Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Fout door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Fout
Shadow
  • Verslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1979 woorden
  • 23 april 2016
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 8
53 keer beoordeeld

Boekcover Fout
Shadow

Stel je voor: je wordt wakker vastgebonden aan een boom en je hebt geen idee waar je bent. Het is koud, regenachtig en in de wijde omtrek is geen mens te bekennen. Bij je voeten ontdek je een briefje met de tekst: dit is je verdiende loon. Vanavond ben je dood. Het overkomt de zestienjarige Sophia. Ze is wanhopig en probeert van alles om te ontsnappen. Maar tevergeefs…

Stel je voor: je wordt wakker vastgebonden aan een boom en je hebt geen idee waar je bent. Het is koud, regenachtig en in de wijde omtrek is geen mens te bekennen. Bij je voeten on…

Stel je voor: je wordt wakker vastgebonden aan een boom en je hebt geen idee waar je bent. Het is koud, regenachtig en in de wijde omtrek is geen mens te bekennen. Bij je voeten ontdek je een briefje met de tekst: dit is je verdiende loon. Vanavond ben je dood. Het overkomt de zestienjarige Sophia. Ze is wanhopig en probeert van alles om te ontsnappen. Maar tevergeefs. Terwijl de tijd doortikt, herinnert ze zich langzaam weer flarden. Weet Sophia uiteindelijk wie haar heeft ontvoerd? Kan ze dit overleven? En welke rol speelt Damian, haar nieuwe vriend? Ze heeft slechts een dag om achter de waarheid te komen.

Fout door Mel Wallis de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Boekgegevens

 

De titel: Fout

Schrijver: Mel Wallis de Vries

Uitgever: The House Of Books

Jaar van uitgave: 2008

 

 

Antwoorden op vragen over het boek

 

1) De omslag van het boek ziet er als volgt uit: Er is een meisje vast gebonden aan een boom je ziet alleen een arm maar doordat ze een armbandje en een paars truitje aanheeft kun je zien dat het een meisje is.

De titel van het boek en de naam van de schrijfster staan er groot op in witte en roze/paarse letters.

 

2) Ja, ik zou het boek gekozen hebben vanwege de omslag want de omslag maakt me heel nieuwsgierig. Waarom is ze aan die boom vast gebonden? Is het terecht dat ze is vastgebonden, hoe loopt het af?

 

3) Over de illustratie gaat heel het boek; een meisje dat is vastgebonden aan een boom.

 

4) Het gaat over vriendschap, verliefdheid en het maken van verkeerde keuzes.

 

5) Tot de genre Jeugdtriller

 

6) Ja, want door één fout, worden er allemaal verkeerde beslissingen gemaakt. En de gevolgen daarvan zijn ernstige. (trauma en verwondingen)

 

7) Het verhaal is geschreven in een meervoudige vertelsituatie. Het begint met een stukje van ‘een onbekende’, wat achteraf Cecile blijkt te zijn. Daarin vertelt ze over de ‘ontvoering’. Vervolgens gaat het in het grootste deel van het boek verder met stukjes van Sophia. Recente gebeurtenissen aan de boom en flashbacks. Af en toe komt er weer een stukje van Cecile tussen, met háár gedachten en gevoelens.

 

Tevreden kijk ik neer op Sophia’s vastgebonden lichaam.

 

Ik verzamel al mijn moed en open mijn ogen, het blijft zwart.

 

Helemaal stijf en met een droge mond word ik wakker van een regendruppel die op mijn gezicht valt.

 

 

 

Personen

 

1 De hoofdpersoon is Sophia Faber.

 

2 Het is een meisje, ze is zestien jaar oud, ze zit op hockey. Damian is haar vriend en Cecile zit bij haar in het hockey team.

 

3 Dat zij (Sophia) vastgebonden zit aan een boom. Ze heeft gezoend met het vriendje (Damian) van Cecile. Sophia dacht dat het haar vriendje was. Cecile wil haar vermoorden door haar eerst te ontvoeren en daarna te vermoorden met een pistool.

 

4 Ja, ze lost het op. Sophia is vastgebonden aan een boom in een verlaten bos waar niemand dus komt. Doormiddel van flashbacks komt ze erachter wie ze is en waarom ze hier zit. Opeens hoort ze voetstappen ze is niet opgelucht maar bang dat er iemand komt. Als die persoon voor haar staat heeft ze opeens het touw los gekregen, ze doet alsof ze nog steeds vast zit, en op het moment dat er een pistool op haar wordt gericht slaat ze die weg, en slaat ze de moordenaar bewusteloos. Ze rent het bos uit maar dan valt ze, ze heeft haar knie geblesseerd waardoor ze niet verder kan rennen ze verstopt zich en belt 112.

