Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Christendom, Jodendom en Islam

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 5221 woorden
  • 10 juni 2003
  • 385 keer beoordeeld
Cijfer 6
385 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Dit werkstuk gaat over christendom, jodendom en islam.
Eerst wordt er van alle godsdiensten antwoorden op de levensvragen gegeven. En staan er de heilige boeken en rituelen, feesten en symbolen vermeld.

Aan het eind van het werkstuk staan de verschillen en overeenkomsten vermeld.

Levensvragen

-Wat is belangrijk in het leven?
Christendom: Het allerbelangrijkste is dat je God lief hebt. Het is belangrijk dat je af en toe naar de kerk gaat en bid tot God. Je kan God van alles vertellen. Bijvoorbeeld dingen waar je mee zit of God bedanken voor de fijne dingen in het leven. Ook is het belangrijk dat je je naaste lief hebt en mensen die het moeilijk hebben helpt.De sterkeren helpen de zwakkeren. Je moet net zo proberen te leven als God.

Jodendom: Joden geloven in een God, de God van Israël. Ook moet je je naaste lief hebben. Het is ook een mens. Je moet respect hebben voor je medemens en niet alleen aan jezelf denken. Rechtvaardigheid is ook erg belangrijk. Je moet wel weten hoe je het gebruikt. Je moet als jood een menswaardig leven lijden. Dat betekent: eten en drinken hebben, jezelf fatsoenlijk kunnen kleden, een dak boven je hoofd en mogelijkheden hebben om je als mens te kunnen ontplooien.


Islam: Allah is erg belangrijk in het leven van een moslim. Allah is machtig: bij hem begint alles en eindigt alles. Allah vraagt rechtvaardigheid in het leven. Door rechtvaardig te zijn dien je Allah. Dus je moet eerlijk zijn en wat overhebben voor je mede mens. Dit alles kun je lezen in de Koran.
De vijf zuilen zijn ook erg belangrijk in het leven. Het zijn vijf plichten. Als een moslim goed wil leven moet hij zich aan de vijf zuilen houden.
De vijf zuilen zijn:
1) De geloofsbelijdenis (de sjahada): "Er is geen andere God dan Allah, en Mohammed is Zijn Profeet."
2) Het rituele gebed (de salaat): Vijf maal per dag bidden in de richting van Mekka, de heilige stad.
3) De arme belasting (de zakaat): een deel van het inkomen van iedere Moslim wordt gegeven als steun voor de moskee en de armen.
4) De vastenmaand (Ramadan): De gehele Ramadan, de negende maand van de Moslimkalender, vasten de gelovigen van zonsopgang tot zonsondergang. Er mag niet gegeten, gedronken, gerookt en gevrijd worden.
5) De bedevaart (de haddj) Minstens eenmaal in het leven moet iedere gelovige naar Mekka, de heilige stad gaan. Zij gaan gekleed in eenvoudige witte kleding.

-Hoe leven mensen met elkaar samen?
Christendom: Als Christenen hoor je je naaste lief te hebben, rechtvaardig te leven en op te komen voor mensen die het moeilijker hebben dan jijzelf. Eigenlijk moeten we in Nederland wat soberder gaan leven. Zodat alles wat wij overhouden naar landen kan gaan waar ze het minder goed hebben. Het is niet belangrijk hoe je eruit ziet of waar je goed in bent. Het belangrijkste is dat je een goed mens bent.

Jodendom: Joodse mensen leven volgens de leefregels van de tien woorden of ook wel ‘de tien geboden’ genoemd. Deze leefregels staan beschreven in de Exodusen. Geven concrete richtlijnen voor het menselijk samenleven en voor de relatie tussen god en de mens. De basis regel is dat je God en je naaste moet lief hebben.

De tien geboden:
1. Je mag alleen Mij (god) dienen.
2. Je mag geen beeld van Mij (god) maken.
3. Je mag Mijn naam niet misbruiken.
4. Een keer in de week is het rust- en gedenkdag (Sjabbat).
5. Eer je vader en je moeder (heb respect voor je ouders).
6. Je mag niet doden.
7. Je moet trouw zijn aan je echtgenoot of echtgenote.
8. Je mag niet stelen.
9. Je mag niet roddelen over anderen.
10. Je moet je zinnen niet zetten op iets wat van een ander is.

Islam: De koran zegt dat mannen en vrouwen wel hetzelfde mogen, maar dat ze andere dingen moeten doen. Ze hebben dus dezelfde rechten maar andere plichten. Op godsdienstig gebied hebben vrouwen wel dezelfde verplichtingen als mannen. Het enige verschil is dat vrouwen op vrijdag niet naar de moskee hoeven, zodat ze bij hun gezin kunnen blijven. Vrouwen hebben net als mannen recht op bezittingen en opleiding. Alleen zijn niet alle moslimmannen het daarmee eens.
Werken is in de eerste plaats voor mannen bedoeld. Ook als het om bepaalde zaken gaat, is de man het belangrijkst. Vrouwen moeten vooral het huis en de familie goed verzorgen. Dat is hun belangrijkste taak. Moslimvrouwen mogen wel buitenshuis werken als ze hun plichten thuis maar goed blijven vervullen. Het liefst werken ze dan als verpleegster of onderwijzeres. Vrouwen die in een dorp wonen gaan vaak op het land werken, zo kunnen ze dicht bij huis blijven en dan hoeven ze niet met vreemden te werken.

Volgens de koran zijn mannen en vrouwen verplicht zich bescheiden en fatsoenlijk te gedragen.

-Wie is de mens?
Christendom: De mens is eindig maar na de dood is er een ander leven. Je komt dan in ‘het Rijk van God’. Dat is een leven met Christus. Er is alleen geluk en alles komt goed.
Mensen zijn ook beperkt. We kunnen heel veel zelf maar sommige dingen moeten we ook aan God overlaten.
De mens is geschapen naar het beeld van God. Niemand is hetzelfde, God heeft iedereen ander geschapen. Dat maakt mensen zo mooi. God heeft mensen als een vrij wezen geschapen. Mensen kunnen zelf keuzes maken. Maar ze mogen hun vrijheid niet misbruiken zodat het ten koste van anderen gaat.

Jodendom: Een beeld van God. Wij horen op God te lijken.
Iemand die vrij is, ook al is hij mens, kan zelf kiezen welke weg hij wil volgen. De goede geschapen door God. Of de slechte. Je hoort als mens altijd voor het goede te kiezen. Ook al is het verleidelijk om voor jezelf te kiezen, je moet toch altijd rekening houden met de medemens. Wij kunnen niet alles een geboorte van een kind moeten we toch overlaten aan God. We gaan allemaal een keer dood. Mensen zijn sterfelijke wezens.

Islam: Oorspronkelijk gaat men er van uit dat een mens een lichaam, een geest (‘nafs’) en een ziel (‘roeh’) heeft. De ziel is van Allah afkomstig. In de schepping neemt de mens een hele belangrijke positie in. Van alle levende wezens is de mens de belangrijkste in. De mens kan van alles wat er is gebruik maken: van de dieren, de platen en noem maar op. Na zijn dood moet de mens verantwoording afleggen aan Allah. Als hij slecht geleefd heeft, zwaait er wat.

Heilige boeken

Christendom: De Bijbel is het belangrijkste boek van de Christenen. De Bijbel vormt een verzameling van geschriften die te maken hebben met het Christendom. Het bestaat uit 66 boeken, allemaal geschreven door verschillende schrijvers. De Bijbel bestaat uit geschiedenisboeken, levensbeschrijvingen, gedichten, profetieën, brieven, enz. De Bijbel is nog steeds van toepassing op ons leven.

De Bijbel lees je niet zomaar uit. Dat komt omdat het ten eerste veel te veel is om te lezen maar ook omdat de bijbel een soort bibliotheek is van wel 66 boeken in één band. In die boeken hebben zo'n 31 profeten en later ook 8 leerlingen van Jezus in de loop van 16 eeuwen neergeschreven wat ze van God aan inzicht en aan geestelijke schatten ontvingen.

De Bijbel bestaat uit twee hoofdonderdelen:
-Het oude testament (TeNaCH)
-Het nieuwe testament

Het oude testament is geschreven tussen 1000 voor Christus en het jaar 1. Dus voor de geboorte van Jezus. Daar hebben de Christenen en de Joden gezamenlijk aan geschreven. Hierin vinden we dus ook nog boeken over hoe Joden over God denken. Het oude testament bevat 4 boeken:
-profeten boeken;
-Thora (regels en uitgangspunten);
-‘Historische’ boeken ;
-‘Wijsheid’-boeken.
Verder vind je in het Oude Testament liederen, gebeden, spreuken en voorspellingen over de komst van de Verlosser en de toekomst van de wereld.

