Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Simon et l'Enfant

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 6e klas aso | 774 woorden
  • 20 december 2012
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
80 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting Simon et l'Enfant

Franck is 10 jaar en woont bij zijn moeder Mireille en zijn hond Luma in Parijs . Bij zijn geboorte is zijn vader Ramon (of Raymond) vertrokken. Nu woont Mireille samen met Simon. Hij is een jood en Franck heeft hem niet zo graag in het begin.

In juli/september 1942 is Mireille jarig, Simon en Franck willen ze verrassen en geven ze bloemen en nodigden ze haar uit om te dansen in Swing club. Eenmaal in de Swing Club waren Simon en Mireille aan het dansen toen ze plots flauw viel. Hierbij verwittigden ze direct de ambulance. Toen ze onderweg waren naar het ziekenhuis was er onderweg een opstand van de joden en zaten ze vast. Simon zag door de ambulance dat er een vrouw hulp nodig had in de opstand en nam de vrouw mee in de ambulance. Het was een joodse jonge vrouw die Magda heette. Intussen sterft Mireille in de ambulance.

Op de begrafenis van Mireille was er redelijk veel volk. Onder andere de klas van Franck was aanwezig met Luciano. Een sterke, grote jongen die Franck steeds pest op school.  Luciano was er van aangedaan een toonde zijn medeleven aan Franck. Er was ook een vrouw aanwezig , Marguerite Biluard een sociaal werkster en die zegt tegen Franck en Simon dat hij naar een weeshuis moet gaan omdat hij geen ouders meer heeft en dat is nu eenmaal de wet.

In het weeshuis voelt Franck zich niet zo goed thuis. Hij wordt gepest door de andere kinderen en het eten is niet goed. Hij wordt opgevoed door  père pascal die hij altijd ‘vader’ moet noemen en Onésime. Vroeger was zondag feestdag , nu in weesthuis is zondag saaie dag Frank heeft stiekem iets opgevangen uit de kamer van pére pascal : ‘ l’enfant de troupe a retrouvé sa mére.’ Hij gaat terug weg maar laat per ongeluk een vaas vallen, hij wordt ontdekt door père pascal maar hij ontkent het en zweert dat hij niets gehoord heeft. Franck klaagt over het eten bij Père Pascal en als straf krijgt hij 1 dag geen eten. Hoe meer hij zegt ,hoe meer dagen geen eten dat hij kreeg en kreeg uiteindelijk 3 dagen geen eten. Plots worden er hosties in Franck zijn kastje gevonden ,maar wordt vals beschuldigd. Het waren de andere kinderen in het weeshuis die hem dat gelapt hadden. Als straf wordt hij daarom ook 3 dagen opgesloten. Franck is het beu en vlucht terug naar parijs naar Simon.

Ondertussen zit Simon in het verzet. Hij komt hierin door Magda ,toen Simon naar het toneel ging waar Magda werkte leerde hij Henri L’intello kennen die een verzet leidde. Samen met Henri, Magda, Hélène, Vincent en Gus vormde Simon de groep ‘La Cellule’ hij moet voor de groep propageren en affiches uitdelen. Plots besloten ze een grote actie te doen. Ze wilden een trein saboteren. Een trein vol met soldaten van Duitsland dat naar het Oosten trok om te vechten tegen de Russen. Samen met de mannen van het verzet gingen ze de trein van zijn spoor laten afwijken. Toen ze hun opdracht hadden voltooid moesten ze vluchten ,maar Simon wou blijven kijken hoe ze allemaal schreeuwden. Hij denkt steeds bij zijn eigen ‘ Je dois tuer , c’est la loi.’ Omdat Simon bleef kijken werden Henri, Vincent en Gus door de Duitsers gevat aan hun auto en kon Simon vluchten in het bos. Simon en Franck ontmoetten elkaar dan in Parijs.

 Op een dag besloot Simon om naar Val d’Isère te gaan. Een stad in de bergen waar er amper bergen zijn. Eenmaal daar werkte Simon als ticketman. In het hotel waar ze daar zaten leerden ze de barman kennen Serge en ze worden goede vrienden. Serge stelt voor dat ze bij zijn ouders konden logeren. Simon en Franck logeerden een paar dagen bij Serge’s ouders Madame et Monsieur Terrieux. Simon vertelt hen zijn verhaal. Ze adviseerden om naar Jean te gaan. Jean is ook iemand die gezocht wordt door de politie ,maar konden daar blijven logeren. In het appartement van Jean worden Franck en Simon gevonden door de Duitsers en ze worden naar een concentratiekamp gestuurd ‘ Camp de Drancy ‘. Ze hadden daar het geluk niet vermoord te worden ,omdat ze er tewerkgesteld werden.

Ze worden later uiteindelijk bevrijd door de Zweeders en keren terug naar Parijs. Ze zien al hun kennissen terug en Simon en Franck zijn nu perfect gelukkig met elkaar.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.