Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Pompeii

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 7 | 1260 woorden
  • 9 november 2006
  • 1378 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
1378 keer beoordeeld

1. wat is pompeii?

pompei ligt aan de middenlandse zee in napels dat is in italie.
het was in 800 v. Cristus een belangrijk handelcentrum. er woonden veel mensen en er was bijna geen water. er was veel handel in wijn en olie. er waren ook veel gebouwen voor het volk zoals marktplaatsen, tempels, theaters en winkels. in 62 n. C. veroorzaakte de vesuvius een uitbarsting die veel verwoeste en veel schade aanbracht aan de gebouwen in de stad. juist toen alles weer een beetje hersteld was toen barstte de vesuvius zo erg uit dat pompeii volledig onder de vulkaanas werd bedolven. dat gebeurde in 79 n. C. er waren tallozen slachtoffers en de meeste mensen konden niet vluchten.

2. wat is er precies gebeurd?

in 79 n. C. barstte de vulkaan de vesuvius uit en de meeste lava kwam over het stadje pompeii terecht. mensen, huizen en dieren werden bedolven onder de kokend hete lava en 16. 000 mensen waren het slachtoffer en gingen dood. de hele stad kwam onder 6 meter dikke lava terecht. dit gebeurde zo plotseling dat de meeste mensen gewoon nog in de houding zaten waarin ze aan het werk waren. omdat alles uit die tijd onder zo'n dikke laag as zat bleef alles goed bewaard. de opgravingen waren vroeger begonnen en zijn nog steeds bezig. in 1944 was er nog een kleine uitbarsting. maar die was gelukkig niet zo erg.


Voordat de Vesuvius uitbarstte werden de Pompejanen al verschrikt door een aardbeving. Dit gebeurde in het jaar 62 n. Chr. Op 4 februari rond de middag begon de verschrikking met een afschrikwekkend gerommel uit het binnenste van de aarde. Al gauw begon de aarde te beven en beseften de Pompejanen wat er ging gebeuren. Velen renden naar de open velden buiten de stadspoort om niet het slachtoffer te worden van neerstortend puin. De aardbeving verwoestte veel waaronder het grote waterresevoir bij de Vesuvius Poort dat openbarstte. Ook vielen er doden doordat ze stikten vanwege de uit de aarde opstijgende giftige dampen. (zwavel)
Maar dit was slechts een voorproefje van wat voor verschrikkingen die arme Pompejanen te wachten stond. Want in 79 n. Chr. waren er weer moeilijkheden op komst, maar nu kreeg men eerst een waarschuwing. Kleine aardschokken deden de
muren barsten en de bronnen en putten van Pompeii droogden op. Een poos later begon de aarde weer te rommelen en begon de zee te koken. Men onderschatte dit nieuws van een grote ramp en wachtte tot deze verschijnselen ophielden. Vier dagen later echter kondigde een oordovend gekraak de verwoesting aan. Vroeg in de ochtend begon de uitbarsting, de hemel werd donker en de aarde beefde. Tegelijkertijd werd de top van de Vesuvius weggeblazen met een hels kabaal, daarna werden vuur, rook donkere as, stenen en gloeiende lava de lucht ingeslingerd. Sommigen konden nog op tijd ontkomen aan de dood, in tegenstelling tot ouderen en zwakken (zelfs hebzuchtige mensen die vreesden hun bezittingen te verliezen) die niet wilden of konden vluchten. Velen die in de stad bleven of te laat vluchtten werden bedolven onder instortend puin, dikke lagen as of stikten door van giftige dampen. Zelfs degenen die de stad ontvlucht waren, waren niet veilig. Sommigen gooiden zelfs hun kleren weg in de hoop daardoor harder te kunnen rennen, maar tevergeefs. De meeste van hen kwamen om toen een 6 meter dikke laag as en lava Pompeii en de steden in de omgeving bedekte.

