Snoep

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1438 woorden
  • 7 februari 2009
  • 478 keer beoordeeld
Cijfer 6
478 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ik houd mijn spreekbeurt over ’’SNOEP’’

1.Hoe wordt snoep gemaakt?
Zoveel soorten…….
Salmiaknotsen aardbeienveters en Lange Jan. In totaal verpakt Look-O-Look wel meer dan 100 soorten snoep. En er komen steeds nieuwe soorten bij. Hoe worden zoveel soorten snoep gemaakt? In de 1e plaats natuurlijk door voor elk snoepje een ander recept te gebruiken. Maar niet alleen de smaak is belangrijk. Ook de vorm, de grootte en de stevigheid van een snoepje spelen een belangrijke rol. Probeer het zelf maar eens. Snoepen is een bepaalde smaak proeven en tegelijk de vorm van het snoepje in je mond voelen. Zo kunnen de snoepmakers natuurlijk blijven variëren en combineren.

Suiker in de hoofdrol

Ook al zien ze er heel verschillend uit, ieder snoepje heet toch’’suikerwerk’’. Zo’n snoepje bestaat voor het grootste deel de naam zegt het al uit witte suiker. Toch is suiker niet het enige ingrediënt. Want om van die suiker stroop te maken, heb je ook nog water nodig. Hoe minder water je gebruikt, hoe harder de stroop wordt. En hoe meer water, hoe zachter.

Als je water en suiker mengt en dat warm maakt krijg je dus stroop. Een kleverig goedje, waaraan later nog de juiste natuurlijke kleurstoffen en natuurlijke geur en smaakmiddelen worden toegevoegd. Door met die ingrediënten steeds weer te variëren, kun je verschillende ’’suikerwerkjes’’ maken. Zoveel smaken, zoveel snoepjes! Hoe wordt bijvoorbeeld Lange Jan gemaakt?

Eerst worden de suikers en de glucostroop afgewogen en in de grote ketel gemengd. In diezelfde ketel wordt ook water toegevoegd en wordt het mengsel gekookt. Dan wordt de gekookte Lange Jan massa in een grote bak gestort om af te koelen. In die bak worden poeder de gelatine en een beetje plantaardig vet(voor de smeuigheid) toegevoegd. Het Lange Jan deeg is nu klaar. Om het zelf lekker zacht en soepel te maken, moet het nog wel een hele tijd heel goed gekneed worden. En om de verschillende smaken te krijgen, worden nu ook het vruchtensap en de natuurlijke kleurstoffen toegevoegd.

Is de machine klaar met kneden, dan komt de, inmiddels flink afgekoelde, klomp deeg op een’’trekmachine’’terecht. Die maakt er net als bij deeg voor een taart een grote plak van. Deze plak komt bij de volgende machine aan, die er keurige langwerpige staven van snijdt. Daarna wordt er om iedere Lange Jan een papiertje gevouwen. Natuurlijk volgt er nu ook nog een kwaliteitscontrole, want elk snoepje moet aan strenge eisen voldoen. Tot slot worden automatisch in elk zakje 15 Lange Jan staven verpakt. Ze zijn nu klaar om naar de winkel te worden gebracht.

2.De geschiedenis van snoep
Snoepen is zo oud als de mensheid
Ook in de oertijd hielden de mensen van zoet. Als onze voorouders in de oertijd iets eetbaars zochten in het veld, namen ze alleen zoete vruchten mee. Ook zij wisten dus al dat iets met een zoete smaak goed te eten is en iets bitters niet. De 1e echte zoetstof die mensen gebruikten om hun eten een zoete smaak te geven, was honing. Jagers haalden die honing in het Stenen Tijdperk uit te nesten van wilde bijen. En de oude Egypternaren hadden zelf al 2500 jaar voor Christus korven vol honingbijen. Ook suiker zoals wij dat kennen, werd al heel vroeg gebruikt. Al in 3000 jaar voor Christus wisten de mensen in India hoe ze suiker uit suikerriet konden halen. Via de Arabische landen werd die methode later ook bekend in Frankrijk en Spanje.

