Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Asperger syndroom

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 5389 woorden
  • 14 februari 2012
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
19 keer beoordeeld

Autisme algemeen.
Autisme is een ruim begrip voor een stoornis in de informatie verwerking in iemands hersenen. Het kan zijn dat hierbij de persoon in kwestie achterstand op leeftijdsgenootjes heeft op leer niveau , of later moeilijker aan een praktische baan kan komen. Ook kunnen er gebreken zijn in het communiceren van persoon tot persoon , omdat ze bij te veel signalen van communicatie in de war raken . Bijvoorbeeld door verbale en non-verbale signalen door elkaar. Zo is het makkelijker voor een autist om te communiceren zonder iemand te zien, en alleen maar op het verbale te letten. Toch is er veel verschil tussen de vormen van autisme binnen het spectrum van autisme. En als iemand niet alle symptomen heeft , is er toch een goede kans dat er toch sprake is van autisme.
Hier onder een kleine beschrijving van de verschillende vormen autisme.


Verschillende vormen van autisme.
Klassiek autisme.
Iemand met klassiek autisme heeft meestal drie kern problemen.
1) Sociaal gedrag.
- Geen oogcontact willen maken
- Moeilijk contact maken met mensen
- Erg afstandelijk zijn , of juist over enthousiast
- In hun eigen wereldje leven , of juist geen grenzen kennen.
2) Communicatie
- Niet zo’n grote woordenschat ontwikkeling
- Een zelfde onderwerp blijven herhalen
- Moeilijk kunnen uitdrukken
3) Gebrek aan flexibiliteit en verbeelding.
- Moeite met veranderingen
- Behoefte aan regelmaat en herhaling
- Last van dwangmatige trekjes.

Pervasive Developmental Disorder - Not Otherwise Specified ( hierna : PDD-NOS)
1) Sociaal gedrag

- nauwelijks leren van sociale ervaringen.
- Overgevoeligheid bij zintuiglijke prikkels
- Drift tonen als gevolg van angst.
2) Communicatie
- Weinig begrip en gebruik van non-verbale signalen.
- Taal in alle gevallen letterlijk nemen.
- Zichzelf een eigen taal aanleren .
3) Gebrek aan flexibiliteit .
- Een stijve onhandige motoriek.
- Fanatiek vasthouden aan vaste routines
- Angst voor nieuwe situaties.

RETT syndroom.
Dit is een apart syndroom waarbij het sociale en taalkundig aspect eigenlijk minder een rol speelt dan bij de vorige twee vormen. Dit syndroom speelt in de eerste levensmaanden een veel grotere rol , en komt alleen voor bij meisjes , omdat de aandoening bij jongens al voor de geboorte dodelijk is. Ook komt het veel minder voor dan de vorige vormen. Er zijn 4 fases in het RETT syndroom.
1) Na 6 tot 18 maanden stopt of vertraagt de ontwikkeling op sociaal gebied en ontwikkeling van spelvaardigheid.

2) Na een tijdelijke stilstand van vorig genoemde , verminderen ook de al aangeleerde dingen , worden de handjes niet meer voor doelen gebruikt , en vermindert de intelligentie. Het kindje keert hier ook meestal in zich zelf en krijgt de autistische trekjes.
Later in deze fase krijgt het kindje epileptische aanvallen, die op latere leeftijd kunnen minderen.
3) Tussen het 2e en 10e levensjaar verbeterd de situatie van het syndroom . De meeste meisjes blijven hun leven lang in deze fase.
4) Na het 10e jaar kunnen ze nog in de laatste fase komen , waarin meisjes die konden lopen scoliose krijgen , en daardoor ook dat niet meer kunnen.

Syndroom van Asperger.
1) Sociaal gedrag.
- Kunnen beter omgaan met hun beperking.(en zich beter aanpassen)
- Erg goed geheugen , een normale tot hoge intelligentie .
- Moeilijk contact tot leeftijdsgenoten . (erg verlegen)
2) Communicatie.
- Taal goed ontwikkeld
- Weinig non-verbale interactie in dialogen.
- Nemen woorden letterlijk over . (papegaaien)
3) Gebrek aan flexibiliteit
- Geïnteresseerd in één bepaalde bezigheid.
- Over enthousiast , houd geen rekening met de ander zijn interesse.
- Weigeren om iets te leren buiten interessegebied.

Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd.
Dit is weer een zeldzame vorm van het spectrum. Het wordt pas herkend na een kindje twee jaar is geworden. Dan zal het kindje vaardigheden gaan verliezen die het al had aangeleerd. Zulke eigenschappen zijn meestal,:

- sociale interactie , aanpassen aan de omgeving.
- Herhaling van typisch gedrag als een beweging .
- Zindelijkheid zowel urine als ontlasting.
Ook moeten andere stoornissen binnen het spectrum van autisme uitgesloten zijn.
Je kunt deze stoornis in drie groepen delen.
- Aloof groep.
• Sterk in zichzelf gekeerd.
• Niet bewust van veranderingen in de omgeving.
• Ontwijkt oogcontact .
- Passieve groep.
• Aanvaard benadering van anderen , neemt zelf geen initiatief.
• Heeft geen plezier aan sociale contacten.
- Active-but-odd groep.
• Beseft wel verandering in de omgeving.
• Spontane sociale contacten zijn aanwezig , wel gering.
• Is zich soms bewust in de reacties van anderen.

Keuze Asperger syndroom.
Voor dit werkstuk waar ik de effecten op relaties en seksualiteit bekijk bij mensen met een autistische beperking concentreer ik me op het Asperger syndroom. Dit omdat de mensen die deze beperking hebben wel een goede woordenschat , en een “gezond verstand” hebben . Ze hebben vooral moeite met face-to-face communicatie,maar over de telefoon of computer kunnen ze wel eerlijk zijn over waar ze het moeilijk mee hebben , en vertellen in welke situaties ze zich onprettig voelen. Zo loopt de communicatie met een “Aspie “ makkelijker dan bij een andere vorm van autisme. Ook had ik al vrienden met syndroom van Asperger. Zo kan ik ook de kant van de asperger beter laten zien.


Toen ik aan dit werkstuk ben begonnen , heb ik dus eerst de keuze gemaakt voor het syndroom van Asperger, en ben ik me gaan inlezen over het onderwerp. Ook heb ik de film Rainman gezien om me voor te bereiden op ons onderzoek. Daarna ben ik contacten gaan leggen met zowel jongens , als meiden van mijn leeftijd , als ook jong volwassenen in de 20 jaar. Dit heb ik gedaan door een profiel aan te maken op de website : www.aspergersyndroom.nl . Daar is een forum , waar al heel veel te lezen is over het wel en wee van menig Asperger . Ook was er een topic om in contact te komen met een (mede) asperger. Ik heb zelf geen syndroom van Asperger , dus ik heb eerlijk verteld dat het voor een leuk contact was , en ook dat we er ons profielwerkstuk over deden. Ik kreeg al vrij snel leuke reacties , en zo kwam ik in contact met verschillende “aspies” zoals ze zichzelf graag noemen. De eerste contacten waren gelegd , sommige succesvoller dan de ander , maar het onderzoek kon beginnen.

Film Rainman.
Ter voorbereiding van het onderzoek heb ik de film Rainman bekeken , om een beeld te krijgen wat de gemiddelde mens ziet bij het begrip “autisme” . De hoofdpersoon was erg in zich zelf gekeerd , had vele lichamelijke tikken , en was enorm goed met cijfers. Raymond , zo heet de hoofdpersoon, is het beeld van bijna alle vormen autisme bij elkaar . Toch schetst dit geen goed beeld , omdat iedere autist anders is en voelt. Daarbij zijn alle vormen van autisme in een karakter samen gebracht , terwijl dit in werkelijkheid niet kan. Autisten vinden het dan ook vreselijk gelijk vergeleken te worden met Raymond , ze zijn allemaal lang niet zo extreem afwijkend als Raymond.

3) Effecten van Asperger syndroom op relaties.

