Arbeid voor mens en samenleving/ greenpeace

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 1632 woorden
  • 27 mei 2008
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ASW

Inleiding:

Wij houden onze presentatie over de betekenis van arbeid voor mens en samenleving. Eerst introduceren wij het hoofdstuk. Het onderwerp arbeid staat hierin centraal. Hiernaast praten we ook over het actuele onderwerp, Greenpeace, Een vrijwilligersorganisatie die zich bezighoud met het belangen van het milieu.
Onze hoofdvraag bij het actuele onderwerp luidt als volgt:
Hoe helpt Greenpeace onze maatschappij?
En met de deelvragen: Welke activiteiten doet Greenpeace en Welke doelen hebben ze.

Hierbij hebben wij als actueel onderwerp ‘Greenpeace’ gekozen, omdat Greenpeace altijd wel actuele doelen heeft.
Als onderzoeksmethode hebben wij een interview voorbereid en opgestuurd via de Site van de Nederlandse vertegenwoordigers van Greenpeace. We hebben antwoord gekregen van Meneer Maarten Rutgers. Hieruit hebben wij veel informatie kunnen halen voor onze presentatie.

Inhoudsopgave

1 Wat is werk?
2 Vrijwilligerswerk.
3 Greeenpeace.
4 doelen van Greenpeace.

Eerst gaan we praten over wat arbeid betekend voor de mens en de samenleving, dus een korte samenvatting geven over het hoofdstuk dat wij hebben gekozen. Hierna gaan we verder in op vrijwilligers werk. We hebben Greenpeace als ons voorbeeld gebruikt omdat we het een heel goed doel vinden. We gaan verder praten over hun doelen, en daarna gaan we verder in over hun overwinningen en waar ze de huidige tijd mee bezig zijn.

Hoofstuk 1 Wat is werk

Wat is arbeid eigenlijk? We omschrijven het als elke lichamelijke of geestelijke inspanning die wordt verricht met de bedoeling iets tot stand te brengen

Arbeid heeft verschillende functies. Hierbij onderscheiden we materiële met immateriële functies.
De belangrijkste materiële functie is:
- Het verdienen van een inkomen en het kunnen voorzien in het eigen levensonderhoud en in dat van het gezin.
De belangrijkste immateriele functies zijn:
- De mogelijkheid hebben tot verdere zelf ontplooiing:
bijvoorbeeld: de advocaat moet voortdurend op de hoogte zijn van de veranderende gedragsregels.Hij moet voortdurend blijven studeren om bij te blijven. Zo ontplooien ze zich steeds verder.
- Het ontwikkelen van zelf respect: het vergroten van het gevoel van eigenwaarde. Mensen denken dat als je een hoger inkomen hebt en bijvoorbeeld als je de macht hebt die dankzij de baan kan worden uitgeoefend, dat je meer maatschappelijke waardering krijgt.
- Het opdoen van sociale contacten; De contacten die je door werk opdoet liggen meer in de zakelijke dan in de emotionele sfeer zoals thuis.
Ook is werk van groot belang in een samenleving. Een samenleving functioneert niet goed als er teveel werklozen zijn. Iemand moet bv het brood maken, en iemand moet voor zieke mensen kunnen zorgen. Zo help je elkaar met je beroep.

Er zijn twee belangrijke factoren die met arbeid te maken hebben die de waardering bepaald dat mensen voor hun vak hebben, Dit zijn de Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Onder Primaire arbeidsvoorwaarden verstaan we de loon en de arbeidstijd die daarvoor moet worden geleverd.

De secundaire arbeidsvoorwaarden beïnvloeden de mens of ze tevreden zijn met hun werk. Hieronder valt:
- Het wel of niet hebben van inspraak:hiermee bedoelen we je mogelijkheid hebt om deel te nemen aan het vormen van besluiten.
- De arbeidsomstandigheden vallen ook onder de secundaire arbeidsomstandigheden. Dit zijn de eisen die aan de werknemers worden gesteld.
-  De arbeidsorganisatie: Hiermee bedoelen we hoe het werk is verdeeld over het personeel.

