Brood

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 5e klas havo | 617 woorden
  • 10 september 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

In bijgevoegd bestand zit een uiteenzetting, over brood van de bakker vs. de supermarkt. (Er zit een afkorting in, dat mag officieel niet!)

Doel: informeren / uitleggen / leren

Taalgebruik: objectief

Compositie: indelend

Alineaverband in de kern: opsommend

 

Basisschema:

Inleiding: Het broodbak-proces van de ambachtelijke bakker,

     is het eindproduct lekkerder dan dat van de supermarkt?

Kern:   1. De basis

            2. Van graan tot meel

            3. Deeg maken

            4. De laatste stappen

Slot: Samenvatting kern

Veel mensen kopen brood in de supermarkt. Dit heeft soms te maken met de prijs van ambachtelijk brood vs. supermarktbrood, maar de kwaliteit is niet altijd even goed. De mensen die wél naar de ambachtelijke bakker gaan, vragen zich vast wel eens af: hoe wordt dat brood nou gemaakt? Nou, dat ga ik hieronder uitleggen!

 

Het begint allemaal bij de vier hoofdgrondstoffen van het brood, namelijk graan, gist, zuurdesem en water. Gist zijn kleine organismen, maar een cel groot. Ze kunnen makkelijk overleven in een omgeving zonder zuurstof en halen hun zuurstof uit suiker, wat ze omzetten in energie. Naast deze stoffen worden ook meel, suiker, zout, melk en een emulgator gebruikt. Een emulgator is een stof, die ervoor zorgt dat twee stoffen makkelijk kunnen worden samengevoegd.

 

Bij het oogsten van het graan worden de stengels tot op de grond afgesneden. Dat gebeurt tegenwoordig door machines, die meteen het kaf van het korren scheiden. De koren is het bovenste gedeelte van de stengel. Daarna wordt het vermalen in een maalderij, door een computer gestuurd. Als het dan tot meel is gemaakt, wordt het naar de bakkers gebracht met grote vrachtwagens. Die kunnen dit in hun silo opslaan, en het daaruit halen wanneer ze het nodig hebben. Het eruit halen gaat ook met een computer, je kan dan invoeren hoeveel gram/kilo je wil.

 

Als de bakker gaat beginnen met het bakken van het brood, start hij met afwegen. Hij moet gist en zout afwegen en voldoende water pakken. Dit alles gaat bij elkaar in een metalen meelkuip, ook wel de kneedmachine genoemd. Als die wordt aangezet, wordt alles door elkaar gemengd. Als het deeg klaar is, worden er bollen van gemaakt. Die gaan 45 minuten in de rijstkast, waar de bakker controleert of alles goed gaat. Als dit is gebeurt, worden ze platgewalst, zodat de gasbelletjes goed verdeeld worden over het brood.

 

Als het brood is gewalst, wordt het in blikken gelegd om nog een keer de rijstkast in te gaan. Als ze daar zo’n 60 minuten in zijn geweest, gaan ze de oven in. De buitenkant krijgt dan een knapperige korst, de binnenkant wordt gaar en het brood gaat heeerlijk ruiken. Grote broden moeten zo’n 30 á 45 minuten in de oven, kleine broden 10 tot 15 minuten. Als dit is gebeurt, kan het brood de winkel in, en wordt gedistribueerd naar derden. Het grote verschil met de supermarkt is, dat het brood al zo’n 3 dagen oud is eer het in de winkel komt. Bij een ambachtelijke bakker is het brood dus altijd vers en knapperig, wat bij de supermarkt niet het geval is. Bij supermarkt brood komen er ook geen mensenhanden aan te pas, alles gaat met machines.

 

Hopelijk heeft u nu een idee, hoe ambachtelijk brood gemaakt word. Met de basis ingrediënten, een oven en een hoop liefde komt de bakker al heel ver, en kan kwaliteitsbrood leveren. Het zal u nu ook duidelijk zijn waarom brood in de supermarkt vaak veel goedkoper is in de supermarkt.

 

REACTIES

E.

E.

Wat zijn je gebruikte bronnen

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.