Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Normen en waarden

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 608 woorden
  • 15 februari 2009
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dilemma over scooterraces op het fietspad
In jouw dorp is weinig te beleven. Het enige wat echt lachen is, zijn de scooterraces over het fietspad die vaak geregeld worden. Elke keer als je een sms-je binnenkrijgt met een aankondiging, voel je de adrenaline door je lichaam schieten. Maar... aan het fietspad wonen veel kleine kinderen die niet uitkijken bij het oversteken... Eigenlijk is het heel erg gevaarlijk. Maar al je vrienden doen mee...

Vorige week reed Marc nog bijna een peuter van de sokken. Je bent je helemaal wild geschrokken. De lol is er een beetje vanaf. Nu krijg je weer sms-je binnen – de nieuwe race staat gepland.


Wat doe jij?
a) Je doet gewoon mee – al je vrienden zijn er, ouders moeten maar beter op hun kinderen letten en je wilt niet de afhaker van de groep zijn
b) Je stopt ermee – dan maar de afhaker, je wilt niet het risico lopen een kind van de sokken rijden

Geef je antwoord in het forum en leg ook uit waarom je voor a) of b) kiest. Als je vindt dat er nog een andere oplossing is, kun je die natuurlijk ook noemen.



Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld komt met geweldbarometer
2004 kenmerkte zich door te veel agressie en geweld. De media heeft er bol van gestaan. Onder andere over de dood van Hans van Wieren en Theo van Gogh. Iedereen schreeuwde het van de daken: ‘Nooit meer!’ Voor 2005 had heel Nederland goede voornemens. Dan rijst al snel de vraag: ‘In hoeverre lukt dit?’ Voor het antwoord hierop moeten we proberen agressie en geweld inzichtelijk te maken. Daarom komt de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld met de geweldbarometer. De Stichting is per 1 januari 2005 krantenberichten over geweld gaan verzamelen. Met de wetenschap dat deze cijfers gebaseerd zijn op slechts de krantenberichten en dat niet alle voorvallen vermeld worden.

GEWELDBAROMETER JANUARI 2005

Verzamelde krantenberichten over geweld: 370
Gemiddeld aantal gevallen van geweld per dag: 11,9

Afloop
Dodelijk: 9,1 %
Zeer ernstig gewond: 11,3 %

Soort geweld
Huiselijk: 13,5 %
Straatgeweld: 41,1 %
Uitgaansgeweld: 11,4 %
Burenruzie: 3,5 %
Overval/beroving: 22,9%
Overig geweld: 7,6 %

Toepassing
Lichamelijk geweld: 50,8 %
Steekwapen: 25,7%
Vuurwapen: 14,6%
Wapenstok: 6,7 %
Pepperspray: 2,2 %


De komende 11 maanden zal de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld de berichtgevingen bijhouden en maandelijks weergeven middels de geweldsbarometer. Deze vindt u op www.zinloosgeweld.nl.

KidsTegenGeweld

De opzet van dit project is dat door het hele land op eigen initiatief Kids Teams worden opgericht, die elk op hun eigen wijze een steentje proberen bij te dragen rond de problematiek van agressie en 'zinloos' geweld. Na aanmelding krijgen de teams een inschrijfformulier, waarop ze alle benodigde informatie kunnen invullen. Na retournering krijgen de teamleden een uitgebreid informatiepakket toegestuurd. Vervolgens kunnen ze aan de slag. De bedoeling is dat het team zelf of via hun begeleider de Stichting op de hoogte houdt van hun bezigheden. Vraagt het team om spullen of informatie of andere specifieke begeleiding dan zal de Stichting hen daarin, zover mogelijk, voorzien. In principe zullen de teams hier geen kosten voor hoeven te betalen.

De teams krijgen de beschikking over een website, namelijk www.kidstegengeweld.nl . Op deze site wordt verslag gedaan van hun activiteiten, hun financiers/sponsors, laatste nieuwtjes, stellingen waarop ze kunnen reageren, kleurplaten, ingezonden stukken: zoals verhalen, gedichten, tekeningen, vragen, problemen … noem maar op. De respons hierop zal ook weer op de site geplaatst worden. Deze interactieve site wordt gebruikt als informatiebron, intermediair en om de opinie onder de jeugd over diverse onderwerpen te onderzoeken.

Bij het ontstaan van specifieke (landelijke) projecten zullen de teams op de hoogte gesteld worden en er zal materiaal voor hen beschikbaar komen om mee aan het werk te gaan. Uiteraard blijft het van belang dat dit niet opgedrongen wordt. Het initiatief moet van de Kids zelf blijven komen. Wel trachten wij de teams zoveel mogelijk te enthousiasmeren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.