Het nieuwe testament bestaat uit vier boeken:
-Vier evangelies
-Handelingen van de Apostelen
-Brieven, vooral van de Christenen uit verschillende landen
-Openbaring (een gelovige toekomst visie)
Hierin kun je lezen hoe volgelingen van Jezus hun geloof in God zagen. De vier verhalen die over Jezus gaan zijn de vier evangelies. Zij zijn geschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Zij worden ook wel de vier evangelisten genoemd. De vier evangelisten hadden alle vier een eigen visie op Jezus. Ze schreven allemaal voor een andere groep mensen. De evangelies van Matteüs, Marcus en Lucas lijken wat op elkaar. De evangelies zijn in het Grieks geschreven, later zijn ze vertaald. Het nieuwe testament werd geschreven tussen het jaar 50 en het jaar 110.

Jodendom: De Thora is het eerste deel van de Hebreeuwse bijbel. De Hebreeuwse bijbel is de TeNaCH.

Hij is ontstaan tussen 1000 voor Christus en jaar 1. De Joden en Christenen hebben er gezamenlijk aan geschreven.
TeNaCH is eigenlijk een afkorting, want je zou moeten zeggen Thora, Nebiim, Chetubim.
Dat betekend Wet (Thora), profeten (Nebiim) en geschriften(chetubim).
De TeNaCH heeft dezelfde verhalen als het oude testament van het Christendom.
De verhalen in de Thora gaan over de voorouders Abraham, Isaak, Jacob en Josef en de geschiedenis van de uittocht uit Egypte en andere joodse verhalen.
Ook bevat de Thora tal van regels voor het leven zoals, tot twee keer toe, de tien geboden.
De Thora bestaat uit de 5 boeken van Mozes:
Bereejiet Genesis
Sjemot Exodus
Wajikra Leviticus
Bamidbar Numeri
Dewariem Deuteronomium
- De Bereesjiet is een verzameling van verhalen over de schepping van de wereld, de zondvloed en de geschiedenis van Josef.
- In de Sjemot gaan de verhalen over de uittocht uit Egypte en het leven in de woestijn en in de Sjemot staan ook vele wetten, geboden, verboden, voorschriften en bepalingen.
- In de Wajikra staan de priesterwetten en de offervoorschriften.
- In de Bamidbar de gebeurtenissen in de woestijn.

- En tot slot staan er in de Dewariem sociale wetsvoorschriften.
Het Dewariem wordt afgesloten met de dood van Mozes.

Islam: De Koran is het heilig boek van de islam. Het boek bevat alleen uitspraken die Mohammed deed en doorkreeg van Allah. De koran bevat dus geen biografische gegevens over Mohammed, geen historisch plaatsingen van teksten en geen persoonlijke uitspraken die Mohammed zelf of van zijn volgelingen. Je zou dus kunnen zeggen dat het Allah is die in de koran spreekt.
De tekst van de koran is geopenbaard in de loop van ongeveer twintig jaar van Mohammeds optreden; afhankelijk van de wisseling van omstandigheden veranderd ook de toon en de inhoud van de openbaringen. Hoewel een exacte datering van de meeste teksten niet mogelijk is, is er traditioneel altijd onderscheid gemaakt tussen de periode van Mohammeds optreden in Mekka en van zijn optreden in Medina.
De Koran is onderverdeeld in 114 hoofdstukken, ook wel de soera’s. Deze hoofdstukken zijn weer onderverdeeld in 3 tot 286 verzen, ook wel aja’s. De totale lengte van de koran bedraagt ruim 500 pagina’s gedrukte tekst. De openingssoera is een kort gebed, dat veelvuldig door islamieten wordt gebruikt, de andere soera’s zijn ruwweg in volgorde van lengte opgenomen. Dus van lang naar kort. Niet alleen ontbreekt hierdoor de historische volgorde, dit heeft zelfs tot resultaat gehad dat de meeste oudere teksten achteraan staan en de jongere vooraan.

Rituelen, feesten en symbolen

Rituelen

Christendom: Christenen kennen 7 rituelen.
· Het doopsel. Dit is een ritueel waarbij een kind word opgenomen in de kerkgemeenschap.
· Het vormsel. Dit is een ritueel ter bevestiging van de dood, maar wel op een leeftijd dat je zelfstandig keuzes kunt maken.
· De eucharistie. Het is een symbolische avond ter nagedachtenis aan Jezus en de ontmoeting met God en de broeders en zusters in de kerk.
· Boete en Verzoening. Tijdens dit ritueel betuigt men spijt over de dingen die men fout heeft gedaan (zonden) en ontvangt men vergeving van de priester in naam van Jezus (absolutie). Vervolgens maakt men zijn misstappen weer goed (penitentie)
· De ziekenzalving. Dit is het ritueel dat bestemd is voor diegenen die in stervensgevaar verkeren. Tijdens dit ritueel worden het voorhoofd en de handen met heilige olie gezalfd.

