Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Trier

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1466 woorden
  • 11 april 2011
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
80 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
INHOUDSOPGAVE

Inleiding pag. 3

Hoofdstuk 1: De Geschiedenis van Trier pag. 4

Hoofdstuk 2: De Porta Nigra pag. 5

Hoofdstuk 3: De Hauptmarkt en De Simeonsstrasse pag. 6

Hoofdstuk 4: De Dom van Trier en de Lievevrouwenkerk pag. 7
Hoofdstuk 5: De Basilica en de Keizer Thermen pag. 8

Nawoord pag. 9

INLEIDING

Dit werkstuk gaat over Trier. Trier is een oude stad in Duitsland. De alleroudste stad zelfs! Trier is en blijft een erg mooie stad om telkens weer te bezichtigen. Er is veel om te zien, namelijk de Porta Nigra, de Dom, de lievevrouwenkerk, de ontmoetingsplek van Trier: Hauptmarkt, en nog veeeeel meer. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er al vaak ben geweest. Daarom kan ik hier veel over vertellen. Ik hoop dat u/je na het lezen van dit werkstuk veel te weten ben gekomen van de stad Trier. Veel leesplezier!!

HOOFDSTUK 1: De Geschiedenis van Trier

Trier, de oudste stad van Duitsland. Omstreek 16 voor Christus werd Trier door keizer Augustus als “zijn stad” in het woongebied van de Keltische Treveri of Treveren gesticht. Ter ere van de stad kreeg keizer Augustus de naam: Augusta Treverorum. Trier mag zich de eerste keizerstad op het Duitse grondgebied noemen. De stad Trier werd in een snel tempo rijk. De stad werd vanaf 293 na Christus, voor een tijd van ongeveer 100 jaar, één van de hoofdsteden van het Romeinse Rijk. Het werd toen ook wel Roma Secunda genoemd (het tweede Rome). Verschillende gebieden werden bestuurd vanuit dit “tweede Rome”. Een aantal Romeinse keizers hebben hier gewoond, waarvan keizer Constantijn als de eerste christelijke Romeinse opperbevelhebber, de belangrijkste was.


Hoog oprijzende bouwwerken uit die tijd, in ieder geval meer dan 1500 jaar oud, bepalen nog steeds het beeld van de stad. Nog steeds indrukwekkend zijn de Porta Nigra (de Zwarte Poort), de Dom, de Basilica en het Amfitheater.

Na de verwoesting in de tweede wereldoorlog en de wederopbouw is Trier uitgegroeid tot een belangrijk doel dat bezoekers uit de hele wereld trekt. De stad aan de Moezel, omgeven door een mooi middelgebergtelandschap heeft momenteel ongeveer 100.000 inwoners. Het is een universiteitsstad, maar ook bestuurszetel van vele instanties en sinds de klassieke Oudheid middelpunt van de wijnbouw (moezelwijnen).

2.000 jaar zichtbare stedelijke geschiedenis met hoogte en dieptepunten, machtige en monumentale Romeinse bouwwerken, trotse burgerwoningen en kerken uit de Middeleeuwen, belangrijke museums met beroemde museumstukken en collecties, bovendien een unieke opgelegde en blijmoedige sfeer in straten en op pleinen, de talrijke feesten, eetgelegenheden en wijnlokalen, restaurants en hotels in alle kwaliteitsklassen, dat vind u in Trier!

HOOFDSTUK 2: De Porta Nigra

De Porta Nigra is het belangrijkste, bijna helemaal behouden monument uit de Romeinse tijd ten noorden van de Alpen. De afschrikwekkende poortburcht die aan het eind van de 2de eeuw van licht zandsteen werd opgetrokken staat als de zwarte poort bij eerdere noordelijke ingang van de antieke stad. Het mooiste bouwwerk van de stad Trier dat uit tonnen zware zandstenen blokken bestaat die door in lood gegoten ijzeren krammen zijn geborgd, heeft een hoogte van meer dan 30 meter! De beide hoektorens met een doorsnede van 21,50 meter bevinden zich naast het door poorten doorbroken middelste gedeelte met een rondom open binnenplaats. Door de naar voren springende ronde torens waren er geen dode hoeken waarvan aanvallers gebruik konden maken. Het is niet bekend of de Porta Nigra, in de tijd dat Trier nog Augusta Treverorum heette, ooit is bestormd. Om onduidelijke redenen is de Porta Nigra nooit helemaal afgebouwd. Na de Romeinse tijd werd de Porta Nigra niet gesloopt of afgebroken zoals vele andere bouwwerken van de oude keizerstad, hoewel metaaldieven ook aan dit gebouw diepe wonden toebrachten. Het was gelukkig dat in de 11de eeuw een monnik uit het Sinaï-klooster in één van de torens een kluizenaarscel inrichtte. Nadat hij gestorven was en opgenomen was in de lijst van de heiligen lieten de aartsbisschop en zijn opvolgers de Porta Nigra vanaf 1042 tot een bedevaartskerk ombouwen. Tegenwoordig kan de Porta Nigra in zijn monumentaliteit als getuigenis van de technische bekwaamheden en de Romeinse bereidheid om zich te verdedigen van buiten en binnen worden bewonderd.

HOOFDSTUK 3: De Hauptmarkt en De Simeonstrasse

Op kijkafstand van de Porta Nigra heeft zich sinds de 10de eeuw voor de machtige toren van de Gangolfkerk de Hauptmarkt ontwikkeld. Trier’s ontmoetingsplek is één van de mooiste marktpleinen van Duitsland. Om het driehoekige plein met Marktkruis en Petrus-fontein zijn woningen uit verschillende stijlperioden gebouwd. Stedelijke burgertrots wordt hier zichtbaar laten zien. Tegenwoordig vormt dit het middelpunt van Trier en is vol leven, mensen, markten en feesten.