3. wat is er nog over van pompeii?

veel ontdekkingen worden vaak bij toeval ontdekt. Bij de ontdekking van Pompeii was dat ook het geval. In 1594 wilde graaf Muzzio Tuttavilla water uit een rivier naar zijn villa laten stromen. Hij liet dus een tunnel graven van de rivier naar zijn landgoed. Deze tunnel liep recht door de verborgen ruïnes van Pompeii. De tunnelbouwers dachten dat het de overblijfselen van een Romeinse villa waren en dus liet men de zaak meer dan 100 jaar rusten. Men begon pas echt met opgraven in 1748

een groot deel van de stad is goed bewaart gebleven. zelfs muurschilderingen zijn nog mooi. ook
mensen en dieren zijn bewaart gebleven. veel belangrijke gebouwen zijn opgegraven. je kunt pompeii ook bezoeken, er gaan veel toeristen heen wij zelf zijn er ook geweest. ze vinden mensen, dieren en huizen. ze zijn nog steeds bezig met uitgraven en vinden dus steeds meer. meer dan de helft van pompeii is nog niet uitgegraven . de mensen die ze vinden zitten helemaal krom of liggen in elkaar als je dat ziet ziet dat er best eng uit. er is ook een hondje uitgegraven maar toen wij er waren hebben wij heb niet gezien toen was hij in china. pompeii is heel groot en in sommige straten zie je nog karrensporen die in de stenen zijn gesleten.

De mensen van Pompeii hielden ervan net als de mensen van tegenwoordig om af en toe iets leuks te doen. Daarom gingen ze van tijd tot tijd naar het amfitheater om spelen te zien en om gladiatorengevechten te zien. Er was in Pompeii zelfs zo een groot amfitheater dat er voor vrijwel de hele bevolking van Pompeii een zitplaats was. . Om het volk tevreden te stellen lieten rijke mensen voorstellingen houden die de inwoners van Pompeii gratis konden bijwonen. De gladiatorengevechten waren dikwijls spectaculair en gingen door totdat de dood erop volgde. Sommige gladiatoren werden erg beroemd en werden voluit geprijsd en geloofd, waardoor ze uiteraard een redelijk gelukkig leven leidden. Het publiek van een gladiatorengevecht was heel enthousiast, één keer brak er zelfs een gevecht uit tussen bezoekers uit Pompeii en bezoekers uit het dorpje Nuceria wat dichtbij lag waarbij heel veel doden vielen. Op last van de Romeinse regering werd daarom het amfitheater gedurende tien jaar gesloten.

Een zeer belangrijke plaats en tevens het centrum van de stad Pompeii is het forum. Tussen al zijn overheidsgebouwen en tempels kon men een drukke markt vinden. Op de muren stonden vaak aankondigingen reclames voor politieke verkiezingen. Voor deze aankondigingen gebruikte men meestal rode of witte verf omdat deze kleuren erg opvielen. Het was overigens verboden voertuigen mee te nemen naar de marktplaats (het forum). Het forum is behalve met pilaren (die vaak in felle kleuren waren geschilderd) ook omringd met ongeveer veertig standbeelden. Het forum was redelijk groot. Maar liefst 143 bij 33 meter


4. de toekomst.

er wonen nog steeds mensen op de helling van de vesuvius en daar vlakbij ook. dat is best gevaarlijk want hij kan nog een keer uitbarsten. omdat de vulkaan nog steeds actief is, er komt zelf soms nog rook uit. ze meten ook of de vulkaan niet gaat rommelen. je kunt naar de top van de vulkaan lopen en er zelfs een stukje in. als je met het vliegtuig naar napels gaat dan kun je de vesuvius mooi zien. in pompeii zijn ze nog steeds aan het uitgraven. het is niet te hopen dat het nog een keer gebeurt want dan kunnen ze weer op nieuw beginnen met opgraven. en dat zou weer honderden jaren duren. en dat zou vreselijk zonde zijn.