· De priesterwijding. Is voor degene die ervoor kiest zijn leven in dienst te stellen van God en de kerk (priesterschap).
· Het huwelijk. Is het ritueel voor de man en vrouw die elkaar trouw beloven tot in de dood.

Jodendom: De besnijdenis
Joodse jongetjes worden acht dagen na hun geboorte besneden (ook op sjabbat). Door dit ritueel worden ze opgenomen in het verbond van het joodse volk met God.
Besnijdenis is een heel oud en belangrijk gebruik. Tegelijk met de besnijdenis krijgt de jongen zijn naam.
Bij een besnijdenis wordt de voorhuid van de penis verwijderd. De besnijdenis wordt verricht door de mohel.

Het Huwelijk
Trouwen is bij de joden erg belangrijk.
Meestal wordt er in de synagoge getrouwd.
Tijdens de bruiloft staan de bruidegom (chatan) en de bruid (kallah) onder een soort afdak dat de hoeppa wordt genoemd. Deze hoeppa symboliseert het huis waar het echtpaar zal gaan wonen. De hoeppa is meestal met bloemen versierd
Het echtpaar drinkt wijn en ze beloven de joodse godsdienst trouw te blijven. Ook geeft de bruidegom iets van goud ( meestal de trouwring) aan de bruid en spreekt een speciale belofte in het Hebreeuws uit, als teken de bruid te kunnen onderhouden.
Daarna wordt de huwelijksakte voorgelezen en ondertekend door de bruid en bruidegom.

Joden trouwen het liefst met iemand uit de eigen gemeenschap.

Kosjer eten
Joden eten alleen vlees dat gezuiverd is van bloed. Bloed vinden zij een symbool van het leven van een dier.
Verder eten ze geen vlees van varkens en ze mogen alleen vissen eten die schubben en vinnen hebben.
Voor het voorbereiden van deze maaltijden gebruiken ze aparte pannen omdat vlees nooit met melk mag worden vermengd.

Islam: Geboorte
In veel islamitische landen is het eerste wat een kind te horen krijgt: Allahoe akbar (God is groot). Ze fluisteren ook in het oor van het kindje: Er is geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet (dat zijn de woorden van de geloofsbelijdenis). Op de zevende dag krijgt het kind pas zijn/haar naam. Want dan, zo denken ze, heeft God besloten het kind te laten leven. In sommige landen wordt, volgens een oud Arabisch gebruik, dan ook het hoofdhaar van het kind afgeschoren en het gewicht ervan wordt in goud of zilver aan de armen gegeven.

Besnijdenis
Tijdens de besnijdenis wordt de voorhuid van de penis weggesneden. Binnen de Islam is de besnijdenis van jongens een belangrijk overgangsritueel. Het geeft aan dat je op godsdienstig gebied volwassen wordt. Ook symboliseert de besnijdenis de toetreding tot de moslimgemeenschap (de ‘umma’). Daarna geven ze meestal ook een groot feest om te laten zien dat ze het goed vergaat.
Het staat niet in de Koran voorgeschreven maar wordt wel als een verplichting gezien.
De Arabieren uit de tijd vóór de islam kenden de besnijdenis al, maar dat was waarschijnlijk als een hygiënische maatregel.

De leeftijd waarop de besnijdenis moet gebeuren verschilt van land tot land. In Turkije bijvoorbeeld ligt de leeftijd tussen het tweede en het tiende jaar. Veel ouders kiezen ervoor om hun zoon te laten besnijden op een leeftijd, waarop hij deze gebeurtenis bewust mee kan maken. De besnijdenis is een feestelijke gebeurtenis; het jongetje staat in het middelpunt van de belangstelling. Er komt veel bezoek en hij krijgt veel cadeaus.

Verloving
Over de verloving is niet veel te vertellen. Er is een beperkt feest. En de verloving kondigt eigenlijk aan, dat de ouders het eens zijn met het huwelijk van hun zoon/dochter.

Huwelijk
Bij de moslim is trouwen en kinderen krijgen een belangrijke sociale plicht.
Het is verplicht voor de jongen om het meisje een bruidsgift te schenken. Een islamitische vrouw mag alleen met een moslim trouwen. Een islamitische man mag ook met een joodse of christelijke vrouw trouwen, omdat hij verantwoordelijk is voor de opvoeding.

