Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vrouwenvoetbal

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1444 woorden
  • 18 december 2007
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
93 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vrouwenvoetbal

(Soms klopt de overloping niet helemaal lekker maar daar moet nog wat aan doen)

Hallo,

Ik ga mijn spreekbeurt doen over vrouwenvoetbal! IK heb dit onderwerp gekozen omdat dit jaar er eindelijk ook betaald vrouwen voetbal is in Nederland.
Dit jaar doen er 6 club aan mee, In tegenstelling tot de eredivisie voor mannen is de vrouwelijke variant een gesloten competitie, omdat nog niet veel club mee willen doen met betaald voetbal!
Deze club durfde de stap wel te maken: ADO Den Haag, AZ, (Cambuur Leeuwarden), SC Heerenveen, (Roda JC, TOP Oss), FC Twente, FC Utrecht en Willem II.

Zelf vind ik het zeer zwak dat Ajax, PSV of Feyenoord niet mee doet aan betaald vrouwenvoetbal!

Waarom nu betaald vrouwenvoetbal?
Omdat wij toch een voetballand(je) zijn, en ook willen blijven & ook met vrouwen voetbal mee willen draaien, en Natuurlijk gaan wij ook om het Vrouwen EK te winnen (heb nog niet gehoord van Vrouwen WK) en er nu ook een UEFA –cup wordt georganiseerd voor vrouwen!

WK

In het jaar 1991 werd er voor het eerst een officieus Wereldkampioenschap voor Vrouwenvoetbal gehouden te China. De USA won voor het eerst het WK voor vrouwen. Het toernooi was geslaagd voor de FIFA en elke 4 jaren werd er voor het vrouwenvoetbal een WK georganiseerd.

• WK 2011
• WK 2008 O20 jaar Chili
• WK 2008 O17 jaar Nieuw-Zeeland
• WK 2007 China
• Wereldspelen 2007 India (Militairen)
• WK 2006 O20 jaar Rusland
• WK 2004 O19 jaar Thailand
• WK 2003 USA

Wat verdienen de vrouwen?
Is niks over bekend.

Wanneer spelen ze?
Donderdag / Vrijdag ‘s & ze trainen 6x per week.

En wanneer op tv?
Beelden van de Eredivisie Vrouwen zullen te zien zijn bij RTL 8. Op zaterdag en zondag laat de zender tussen 17:15 en 17:45 uur samenvattingen van de Vrouwen duels voorbijkomen. Van De deelnemende clubs. Zij spelen in twintig speelronden om de landstitel. 2x thuis en 2x uit tegen elkaar

De nieuwe voetbalcompetitie is woensdag 29 augustus 2007 van start gegaan met het duel tussen de vrouwen van FC Twente en Sc Heerenveen.


Wie traint ze (ook bekende mensen)?
Wie sponsort de vrouwen elftallen?
Hoofdsponsor van de Eredivisie Vrouwen is de supermarktketen PLUS.[3] RTL Nederland heeft de uitzendrechten in handen. Samenvattingen van de gespeelde wedstrijden worden zaterdag en zondag uitgezonden op RTL8. [4]

De openingswedstrijd: Heerenveen tegen AZ.

Hoe doet Nederlandse elftal het?
Het Nederlandse vrouwen elftal staat 18e in de wereld rang lijst. Onze buurlanden België staat 33ste. & Duitsland 1e. Maar ik denk dat Nederland nu wel een grote stap heeft gemaakt om het Nederlandse elftal niveau ook hoger te leggen door betaald voetbal, want het Nederlandse elftal heeft 1november tegen Duitsland in Volendam maar met 1-0 verloren! Er werd gescoord in de 36ste min. Bij de wedstrijd waren ong. 40.000 bezoekers. Door deze nederlaag blijven de Nederlandse vrouwen 3de in de groep. Alleen de nummer één plaatst zich rechtstreeks voor het EK dat in 2009 in Finland.

