Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vincent van Gogh

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Tentoonstelling door een scholier
  • Klas onbekend | 1393 woorden
  • 23 juli 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
8 keer beoordeeld

Inleiding

Door mijn bezoek aan het Van Gogh museum, dacht ik dat Vincent van Gogh een goed onderwerp is voor mijn werkstuk.
Het leven van Van Gogh was toch wel bijzonder, zeker omdat hij een stuk van zijn eigen oor heeft afgesneden. Zijn schilderijen zijn wereldberoemd geworden en er is eigenlijk heel veel bekend over de schilder zelf. Dit komt vooral omdat er ook nog veel brieven van Vincent van Gogh bewaard zijn gebleven.
Sommige van zijn schilderijen vind ik wel mooi, vooral de schilderijen met de felle kleuren. Maar er zijn ook schilderijen waarvan ik denk, dat ik er bij tekenles een onvoldoende voor zou hebben gekregen. Als je naar de gezichten kijkt van een van zijn bekendste schilderijen de aardappeleters, dan zie je heel lelijke, volgens mij slecht getekende gezichten en heel erg donker. De mensen op dat schilderij lijken wel aliëns. Wel wilde hij wat overbrengen met zijn schilderijen, bijvoorbeeld hoe mensen leefden.

Dus sommige schilderijen zijn mooi en andere heel erg lelijk. Als zijn schilderijen nu worden verkocht brengen ze heel veel geld op. In zijn eigen leven heeft hij daar weinig aan gehad.
Ik vond het ook wel heel bijzonder, dat hij echt familie was van Theo van Gogh, de filmmaker die is vermoord. Theo was een achterkleinkind van Vincent van Gogh’s broer Theo. Twee heel bekende mensen in een familie. Theo van Gogh baalde er heel erg van dat de hele schilderijen collectie en de rest door zijn familie aan de Nederlandse Staat was gegeven. Als ze dit niet hadden gedaan, waren zij nu een van de rijkste families in de wereld geweest.

Afbeelding aardappeleters
<afbeelding ontbreekt>

Niemand zag er toch zo uit, ook niet in 1885. De mensen waren arm en vies, maar wie heeft er nu zo’n hoofd, neus enzovoort?

Het leven van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh wordt op 30 maart 1853 geboren in Zundert. Hij was de oudste in het gezin van Gogh. Zijn vader was predikant, een soort dominee. De familie was heel erg kerkelijk. Vincent was heel erg driftig, hij had af en toe echt slechte buien. Hij deed een beetje waar hij zelf zin in had. Zijn beste vriend was zijn 4 jaar jongere broer Theo.
Als hij 16 jaar is gaat hij werken in Den Haag bij een kunsthandel. Van hier wordt hij naar Londen gestuurd, daar wordt hij verliefd. Maar de liefde wordt niet beantwoordt. Daarvan wordt hij erg depressief.. Hij wordt dan ontzettend godsdienstig en gaat slecht met zijn werk om. Dus wordt hij ontslagen in 1876.
Dan wil hij ook dominee worden net als zijn vader. Maar dat lukt niet, hij werkt wel in België, in de mijnstreek als iemand die vertelt over het geloof. Hij geeft zijn kleren en bezit aan de armen, helpt ze en verpleegt ze. Hij leeft dan ook als echte mijnwerker.
Maar omdat hij zo fanatiek is in zijn geloof , wordt hij weer ontslagen.

En dan begrijpt hij eigenlijk pas dat hij moet gaan tekenen en schilderen.

Theo, zijn broer, heeft een kunsthandel in Parijs, hij stuurt geld naar Vincent om van te leven. Dat blijft Theo ook doen tot het einde van zijn leven. Hij heeft altijd veel vertrouwen in Vincent. Vincent is nu 27 jaar. In april 1881 gaat hij weer bij zijn ouders wonen in Etten. Dan wordt hij weer verliefd en vertrekt naar Den Haag. In die tijd probeert hij te leren schilderen. Hij heeft dan een avontuurtje met Sien, een hoertje. Daarna vlucht hij naar Drenthe om van Sien af te zijn. In 1883 gaat hij weer wonen bij zijn ouders in Nuenen, waar zijn vader dominee is geworden na Etten. Hier werkt hij 2 jaar onder de boeren en wevers. Dan krijgt hij weer de kriebels en via Antwerpen komt hij in februari 1886 in Parijs. Hij gaat daar 2 jaar bij zijn broer Theo wonen.