Feesten

Christendom: Hemelvaart
Bij Hemelvaart vieren we dat Jezus naar God de Heer in de hemel gaat nadat hij was gekruisigd en opgestaan. Jezus was na zijn opstaan nog lang bij de apostelen gebleven. Maar hij moest toch een keer terug naar zijn vader. Jezus ging eerst eten met zijn apostelen en vertelde hen dat ze een opdracht kregen. Ze moesten alle mensen vertellen over Jezus en zorgen dat ze zich gingen dopen. Maar de apostelen dachten dat Jezus de koning van Israël zou worden. Jezus zei: Jullie moeten wachten en dan zullen jullie nog wel zien of ik koning word.'
Daarna gingen ze naar de berg en Jezus vertelde nog 1 keer dat ze over hem moesten vertellen. De apostelen kregen ook nog de opdracht om in Jeruzalem te blijven omdat ze daar de Heilige geest zouden ontvangen.

Opeens kwam er een laag hangende wolk die Jezus meenam. De apostelen bleven naar de lucht staren maar Jezus kwam niet meer terug. 2 Witte mannen met witte kleren aan zeiden tegen hen: 'Jezus komt ooit terug, wacht maar. Hij is nu bij zijn vader, God de Heer'
Hemelvaart valt op de 40e dag na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren. Altijd op een donderdag

Goede Vrijdag
Goede vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Pasen is altijd op de 1e volle maan na 21 maart. Op goede vrijdag herdenken we de dag dat Jezus Christus gekruisigd is en dat hij weer terug naar zijn vader, God de Heer, kon.
Jezus wist alles al van tevoren wat er ging gebeuren en dat had hij bij het laatste avondmaal al tegen zijn apostelen gezegd, zij reageerde verrast en dachten allemaal dat hij nooit zo iets zou doen. Het verhaal gaat daarna zo:

Jezus was met zijn apostelen op de olijfberg en ging daar bidden tot zijn vader om hem te smeken om niet dood te gaan. Judas kwam hem verraden, dat deed hij voor geld dat hij van de hogepriesters kreeg. Judas gaf hem een zoen en de soldaten namen hem mee. Ze brachten hem naar het huis van de hogepriester en hij vond dat Jezus god beledigde. Jij verdient de d0odstraf zij hij. Bij het paleis van Pilatus werd Jezus verkleed, ze noemden hem koning van de joden. Pilatus besloot hem te kruisigen op de berg Golgoto, Jezus moest eerst zelf zijn kruis de hele stad doorsjouwen. Op de berg werd hij als een misdadiger met 2 andere criminelen gekruisigd, er werden spijkers in zijn handen en voeten geslagen en een snee in zijn zij gemaakt. Jezus smeekte god nog om deze mensen hun zonden te vergeven en Jezus stierf, kort na zijn sterven kwam er een snelle zwarte lucht opzetten, het leek wel een zonsverduistering maar het was een teken van God, na dit zeiden mensen tegen elkaar, hij was echt de zoon van god, hij was echt de Messias. Maria en nog een paar vrouwen hebben Jezus van het kruis gehaald, gezalfd en in doeken gewikkeld en toen in de grafkamer gelegd
Nu is er een kerkdienst op goede vrijdag.

Kerst
Het kerstfeest is de geboorte van Jezus Christus in het jaar 0. Hij was de veelbeloofde Messias en de zoon van God. Hij speelde een belangrijke rol in de bijbel en in het hele christelijke geloof. Het kerstfeest is elk jaar op 25 en 26 december. Bij het kerstfeest wordt het verhaal van de geboorte van Jezus verteld en dat gaat zo:
Keizer Augustus in Rome gaf het bevel tot een volkstelling: iedereen in het Romeinse rijk moet zich inschrijven in zijn of haar geboortedorp. Zo moesten Jozef en Maria op reis. Maria was in verwachting van Jezus dat had de engel haar verteld.
In Bethlehem Kreeg Maria haar kindje in een stal want alle herbergen waren vol. Ze deed haar kind in doeken en legde het in de voerbak.

In het veld buiten pasten de herders op hun schapen. Opeens stond er een engel van de heer voor hen en vertelde dat er een kind was geboren dat ook hen zou helpen.Zij kregen de opdracht om hem op te zoeken. Plotseling waren er meer engelen en zij zongen. De herders bezochten Jezus en ook 3 wijzen uit het oosten kwamen naar Jezus kijken, zij hadden een ster boven de stal zien schijnen en dachten, daar moet iets bijzonders zijn. Zij brachten bijzondere geschenken mee zoals mirre wierook en goud. Zij wisten dat Jezus een heel bijzonder kindje was
Jezus was voorspeld door Johannes de Doper dat was een achterneef van Jezus. Jezus wordt gezien als de Messias en als de zoon van God. Hij stierf al op 33 jarige leeftijd.

