Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Muziekstijlen

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 6e klas vwo | 1253 woorden
  • 26 oktober 2003
  • 494 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
494 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ik ga jullie iets vertellen over verschillende muziekstijlen. Ik ga proberen jullie het verschil tussen deze stijlen te laten horen door middel van muziekfragmenten. Jazz Jazz is een muziekstijl vanaf ongeveer 1900. Ontwikkeld door de zwarte bevolking van de VS. In de jazz treffen we de resten van West Afrikaanse muziek aan, vooral de ritmes die vermengd worden met westerse elementen. In de eerste instantie werd jazz voornamelijk geïmproviseerd. Een voorbeeld van een jazz artiest is Norah Jones, die jullie vast wel kennen van het liedje …., ze heeft de laatste tijd veel prijzen gewonnen voor haar laatste album. Ik heb jammer genoeg geen muziekfragmenten van haar. Een andere jazzartiest waarvan ik wel iets kan laten horen is: Miles Davis Blues De Blues is een soort volksmuziek die vanaf ongeveer 1900 door de Noord-Amerikaanse zwarte bevolking beoefend en beluisterd werd. In de blues werden de zorgen van het dagelijkse leven bezongen. De begeleidingsakkoorden van de blues zijn majeurakkoorden, maar in de melodie heerst een mineurstemming. Dat bij het zingen vaak tegen de noot aangezongen werd (dirty intonation) versterkte het mineureffect. Aanvankelijk werden blues en spiritual zonder enige begeleiding uitgevoerd, later namen de zangers een gitaar om zichzelf te begeleiden. Een van de belangrijkste ingrediënten van de blues is de beat, ofwel het ritme. De reden daarvoor is simpel: de blues is altijd min of meer dansmuziek geweest, of het tempo nu een vlotte boogie is of een langzame en slepende bluesshuffle. De mondharmonica- ook wel mondorgel genoemd en zonder twijfel het meest handzame instrument van de blues en is de tweede grote solostem van de blues. Als voorbeeld heb ik 2 nummers van Daniël Lohues samen met de Louisiana Blues Club. Het eerste nummer is heel levendig, er zit een vlotte ritme in. Het 2e nummer is iets slomer, in dit nummer is duidelijk te horen dat de mondharmonica een tweede grote solostem heeft. In de rock and roll zitten ook veel blues invloeden. Zoals bij dit liedje van de Rolling Stones, genaamd The spider and the fly.
Hiphop Hiphopmuziek is ontstaan uit de negermuzieksoorten jazz en blues. Inmiddels zijn deze invloeden (bijna) niet meer terug te vinden, maar enkele basisprincipes kun je soms nog herkennen. In het begin van de hiphopmuziek is men begonnen met het mixen van oude hits. Zo werden bijvoorbeeld 2 platen door elkaar gedraaid (met enkele variaties). Dit heet dan mixen. Ook werden samples van oude nummers gebruikt om een compleet nieuw nummer te maken. Een sample is een klein muziekfragment uit een oude plaat dat steeds wordt herhaald. Dit stukje hoeft nog geen seconde lang te zijn. Hieruit maakte men dan een nieuwe beat. De beat is slecht de basis voor het nummer. Hier overheen komen weer allerlei nieuwe geluidssamples. Computerachtige techno-sounds worden veel gebruikt om zo'n nummer aan te kleden. En de achtergrondbeat wordt soms een octaaf hoger/lager gespeeld, of wordt gevarieerd door scratchen. Scratchen is een manier om de muziek te breken. Het wordt gedaan door de lp te remmen met de vingers en terug te 'winden'. Waardoor er een krassend geluid in de muziek ontstaat. Dit kan zowel gedaan worden met de achtergrondbeat als met de begeleidende muziek.Pas later kwam de hiphopzang erbij. Als hiphop voorbeeld heb ik Eminem. Ik heb zijn eerste cd mee genomen genaamd de “Slim Shady LP”. Deze cd kwam in 1998 uit en werd een groot succes. De eerste singel “My Name Is”, werd een grote hit in de VS, maar ook in Europa en de rest van de wereld. Eminem verwerkt in zijn teksten zijn hele levensloop, met name de “negatieve” kanten van zijn bestaan komen naar voren. Door de muziek leert hij zijn woede en frustratie te uiten. In dit nummer (18) hoor je duidelijk de beat aan het begin, en hoor je ook dat er constant gescratcht wordt. Funk Funk is gesyncopeerde, strak gespeelde dansmuziek, eind jaren zestig voortgekomen uit een samengaan van eerdere zwarte muziekvormen als jazz, rhythm & blues en soul. Het ritme is allesoverheersend en de basgitaar heeft een hoofdrol. De structuur van Funk wordt gekenmerkt door herhaling, het refrein bijvoorbeeld uit een unisono gezongen zin die een paar keer herhaald wordt. Een ander kenmerk van deze stijl is dat elk akkoord eg lang aan wordt gehouden, zodat het armonische verloop erg traag is. Dance To The Music van Sly And The Family Stone, Sex Machine van James Brown en
