Islamitische kunst en wetenschap

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 415 woorden
  • 10 december 2003
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
57 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Islamitische kunst en wetenschap. Islamologie Of de wetenschap van de Islam is op de eerste plaats een godsdienst die zich sinds 1400 jaar in het Midden-Oosten heeft verspreid,maar ook over andere delen van de wereld. Wetenschappelijke literatuur Al-Djahiz ( Bagdad gest. 869 ) is een van de grootste stilisten ( = ontwerper op allerlei gebieden in de detailhandel ) Hij maakte allerlei ontwerpen van sociaal en cultureel belang op geestige wijze zodat de nieuwe islamitische wetenschappen in verband gebracht werden met de nieuwe veelomvattende stedelijke cultuur. Geschiedschrijving Wat betreft de ontwikkeling van het literaire Arabisch : het werk van Al-Djahiz kreeg later navolging en verfijning in het kunstige proza. Het Arabisch proza had zich ontwikkeld tot een algemeen beschaafde cultuurtaal,in de vorm van essays over allerlei onderwerpen. Het Oud-Arabisch of pre-Islamitisch tijdperk ( ca. 475 n.C. 622 ) Reeds omstreeks het midden van de 5e eeuw werd door een school van dichters een hoog ontwikkelde versvorm geproduceerd,de kasida.(ode) In hun bijzonder rijpe,scherp beeldende taal weerspiegelen deze gedichten grotendeels het leven van de Arabische stammen.
Arabische letteren De bloeiperiode van de Arabische letteren en wetenschappen begon omstreeks 800. In Bagdad,de hoofdstad van de Abbasidische kaliefen,werkten de beide cultuurstromen van het hofleven en van de nieuwe wetenschappen op elkaar in. Arabische letteren worden meestal gebruikt in amuletten maar ook in de Koran.(Islamitische bijbel) Poezie Het was de meest geliefde kunst van de Arabieren,het evolueerde niet in dezelfde mate als de proza. Een nieuw genre was het wijnlied,bijzonder vrijmoedig,vaak scandaleuze staaltjes van dichtkunst. Boeken Er was het volksverhaal,in de vorm van ridderromans. Vb: de strijd van de Moslims tegen de Byzantijnen,en in de vorm van wonderlijke verhalen. Duizend en één nacht : Titel van een grote verzameling Oosterse vertellingen,wonderverhalen,sedert de middeleeuwen in het Westen bekend. De verhalen stammen uit verschillende landen en tijden : de oudste zijn Indisch van oorspong. In het begin van de Christelijke jaartelling werden zij over het gehele Islamitische Oosten verspreid en in een Arabisch literair gewaad gestoken,terwijl Arabische en Egyptische elementen werden toegevoegd. De indeling in 1001 nachten is later tot stand gekomen,waarschijnlijk onder Turkse invloed, De thans bekende vorm stamt uit Egypte. De verhalen waren oorspronkelijk bestemd om voorgelezen en gehoord te worden en daarom was er nooit sprake van een duidelijk omlijnde ‘ canonieke’ ( =de standaardvorm betreffend) tekst. Bovendien was de taal van deze verhalen,bedoeld tot vermaak van het eenvoudige volk. Pas door de vertaling in het Frans werden de verhalen in wijde kring in Europa gekend en geliefd

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.