Je betaald wel wat meer.

Grossier: hij gaat naar de veiling en koopt hier bloemen. Met de bloemen gaat hij langs de bloemisten en die kunnen dan bij hem bloemen kopen. Ook hier betaal je wat meer. Een grossier wordt ook wel een lijnrijder genoemd.

Er zijn 6 grote veiling hallen in Nederland dit zijn ze:


- Bloemenveiling Aalsmeer in Aalsmeer.
- Bloemenveiling Westland in Naaldwijk.
- Veiling vereniging Flora in Rijnsburg.
- Bloemenveiling Berkel & omstreken in Bleiswijk.
- De Venlose veilingvereniging in Grubbenvorst.
- Bloemenveiling Vleuten in Vleuten.

REACTIES

M.

M.

hey anne ,
thnx voor je werkstuk alleen er stonden wel een beetje rare dingen in zoals het goed luisteren naar het staafje:D
nou jah bedankt he
grt manou

20 jaar geleden

G.

G.

heeejj anne
wat een goed werkstuk zeg!!
ik heb er veel aan gehad hahha

kussjes gerdien

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.