Het eerste echte snoep
Honing en rietsuiker werden dus alleen gebruikt om etenswaren zoet te maken. Want op het 1e echte snoepgoed moeten we nog ene hele tijd wachten. Om precies te zijn: tot het begin van de 16de eeuw! Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken, ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden(wat nu Vlaanderen heet). Snoep heette toen nog suikerwerk en werd vooral in de hoogste kringen al gauw razend populair. Zo lieten verschillende Duitse keizers suikerwerk speciaal naar hun hof brengen. Helemaal uit het tegenwoordige Vlaamse land! Ook kregen de mensen in die tijd bij wijze van welkomstgeschenk figuurtjes van suikergoed aangeboden. Lange tijd bleef snoep vooral iets voor rijken. Niet gek als je weet dat het nogal duur was om suiker te maken van suikerriet. Pas na 1747 werd dat anders. Want in dat jaar ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker ook uit goedkope bieten kunt halen.

Wist je trouwens dat er een tijd was dat mensen geloofden dat snoep een geneeskrachtige werking had? Zo zouden marshmallows (een soort Engels spekje) goed zij tegen borstpijn. En zou de Yellow-man(een Ierse toffee) werken tegen allerlei kwalen.


3.Het Van Melle-verhaal
Snoepmakers van vader op zoon
Look-O-Look is een onderdeel van Van Melle. Dit bedrijf heeft veel meegemaakt. Van plaatselijke broodbakkerij tot internationale organisatie met snoepfabrieken over de hele wereld. Hoe is dat precies gegaan?

Rond 1850 kreeg broodbakker Izaak van Melle het idee om, behalve brood, ook snoep te gaan maken. Samen met zijn zoon bedacht hij balletjes en zuurtjes die er in gingen als koek. Het snoep goed viel zelfs zo in de smaak dat in 1900 door zijn kleinzoon Izaak de 1e van melle-suikerwerkfabriek werd geopend.

De van Melle kwaliteit werd overal geroemd. Ook in het buitenland. En daarom begonnen de van Melle’s al in 1904 met de export. Eerst naar de Nederlands-indië(dat heet nu Indonesië) en daarna ook naar een heleboel andere landen. De zaken gingen zo goed dat de fabriek in Breskens aan de lopende band uitgebreid en vernieuwd moest worden.
Na de oorlog (het bedrijf was in 1944 gebombardeerd) verhuisde Van Melle naar Rotterdam. In 1984 werden de deuren geopend van een nog grotere vestiging in Breda. De Look-O-Look vestiging staat in Ridderkerk. Look-O-Look maakt zelf geen snoepjes, maar verpakt de lekkerste snoepjes uit heel Europa in de bekende hangzakjes.

4.Snoep en goede voeding
Suiker geeft je energie!
Om genoeg energie te hebben en gezond te blijven, moeten we goed eten. Met andere woorden: we moeten zorgen voor voeding waar de juiste voedingsstoffen in zitten. Er bestaat geen enkel voedingmiddel waarmee je al die verschillende stoffen in 1 keer binnenkrijgt. Daarom is het verstandig om zo gevarieerd mogelijk te eten. Want alleen zo komen alle voedingstoffen regelmatig en in gezonde hoeveelheden aan bod. Voedingstoffen die we hard nodig hebben, zijn bijvoorbeeld koolhydraten: samengestelde koolhydraten(zetmeel) en enkelvoudige koolhydraten(suiker). Net als vetten en eiwitten dienen zij als brandstof voor ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we genoeg energie hebben om alles te doen wat we willen.

Snoepen doe je voor je plezier!

Toch is snoepen niet hetzelfde als eten. Snoepen doe je voor je plezier. Het is en blijft een extraatje: een trakatie of tussendoortje. In de voedingswijzer, die laat zien wat je iedere dag nodig hebt om gezond te blijven:

1-brood en aardappelen rijst pasta of peulvruchten
2-groenten en fruit.
3-melk kaas(of andere melkproducten)vlees vis ei
4- margarine halvarine of olie.