Wanneer kwam er vrouwenvoetbal
Het damesvoetbal werd in Nederland opgericht door de KNVB.
De wedstrijden duurden iets korter: 2 keer 30 min.
Weetje: in België is damesvoetbal terecht gesteld op 1 sept. 1971.
De speelduur was toen verhoogt: 2 keer 35 min. Sinds kort spelen heel veel meisjes voetbal, sommigen in meisjes team en anderen samen met jongens. Er is ook ooit een internationale Damesvoetbal toernooi georganiseerd. Er zat veel succes in, veel sportiviteit maar ook gezellige teams tussen. JSV Is de stichting van de Organisatie (toernooi) damesvoetbal.
Weetje: Amerikaanse vrouwen voetballen meer dan Europese vrouwen.

Weetje: in 1999 Werd een EK damesvoetbal georganiseerd, er waren ongeveer 65.0000 toeschouwers. En miljoenen mensen keken het via de TV.

De stand nu:
1 FC Twente (v)           8 5 1 2 16 14 8 6
2 AZ (v)                        8 5 1 2 16 9 4 5
3 ADO Den Haag (v)     8 4 3 1 15 12 7 5
4 FC Utrecht (v)            8 4 0 4 12 11 10 1
5 Willem II (v)               8 1 2 5 5 5 12 -7
6 Sc Heerenveen (v)     8 1 1 6 4 6 16 -10

Vrouwen voetbal met andere landen ?
Ook in 2001 is er voor de eerste keer door de UEFA, de Europese bond, zelfs een Europacup toernooi georganiseerd. Landskampioen Ter Leede sneuvelde in de eerste schifting. Ook voor het eerst: de wereldwijde verkiezing van 'Voetballer van het Jaar' onder vrouwen. Mia Hamm (Washington Freedom), Tiffany Millbrett (New York Power) en de Chinese Sun Wen (Atlanta Star) zijn de genomineerden die op 17 december tijdens het FIFA-gala in Zürich op het podium staan naast Beckham, Figo en Raul.
De toekomst van het voetbal is aan de vrouwen, heeft FIFA-president Sepp Blatter al eens gezegd. Misschien wat overdreven, maar over een verbod voor voetballende ladies spreekt ook geen weldenkend mens meer.

