Sturm und Drang

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 6e klas vwo | 1405 woorden
  • 12 november 2013
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
38 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting Stencil

Sturm und Drang (1770-1786)

  • Stelde de heersende inzichten van de verlichting aan de kaak. Zoals het ratio (verstand) en empirisme (door wetenschappelijke observatie). Maar ook de normatieve aspecten (dat de kunst, muziek en literatuur etc. altijd aan bepaalde normen moest voldoen).
  • Stelde het maatschappelijke systeem uit de 18e eeuw aan de kaak.
  • vrijheid van de mens
  • afzetten tegen vaders

Tijdens de Sturm und Drang was Duitsland verdeeld in 300 kleine staatjes met 2 verschillende religies (katholieken en protestanten). Dit zorgde er voor dat tot in de 19e eeuw geen eenheid ontstond. 

De S&D was meer een stroming van het tegen strijden dan voor idealen strijden:

  • Tegen de vaders, met hun geordende werk en gezinsleven.
  • Kunstcritici begonnen kunst uit de Empfindung (gevoel) te benaderen. I.p.v. slechts de normatieve aspecten. 
  • Het gevoel van protagonisten (hoofdrolspeler uit de literatuur) werd beschreven in vooral de brief roman (psychologisch). Door Rousseau (FA) Richardson (EN) en Goethe (DU). 
  • De Empathie wordt de basis voor de sociale en politieke orde. 

De autonomie en onafhankelijkheid (bij Werther passend) uit de Aufklärung vormen de bodem van de Empfindsamkeit en briefroman. Dus eigenlijk komt de Aufklärung niet tot een eind maar treedt veel meer in een nieuw dynamisch stadium. Eigenlijk is het dichtkunst waarin gevoelens de hoofdrol gaan spelen. 

Thema S&D is de non-conformist:

  • Het niet toe willen geven aan de maatschappij met zijn normen en waarden. 
  • een eenzaam, opstandig mens
  • sterke vrijheidsdrang (Werther die zelfmoord pleegt, en zo zelf over leven of dood mag beslissen)
  • in conflict met de maatschappij (door de vrijheidsdrang)
  • het recht op een gevoelsleven van het individu
  • het recht op zelf de wet op te leggen

Eigenlijk is de S&D het verleng stuk van de Aufklärung. Met als voorbeeld Werther:

  • niet werken
  • niet toegestane liefde
  • zelfmoord
  • Lijden aan Krankheit zum Tode. Het in eerste instantie melancholisch (bedroeft/zwaarmoedig) zijn en later depressief 'ziek' met gevolg zelfmoord.  Dit is een levenshouding die we ook wel Schwermut of Weltschmerz noemen.

Deze non-conformistische houding is typisch voor de ambivalentie van de Duitsers (tegenstrijd tussen uitersten) en manisch depressiviteit. 

James Macpherson (1736-1796)
Hij verzon de legende dat hij de Ossian-liederen in het schotse hoogland verzameld had, ze vervolgens uit het Gaelisch naar het engels vertaald had en dat hij de teksten hooguit een beetje bewerkt en aangepast had. Maar in het echt heeft Macpherson alles verzonnen, de oude Keltische liederen rondom ene Finn, wiens zoon Ossian (met zijn gezellen) in de 3e eeuw geleefd zou hebben. Hij verzon deze personages uit een ver verleden. Doordat het hele westen hier in de ban van raakte werd het een invented truth. 
Van deze verzonnen teksten heeft Goethe een groot deel overgenomen in het boek Leiden des jungen werhter. Lang hielden de Duitsers vast aan deze legende, omdat ze dat wilden. 

Friedrich Schnitzel (1772-1829)
Duitse filosoof en dichter, omschreef de aantrekkingskracht van de 'ossian-fobie' op zijn generatie:
sombere gevoelens over de oorlog.  

Die Leiden Das Junge Werhter (1774)
Werther was een echter Sturm Und Dranger:
> protest tegen het gezag (vader)
> zelf over leven en dood beslissen

Alber was meer van de Aufklärung (verlichting)
> Ratio 
> Empirisme

Het is de eerste Duitse briefroman, die ook meteen autobiografisch is. 
Het is een desillusion, een psychologische roman waarbij de hoofdrolspeler tegen illusies aan loopt. Hij kan deze nooit verzelijken, vast in de eigen wereld. Zoals de onbereikbare liefde voor Lotte. 

Het boek bestaat uit drie delen,

  • Boek I (4 mei '71- 20 oktober '71), over de gevoelens van Werther. Op 16 Juni ontmoet hij Lotte in dit deel. Hij schrijft brieven aan zijn vriend Wilhelm. 
  • Boek II (20 oktober '71 - 5 mei '72), Beschrijving van zijn wereld. Zijn hoge positie bij de adel in het hoger gerechtshof (waar hij heel ongelukkig is).
  • Boek III (5 mei '72 - dec '72), de uitgever is constant aan het woord, afwisselend met brief fragmenten van Werther, in dit deel pleegt hij zlefmoord. (pagina 109 om 12 uur)

Werhter Was geen Huisje Boomje Beestje

Het is een duitse psychologische roman waarin de menselijke psyche centraal staan. Het kenmerk van een Desillusionsroman is dat de hoofdpersoon zich aan het einde zwaar teleurgesteld van de mens en maatschappij afkeert. 