Let er ook op dat je anderhalve liter per dag drinkt!

Zoals je ziet, komt snoep niet in het rijtje voor. De voedingstoffen die in snoep zitten, krijg je namelijk ook al binnen als je gewoon aan de voedingswijzer houdt.

Word je dik van snoep?
Ze zeggen vaak dat je dik wordt van frisdranken snoepjes en andere zoetwaren. Toch is dat niet helemaal waar. Met vette jus of vette sauzen loop je een veel grotere kans om in de breedte te groeien. Hoe zit het dan? Heel simpel. Als je meer eet en drinkt dan je nodig hebt, krijg je te veel energie omgezet in vet en word je dikker en zwaarder. Te veel eten en drinken is dus niet goed.

Bederft snoep je tanden?

Het is te simpel om te zeggen dat snoepen je tanden bederft. Hoe zit het dan wel? I veel eten en drinken zit suiker. Niet alleen in snoep, maar bijvoorbeeld ook in limonade koek of zoet broodbeleg. En zelfs in appels en citroenen zit van nature suiker. Nu is het zo dat suiker bacteriën in de mond flink aan het werk zet. Ze zorgen daarbij voor een zuur dat het tandglazuur aantast. Gelukkig kan dat glazuur wel een stootje hebben. Maar vooral niet te vaak achter elkaar. Want dan kan er op den duur ene gaatje in je tanden of kiezen komen. Het is daarom verstandig om 3x per dag goed te eten en nietmeer dan 3 of 4x een tussendoortje te nemen. Of dat nou een appel is frisdrank…….. of een snoepje. En natuurlijk moet je ’s morgens en ’s avonds goed je tanden te poetsen.

Nou dit was mijn spreekbeurt ik hoop dat jullie genoten hebben. Jullie mogen nu eerst vragen aan mij stellen na mijn spreekbeurt deel ik nog wat snoep uit.

REACTIES

M.

M.

echt fijn zoveel info over snoep

13 jaar geleden

H.

H.

heel leuk maar, info over snoep boeit niet, je eet het en dan is het gewoon weg, KLAAR!

11 jaar geleden

L.

L.

leuk

11 jaar geleden

-.

-.

veel informatie zeg!!
maare.... is het wel allemaal waar?
straks is het niet zo en ben je iets aan het vertellen wat niet waar is!
wel goed gedaan !!!
:)

11 jaar geleden

C.

C.

echt handig

10 jaar geleden

J.

J.

Dankjewel voor deze info , hahaha heb er echt iets aan gehad ! Follow me on twitter @baukjeherdriks xx Hou van je ?

10 jaar geleden

M.

M.

de volgende keer iets duidelijker

10 jaar geleden

R.

R.

het is echt handige info ik bijna mijn helle spreekbeurt van deze website.?

9 jaar geleden

G.

G.

nou ik vind dit best lang voor 1 alinea zeg maar maar verder zit er wel goede informatie in

8 jaar geleden

J.

J.

ik ben me spreekbeurt al aan het maken maar weet niet zeker
of deze info wel echt is anders krijg ik een onvoldoende en dat wil ik niet maar wel goede info

8 jaar geleden

M.

M.

goed uitgelegd alleen kan er nog meer informatie bij

7 jaar geleden

B.

B.

is er ook iemand die snoep bedacht heefd

6 jaar geleden

J.

J.

saai en de info al hele maal

6 jaar geleden

J.

J.

dom

6 jaar geleden

A.

A.

je hebt helemaal gelijk

6 jaar geleden

A.

A.

ik had een 10

6 jaar geleden

L.

L.

ik kreeg een 4

6 jaar geleden

A.

A.

ik kreeg een drie

6 jaar geleden

A.

A.

wat een slechte site ik heb eer niks aan dankzij jullie heb ik een 3

6 jaar geleden

E.

E.

Eeuw niets aan
Blu😨😰🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.