Hoofdstuk 2 Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk hoort ook over het begrip arbeid. Omdat onze samenleving niet zou kunnen draaien zonder dat bijvoorbeeld vrijwilligers in de rode kruis, op scholen, in green peace enzovoort belangeloos arbeid verrichten, gaan wij hier verder op in.
Wat is vrijwilligerswerk eigenlijk? Vrijwilligerswerk is arbeid, waarvoor je geen vergoeding krijgt en met een maatschappelijk doel.

Er zijn groepen mensen in de maatschappij die beperkt aan vrijwilligers werk willen doen. Deze regel wordt vaak overschreden doordat mensen kinderen laten werken. Dit heet Kinderarbeid en dit is verboden.

Hoofdstuk 3 Greenpeace

Wij hebben als ons actueel onderwerp Greenpeace gekozen omdat Greenpeace altijd wel met goede doelen bezig is.
Maar wat houd Greenpeace eigenlijk in?
Greenpeace is een internationale milieu organisatie die door onderzoek, overleg en acties werkt aan een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu. Ze zijn bevestigd in 40 landen en over de hele wereld zoeken ze voor oplossingen voor de milieu problemen.
Greenpeace is onafhankelijk en werkt geweldloos en ze stimuleren oplossingen voor een gezond en duurzaam evenwicht tussen mens en milieu. Ze accepteren principieel geen giften en geen subsidie. Ze proberen zaken die niet goed zijn voor het milieu te voorkomen. Als er iets slechts voor de natuur aan de hand is is Greenpeace op de plaats van de misstand aanwezig om daarvan te kunnen getuigen.


Zonder de betrokkenheid en inzet van duizenden vrijwilligers over de hele wereld zou Greenpeace vandaag niet de organisatie kunnen zijn die ze is. Ook in Nederland zijn honderden mensen actief voor Greenpeace. De manier waarop is zeer gevarieerd, maar één ding is zeker: elke vorm draagt bij aan de campagnes die we voeren.

In groepen
Lokale groepen ondersteunen de campagnes van Greenpeace Nederland door het organiseren en uitvoeren van publieksactiviteiten. Vaak leggen de vrijwilligers de campagnes van Greenpeace uit aan het publiek, op andere momenten bieden ze het publiek een mogelijkheid zelf een bijdrage te leveren aan een campagne. Ook verkopen vrijwilligers van de lokale groepen artikelen uit de Greenpeace-shop. Lees hier meer over lokale groepen.

Individueel actief
Niet voor al het vrijwilligerswerk hoef je onderdeel uit te maken van een groep. Er zijn ook functies die je op individuele basis kunt uitvoeren. Neem bijvoorbeeld het verzorgen van voorlichting aan groepen kinderen, jongeren en/of volwassenen, het begeleiden van groepen kinderen tijdens hun excursie naar het schip de Sirius of het ondersteunen van campagnes als supporter. Ook maakt Greenpeace dankbaar gebruik van het aanbod van vrijwilligers om als chauffeur, klusser of vertaler actief te zijn.

Wat biedt Greenpeace haar vrijwilligers?
Als vrijwilliger heb je de mogelijkheid om je talenten verder te ontwikkelen, unieke ervaringen op te doen en natuurlijk daadwerkelijk iets te doen voor een beter milieu. Vanuit de verschillende kantoren over de hele wereld worden de vrijwilligers ondersteund door de medewerkers van de unit Vrijwilligers. De medewerkers zorgen ervoor dat je regelmatig op de hoogte wordt gehouden van campagnes en activiteiten door middel van (e-)mailings en informatiebijeenkomsten. Ook kun je cursussen en trainingen volgen. Kosten die je voor het vrijwilligerswerk maakt, zoals reiskosten per openbaar vervoer, worden vergoed en tijdens activiteiten ben je via Greenpeace WA-verzekerd en word je opgenomen in een collectieve ongevallenverzekering.

Hoofdstuk 4 Aandachtspunten van greenpeace

Wat doet Greenpeace?
Greenpeace ziet klimaatverandering als hét milieuprobleem van deze eeuw. Gevaarlijke klimaatverandering kan de milieuwinst in andere campagnes in één klap teniet doen. De verstoring van ecosystemen kan hele bossen uitroeien, en het einde betekenen van honderdduizenden soorten, van walvissen en ijsberen tot koraalriffen. Klimaatverandering bedreigt ook de mensheid, en arme landen zullen als eerste de dupe zijn.

