Alternatieve geneeswijze

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 1862 woorden
  • 20 maart 2006
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alternatieve Geneeskunde
Wij houden onze presentatie over alternatieve geneeskunde

Waarom dit onderwerp?

Iedereen wordt tegenwoordig steeds meer geconfronteerd met deze vorm van geneeskunde. In de supermarkt kun je capsules kopen die helpen bij allerlei kwaaltjes, op het nieuws hoor je over Sylvia Millecam die overleden is omdat ze geen ‘gewone’ arts heeft bezocht, in de krant staan artikelen over ‘shiatsu’ en ‘ayurveda’ en ga zo maar door. Maar de meeste mensen vinden alternatieve geneeskunde een beetje vaag en ze weten ook meestal niet wat er mee bedoeld wordt. In deze presentatie proberen we wat te vertellen over verschillende vormen van alternatieve geneeskunde en proberen we alles iets duidelijker te maken.

Wat is nu precies alternatieve geneeswijze?

Met alternatieve geneeswijzen wordt elke behandeling bedoeld die gebruikt kan worden in aanvulling tot of in plaats van een behandeling van een reguliere arts. Vaak gaat men hierbij uit van de zelfherstellende functie van het lichaam en van het feit dat een mens niet alleen maar uit een lichaam bestaat, maar dat een mens een vermenging is van lichaam en ‘ziel’. Lichamelijke problemen kunnen dus ontstaan doordat er emotioneel iets mis is. Alternatieve geneeswijze kan bij alle gezondheidsproblemen gebruikt worden. Sommige gezondheidsproblemen kunnen genezen worden (bijvoorbeeld eczeem of verslavingen) en bij andere klachten zoals kanker of aids is alternatieve geneeskunde vooral ondersteunend en kan het de pijn verminderen.


De geschiedenis van alternatieve geneeskunde

Alternatieve geneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde. Vroeger waren er natuurlijk nog geen medicijnen zoals we die nu kennen, dus moesten ze een andere manier vinden om te genezen.In de oertijd waren er al mensen die studie maakten van geneeskrachtige planten. Waarschijnlijk ontdekten ze dat sommige bessen, bladeren en wortels een merkwaardige bijwerking hadden. 6000 jaar geleden werd er al een pijnbestrijding uit slaapbollen gebruikt.
Ayurveda, dit is een geneeswijze werd bijvoorbeeld voor het eerst toegepast rond 8000 voor Christus, terwijl osteopathie pas begin 20e eeuw is uitgevonden.
De Egyptenaren deden veel aan medisch werk. Zij waren in deze periode verder dan de Babyloniers. De Egyptenaren legden minder de nadruk o het religieusmagische karakter bij hun behandeling van ziekte, maar meer op praktisch lichamelijke zaken. De Egyptenaren van 1600 v. Chr. kenden al epilepsie, maagkanker en angina. Ze gebruikten vele medicinale planten, waaronder tijm, granaatappel, knoflook, lijnzaad en venkel. Maar de Egyptenaren dachten toch dat de genezing bij de goden lag. Naast hun behandeling hadden ze ook bezweringsformules.
Bij de Grieken, ongeveer in 400 v. Chr. verdween de koppeling tussen de religieuze magie en de kruidenbehandeling.

Welke methodes zijn er en hoe werken ze?

In de categorie alternatieve geneeskunde zijn er honderden methodes bekend om mensen te behandelen. Wij zullen alleen wat vertellen over de meest bekende methodes.

De alternatieve geneeskunde wordt meestal in drie categorieën therapieën onderverdeeld:
1 - fysieke therapieën
2 - psychologische therapieën
3 - energietherapieën
Sommige therapieën vallen in meerdere van de 3 groepen.

Fysieke therapieën:

Fysieke therapieën kun je het beste omschrijven als methodes die rechtstreeks op het lichaam uitgevoerd worden, zowel in- als uitwendig. Enkele voorbeelden zijn kruidengeneeskunde, massage, voedingstherapie, aromatherapie en osteopathie. We vertellen wat over massage, een speciale vorm van massage: shiatsu en aromatherapie.

Massage

Massage is een van de oudste vormen van fysieke therapieën. Het is al ruim 5000 jaar oud en komt uit China en Mesopotamië. De massagetechnieken die tegenwoordig vooral worden toegepast zijn afgeleid van de Zweedse massage, die ontwikkeld is door Per Hendrik Ling. Tijdens een bezoek aan China was hij erg onder de indruk van de massagetechnieken daar en besloot deze ook in Europa te introduceren.