5. het leven

de mensen in pompeii die zijn opgegraven zijn natuurlijk anders dan wij ze zijn kleiner zo rond de 1m. 60
dat is wel een verschil met nu. er zijn nu mensen van 2 meter of zelfs groter. het vervoer is natuurlijk ook anders. zij hadden natuurlijk geen auto's of fietsen ze deden haast alles te voet. dat kan je je nu niet voorstellen maar vroeger was dat heel gewoon daar. ze hadden wel karren en wagens. mensen kookten in bakken en ze hadden ook geen zachte bedden zoals wij mensen hadden wel mooie baden en er waren veel binnenplaatsen en in het amfitheater werden vaak leeuwengevechten gehouden.

REACTIES

F.

F.

in de spreekbeurt over pompeii staat dat de vesuvis in 62 na christus veel woningen enz verwoeste daarna schijf ze/hij dat in 79 na christus de stad compleet overspoelde met as maar in het eerste hoort niet de vesuvis maar een aardbeving te staan

15 jaar geleden

L.

L.

Er staan helemaal geen hoofdletters in dit werkstuk en er komen veel fouten in voor kijk zelf maar !!!!!!!

15 jaar geleden

G.

G.

boeien. dan gebruik je dit toch niet. dit is alleen een extra

5 jaar geleden

B.

B.

er wonden 20.000 mensen in pompei geen 16.000

16 jaar geleden

J.

J.

inderdaad!

10 jaar geleden

K.

K.

ja er wonden mensen in pompeii

7 jaar geleden

M.

M.

leuke spreekbeurt

13 jaar geleden

D.

D.

Slecht er staan een hoofdletters ensoo in en Pompeï heeft 20.000 inwoners.

13 jaar geleden

I.

I.

Slecht hoor! moeilijk he spelling en de juiste infornatie er in te zetten

13 jaar geleden

S.

S.

hoe schrijf je informatie dan hé??!!!!! met je infornatie

#nolife

9 jaar geleden

M.

M.

@iemand
iemand ja moeilijk he spelling je typt zelf ook informatie verkeert:P
jij typt infornaatie


goed spreekbeurt!
xx

13 jaar geleden

A.

A.

ik moest ook een werkstuk maken, en ik heb hier veel info uit kunnen halen! echt heel erg bedankt!
Xx

13 jaar geleden

..

..

Best goede informatie maar het was wel wat irritant dat je geen hoofdletters gebruikte!!! Volgens mij heb je alleen de stukken zonder hoofdletters zelf getyped en de rest van internet gekopieerd...

13 jaar geleden

B.

B.

pompeii is zowiezo not ftw. Wat zeuren jullie nou allemaal over spelling.

13 jaar geleden

K.

K.

Voor een kind uit groep 7 kan je niet verwachten dat die een werkstuk volledig foutloos typt, vaak zelfs niet van iemand van de middelbare school. Dus niet zo moeilijk doen!
Al met al is dit wel een goed werkstuk.

12 jaar geleden

V.

V.

uummmm...

ja een goed werkstuk

maar voor iemand uit groep 7 kan je ook niet verwachten dat hij lui zou zijn en plagiaat gaat doen : http://pompeii6.webklik.nl/page/24august79

dus een goed werkstuk alleen niet van hem/haar zelf.

;)

8 jaar geleden

C.

C.

Wat een supergoed werkstuk voor iemand uit groep 7. Veel aan de info gehad! Voor de mensen die zeuren, alle informatie op internet is onbetrouwbaar (wikipedia ook!) , dus altijd alles ff dubbelchekken!
xxx

12 jaar geleden

E.

E.

ik vind het wel leuk hoor ik meost zelf ook mijn spreekbeurt houden in groep zeven heb veel info bedankt :D

12 jaar geleden

E.

E.

Goed werkstuk, we hebben er veel aan gehad voor ons onderzoek. Het is wel een beetje ongeloofwaardig dat een kind uit groep 7 dit heeft gemaakt..

11 jaar geleden

S.

S.

jij zegt dat er nog mensen onder worden gehaald die zijn tog allang dood?