De verbinding van de Porta Nigra naar de Hauptmarkt en de St. Gangolfkerk is evenals 2.000 jaar geleden één van de belangrijkste straten van Trier. Overal ontdek je in de Simeonstrasse, de belangrijkste winkelstraat van de stad, tussen cafés, restaurants, warenhuizen en boetieks interessante getuigen van de geschiedenis. Het Driekoningenhuis, rijk versierd, voorzien van ronde spitsbogen, kreeg het zijn naam pas in de 17e eeuw. Toen hier in het bijzonder Keulse kooplieden hun Heilige Drie Koningen vereerden. Oorspronkelijk hadden de begane grond en de eerste verdieping geen ramen, terwijl de tweede verdieping alleen maar via ladders te bereiken was, die in geval van nood konden worden opgetrokken. De jaartallen 1602, 1605 en 1607 verwijzen naar een tijd, toen in de Judengasse al geen joden meer leefden. Deze waren ooit invloedrijke financiers van de Trierse keurvorsten en aartsbisschoppen. Midden tussen eethuisjes en cafés bleef het oudste joodse woonhuis van Duitsland tot op heden behouden.

HOOFDSTUK 4: De Dom van Trier en de Lievevrouwenkerk



De dom van Trier is de oudste bisschopszetel op het Duitse grondgebied en stamt uit de begintijd van het vroegere christendom in Midden-Europa. Dit hebben de meest kort geleden opgravingen van oude tijden bevestigd. De Dom was eerder een woonpaleis van keizerin Helena, de moeder van keizer Constantijn. Waarschijnlijk werden de kerken pas onder keizer Gratianus, na enkele verbouwingen en wijzigingen, voltooid. Ook de bouwgeschiedenis in de middeleeuwen is onregelmatig: bisschoppen bouwen weer op wat Franken en Noormannen in het jaar 882 hadden verwoest. Dezelfde aartsbisschop die de Porta Nigra liet behouden deed dit ook bij De Dom, en bij nog veel meer monumenten rond en in Trier. Ook in het interieur is de kerkgeschiedenis vol afwisseling te zien. Men zegt dat keizerin Helena tussen de jaren 1300 en 1400 de heilige rok van CHRISTUS heeft gevonden en naar de relikwieënkamer heeft gebracht, de rok zal nooit kunnen vergaan, maar als de deuren van die kamer open gaan gaat die aparte warmte weg en verteert de rok gelijk. Het orgel (klais-orgel) in de kerk heeft niet gelogen. Het heeft alleen aan de voorkant al 121 orgelpijpen en het heeft 4 toetsenborden het orgel klinkt ook in de Lievevrouwenkerk. De Lievevrouwenkerk is uit de 13de eeuw in 1 stuk doorgebouwd. In 2007 zijn de grafkelders gerestaureerd. Het is een echte gotische kerk het dak en de ramen zijn in gotische stijlen gebouwd op het dak zitten versierselen en op de ramen raamdetails. Binnen valt door de gekenmerkte ramen gedempt licht. Zo hebben de beide naburige kerken bijzondere aantrekkelijkheid.

HOOFDSTUK 5: Basilica en de Keizer Thermen.


Mooi staat de Romeinse Paleisaula (aula palatina), ook basilica genoemd, in het centrum van de Romeinse residentiewijk. De officieel door keizer Constantijn geplande, volledig in baksteen opgetrokken troonzaal is de grootste zonder steunpilaren en andere inbouwelementen uitgevoerde ruimte die de klassieke Oudheid heeft overleefd. De afmetingen zijn geweldig: 71 meter lang, 27,20 meter breed, en ongeveer 33 meter hoog. Er was zelfs sprake van vloer en muur verwarming, terwijl de muren met marmerplaten waren bekleed. Boven de geweldige ruiten zette het interieur zich door wandschilderingen voort. Ook het buitenaanzicht van de Paleisaula onderstreepte de macht waar de keizer naar streefde. Bij het zuidelijke einde van de Romeinse paleizenwijk aan het einde van de 3de eeuw met de bouw van de keizerthermen begonnen maar werd nooit afgemaakt. Door de verhuizing na 316 en verplaatsing van de hoofdstad Bosporus door keizer Constantijn stopte de bouw. Er waren ruimtes voor het reinigen van het lichaam, een verwamde zaal met warmwaterbaden, een op temperatuur gemaakte middenvleugel en een reusachtige zaal met koudwaterbaden. Afgescheiden van bezoekerswerken slaven bij onderaardse stookinstallaties. De aanvoer van water dat in ketelhuizen op lichaamstemperatuur was gebracht moest het gebruik als badtempel en plek voor gesprekken en ontmoetingen de hele dag door garanderen. Hiervoor werd een 13 km lange waterleiding aangevraagd

NAWOORD


Ik ben alweer aan het einde van dit werkstuk gekomen. De belangrijkste dingen over de stad Trier bent u/jij al te weten gekomen. Er is alleen nog veeeeel meer te vertellen over Trier. Maar, dan zou dit werkstuk veel te dik worden. Ik hoop dat alles duidelijk is, als u/jij nieuwsgierig ben geworden over deze bijzondere mooie stad, dan wil ik u/jou aanraden om er zelf eens een kijkje te nemen!! Dat is beslist de moeite waard. Elke keer weer als ik er ben zie ik nieuwe bezienswaardigheden. Ook als ik dingen voor de tweede keer zie blijft het mij boeien. Ik hoop dat ik jullie interesse gewekt heb!!

REACTIES

T.

T.

Toppie, gelijk gekopiëerd en geplakt.

10 jaar geleden

S.

S.

Lekker gedaan, anoniempje ;)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.