- Theorie
Bij het vinden van een relatie komen er al een aantal problemen om de hoek kijken voor Aspergers. Ze hebben net als mensen zonder beperking ook de behoefte om zich te binden aan iemand , maar de muur van asperger zit hen vaak in de weg. Daarmee wordt bedoeld dat ze vast en zeker pogingen doen tot een relatie , maar als dit een paar keer niet lukt dat ze dan afhaken. Zo is er een aantal wat bewust geen relatie aan gaat , bang om gekwetst te worden. Maar het grootste deel sluit zich er onbewust van af.

Als het een asperger lukt om een relatie te krijgen liggen er ook nog gevaren op de loer. Zoals gevoelens uiten , variatie en spontaniteit tonen. Bij een asperger komt het bijvoorbeeld niet snel op om een cadeautje te kopen om zijn of haar partner te verrassen. Daar houden de meeste Aspergers zelf ook niet van. Daarbij weet 3 tiende van de partners niet dat zijn of haar geliefde het syndroom heeft , omdat een asperger dit normaal kan verbergen door zijn ontwikkelde intelligentie en taal. Maar als het op gevoel en spontaniteit aankomt komen ze hier niet mee weg. Liefde is nu eenmaal niet logisch of een proces wat zich herhaald. Het Asperger syndroom heeft vaak invloed op het hebben van een relatie. Zo kunnen inlevingsvermogen , gelijke begrippen en communicatie dwars zitten. Ook kan het zo zijn dat de Asperger niet goed kan inschatten wat de ander prettig vind , of niet . Ze hebben hierbij moeite met het aflezen van gezichtsuitdrukkingen bijvoorbeeld. Er kunnen bijvoorbeeld ook irritaties ontstaan tussen de geliefden doordat de Asperger moeite heeft met het feit dat sommige situaties niet één oplossing kan hebben , maar meer.


Ook de communicatie tussen de twee geliefden kan een probleem zijn. Een asperger kan bijvoorbeeld wel zin hebben in intimiteit , maar het niet durven te laten blijken aan zijn of haar partner. Dan krijgt de partner een verkeerd beeld. Zo kunnen mis communicaties ontstaan. Ook kunnen problemen in de informatie verwerking van een asperger ontstaan in en intiem spel. Aspergers staan er voor bekend (bijna) alles letterlijk te nemen. Zo kunnen ze in de war raken bij dubbelzinnige opmerkingen. ( Denk aan : Kun jij me even helpen mijn BH los te doen ? ) Grote kans dat de asperger dat doet , en weer vrolijk weg wandelt . Zo kan de indruk gewekt worden dat de asperger geen behoefte heeft , terwijl hij dat misschien wel heeft.

Standpunt van een persoon zonder beperking in relatie met een asperger.
Relatie met Asperger vanuit standpunt ‘niet Asperger’.
Een Asperger kan vaak slecht overgaan tot handelen. Dat wil zeggen, zij zitten vaak vol plannen, maar daar komt vaak niets van terecht en dat wordt door veel mensen die niet het Asperger syndroom hebben vaak verward met luiheid. Vanuit het standpunt van een niet Asperger lijkt het of de persoon met het Asperger syndroom geen ‘leuke dingen’ wilt doen zoals een keer naar de bioscoop of uit eten. Ze willen steeds hetzelfde bijvoorbeeld tv kijken, of wel naar de vrienden van de Asperger zelf. Vaak krijg je een tegenovergestelde reactie, door het gebrek aan inlevingsvermogen. Hierdoor kan de niet Asperger het voelen alsof er altijd een stap terug moet worden gedaan, omdat de Asperger soms zelfs egoïstisch of respectloos over kan komen. Ook valt er niet samen te kunnen praten. Dit ook door het gebrek aan inlevingsvermogen. De niet Asperger kan zelfs het gevoel hebben alsof de dingen worden omgedraaid, zoals de Asperger zegt jij doet gemeen, terwijl de niet Asperger het andersom ervaart. Werken aan een toekomst gaat ook niet vanzelfsprekend. Vaak kan er in een relatie met een Asperger ook niet gerekend worden op aanmoedigingen, spontaniteit, complimenten en steun.