11 jaar geleden

B.

B.

super goed werkstuk voor iemand uit groep 7 ik heb er echt veel aan

thx :-)

11 jaar geleden

Z.

Z.

Er staan vast wel wat fouten in! Dat maakt helemaal niet uit. Jullie zeggen dat er 20.000 inwoners zijn. En hij zegt dat er 16.000 DOOD zijn. Goed opleten dus..

11 jaar geleden

Z.

Z.

ik vind dit een leuke presentatie maar in 79 na.chr barste de vulkaan uit maar dr staat ook dat in 79 na.chr nog een keer aardbevingen waren uitleg..??

11 jaar geleden

M.

M.

Leuk Werkstuk voor iemand uit groep 7!
Maar er staan wel een paar foutjes in die je nog even moet verbeteren..

10 jaar geleden

S.

S.

Ik hou mijn spreekbeurt ook over Pompeii en ik zit ook in groep 7 . De info is super goed!!

10 jaar geleden

W.

W.

Echt handig!:) maar zet de volgende keer inhoudsopgave bij ;)
Ik kreeg voor mijn spreekbeurt en werkstuk een dikke 10! Nogmaals bedankt

9 jaar geleden

F.

F.

en wrm moeten wij weten dat je een tien heb gehaald kan het ons schelen!!

9 jaar geleden

A.

A.

Interessant! Ik houd mijn spreekbeurt hierover!

9 jaar geleden

L.

L.

er is toch ook een film over gemaakt?

9 jaar geleden

P.

P.

@jjgg: nee er wonen 25.000 mensen in pompeii XDDD

9 jaar geleden

G.

G.

nee 20.000

6 jaar geleden

L.

L.

Dank voor info en leuke spreekbeurt!!!

9 jaar geleden

P.

P.

Wat maakt het uit dat er geen hoofdletters en andere dingen in staan. ik zit ook in groep 7 en ik schrijf ook niet alles met hoofdletters, punten en komma's

8 jaar geleden

V.

V.

Dit is gewoon plagiaat.
Ik heb een paar stukjes opgezocht van dit werkstuk. (de stukjes met hoofdletters en zo)
En toen kwam ik op deze site : http://pompeii6.webklik.nl/page/24august79
en op deze site: file:///C:/Users/V/Downloads/zelfkrantmaken%20(1).pdf

8 jaar geleden

V.

V.

Okey ff voor de duidelijkheid
De delen met hoofdletters is dus niet van deze maker.
Het is totaal plagiaat.
Ik heb die delen opgezocht omdat ik het een beetje verdacht vond dat er delen met hoofdletters waren en delen zonder.
Zie : http://pompeii6.webklik.nl/page/24august79
Het is wel een goed werkstuk maar dus totaal niet van hem/haar. Ik vind het ook niet raar dat dit werkstuk zo'n laag cijfer heeft.

8 jaar geleden

V.

V.

Okey, even voor de duidelijkheid.
Dit werkstuk bestaat dus meer en deel uit plagiaat.
Ik heb het opgezocht omdat ik het raar vond dat er delen zijn met hoofdletters en delen zonder hoofdletters.
Ik kwam terecht op deze site.
http://pompeii6.webklik.nl/page/24august79

8 jaar geleden

G.

G.

jullie moeten beter op spelling letten en meer punten en komma's gebruiken!

7 jaar geleden

K.

K.

Ik zou er ook weetjes bij doen

7 jaar geleden

D.

D.

okeeeeee bedankt

7 jaar geleden

N.

N.

kut werkstuk er staan veel fouten in en sommige dingen kloppen niet een

7 jaar geleden

A.

A.

wat een slechte spreekbeurt allemaal spellingsfouten en heel veel dingen kloppen niet eens. als ik naar je spreekbeurt kijk zou ik zeggen dat je naar het niveau basis bent gegaan.

7 jaar geleden

J.

J.

2000 mensen gingen dood 20000 mensen waren er

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.