Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Doe je havo of vwo en denk jij erover om een commerciële studie te gaan doen, of iets met events, horeca, toerisme, cultuur of voeding? Vul dan deze vragenlijst in. Duurt een paar minuutjes en je helpt mee om de voorlichting te verbeteren.

Arc de Triomph

Frans

Spreekbeurt

A D V E R T E N T I E
Hangt er nog geen killer outfit voor het nieuwe schooljaar in je kast? CoolCat helpt je daarbij! Je kunt nu € 50,- shoptegoed winnen waarmee jij, samen met een styliste, je nieuwe outfit gaat uitkiezen in één van de CoolCat Stores! Na het uitkiezen van je outfit krijg je ook nog een professionele make-over waarbij je haar en/of make-up gedaan wordt. Get ready to rock day one! Doe nu mee en meld je aan
5.5 / 10
1e klas havo/vwo
  • Vincent
  • Nederlands
  • 569 woorden
  • 16631 keer
    11 deze maand
  • 29 oktober 2006
De Arc de Triomphe is een bekend bouwwerk dat je kunt vinden midden in Parijs. Het staat op het Place de l'Étoile, aan het westelijke eind van de Champs-Élysées. Vanuit dat punt lopen 12 grote straten (avenues) uiteen zodat er vanuit de lucht een grote ster ontstaat. Deze triomfboog is 50 meter hoog en het symbool van militaire macht.De triomfboog is de op een na grootste in de wereld, alleen in Korea staat een grotere.
Wie wel eens de tour de france kijkt, weet ook dat de slotronde door de binnenstad van Parijs gaat. Ze rijden dan ook op de Champs-Élysées en keren voor de arc de triomph om.

De geschiedenis
De bouw begon in 1806, ter ere van een van Napoleons overwinning bij Austerlitz. Pas een hele tijd later, rond 1834, onder koning Louis-Philippe, werd de bouw voltooid. Eerst wilde Napoleon zijn kunstwerk, dat ter ere van zijn overwinning was, niet in het westelijke deel van de Champs hebben willen laten plaatsen, maar aan de Place de Bastille. Bovendien hoorde het geen boog te worden, maar een olifant met een gevaarlijk overgewicht en een waterspuwende slurf. Hoewel al in 1806 de eerste steen werd gelegd, was het monument pas in 1836 klaar.
Op het monument zijn naakte Franse mensen te zien die behaarde barbaren verslaan. De Arc de Triomphe is ontworpen door Jean-François Chalgrin. De beelden op de boog zijn door bekende beeldhouwers gemaakt: Jean-Pierre Cortot, François Rude, Antoine Étex, Pradier en Lemaire. Op de Arc staan een vier beelden en gebeurtenissen uit de Franse geschiedenis: Het vertrek van de vrijwilligers van 1792 (beter bekend als de Marseillaise) door Rude, Vrede en Weerstand, beide door Etex, en nog een beeld door Cortot: de Triomf van 1810. In de binnenkant van de boog zijn namen gegraveerd van 558 belangrijke generaals. Boven de boog, zitten nog dertig schilden met daarop Napoleons belangrijkste overwinningen. Daaronder zitten weer een aantal beeldhouwwerken. Onder de Arc zit de tombe voor de onbekende soldaat, die gebouwd is na de Eerste Wereldoorlog. Ook zit daarnaast een eeuwig brandend vuur, om alle onbekende gevallenen te herdenken in de twee wereldoorlogen.

Een aantal jaartallen met gebeurtenissen:
· In 1806 geeft Napoleon de opdracht de Arc de Triomphe te bouwen. Het ontwerp van Jean-François Chalgrin wordt aangenomen. Chagrin had daarvoor al gewerkt aan het Collège de France, aan het Palais en de Jardin du Luxembourg en aan St-Sulpice.
· In 1810 wordt keizerin Marie-Louise gevraagd haar intrede te doen vanaf de Champs-Élysées. De muren van de Arc de Triomphe zijn nog maar net iets hoger dan de grond, aangezien het twee jaar heeft geduurd om de grondvesten van dit monumentale bouwwerk te leggen. Chalgrin moet het bouwwerk tonen zoals het er afgewerkt zal uitzien.
· In 1811 wordt de bouw van de Arc, die nog geen 5 meter hoog is, stilgelegd, vanwege de dood van zijn architect en de militaire tegenslagen van Napoleon.
· In de periode 1832-1836 worden de werken, die stillagen onder de restauratie, beëindigd door Louis-Philippe.
· In 1840 wordt de as van Napoleon tijdens een ceremonie onder de Arc doorgereden.
· In 1854 legt baron Haussmann het plein opnieuw aan en creëert zeven nieuwe avenues. De voorgevels van de gebouwen die rond de Arc staan worden door de architect Jacques Hittorff ontworpen, zodat deze een gelijke blik geven.
· In 1920 wordt het lichaam van een onbekende soldaat, omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog, onder de Arc begraven.
· In 1923 wordt de herdenkingsvlam voor het eerst aangestoken.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5068

reacties

Wat een prachtig werkstuk!
door Ella Wieffer (reageren) op 13 februari 2012 om 13:11
Top! Ik moet ook een spreekbeurt in het frans houden..
door Onbekend (reageren) op 23 april 2012 om 19:26
dit staat gewoon op wikipedia...
door Anoniempje (reageren) op 20 januari 2013 om 18:00
wat is dan de functie van de arc de triomphe?
door mindy (reageren) op 7 mei 2013 om 18:58
goed gekopieerd van wikipedia! dikke duim xoxo
door pizza (reageren) op 6 november 2013 om 19:02

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer