Het Melkmeisje

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 627 woorden
  • 23 maart 2002
  • 203 keer beoordeeld
Cijfer 7
203 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het Melkmeisje - Johannes Vermeer
De schilder
De schilder, Johannes Vermeer, is een beroemde Nederlandse schilder uit de 17e eeuw. Hij is lange tijd onbekend gebleven, zijn kleine aantal van 34 schilderijen werd toen aan andere schilders toegeschreven. Pas in de jaren ’70 werden de schilderijen officieel erkend als ‘Vermeer’. Over zijn leven is daardoor weinig bekend. Hij is in 1632 geboren en was mogelijk een leerling van de schilder Carel Fabritius. Het Melkmeisje of de Keukenmeid schilderde hij rond 1658. HOE IS HET GEMAAKT? Licht Het licht speelt in dit schilderij een belangrijke rol. In de hoek van de mand en het kannetje, is het schemerig. Dit geldt ook voor het gedeelte onder de tafel en het raam. De vrouw daarentegen staat in het licht. Ook de achterwand is voor het grootste deel behoorlijk verlicht, het is echte geen fel licht. Ik denk dat het licht een schijne hoek heeft, want als het recht van opij zou komen zou de achterwand nooit verlichte kunnen zijn. De schaduw van de vrouw zie je op de houten vloer. Het licht komt misschien van een heel waterige zonnetje.
Kleur De kleuren zijn zeker niet fel. Het geel van het bloesje bijvoorbeeld is een smoezelig gemaakt. Je ziet in dit schilderij licht – donker – contrast. De vrouw is licht en de omgeving is donkerder. De vrouw is polychroom geschilderd. Dit is volgens mij het enige contrast in dit schilderij. Ruimte Het schilderij is 2-dimensionaal. Vermeer heeft een compositorische truc gebruikt waardoor het accent op het schenken van de melk ligt. Hij heeft het Melkmeisje met twee diagonale lijnen opgebouwd. Deze twee lijnen komen de rechterpols van de vrouw bij elkaar. Hierdoor wordt dus, zoals al eerder gezegd het accent op het schenken van het melk gelegd. Een soort lijnperspectief dus. Vorm De begrenzing van de vormen zij het over het algemeen vrij duidelijk, soms staat een voorwerp voor de helft in het licht en voor de helft in het donker. Dan is het wat lastig om te bepalen waar het eindigt, maar omdat alles zo realistisch is kun je je dat wel voorstellen. De meeste vormen zij opgebouwd uit verschillende delen. Compositie Je kan in dit schilderij een verticale lijn trekken waaromheen de belangrijkste elementen zitten. Ook kun je op de site van het rijksmuseum zien dat er sprake is van een driehoekscompositie. Je trekt een lijn vanaf het hoofd van de vrouw recht naar beneden en een lijn langs de hand waarmee ze de melk inschenkt. Het schilderij is niet symmetrisch. WAAROVER GAAT HET? Voorstelling Op het schilderij staat een vrouw afgebeeld die zorgvuldig melk in een kom aan het gieten is. Op het tafeltje staat verder nog wat brood en een kan. Het is heel huishoudelijke sfeer, gewoon een dienstmeid die misschien bezig is met het maken van een maaltijd. Boodschap De titel van het schilderij is Het Melkmeisje of De Keukenmeid. Ik weet niet wat voor een boodschap hij met de titel en het schilderij zou willen geven. Het lijkt net alsof hij gewoon door stad liep met zijn ezel, deze vrouw zag en vervolgens is gaan schilderen. Dat is denk ik ook de bedoeling, hij moet toch dichtbij zijn geweest, maar de dienstmeid gaat gewoon door met haar werk. Een gewoon plaatje uit die tijd.
Functie Je kan dit schilderij natuurlijk verschillende functies toekennen. Je kan zeggen esthetisch. Ik denk dat er zeker een punt van herkenning in zit voor de vrouwen van die tijd. Je kan natuurlijk ook zeggen dat het een educatieve waarde heeft. ‘Hoe schenk je melk in een kannetje?’ Eigen Mening Ik vond het wel leuk om dit is een keer te doen. Het Melkmeisje vind ik een mooi schilderij. Vooral het realisme waarmee het geschilderd is vind ik mooi. Ik hou niet zo van abstracte schilderijen.

REACTIES

L.

L.

Leuk schilderij, maar dit werkstuk is verre van correct. Qua betekenis bijvoorbeeld, staat een schenkende vrouw vaak als allegorie voor matigheid. Ik ben verder geen kenner van dit schilderij, maar ik weet bijna wel zeker dat er meer achter zit.

12 jaar geleden

F.

F.

"Ik vond het wel leuk om dit is een keer te doen."
Wat bedoelt u daarmee?

10 jaar geleden

L.

L.

ik zou het niet beter kunnen

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.