Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Geheimsache Mauer (2011)

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 494 woorden
  • 6 juli 2014
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
11 keer beoordeeld

Dit is een documentaire van 90 minuten lang, wat gaat over de bouw van de muur in Duitsland. De documentaire begint met de vergadering van de DDR, waarin het hoofd zich zorgen maakt om de hoeveelheid mensen die naar West-Duitsland elke dag vluchten. Ze willen het voorkomen en besluiten dan de muur te gaan bouwen. De bouw van de muur was heel geheim en in de documentaire is dat ook te zien. Leveranciers die spullen moesten afleveren wisten niet wat er aan de hand was, alleen dat ze op die plek die spullen moesten afleveren. Daarna laat de documentaire de moeilijkheden zien om ook een muur in Berlijn te bouwen, dan alleen de grens van Oost- en West-Duitsland. Na de plannen voor het bouwen van de muur, laat de documentaire dan de bouw zien. In de nacht beginnen ze met metro stations af te sluiten en waterwegen, daarna is de muur als eerste een muur van militairen die dan bezig zijn met prikkeldraden en beton de muur te bouwen. Er wordt dan verteld over de Koude Oorlog en dat West-Duitsland niet ingrijpt op de bouw van de muur. Ook laat John F. Kennedy weten dat hij de bouw van de muur beter vindt dan een oorlog. De bouw van de muur is niet alles, ook moeten alle vluchtwegen afgesloten worden door middel van de ramen met bakstenen dicht te maken. Mensen reageren er verschillend op en er zijn ook rellen. Toch lukt het mensen in de eerste paar dagen om te vluchten. Daarna wordt het steeds moeilijker en laat de documentaire ook zien dat er mensen beschoten werden door de grenspolitie. Het systeem van de muur wordt dan nader uitgelegd in de documentaire. Hoe de DDR alles in de gaten hield door middel van camera’s en ook betere bewaking bij de grens kwam. Eerst was de muur nog gewoon van steen en prikkeldraad eromheen, maar nu wordt het vervangen door nog een muur met een zandpad tussen de twee muren met overal bewakingstorens. In de documentaire wordt ook verteld over de grens stop voor auto’s, waar auto’s gecontroleerd weren toen ze de grens over gingen. De DDR wilde elke auto controleren, want elke auto kon een vluchtmanier zijn. De documentaire gaat weer verder met het uitbreiden van de grens en het verbeteren en versterken van de bewaking. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van infrarood en bewegingscensoren. In de documentaire wordt de muur beschreven als de perfecte muur, maar zonder toekomst. De documentaire eindigt met het laten zien van de verzwakte DDR die steeds meer uit een valt en uiteindelijk is dan ook de val van de muur te zien.

In de documentaire zijn verschillende mensen aan de praat, militairen, politieke mensen, mensen die hebben meegebouwd aan de muur, maar ook burgers, een kind die toen in die tijd leefde en een vluchteling die 17 keer beschoten is. Dit maakt de documentaire heel interessant, omdat meerdere perspectieven te zien zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.