In februari 1888 vertrekt hij naar Arles in Zuid Frankrijk. Lekkere felle zon in de Provence. Zijn schilderijen worden nu heel vrolijk en kleurig.
Hij wil nu graag een eigen atelier, waar ook andere kunstenaars kunnen komen werken. Hij huurt dan het “gele huis”. Hij nodigt zijn vriend Gauguin uit om bij hem te komen werken. Gauguin is ook een heel beroemde Franse schilder geworden.
Deze samenwerking gaat eerst heel goed maar loopt niet helemaal goed af en Vincent van Gogh stort helemaal in. Dan snijdt hij een stuk van zijn linkeroorlel af. Mensen zeggen vaak dat hij zijn hele oor heeft afgesneden, maar dat is niet echt waar. Hij wordt opgenomen in een inrichting in Arles en later in een inrichting in St Remy. Een inrichting is een soort gekkenhuis.
Na een jaar denkt hij dat hij genezen is en gaat hij via Parijs naar Auvers-sur-Oise, maar ook daar gaat het mis.
Op 27 juli 1890 schiet hij zichzelf neer en hij sterft 2 dagen later in de armen van zijn broer Theo. Theo zelf overlijdt een half jaar later.
Zij liggen begraven in een tweelinggraf op de begraafplaats van Auvers aan de rand van de korenvelden.

Plaatjes van Vincent en misschien ook wel 1 van Theo
<afbeeldingen ontbreken>

Het Van Goghmuseum in Amsterdam

Toen Theo van Gogh begin 1891, kort na Vincent stierf, bleef zijn jonge vrouw in Parijs achter met de erfenis van al de schilderijen en tekeningen en brieven die Vincent naar zijn broer had gestuurd. Zijn schoonzus Johanna van Gogh begon tentoonstellingen te organiseren en liet de brieven van Vincent in 1914 drukken. Na haar dood ging haar zoon Ir. Dr. W. van Gogh hier mee door. In 1930 gaf hij veel van de schilderijen in bruikleen aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zo werd Vincent over de hele wereld bekend. In 1962 gaf de Stichting Vincent van Gogh al haar schilderijen aan het Rijk, omdat deze beloofde er een speciaal museum voor te laten bouwen. Het waren 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven van Vincent van Gogh.
De opening van het museum was in 1973. Nu is het museum pas weer helemaal verbouwd. In het museum hangen ook schilderijen van heel andere schilders.

En er zijn ook vaak speciale tentoonstellingen.

Er is nog een museum waar schilderijen van Vincent van Gogh hangen in Nederland en dat is het Kröller Muller Museum op de Hoge Veluwe bij Otterloo.
Mensen komen uit de hele wereld om deze musea te bezoeken.

Plaatje van Goghmuseum
<afbeelding ontbreekt>

De tekeningen en schilderijen

Nederland 1880-1885

In zijn Nederlandse tijd waren zijn schilderijen heel erg ernstig en donker, zoals bijvoorbeeld de aardappeleters. De mensen waren arm en moesten heel hard werken. Ik vind dit helemaal geen mooie schilderijen, je wordt er niet blij van en het is niet mooi geschilderd. Wat ik wel goed vind, is de kop van een skelet met brandende sigaret. Hij heeft dit geschilderd als een soort studie en dan als grapje. Het zou goed passen in deze tijd, van roken krijg je kanker en wordt je dus een skelet. Maar dat bedoelde Vincent van Gogh hier helemaal niet mee.

Afbeeldingen van kop van een skelet.


Parijs 1886-1888

Nu gaat hij met kleur schilderen. Hij leert impressionisten kennen en gaat ook zo schilderen. Soms zijn het stipjes of streepjes, maar het is toch een mooi schilderij, dat is impressionisme. Je kunt zien dat hij veel vrolijker wordt. Ook gaat hij proberen Japanse houtsneden na te schilderen. Hij maakt ook veel zelfportretten. Toch is het impressionisme ook niet wat Vincent wil.

Afbeeldingen van schilderijen uit die tijd. Zelfportret + Boulevard de Clichy.

Arles 1888-1889

Hij stopt met impressionisme. Hij vindt dat zijn schilderijen echter moeten zijn, levende wezens. Het hoeft niet te lijken, maar je moet er meer achter kunnen zien. Denkt hij. Het moet allemaal eenvoudiger met nog fellere kleuren. Hij gaat ook weer meer tekenen, zijn tekeningen bestaan uit streepjes en kringetjes en stippeltjes.

Opnieuw printen
Afbeeldingen uit deze tijd. Veld met bloemen bij Arles.+Het gele huis en de slaapkamer.

Saint Remy 1889-1890

Nu is hij al hartstikke depri. Dus weer minder felle kleuren. Veel schildert hij over de dood. En vlak voor hij hier weggaat, als het lijkt of het beter gaat, wordt alles weer vrolijker en met meer kleur. Afbeelding uit deze tijd, De tuin van de inrichting.

Auvers sur Oise 1890

Zijn opgewektheid verdwijnt nu weer snel. Hij schildert depressief en alles lijkt eenzaam. Dit is een afbeelding een van zijn laatste schilderijen, Korenveld met kraaien. Afbeelding korenveld met kraaien Op 27 juli 1890 schoot hij zichzelf neer.

Bronvermelding:


Rijksmuseum Vincent van Gogh

--
--

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.