Theme From Shaft van Isaac Hayes kunnen gezien worden als de eerste grote hits die essentieel waren voor de doorbraak van de funk. Het showelement was onlosmakelijk verbonden met funk. Bands als the Commodores, the Isley Brothers en Earth, Wind & Fire dosten zich elke show uit in exclusieve glitteroutfits en maakten gebruik van een ongewone hoeveelheid special effects. Dit alles heeft het voortbestaan van de funk niet kunnen redden, halverwege de jaren tachtig stierf het een langzame dood. Funk heeft wel zijn stempel op hedendaagse stromingen als dance en vooral r&b en hiphop gedrukt. Jazzdance Jazzdance is een combinatie van elementen uit jazz, funk, hiphop, soul en latin. Deze stijl ontstaat als in de jaren tachtig zogeheten 'rare grooves' in de mode komen. Rare Grooves zijn zeldzame jazz- en funkplaten. Voordat de jazzdance bekend werd, werd er in trendy Londense uitgaansgelegenheden al jarenlang op obscure oude jazzplaten gedanst. Ambient Omgevingsmuziek, meestal zonder beats. Oorspronkelijk "uitgevonden" door Brian Eno, maar populair gemaakt door Alex Paterson van The Orb, die op feesten een chill out mogelijkheid schiep voor oververmoeide feestgangers. (en een keer voor schapen op een feest in Frankfurt. Triphop De definitie van triphop is: Zwaar op sfeer leunende mengeling van funk, jazz, ambient en vertraagde hiphopbeats, vaak met een filmisch, dromerig effect. Bij triphop is er dus sprake van cross-over, dat betekent dat er verschillende stijlen door elkaar worden gebruikt. En als in een cross-over de herkomst van de culturen nauwelijks meer hoorbaar is,dan ontstaat er in de pop meestal een nieuw genre. Dat is dus ook bij triphop gebeurd. Triphop komt begin jaren negentig op uit de 'jazzdance'. Triphop muteerde zichzelf aan het eind van de jaren negentig in lounge. Lounge onderscheidt zich van triphop door een warmer geluid, met over het algemeen een funky of jazzy sfeer. De term lounge is afgeleid van de hotellounges waar het comfortabel vertoeven is. Triphop wordt ook wel headz genoemd, omdat je er lekker met je hoofd op mee kan knikken. Massive Attack Massive Attack mag zich de bekendste band van de triphop noemen. De fusie van hip hop, dance en dub komt tot bloei op het album "BLUE LINES". De eerste single van Massive Attack verschijnt in 1990: Daydreaming Een andere single, Unfinished Sympathy wordt in het voorjaar van 91 een nummer 1-hit.
Beck In het boek wordt als voorbeeld van postmoderne muziek de Amerikaanse Beck gegeven. Hij maakt ook gebruik van cross-overs, waarin hij allerlei stijlen door elkaar gooit. Zoals blues,rock,soul,funk en hiphop. Hij neemt zijn CD zelf op en bespeeld alle instrumenten ook zelf. De echte naam van Beck is Beck Hansen. Hij breekt in 1994 door met zijn hit Loser, en in 1996 komt zijn grote doorbraak na de verschijning van het album Odelay. Op dit album komen ook allerlei muziekstijlen voor zoals funk, soul, muziek uit India en techno. Moby Ook Moby is een goed voorbeeld van een cross-over artiest, ook hij gooit allerlei stijlen door elkaar. Moby’s heeft een aantal hits gescoord met zijn eerste en tweede album. Vooral zijn eerste album is erg bekend, de bekendste nummers zijn: Natural blues, Porcelain, Honey, Why does my heart feel so bad.

REACTIES

J.

J.

ik vond het een erg leuk onderwerp!!!!!



groetjes jannie

19 jaar geleden

P.

P.

Beetje saai

11 jaar geleden

K.

K.

pop: pop zijn verschillende stylen met een andere beat
stamt af van hip-hop

11 jaar geleden

K.

K.

Is coooool
xx Kees de Kabouter

11 jaar geleden

F.

F.

een beetje weinig

7 jaar geleden

S.

S.

Goed gemaakt

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.