Advent
Advent is de bereidingstijd voor het kerstfeest en het duurt ongeveer 3 weken. Het begint exact op de zondag na 26 november. Het is eigenlijk een herinnering van het wachten op de Messias. Met advent begint ook het nieuwe kerkelijk jaar.
Advent is ontstaan in de 4e eeuw. Toen begonnen de kerken al 4 weken voor het kerstfeest met preken over de komst van de Messias, over Maria en over Johannes de doper.
In de 5e eeuw gingen mensen 3 weken voor kerst elke dag naar de kerk en zongen dan boetepsalmen en smeekte om vergeving van al het kwade dat zij ooit gedaan hadden. De liturgische kleur werd dan ook paars. De kerken zeiden dat het verstandig was om te vasten en er werd veel gebeden. Later begon men op 11 november al en vanaf de 11e eeuw werd het vast ingesteld om 4 weken voor kerst een advent tijd in te stellen.
De zondagen in de adventsweken hebben namen:
1e = Ad le levavi
2e = Populus Sion
3e = Gaudette
4e = Rorate ceali
Dit is pas in de 19e eeuw bedacht
Tegenwoordig wordt er op elke advent zondag een kaars aangestoken. Er wordt gezongen in de kerk en extra diensten gehouden en liederen gezongen. Het is de tijd dat het kind verwacht wordt.

Pasen
De datum van de eerste paasdag valt op de eerste zondag na volle maan na het begin van de lente. De oorsprong van de Christelijke paasviering ligt in de joodse liturgie, die na een lange ontwikkeling uitdrukkelijk wordt geconcentreerd op de herdenking van de bevrijding uit Egypte, van de tocht door het water en de woestijn naar het beloofde land. De Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille- of Paaszaterdag zijn een voorbereiding op de Paaszondag. Hierna komt de Paaswake, die een nachtelijke liturgische viering is, waarin licht en water als symbolen van het nieuwe leven een grote plaats innemen. Pasen werd in de oerkerk elke zondag gevierd. Het werd gezien als het feest van de wederopstanding van de Heer en zijn zege op de dood, het hoogtepunt van het kerkelijk jaar. De aanleiding van dit feest is de opstanding van Christus. De betekenis is de herdenking van de dood en verrijzing van Jezus Christus. Op Goede Vrijdag stierf Jezus aan het kruis. Hij nam de schulden van ons op zich. Drie dagen later stond hij op uit zijn graf. Bij dit feest zijn veel symbolen en gebruiken. In de stille week, de week voor Pasen, worden dagelijks korte vieringen gehouden. Op Witte Donderdag delen christenen brood en wijn met elkaar en op paaszaterdag is er ’s nachts een paaswake. Er worden dan kinderen gedoopt en ook wordt de paaskaars aangestoken. Dit is een teken, da de donkere tijd is afgelopen en dat het licht komt. Deze kaars brandt tot en met Hemelvaartsdag bij de belangrijke liturgische plechtigheden. Op de eerste paasdag worden nieuwe kleren aangetrokken. Er zijn paaseieren als symbool van vruchtbaarheid en herleving van de natuur. De eieren worden met Pasen versierd en geverfd en meegenomen naar de kerk. Daar worden ze verborgen. Na het vinden mogen de kinderen ze opeten. Door het feest komen de mensen bij elkaar om het met elkaar te vieren.

Pinksteren

Zeven weken na Pasen wordt Pinksteren gevierd. Voor de christenen is Pinksteren het feest waarop de uitstorting van de Heilige Geest over de gemeente van Jezus Christus en de stichting van zijn kerk te Jeruzalem op de vijftigste dag na Pasen worden herdacht.
Jodendom: De feesten in het algemeen
Alle feesten uit het Jodendom hebben hetzelfde doel namelijk het herdenken van grote gebeurtenissen uit het verleden. Het Pesachfeest herdenkt de bevrijding van het volk van Israël uit de klauwen van de Egyptenaren. Bij het Poerimfeest wordt er gedacht aan de moedigheid van Esther. Rosj Hasjana is de naam van het joodse nieuwjaar.Dit feest is in september of oktober. Er wordt op dit feest op de ramshoorn (Sjofar) geblazen.
De dag dat Jom Kippoer herdenkt word is de grote verzoendag.
Bij het loofhuttenfeest wordt gedacht aan de veertig jaar dat de joden in de woestijn hebben overleefd, maar daar kom ik later op terug.
Chanoekka is het lichtfeest van de joden en dit komt elk jaar rond kerst voor.
Sjavoet is het wekenfeest. Hierbij denken de joden aan de tien geboden die aan Mozes zijn gegeven.