Massage wordt vooral gebruikt om:
- lichaam en geest te ontspannen
- verstijfde gewrichten los te maken
- een betere bloedsomloop te stimuleren
- spieren los te maken
- om het lymfesysteem te stimuleren.

Massage helpt vooral bij hoofdpijn, rugpijn, stress en slapeloosheid. Er zijn ook verschillende soorten massage, zoals sportmassage, babymassage en therapeutische massage, dit wordt ook bij de reguliere geneeskunde gebruikt, zoals bij de fysiotherapeut.

Shiatsu

Shiatsu of drukpuntmassage (shi = vinger, atsu = druk) is een natuurgeneeskundige, holistische massagevorm die is gebaseerd op de filosofie van yin en yang en op de klassieke Chinese geneeswijzen die in de 6e eeuw door Boeddhistische monniken werden geïntroduceerd in Japan. Daar ontwikkelde zich uit de Amma-massage het Shiatsu.
Hét kenmerk van Shiatsu is dat door het toepassen ervan het lichaam van de cliënt ‘geprikkeld’ wordt om zich te ontspannen. Een ontspannen lichaam is in staat om onevenwichtigheden op te heffen. Het komt weer in balans. Dit wil niet zeggen dat het dan gezond is, maar een evenwichtig lichaam is een goede basis om afwijkingen ‘te lijf’ te gaan en zo de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Shiatsu geneest dus niet, maar herstelt de balans (homeostase) van een cliënt zodanig dat hij/zij zelf aan het genezingsproces kan werken.
Aromatherapie


Aromatherapie is het gebruik van etherische oliën uit planten om de gezondheid en het uiterlijk te verbeteren. De grondlegger van de therapie is de Franse scheikundige René-Maurice Gattefosse. Aromatherapie werkt doordat bepaalde geuren een uitwerking hebben op iemands geestelijke toestand, sommige geuren helpen bijvoorbeeld bij het verminderen van stress, het verhogen van de concentratie en het verminderen van angst.
Andere oliën zijn juist weer goed voor het lichaam, bijvoorbeeld voor het verlichten van verkoudheid.
Er zijn verschillende manieren om etherische oliën te gebruiken. Je kan ze bijvoorbeeld in masseren, verdampen in een kamer of in het badwater doen.

Psychologische therapieën:

Alle alternatieve therapieën hebben als één van de hoofdlijnen dat lichaam en geest een geheel vormen. Als de geest dus niet in orde is, dan is het lichaam dat ook niet. Daarom worden veel lichamelijke klachten aan psychologische problemen gekoppeld. Stress, bezorgdheid, depressie en angst kunnen bijvoorbeeld voor aandoeningen zorgen als migraine, eczeem, astma, spijsverteringsproblemen en hoofdpijn.
Psychologische therapieën hebben dus als doel om de geest weer in orde te krijgen, zodat ook lichamelijke klachten verdwijnen. Enkele voorbeelden van deze therapieën zijn gesprekstherapie, psychotherapie, hypnotherapie, kunsttherapie, ontspanningstherapie en meditatie. Over meditatie zullen we nog iets meer vertellen.

Meditatie

Meditatie is een manier om in contact te treden met het binnenste van de ziel, waardoor de natuurlijke genezing van het lichaam sneller gaat en het lichaam meer kracht krijgt. Door het tijdelijk stilzetten van de geest en het afzonderen van de wereld stijgt het gevoel van welzijn, wat ook weer positief is voor het lichaam. Om goed te leren mediteren is het beter om een leraar te raadplegen. Als je gaat mediteren begin je met ergens rustig te gaan zitten. Dan moet je proberen om je gedachten ‘weg te gooien’, dit kan bijvoorbeeld door naar rustige muziek te luisteren en door naar een vast voorwerp te kijken, zoals de vlam van een kaars. Na een tijdje moet je in een soort ‘trance’ raken.

Het is bewezen dat meditatie zorgt voor veranderingen in de hartslag en de ademhaling, wat helpt om stress te verminderen. Ook vermindert meditatie angst, woede, agressie, depressiviteit en zenuwachtigheid. Het verhoogd concentratie, mentale helderheid, beheersing, gezondheid en welzijn in het algemeen. Meditatie wordt aangeraden bij mensen die last hebben van bloeddrukproblemen, stress, astma, slapeloosheid en hoofdpijnen.


