Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oedipus

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 401 woorden
  • 13 juni 2003
  • 295 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
295 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
4. Overzicht Oedipus-mythe
Oedipus wordt door het Orakel van Delphi al gebrandmerkt voor geboorte. Hij zal zijn moeder huwen en vader doden. Oedipus is zoon van koningin Iokaste en koning Laios van Thebe, die voor de geboorte van zijn zoon van een orakel te horen krijgt dat hij zijn zoon hem zal doden en ongeluk brengen over zijn nageslacht en zijn vrouw zal huwen. Hij laat de zoon die geboren wordt daarom naar de berg Kithairon brengen met doorboorde en samengebonden voeten (etymologisering van de naam Oedipus 'zwelvoet'). Het kind wordt gevonden door een herder uit Korinthe gegeven, die het overdraagt aan zijn koning Polybos. De kinderloze Polybos en zijn vrouw (in de meeste versies Merope genaamd) voeden Oedipus op als hun eigen kind. Als Oedipus is opgegroeid: in Korinthe wordt twijfel gezaaid over Oedipus's afkomst. Hoewel Polybos hem verzekert dat hij zijn eigen kind is, trekt Oedipus om zekerheid te krijgen naar het orakel van Delphi, waar hij slechts te horen krijgt dat hij zijn vader zal doden en met zijn moeder zal trouwen. Omdat Oedipus nog steeds in de waan verkeert dat Polybos en Merope. Terwijl Oedipus thuisloos rondtrekt, stuit hij vlakbij Thebe bij een smalle doorgang op een kruising op een man die op botte manier voorrang eist en hem van de weg slaat of dreigt te slaan; hij doodt de man en diens gevolg, op 1 man na, die in Thebe bericht dat Laios is gedood door rovers (meervoud). Wanneer Oedipus doorreist naar Thebe, stuit hij voordat hij de stad binnen kan gaan op de sfinx, een gevleugeld monster met het bovenlijf van een vrouw en het onderlijf van een leeuw, dat Thebe terroriseert door alle voorbijgangers een raadsel voor te leggen en hen bij het uitblijven van het juiste antwoord te doden (opeten of van een rots werpen). Het raadsel luidt: welk wezen loopt 's ochtends op 4 poten, 's middags op 2 en 's avonds op 3? Oedipus geeft het juiste antwoord - de mens (als baby, volwassene, grijsaard) en doodt de sfinx. Oedipus wordt in Thebe als held binnengehaald, waar toevallig net een baan als koning vacant was: Oedipus krijgt de hand van de koningin en de troon van Thebe. Iokaste en Oedipus krijgen vier kinderen: de zonen Eteokles en Polyneikes en de dochters Ismene en Antigone. De man die Oedipus had gedood was zij vader en de koningin was zijn moeder. Het Orakel van Delphi kwam dus uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.