Het Pesachfeest
Het Pesachfeest is het grootste feest van de joden. Het wordt in de maand Nisan gevierd. Het is het feest van de ongezuurde broden. De ongezuurde broden zijn matses (brood zonder gist) die de joden moesten eten toen ze uit Egypte de woestijn in gingen omdat ze geen tijd hadden om de broden te laten rijzen. Het leukste moment van dit feest is de Cedermaaltijd. Bij het Pesachfeest hebben ze het over hoop dat er ooit een wereld komt waar geen mensen slaaf zijn onder andere slaven. Bij dit feest kijken de mensen extra uit naar de komst van Elia die dan de Messias gaat aankondigen. Ook hopen ze extra dat iedereen kan terugkeren naar hun eigen land: het land van Israël. De Duitse joden moesten de deur van hun huis open laten voor Elia.
In de tweede wereldoorlog konden de nazi’s zo de joden oppakken omdat ze hun deuren open lieten staan.


Het Loofhuttenfeest
De joden denken bij dit feest aan twee dingen: Ze denken aan hoe dankbaar ze zijn voor de oogst en ze denken aan de reis door de woestijn onder leiding van Mozes. Ieder gezin dat er ruimte voor heeft maakt een hut in de achtertuin of op het balkon. Bij de lange woestijntijd van de joden moesten ze ook in tenten blijven slapen.
Het feest duurt wel zeven dagen en op de laatste dag viert men het feest Sichmat Tora, het feest van de vreugde om de thora.

Het nieuwjaarsfeest
Het joodse nieuwjaar heet Rosj Hasjana en het valt in september of oktober, (bij ons). Bij de joden valt het altijd op 1 en 2 Tisjrie.
Rosj Hasjana wordt niet zoals in Nederland gevierd met veel vuurwerk en oliebollen maar het zijn ernstige dagen waarin de mensen god om vergiffenis vragen voor hun slechte daden van het afgelopen jaar.
De joden geloven dat God op deze dagen zijn ‘boek van het leven’ opent. In dat boek staan alle namen van de joden met hun daden erbij. Tien dagen lang gaat God dan na of de slechte daden van de joden met de dood bestraft moeten worden. Alle joden zijn hier natuurlijk bang voor en daarom gaan ze zich in deze dagen proberen te herinneren wat ze het afgelopen jaar fout hebben gedaan. Ze tonen dan tien dagen berouw en bidden veel in de synagoge met de hoop dat God ze vergeeft.
Ook gaan sommige joden naar een rivier om al hun zonden in het water te werpen met de bedoeling dat ze afgevoerd worden naar de diepte van de zee.

Islam: Het Offerfeest (Ied Al-Adha)
Het offerfeest is net zoiets als Pasen voor ons. De Moslims gaan dan ’s ochtends naar de moskee om te bidden. Het offerfeest valt op ongeveer zeventig dagen na de Ramadan en is gelijktijdig met de afsluiting van de jaarlijkse pelgrim naar Mekka. Het wordt aan het einde van de bedevaart gevierd. Het feest wordt in de gehele Islamitische wereld gevierd. De moslims over de hele wereld slachten dan op de tiende dag van de twaalfde maand offerdieren. De offerdieren zijn meestal schapen of kamelen. Het dier moet op een speciale manier worden geslacht. Het dier wordt met zijn kop in de richting van Mekka gelegd. De mannen houden het aan de poten vast. Het dier wordt door de slachter gedood met een snede in de hals, zodat het bloed uit het lichaam kan lopen. Voordat het dier geslacht wordt, zegt de slachter: “ Bismallah Allahu Akhbar”, oftewel: “In de naam van Allah, Allah is groot.” Dit maakt het dier ritueel geslacht. Het vlees wordt verdeeld onder familieleden en de armen. Moslims herdenken hiermee dat Abraham zijn zoon aan Ismaël zou offeren. De engel Gabriël stuurde hiervoor in de plaats een schaap, zodat hij zijn zoon niet hoefde te doden. Het is verplicht om twee derde deel van het vlees aan anderen te geven, meestal is dat voor de armen en familieleden. Moslims dragen op het offerfeest feestelijke kleding en men wenst elkaar “Aid-Mubarak”, dat gezegend offerfeest betekend. In Mekka zijn miljoenen gelovigen aanwezig bij de heilige steen Ka’aba. Scholen, bedrijven en overheidsdiensten zijn dan drie dagen gesloten. Samen met het Suikerfeest is het Offerfeest het belangrijkste feest van de Islam.