Het is een biografisch boek omdat Goethe ook zelf een Lotte Buff op een bal in Wetzlar leerde kennen in 1772, zijn liefde voor haar vormde de achtergrond van de roman. Wat als hoogtepunt van boek 1 wordt beschreven. 
Ook de verdrinkingsdood van een meisje in de brief van 12 augustus 1771 is een herinnering uit Goethe's jeugd. 

De overgang van de avonturen-roman naar de psychologische-roman is te danken aan:

  • De engelse roman van Richardson (pamela or virtue rewarded, 1740), en Fielding (Tom Jones 1749)
  • De religieuze ontwikkeling van het protestantisme in duitsland. (1670-1770)
  • De werken van Rousseau, zoals Emile (1762) en Les Confessions (autobiografisch)

Random over Sturm Und Drang

  • heeft kunnen plaatsvinden door de burgerlijke leescultuur, die Duitse literatuur boven Latijnse teksten stelden
  • dominant gevoel was de Empfindsamkeit, het gevoel
  • het gevoelsleven, zielsleven de melancholiek. Dat is waar Werther aan lijdt melancholische stemming, de ziekt die tot de dood leid 'krankheit zum tode'. Het is geen toeval dat hij bezig is met de vertaling van de Ossian. 
  • De wreedheid van het menslijk lot, een trieste nevelige herfst stemming
  • het recht van het individu op zijn gevoels leven, eigen wetten op te leggen. op vrijheid, op vrije besluitvorming. 

Samenvatting van H7 en H8 uit het boek,
Bij de Sturm und Drang draait het om de volwassenwording van de mens en twijfel aan gods bestaan. 

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Samenvatting van H7 en H8 uit het boek,
Bij de Sturm und Drang draait het om de volwassenwording van de mens en twijfel aan gods bestaan. 

Oorsprong van de naam
Komt van het toneelstuk 'Wirr-Warr' (Friedrich Maximilian Klinger) dat later Sturm und Drang genoemd wordt. Met inspiratie van Rousseau. 

Jean-Jacques Rousseau
'Terug naar de natuur' (de oorsprong van de mens, het als een goed en in vrijheid levend wezen met onderlinge gelijkheid. Ontstaan door eigendom.)
'Het gevoel is belangrijker dan de rede' 
De oplossing: opvoeding moest zich aanpassen aan het kind en niet een vorm van indoctrinatie zijn. 

Invloed op Goethe
De Duitse Sturmer und dranger Johann Wolfgang von Goethe verwerkte de ideeën van Rausseau in zijn werken (gedichten en literatuur).

Johann Gottfried Herder (1744-1803)
Hij streefde vooral naar de vrijheid. Hij maakte zijn studenten enthousiast voor de Homerus en Shakespear. Hij had ook veel invloed op Goethe. Hij brak nemlijk de regels van eenheid van tijd, plaats en handeling. 

Sturm und Drang als maatschappelijk kritiek
Sturm und Drang was niet alleen een emotionele expressie van persoonlijke ervaringen van de natuur en liefde, maar ook onvervalste maatschappelijke kritiek.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)
Goethe is een van de grootste duitse dichters. Hij was op zoek naar het ware hartstochtelijke leven en de integere natuur. Hij stond tussen de wereld van het verstand en zijn emoties van een zoekende jongeling in. 
Na een herstel van 2 jaar ontmoet hij Herder. Daardoor komt hij in de overtuigin dat het echt kunstenaarsschap niet bestaat uit het volgen van en toepassen van tradities en regels, maar uit een authentieke ontwikkeling van de natuurlijke gave van de dichter, zijn creativiteit. 

Friedrich Schiller
Schreef, die Rauber (verzet tegen onderdrukkingen onvrijheid bij opvoeding), Don Carlos (verhaal over de zoon van Phillips II die zich bij de nederlanders voegt en het opneemt tegen het spaanse regime van zijn vader), An die Freude (volkslied van het verenigde europa).
Hij gebruikte het toneel als middel om de burgerij te onderwijzen. 

Jakob Michael Reinhold Lenz
Goethe en Schiller waren de titanen van de Sturm Und Drang, en overschaduwden Lenz. Dat was niet alleen bijzonder pijnlijk maar leidde ook zelfs tot een grote crisis in lenz's leven. Hij schreef twee bekende stukken, Der Hofmeister en Die Soldaten. 

Hoofdstuk 8
Die leiden des jungen werhter (1774) is Goethes bekendste werk. Het is de eerste briefroman/psychologische roman. Waarin de gedachten, gevoelens en psychologie van het personage centraal staan. De adel had nu een ondergeschikte rol. 
Goethes eigen ervaringen staan centraal. Hij werd op 23 jarige leeftijd verliefd op de onbereikbare Charlotte Buff. Daarnaast staat ook krankheit zum Tode centraal waarin de verliefheid van werhter omslaat in een ziekte. Werhters Freitod (zelfmoord) had veel effect op de toenmalige jeugd. 

Reacties op het boek

In 1973 uitte DDR schrijver Ulrich Plenzdorf kritiek op het burgerlijke karakter van de toenmalige communistische samenleving met 'Die neuen leiden des junge W.' Wat regelmatig wordt opgevoerd en verfilmd. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.