Vrouwen spelen het spel voetbal al sinds het bestaan van de sport. Een prehistorische versie van het spel, genaamd Tsu Chu werd ook door vrouwen gespeeld. In het moderne voetbal werden vrouwenwedstrijden eveneens vroeg gespeeld en in 1863 werden er door de organiserende instanties regels opgesteld om het spel vrouwvriendelijker te maken. De eerste geregistreerde vrouwenvoetbalwedstrijd werd in het Schotse Glasgow gespeeld in 1892, terwijl Engeland drie jaar later volgde.
Van de beginjaren van het vrouwenvoetbal is het meest gerapporteerd over het team British Ladies Football Club, opgericht door Nettie Honeyball in 1894 in Engeland. Honeyball verklaarde de club te hebben opgericht om aan te tonen dat vrouwen niet de waardeloze figuren zijn zoals zij door mannen werden neergezet. Ondanks de heftige woordkeus werden de vrouwen nauwelijks serieus genomen en diende het vrouwenvoetbal zichzelf verder op te bouwen zonder de steun van de Britse voetbalbonden. Er is zelfs enige tijd sprake geweest van het eventueel verbieden van het voetbal voor vrouwen.
Damesvoetbal werd grootschalig populair gedurende de Eerste Wereldoorlog, toen werkende vrouwen bedrijfsteams oprichtten en tegen elkaar gingen spelen, net zoals dat vijftig jaar eerder voor de mannen gebeurde. Het meest succesvolle team uit die tijd waren de Dick, Kerr's Ladies uit Preston, die ook de actief waren in de eerste internationale wedstrijden in 1920, toen een team uit Parijs in Frankrijk de tegenstander was. Het Engelse damesvoetbalelftal bestond ook voornamelijk uit speelsters van Dick. Kerr's Ladies in de wedstrijd die met 22-0 werd gewonnen van de Schotse dames in datzelfde jaar. Een jaar later keerden ze terug naar Schotland om te spelen voor 6000 bezoekers. Later maakten ze een tour door Schotland, speelden ze vijf wedstrijden met in totaal 70.000 toeschouwers op de tribunes.
Het damesvoetbal werd steeds populairder, zelfs populairder dan sommige mannen evenementen. Bij een wedstrijd kwamen er zelfs 53.000 toeschouwers opdagen. Toch bleef het damesvoetbal onder druk staan. In 1921 verbood de Engelse voetbalbond vrouwen om nog langer hun wedstrijden te spelen op de velden van de leden van de bond, omdat damesvoetbal in hun ogen onsmakelijk zou zijn. Een soortgelijk standpunt werd ingenomen en aanvaard in Schotland. Het verbod had tot gevolg dat er een Engelse damesvoetbalbond werd opgericht en de wedstrijden werden gespeeld op velden van clubs die zich niet bij de bond hadden aangesloten en op rugbyvelden. Door het verbod kwam het damesvoetbal minder vaak in de media, maar de groei kon niet gestopt worden en een vaste schare fans en speelsters werd groter en groter.
Vele jaren later, na het WK voetbal 1966 dat in Engeland werd gehouden kreeg het vrouwenvoetbal ook een stimulans in de goede richting en werd drie jaar later in 1969 de Women's Football Association opgericht. In 1971 werd het verbod van 1921 eindelijk opgeheven en konden vrouwen hun wedstrijden weer spelen in elk stadion in Groot-Brittannië. In datzelfde jaar besloot de UEFA dat het vrouwenvoetbal onder controle zou moeten staan van de nationale voetbalbonden in ieder land.
In de zeventiger jaren werd Italië het eerste land dat vrouwelijke professionele voetballers had, al ware het op parttime basis. Het eerste volledig professionele vrouwenvoetbalteam was het nationale Amerikaanse damesvoetbalelftal, terwijl in 1992 Japan het eerste land was dat een semi-professionele damesvoetbalcompetitie opstartte.
Sinds het begin van de 21e eeuw is vrouwenvoetbal, net als de mannelijke variant professioneel geworden en groeit de populairiteit van de sport nog steeds. Tijdens het wereldkampioenschap voor vrouwen in 1999 werden honderdduizenden kaartjes verkocht. In de jaren erna zou vrouwenvoetbal uitgroeien tot de op twee na populairste sport in de wereld[bron?].
Net als in vele andere sporten krijgen vrouwen ook in het vrouwenvoetbal minder uitbetaald dan hun mannelijke collega's. Vrouwenvoetbal krijgt veel minder media aandacht en is derhalve ook veel minder vaak op televisie te aanschouwen. De Algarve Cup in 2006 bijvoorbeeld, wat gezien wordt als een van de meest prestigieuze vrouwenvoetbalbekers in de wereld werd in Europa slechts gedeeltelijk uitgezonden door Eurosport, en in Noord-Amerika helemaal niet.
Nadat in 2006 de organisatie rondom FC Twente begonnen is een professioneel vrouwenvoetbalteam op te richten, ging het balletje ook in Nederland rollen. In januari 2007 werd dan ook meer en meer gespeculeerd over een professionele vrouwenvoetbal eredivisie. Clubs als Ajax en sc Heerenveen toonden interesse in een dergelijk project. Op 29 augustus 2007 is de Eredivisie voor vrouwen van start gegaan. AZ, FC Twente, Sc Heerenveen, FC Utrecht, Willem II en ADO Den Haag nemen deel. Er wordt gespeeld in een dubbele competitie, de ploegen nemen het 4 maal tegen elkaar op.

REACTIES

R.

R.

Wat een slechte spreekbeurt, inhoudelijk echt heel slecht

14 jaar geleden

J.

J.

Leuk!!!!!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.