Relatie met ‘niet Asperger’ vanuit standpunt Asperger.
Een Asperger ziet een relatie vaak als een ‘vanzelfsprekend’ iets. Acceptatie zoals iemand is is vaak moeilijk voor een Asperger door gebrek aan inlevingsvermogen en misverstanden. Een Asperger heeft de behoefte om alles hetzelfde te houden. Ook gaat het doen en nadenken niet ‘automatisch’, waardoor dit gepaard kan gaan met veel spanning. Mensen met het syndroom van Asperger zijn vaak afhankelijk van degene met wie ze een relatie hebben. Diegene is namelijk vertrouwt voor de Asperger. Net zoals het vertrouwt is om naar vaste vrienden te gaan, telkens dezelfde dingen te doen en om steeds dezelfde handelingen te verrichten. Veel ‘alledaagse dingen’ hebben voor een Asperger het gevoel alsof ze het voor het eerst doen. Ook hebben ze moeite om meerdere dingen tegelijk te doen. Een Asperger weet niet hoe ze moeten reageren op goed nieuws of juist slecht nieuws, ze snappen geen emotie, kunnen geen gevoelens benoemen en zijn zich niet bewust van lichaamstaal. Zo hebben ze ook geen weten bij de oorzaak en gevolgen van situaties. Er kan totaal anders gereageerd worden naar de niet Asperger toe waardoor de niet Asperger ook anders reageert en de Asperger het gevolg niet snapt.

1) Theorie : Hoe gedraagt een Asperger zich in een intieme omgeving ? ( seksualiteit)
Uit de theorie blijkt dat Aspergers net zo veel kunnen verschillen in gedrag rondom intimiteit dan NT’ers .Toch zijn er een aantal dingen die wel gerelateerd zijn aan het asperger syndroom , rondom intimiteit. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan overgevoeligheid voor aanrakingen , of juist ongevoeligheid. Ook is er binnen de aspergers een groep die bij aanrakingen pijn prikkels door krijgen. Omdat aspergers vaak moeite hebben met het lezen van lichaamstaal , is de slaapkamer soms een gevreesde plek. Aspergers leren gedragsregels niet uit zich zelf , maar moeten overal achterkomen door falen. Ze weten dit meestal van zich zelf , en voelen zich ongemakkelijk bij de aanloop naar seks. Er is een groep met een beperkt libido , die zich vaak ongemakkelijk voelt bij een seksuele partner . Ook zijn er een aantal die juist een erg ruim libido hebben , en hier niet erg subtiel mee om kunnen gaan. Ze dwingen hun partner dan tot seks , meestal alleen tot de daad zelf . Voorspel heeft een groot deel een hekel aan , omdat er geen vast patroon in zit. Niemand kan je echt leren hoe de beste manier is , en voorspel is dan ook echt denkwerk voor de asperger. Als een asperger veel negatieve ervaringen met intimiteit heeft gehad , kan deze ook echt angst ontwikkelen voor intieme situaties. Deze ontlopen ze dan voor er iets kan gaan ontstaan. Afkeer en of angst komt regelmatig voor bij Aspergers.