Het Suikerfeest (Ied al-fitr)

Het Suikerfeest is de afsluiting van de Ramadan. In de maand van de Ramadan vasten de Moslims, dat betekent dat ze overdag niet eten, drinken en roken en geen seksuele omgang hebben. Alleen bij zonsondergang mogen ze eten. Bij het Suikerfeest krijgen armen geld en eten van de rijkere mensen. De kinderen krijgen cadeaus en mogen het snoep wat ze tijdens de vastenmaand hebben opgespaard, opeten. Het Suikerfeest wordt gevierd met verschillende families bij elkaar. Het Suikerfeest duurt drie dagen. Als beloning voor het vasten mogen er veel lekkere dingen worden gegeten. Vaak worden de huizen heel goed schoongemaakt en versierd. De mensen trekken hun beste en mooiste kleding aan. Het is erg gezellig. In Nederland wordt het Suikerfeest steeds vaker met niet- Moslims gevierd om begrip te tonen.

Symbolen

Christendom: Veel Christenen dragen als symbool een kruisje om hun nek.

Jodendom: De belangrijkste symbolen zijn de davidster en de zevenarmige kandelaar (de Menorah). De davidsster is een hexagram bestaande uit twee in elkaar geschoven driehoeken, tezamen een zespuntige ster vormend. Het is sedert de 15de eeuw gebezigd als symbool van het jodendom. Door de nationaal-socialisten werd de davidster op een gele achtergrond gebruikt als ‘jodenster’ om daarmee de joden te onderscheiden van de niet-joden.

Islam: Ik kon niks vinden over symbolen die te maken hebben met de Islam.

Vergelijkingen

Overeenkomsten: De godsdiensten lijken erg op elkaar. Ze zijn allemaal godsdiensten met één god. God is de belangrijkste in het leven.
Je moet je naaste lief hebben.
Veel feesten in het Jodendom en Christendom lijken erg veel op elkaar.
De bijbel en de TeNaCH is voor een groot deel hetzelfde.

Verschillen: In het Christendom moet je veel over hebben voor de zwakkeren. In de Islam en Jodendom veel minder.
Volgens Christenen kom je na je dood in een ander leven ‘het Rijk van God’.
Volgens Joden is een mens een beeld van god. Islamieten zeggen dat je ziel van Allah afkomstig is.
De godsdiensten hebben hele andere boeken.


Commentaar
Ik vond het niet zo’n leuk onderwerp om een werkstuk van te maken.
Ik heb er wel veel van geleerd. Nou weet ik veel beter hoe de verschillende godsdiensten in elkaar zitten. Ik dacht zelf namelijk dat het allemaal veel simpeler en eenvoudiger was.

Bronnenlijst
· Handboek Standpunt
· http://www.scholieren.com
· http://islam.pagina.nl via deze pagina naar andere sites. Daar weet ik de adressen niet meer van.
· http://christendom.pagina.nl via deze pagina naar andere sites. Daar weet ik de adressen niet meer van.
· http://www.google.nl daar heb gezocht naar de woorden Islam, Jodendom en Christendom.

REACTIES

A.

A.

Goede informatie, precies wat ik zocht. Alleen in je titel staat jidendom, en ik denk dat daar jodendom moet staan ;)

13 jaar geleden

A.

A.

Heei, perfecte informatie voor mijn werkstuk over Jodendom! Ik had het oude testament nodig en die vond ik hier! Bedankt!

13 jaar geleden

..

..

bedankt! er veel info maar niet wat ik nodig heb groetjes

13 jaar geleden

P.

P.

Ja duhhh

13 jaar geleden

..

..

Vind het goede informstie
had dit precies nodig .
Ben alleen nog opzoek naat rituelen van het christendom

12 jaar geleden

M.

M.

Goed gedaan :)

11 jaar geleden

L.

L.

heb hier veel aan werkstuk enzo
bedankt x

11 jaar geleden

M.

M.

super handig ik moest een werkstuk maken voor school en deze teksten heel veel trouwens hebben me echt geholpen ik was nog maar bij de islam en nu bij de christendom
thnx datr jullie sdit maakten

11 jaar geleden

..

..

het is niet wat ik zocht maar het is wel goede informatie

10 jaar geleden

A.

A.

ik heb hier helemaal niks aan maar wel goede informatie

9 jaar geleden

A.

A.

Top precies wat ik zoek van mij krijg je een 8 in plaats van een 5.9

6 jaar geleden

O.

O.

Sommige informatie over islaam kloppen niet. Rijken moeten een deel van hun bezittigen aan moskeen en armen geven staat in het verslag. Dat is inderdaat een van de belangrijste regel. Maar je moet minimaal jaarlijks 2.5 % van je bezittigen aan armen geven niet aan de moskeen of iets dergelijks. Dat is voor armen bedoeld.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.