Energietherapieën

Energietherapiën zijn meestal gebaseerd op oosterse ideeën over gezondheid. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat ieder persoon bestaat uit een heleboel ‘levensenergie (qi of chi)’. Bij een goede gezondheid is die energie gelijkmatig over het hele lichaam en geest verdeelt (ying en yang zijn in evenwicht) en stroomt alle energie vrij rond in de zogenaamde ‘energiekanalen’. Als de energie niet goed kan doorstromen of als er een ophoping van levensenergie op een bepaalde plek is betekend dat dus dat er iets mis met het lichaam of de geest. Om weer beter te worden moet de energiestroom weer in evenwicht zijn. Methodes die hiervoor gebruikt worden zijn onder andere acupunctuur, shiatsu, reflexologie, reiki, geluidstherapie, lichttherapie en kristaltherapie. Over acupunctuur en reflexologie vertellen we wat meer.

Acupunctuur

Acupunctuur is ontstaan in China en is al ongeveer 5000 jaar oud. De methode handelt volgens het principe dat er een relatie bestaat tussen de organen en de huid. Er loopt dus een energiebaan van bijvoorbeeld de long naar de linkerbovenarm. Als er iets mis is met de longen, kan men door middel van acupunctuur in de linkerbovenarm het probleem aanpakken.
Er is iets mis met de energie in de longen.
Diezelfde energie loopt ook door de linkerbovenarm. Door op de juiste plek en de juiste manier er een naald in te steken wordt de energiebaan veranderd en stroomt er weer ‘goede’ energie naar de longen toe. Hierdoor worden de klachten minder. Een acupuncturist stelt de diagnose door een pols-tong onderzoek te doen. Hierbij wordt de pols opgenomen en wordt er naar de tong van de patiënt gekeken. Bijna alle gezondheidsproblemen kunnen worden behandeld met acupunctuur.
Alleen bij zwangere vrouwen, ouderen, mensen met suikerziekte of een whiplash is het niet verstandig om acupunctuur te ondergaan. Acupunctuur is tegenwoordig de meest toegepaste én meest aanvaarde vorm van alternatieve geneeskunde. Het is ook een van de weinige therapieën die door reguliere artsen wordt aanbevolen. In Europa zijn er nu ongeveer 10.000 acupuncturisten.

Reflexologie

Reflexologie (ook wel voetzoolmassage of reflexzone-therapie genoemd) kan het best worden omschreven als een speciale vorm van massage van de voeten. De oorsprong van deze therapie ligt in het oude Egypte, uit ongeveer 2300 voor Christus. Maar de moderne reflexologie is uitgevonden in de 20e eeuw door twee Amerikanen, dr. William Fitzgerald en Eunice Ingham. Zij bedachten de theorie dat het lichaam verdeeld is in verschillende zones die allemaal in verbinding staan met een gedeelte van de voetzool. Het prikkelen van een bepaald gebied van de voetzool heeft dan invloed op een bepaalde zone in het lichaam.
Reflexologie wordt uitgevoerd door een reflexoloog, die (als het goed is) een studie heeft gevolgd en speciale massagetechnieken kent. Maar je voeten laten masseren door iemand die niet gespecialiseerd is kan geen kwaad. Reflexologie helpt veel bij vermoeidheid, onregelmatige menstruatie, stress, spijsverteringsproblemen en huidklachten.


De leefstijl

De leefstijl van een persoon kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Roken heeft vb een grote kans op bepaalde aandoeningen. Het gebrek aan beweging kan leiden tot overgewicht. Hierdoor nemen de kansen op gewrichtsklachten toe. Verkeerde voeding kan invloed hebben op iemands gezondheid. Zo is er gebleken dat mensen die in hetzelfde milieu als andere leven, maar nogal afwijkende eetgewoonten hebben minder last bleken te hebben van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of bepaalde vormen van kanker.

Met bepaalde diëten kan je de kans op ziektes ook verkleinen, of genezen. Het Moerman dieet vb: in dit dieet staan er 8 stoffen centraal.
- Zuur - Jodium
- Citroen - Gist
- IJzer - Zwavel
- Vitamine A, C en E

Dit dieet heeft 21 gevallen van kanker genezen.Hoe dit precies gaat is nog onduidelijk
Bij kanker zou er volgens C. Moerman een tekort aan bepaalde essentiële stoffen voor het lichaam zijn, en die zouden opgevuld kunnen worden, door die 8 stoffen

Dit is het einde van onze presentatie, we weten dat we maar heel weinig hebben kunnen vertellen. Er zijn namelijk nog veel meer vormen van alternatieve geneeswijze zoals:
Homeopathie

Fytotherapie
Orthomoleculaire geneeswijze
Bloembalans-therapie
Kinesiologie
Enz.
Maar daar moeten jullie zelf maar wat over opzoeken als je er meer van wilt weten.
Dit was onze presentatie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.