Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Paragraaf 8.2

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 300 woorden
  • 14 augustus 2015
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
2 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Om Frankrijk na Napoleons verlies niet nog een keer een oorlog met Frankrijk te houden werd besloten Frankrijk in bedwang te houden werd Noord-Italië aan Oostenrijk gegeven en Noord-Rijnland-Westfalen aan Pruisen. Nederland en België werden samengevoegd tot een bufferstaat. Na de democratische revoluties van de 18e eeuw grepen de koningen weer de macht (herstel koninkrijken). Maar de democratie had wel wat veranderd, ontstonden namelijk kort na 1815 nieuwe politieke stromingen. Definitie: beweging die deel wil nemen aan het bestuur vanuit bepaalde opvattingen over de juiste inrichting van de maatschappij. In de eerste helft van de 19e eeuw ontstonden het liberalisme, het nationalisme en het socialisme; in de tweede helft ontstonden het confessionalisme en feminisme.

-Liberalisme: stroming die de vrijheden en rechten van het individu centraal stelt.

Vrijheid van het individu. (Politiek: grondwet, gelijkheid voor de wet, volksvertegenwoordiging moet de koning controleren) (Economisch: particulier bezit, vrijhandel, weinig bemoeienis van de overheid)

-Socialisme: politiekmaatschappelijke stroming en emancipatiebeweging van de arbeidersklasse die streeft naar meer gelijkheid en gelijkwaardigheid.

-Nationalisme: nationalisten streefden naar een nationale zelfstandigheid in een eigen natiestaat.

Het communisme is een aftakking van het Socialisme en is zo’n beetje opgericht door Karl Marx en Vladimir Lenin. Marx wou via een snelle en radicale manier het kapitalisme overwerpen  (communisme), maar de meeste mensen sloten zich bij de andere tak van het socialisme aan, namelijk het sociaaldemocratie. Marxistische sociaaldemocraten werden de overheersende stroming in het socialisme, later kwam er een gematigde vleugel die ook voor oorlog en het land was. De Duitse eenheidsstaat werd bereikt onder de kanselier Bismarck.

Bismarck gebruikte het nationalisme om een paar korte oorlogen te winnen en daarna de Duitse vorsten te dwingen zich bij Pruisen aan te sluiten in 1871. volkische nationalisme: verheerlijkte het Germaanse ras.

Wagner was een Duitse nationalist die veel bewonderaars kreeg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.