Gevolgen in beeld brengen
Greenpeace voert daarom wereldwijd campagne tegen klimaatverandering. Door de gevolgen voor mens en milieu in beeld te brengen. (smeltende gletsjers in Patagonië, Arctische expeditie).Door met wetenschappers en politici aan te dringen op oplossingen. Door met vrijwilligers de druk op regeringen, multinationals en financiële instellingen te verhogen. En natuurlijk door acties.


Greenpeace heeft bepaalde campagnedoelen waarvoor ze actie voeren.
we zullen ze allemaal opnoemen en dan stuk voor stuk even bespreken:

Doel
Het doel van Stichting Greenpeace Nederland is vastgelegd in haar statuten (1995). Concreet vertaalt zich dat naar de volgende campagnedoelen:
Stop klimaatverandering door efficiënt gebruik van schone energie uit wind, zon en biomassa. Klimaatverandering is een feit. Overal zien we de gevolgen van de warmer wordende aarde: felle bosbranden, grote overstromingen, smeltende gletsjers en ongekende hittegolven. Zandzakken voor de deur helpen niet meer en kernenergie levert slechts andere problemen op.
Duurzaam beheer van de bossen wereldwijd; meer recycling van hout en papier Oerbossen zijn uitgestrekte wouden van duizenden, soms zelfs miljoenen jaren oud. Het zijn ingewikkelde en kwetsbare ecosystemen. Nederland zorgt voor een groeiende verwoesting van bosgebieden wereldwijd.
Ook andere landen met een lager inkomen doen aan het kappen van bos. Bijvoorbeeld als boeren in omringend gebied geen grond meer hebben om te verbouwen, worden er grote stukken bos platgebrand om erop te gaan verbouwen. Ook wordt het hout ( illegaal) gebruikt voor het maken van meubels etc.

Duurzaam beheer van oceanen, zeeën en rivieren en duurzame visserij. Oceanen en zeeën beslaan zeventig procent van het aardoppervlak. Deze uitgestrekte watermassa's zijn de bron van alle leven. Oceanen vervullen een belangrijke rol in het schoonhouden van onze planeet door afvalstoffen af te breken. Daarnaast reguleren de oceanen het klimaat. Als de oceanen worden vervuild heeft dat ook consequenties voor het leven in de oceanen. Vissen en riffen sterven af/uit wat ook weer nadelen meebrengt voor de mensen die leven van visserij, en ook bedreigde diersoorten zoals walvissen en dolfijnen.

Genetisch gemanipuleerde gewassen van het veld en uit ons voedsel. genetische manipulatie houdt in dat je met de genen van een bepaald organisme de kwaliteiten van dat organisme kan verbeteren. Bijvoorbeeld het kweken van grote tomaten met behulp van genetisch manipuleren. Je veranderd de genen zo dat ze in het goede opzicht veranderen en dat alleen de goede eigenschappen van het organisme over blijven.


Verplichte vervanging van schadelijke stoffen door veilige alternatieven. Giftige stoffen zijn over de hele wereld verspreid. Ze zijn vaak al in kleine hoeveelheden uiterst giftig en zorgen voor milieuvervuiling tot in de voedselketen.

Stop kernenergie en kernwapens. Kernenergie is geen schone energiebron. Kernenergie zorgt voor gevaarlijk kernafval, radioactieve vervuiling en de grondstoffen voor kernwapens. Kernenergie is dus onveilig. Het zorgt voor kanker, en chronische aandoeningen die je kan oplopen terwijl je het zelf niet doorhebt. Bijvoorbeeld bij kernexplosies, of het afval van kerncentrales in Rusland.

Conclusie

Arbeid heeft verschillende materiële en immateriële functies. Vrijwilligers werk hoort ook bij arbeid en is een goede zaak. Greenpeace is een internationale milieu organisatie die door onderzoek, overleg en acties werkt aan een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.