Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

3.2 + eigen aantekeningen

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 342 woorden
  • 10 januari 2018
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Paragraaf 3.2: Nederland en Europa

De beurs

Een beurs is een gebouw waar een grote binnenplaats is voor kooplieden om te handelen. Er was zoveel handel dat ze een eigen gebouw nodig hadden; de beurs. Elke zuil was genummerd en had een eigen tak van handel en nijverheid, zo konden ze makkelijk met elkaar handelen

Handel en nijverheid

1585: Handel van Amsterdam sterk gegroeid, door het handelskapitalisme.

Kooplieden sloegen producten op in hun pakhuizen. Hierdoor werd Amsterdam een stapelmarkt waar goederen uit heel Europa werden opgeslagen om weer te worden verkocht. Doordat kooplieden alles deden om zoveel mogelijk winst te maken, was Amsterdam het centrum van het opkomende kapitalisme.

Amsterdam had ook een bloeiende nijverheid die de grondstoffen verwerkte uit andere landen (diamant → diamantslijperijen). Hele steden werden gespecialiseerd in een bepaald product, zoals Leiden die een van de belangrijkste textielsteden werd.

Landbouw en visserij

Dankzij de graaninvoer konden de boeren zich richten op de productie van boter, kaas en vlees (nijverheid). Visserij was ook een belangrijke bron van inkomsten, Nederlanders joegen op walvissen in het noorden. Omdat de mensen meer geld gaan verdienen met hun bedrijf, werd dit zo een symbool van de Gouden Eeuw.

Oorlog met iedereen/rampjaar

De 80-jarige oorlog was nog steeds aan de gang en uitgevochten in Gouden Eeuw.
1648: Vrede van Münster.

Engeland was jaloers op NL, omdat wij veel macht hadden. De Engelse zeeoorlogen maakten Michiel de Ruyter tot de populairste zeeheld uit Nederlandse geschiedenis.
1667: ketting van Engelsen kapot over Medway.

1672: De Fransen/Lodewijk XIV wilde ook macht verkrijgen, zodat hij zijn land kon uitbreiden naar het noorden. Hij sloot een verbond met de Engelse koning en bisschoppen van Keulen en Münster. Ze vielen allemaal tegelijk aan in 1672. Doordat het leger op het land niet goed was onderhouden gingen we bijna ten onder, maar net niet, dankzij de Hollandse Waterlinie. De schuld kwam bij raadspensionaris Johan de Witt te liggen (slecht leger). Al snel werd Willem III tot stadhouder benoemd en de De Wittbroers werden vermoord.

Oorlog kostte veel geld → Gouden Eeuw voorbij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.