Multiculturele Samenleving

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 566 woorden
  • 12 oktober 2015
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 6
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Multiculturele samen

Samenleving à  Trias politicaleving = een samenleving waarin naast de oorspronkelijke autochtone bevolking verschillende etnische groepen leven die oorspronkelijk afkomstig zijn uit een ander land met een andere cultuur.

                             Grondwet

                              Legaliteitsprincipe

                              Grondgebied

Legaliteitsprincipe = Iedereen is gelijk voor de wet

Waarde = altijd relatief, altijd afhankelijk van tijd, plaats en persoon

 

3 typen vragen

< >Beschrijvende vraagHoeveel meisjes zitten er in de klas?Verklarende vraagWaarom zitten er meer meisjes in de klas?Evaluatieve vraagHoe kan ik de verhouding jongens-meisjes in de klas veranderen?Materiële dimensie: (vorm, materie: muziek, kleding)Normatieve dimensie (regels, taal)Ideële dimensie (waarden: vrijheid, gelijkwaardigheid)Eerlijk rechtsproces bij de oplossing van eventuele conflicten.Bereidheid tot tolerantie, waarbij mensen de neiging onderdrukken om anderen hun wil of hun mening op te leggen. (Afweging van twee kwaden)Onafhankelijke wetenschapsbeoefening. Waarheid loskoppelen van één partij, religie of overheid waardoor er ideologische tegenstellingen ontstaan.Conflicten op een niet-gewelddadige manier beslechten. 

Opportuniteitsprincipe = weging van wetten ten opzichte van elkaar

Grens bij recht van vrijheid van meningsuiting: Onderscheid maken tussen mensen op onrelevante grond. Als je dit in praktijk brengt is het discriminatie, anders is het vrijheid van meningsuiting.

 

Samenlevingsmodellen: ideaaltypen

< >Assimilatiemodel: Als de nieuwkomers in een land de dominante cultuur vrijwel geheel overnemen. De eigen cultuur verdwijnt.Melting pot: Als verschillende bevolkingsgroepen zich versmelten tot één nieuwe bevolkingsgroepSalad bowl: Bevolkingsgroepen passen zich zodanig aan elkaar aan dat zij allemaal toegang hebben tot de maatschappelijke, economische en politieke posities zonder dat zij hun eigen culturele identiteit opgeven.Segregatie: Bevolkingsgroepen leven zowel fysiek als sociaal gescheiden. InkomenMachtKennis(In multiculturele samenleving is afkomst ook van belang)Karl Marx: Maatschappelijke positie wordt bepaald door iemands verhouding tot de producitemiddelen.Max Weber: 3 soorten: economisch, sociaal-cultureel en politiek.Functionalisten: Stilzwijgende afspraak in een samenleving over de hiërarchie of rangorde tussen mensen en groepen. Iedereen krijgt en accepteert vervolgens de waardering en beloning die bij zijn werk hoort.Selectieve keuzeSelectieve waarnemingSelectieve geheugenSelectieve gelovenGeeft betekenis aan je gedrag (communicatie)Bepaalt welk gedrag wel en niet aanvaardbaar isMogelijkheid tot identificatie (normen en waarden)

< >Cultuurrelativisme: Alle culturen zijn gelijkwaardig aan elkaar en je kunt de leden van een cultuur alleen beoordelen naar de maatstaven van hun eigen cultuur.Cultuuruniversalisme: bepaalde algemene waarden gelden voor iedereen. (universele rechten van de mens) Als in een cultuur gewoontes voorkomen die hiermee in strijd zijn, moet ertegen worden opgetreden.Indirecte discriminatie: Als een onderscheidend criterium op bijv. een sollicitatie (taaleis) tot discriminatie leidt (bijv. allochtonen).Institutionele discriminatie: Als medewerkers van een bepaalde organisatie door regels en procedures mensen buiten de eigen instantie houden. (geen donkergekleurde mensen aannemen)

Selffulfilling prophecy: een voorspellende uitspraak die uitkomt juist omdat de voorspelling gedaan wordt.

Positietoewijzing: de manier waarop de ontvangende samenleving immigranten een plaats toewijst.

Positieverwerving: de manier waarop immigranten er zelf in slagen een positie in die nieuwe samenleving te veroveren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.