 

5 Ik zou niemand willen zijn:

Sophia: ik zou haar niet willen zijn want ze heeft een heel groot trauma opgelopen. Doordat ze lang aan een boom heeft vastgezeten alleen in het bos, zou ik niet meer alleen over straat durven en het vertrouwen in de mens kwijt zijn. Ik weet zelf hoelang je daarvoor opgenomen moet worden in een kliniek, het helpt maar je draagt het wel heel je leven bij je. Door haar toedoen heeft Cecile (haar moordenaar) zelfmoord proberen te plegen. Ik zou me ontzettend schuldig voelen en niet snel van dat schuldgevoel af zijn.

 

Cecile: ik zou Cecile niet willen zijn want als ik al als gedachten heb dat ik iemand wil vermoorden, haar lang laat lijden en geen medelijden heb, dan walg ik van mezelf. Ik zou het mezelf nooit vergeven dat ik iemand dat heb aan gedaan met de gevolgen daar nog aan toe.

 

Damian: ik zou Damian niet willen zijn want ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat er door mij bijna twee meisjes zijn overleden. Dat zou ik mezelf nooit vergeven en andere zullen dat ook niet doen.

 

6 Sophia (zie uitleg hierboven)

 

Plaats en tijd
 

1 Het boek speelt zich voornamelijk af in het bos.

 

2 De tijd is onbekend

 

 

Gebeurtenissen

 

1)  Als Sophia terug komt van het uitgaan loopt ze naar haar fiets toe. Als ze daar is aangekomen word ze bewusteloos geslagen. Ze word achterop een brommer gezet. En ze rijden een smal modderig weggetje op. Ze komen aan bij een bos, Sophia wordt vastgebonden aan een boom.

 

Als Sophia wakker wordt ziet ze een briefje voor haar voeten liggen met: ‘Dit is je verdiende loon’. `Morgen ben je dood’. Ze probeert zich te herinneren wat er die avond is gebeurd maar het lukt haar niet goed.

 

2) Dat Sophie het pistool uit de handen van haar moordenaar slaat. Ik vind dit belangrijk omdat ze anders nu niet meer had geleefd.

 

3) Sophia belt 112 en wordt met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, ze heeft niks ernstigs. Cecile daarin tegen wordt met de trauma helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis, ze is zwaargewond vanwege een mislukte zelfmoord poging. En dat was het einde van het boek er valt niks meer over te vertellen.

 

4 Dat Cecile de moordenaar van Sophia bleek te zijn. Cecile werd altijd gezien als het stille en verlegen meisje. En dat zij dan toch zoveel woede in haar hoofd heeft dat ze iemand wil vermoorden. Dat verbaast me nog steeds.

 

 

Mijn mening over het boek

 

1 Ik heb dit boek gekozen omdat ik het toevallig net nieuw had gekregen, en dacht hé ik heb een boekverslag laat ik het gaan lezen.

 

2 Ik vind het een mooie omslag die ook nog eens goed past bij het verhaal, er zitten geen plaatjes in het boek, maar zo heb je er toch een beetje een beeld bij. Het boek is niet zo groot en dik dus het past makkelijk in je tas.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

2 Ik vind het een mooie omslag die ook nog eens goed past bij het verhaal, er zitten geen plaatjes in het boek, maar zo heb je er toch een beetje een beeld bij. Het boek is niet zo groot en dik dus het past makkelijk in je tas.

 

3 De gebeurtenissen volgen logisch op elkaar. Het is ook heel spannend opgebouwd, omdat je steeds verder in het boek iets meer komt te weten over de situatie waar het boek mee begint. Het wordt spannend gehouden tot op de laatste bladzijde.

Er zijn heel veel flashbacks en er wordt af en toe overgesprongen op een andere persoon. Maar omdat de titels van de hoofdstukken worden aangegeven met een tijd en dag (het heden) of met een paar dagen geleden, een paar weken geleden etc. (de flashbacks), is het heel goed te volgen. Als het verhaal op Cecile overgaat, staat haar tekst cursief.

Het slot past bij de rest van het boek, want het gaat heel het boek over die ‘ontvoering’. Ik vind het wel leuk dat ze vrij is en dat de dader ook gepakt is.

 

4 Ik vond het boek heel spannend, ik wist dat ik het in een keer moest uit lezen want anders kon ik sowieso niet slapen. Het bleef spannend omdat je steeds weer nieuwe informatie kreeg die van groot belang was en die informatie had weer gevolg op andere informatie, dat maakt het spannend.

 

5 Ja, het is een realistisch verhaal. Omdat als je het boek uit hebt alle ‘puzzelstukjes’ op zijn plek vallen.

 

6 Ik zou het boek zeker aanraden omdat, het een spannend boek is, het is niet heel dik, dus in een avond is hij uit. Je kan je goed in het verhaal plaatsen omdat alles tot in de details is aangegeven.

 

 

Een korte samenvatting van het verhaal

 

Op een dag komt Sophia terug van het uitgaan. Als ze naar haar fiets loopt, wordt ze ineens bewusteloos geslagen. Ze wordt achterop de brommer meegenomen naar een bos, waar ze vervolgens wordt vastgebonden. ’s Nachts komt ze bij en schrikt ze zich rot; ze kan zich niet bewegen, ze zit vastgebonden! Ze ziet een briefje op de grond liggen waarop staat: Dit is je verdiende loon. Morgen ben je dood. Ze heeft geen idee wie dat haar zou willen aandoen. Ze probeert het zich te herinneren, maar het lukt haar niet.

 

Haar eerste gedachten beginnen een paar weken geleden. Ze heeft daar tijdens het uitgaan een jongen ontmoet: Damian. Hij was heel leuk, lief en aardig, maar een paar dagen later, weten Sophia’s vriendinnen haar te vertellen dat hij al een vriendin heeft. Sophia is woedend en gaat direct naar hem toe. Hij zegt haar dat het meisje Merel heet, het is al een tijdje uit, maar zij stalkt hem. Sophia gelooft dit en valt weer in zijn armen.

Op de training van hockey gaat er een gesprek in de meisjeskleedkamer. Julia schept weer eens op over een nieuw vriendje en vraagt vervolgens aan Sophia of ze een vriendje heeft (dat had ze namelijk gehoord). Sophia ontkent dit echter. Dan klinkt er een stemmetje van het verlegen meisje Cecile. Ze vertelt dat ze al een half jaar een vriendje heeft, maar verder zegt ze niets.

Twee weken later is er een feest. Sophia wilde eerst niet gaan, want de kans is groot dat Damian er zal zijn, maar haar vriendinnen weten haar over te halen. Eenmaal op het feest ziet ze het; Damian is er inderdaad. Zodra hij ziet dat ze naar hem kijkt, loopt hij naar haar toe. Sophia wil alleen praten en Damian wil daarom naar een rustigere plek. Samen gaan ze door de nooduitgang naar een klein halletje. Hij zoent haar, maar dan krijgen ze ruzie. Sophia wil tegen Merel gaan zeggen dat Damian stom is. Damian is echter heel boos en zegt dat hij Sophia wat zal aandoen als ze dat gaat zeggen. Sophia is niet bang en loopt weg, nu roept Damian het nog een keer: “ Je gaat eraan”!

Dit herinnert Sophia zich allemaal, ze weet wie het is: Damian!

Als het bijna avond is hoort Sophia wat. Damian komt eraan! Maar als ‘hij’ dichtbij komt, ziet ze ineens dat het niet Damian is, het is Cecile! Sophia zegt tegen Cecile: “help me”, “ Damian wilt me vermoorden”. Als Cecile ineens begint te schelden, begrijpt Sophia er niets meer van. Cecile is woedend op Sophia. Sophia probeert uit te leggen dat Damian net zo goed tegen beide heeft gelogen en dat het een sukkel is. Cecile geeft echter niet toe, want ze heeft Sophia met Damian zien zoenen in de nooduitgang. Cecile trapt Sophia een paar keer. Sophia valt opzij en hoort het touw knappen: de kans om te ontsnappen! Maar ze is zo zwak, dat ze Cecile nooit zal kunnen voorblijven, ze moet het goede moment afwachten. Dan haalt Cecile iets uit haar zak, het blijkt een pistool te zijn. Sophia grijpt haar kans, als Cecile zit te rommelen met de kogel. Ze springt boven op Cecile, als zij blijft liggen, rent ze weg.

Ze valt en heeft een heel zere knie, ze kan niet meer lopen. Ze is bang dat ze er is geweest! Ze kruipt in de bosjes en ontdekt dat haar mobiel niet uit haar zak is gehaald. Ze belt direct 112 en herkent een ANWB-paddenstoel.

Even later vindt de politie Sophia. Sophia is zo in paniek, want ze had een knal gehoord. De politie weet haar te vertellen dat Cecile zichzelf heeft neergeschoten (dat heeft ze gedaan omdat haar vader is overleden, haar moeder nu alcoholist is en ze geen leven verder ziet nu Sophia alles tegen de politie zou gaan vertellen). Ze is niet dood, maar wel zwaargewond.

 

Omdat Sophia niet kan lopen, komt er een ambulance voor haar. De politie vertelt haar dat haar ouders haar als vermist hebben opgegeven. Sophia is daar ontzettend blij mee, want haar ouders waren nooit thuis en ze dacht dat ze niet om haar gaven.

  

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Fout door Mel Wallis de Vries"