2) Praktijk : Hoe kijken mensen zonder beperking aan tegen seksualiteit met een asperger aan ?
Als de partner van een asperger heb je het vaak niet gemakkelijk. Aspergers zijn niet goed in de mondelinge communicatie , en zo kunnen gemakkelijk conflicten ontstaan. Ook kan een NT’er ( een niet Asperger) niet in het hoofd kijken van de asperger , en moet alles vroeg aangekondigd worden. Daarbij is een sterke regelmaat in de volgorde van de dag van groot belang . Alles bij elkaar opgeteld , heeft de NT partner een heel lijstje om rekening mee te houden. In de aanloop naar seks moet de NT’er erg voorzichtig handelen. De NT’er moet er achter zien te komen of de asperger ook zin heeft en of het niet te direct is . Een asperger als partner is over het algemeen erg betrouwbaar, hij of zij zal niet snel overspel plegen , omdat ze al moeilijk contact maken met andere mensen. One night stands zijn dan ook zeker niet geliefd bij Aspergers. Ik hoorde van een vrouw dat haar asperger man erg gevoelig voor organisatie was , en dat seks een herhaling van altijd dezelfde handelingen was. Voorspel deden ze niet aan , omdat seks puur een technische berekening voor hem was. Voor en naspel zijn sowieso geen favoriet bij Aspergers . De meesten die ik heb gesproken vinden het maar vervelend gefriemel , en veel te ingewikkeld , omdat ze de lichaamstaal van de ander niet kunnen lezen. Zo is seks zelf iets wat voor hen altijd een vast ritme heeft , maar voor/na spel is vervelend omdat dat geen echte regels heeft. Een Asperger vertelde me dan ook dat hij daar eigenlijk het nog het moeilijkst mee had , omdat hij dan misschien door de mand zou vallen. Hij durfde zijn handen bijna niet weg te leggen , bang wat zijn vriendin er van zou vinden. Zo kan de weg naar seks een enorme survival toch zijn voor Aspergers.

Vooral jongere NT – Asperger koppels willen nog wel eens het probleem hebben dat de NT partner niet weet dat zijn of haar partner Asperger heeft. Een Asperger kan zich erg goed gedragen als een NT’er , ze spelen dagelijks de rol die ze zich aangeleerd hebben. Maar in de slaapkamer is het een niet vaak voorkomende situatie , en kan het zo maar zijn dat de Asperger helemaal uit zijn doen is, omdat hij totaal niet weet hoe zich te gedragen.
Als NT partner heb je dus veel rekening te houden met je Asperger partner , zowel in het dagelijkse leven als bij seks . Ik heb gelezen op het Asperger syndroom forum dat een NT – Asperger koppel op papier met elkaar belangrijke / intieme dingen ging communiceren , omdat er bij mondelinge communicatie dingen verkeerd werden begrepen , en dit leidde dan tot ruzie.

3) Praktijk : Welke problemen ziet de asperger zelf in seksualiteit ?
Buiten de lichamelijke problemen als prikkels anders voelen zijn er ook nog een aantal sociale kinkjes in de kabel. Ten eerste kan het zo zijn dat het libido van een Asperger veel groter is dan dat van de gemiddelde NT’er . Zo kan het gebeuren dat de Asperger de NT’er bijna wilt dwingen tot seks. Het tegenovergestelde komt ook voor , een Asperger kan een zeer beperkt libido hebben , en zo zich zeer ongemakkelijk voelen bij het regelmatige sensuele gedrag van zijn of haar partner.
Er hebben veel Aspergers aangegeven dat ze het moeilijk vonden om de intenties van de ander in te schatten , dus ze zien bijvoorbeeld niet snel of iemand een grapje maakt , of iets serieus bedoelt. Als een jongen bij zijn vriendin op haar billen slaat , kan een asperger jongen dat als normaal zien , en bij een willekeurige meid proberen , en zo een mep in zijn gezicht ontvangen. ( waar gebeurd)
Waar de meeste Aspergers echt mee zitten , is het letterlijk en figuurlijke blootgeven van zich zelf. In het dagelijkse leven gedragen ze zich als een NT’er , omdat dit van ze verwacht word in de maatschappij van vandaag. Ook leren partners aspies vaak kennen als NT’er . Maar in de slaapkamer zijn geen vaste gedragsregels , die iedereen weet , of vaak mee te maken krijgt. Op dit moment kan een Asperger in een enorme twee strijd met zich zelf krijgen. Hij weet zich niet goed een houding te geven , en heeft ook geen vast voorbeeld waar aan hij zich kan spiegelen. Hij weet niet waar en hoe hij zijn partner moet plezieren , en of deze dat wel prettig vind.
Een ander probleem is dat ze zelf niet zo goed aan kunnen geven wat ze fijn vinden , en hierbij weer voor de bekende dikke en hoge kasteel muur staan , waar ze geen overwinning in zien. Ze kunnen bang zijn voor de reactie van de ander , of stellen het geven van hun mening uit tot ze overlopen van frustratie. Dit is dan ook een van de redenen dat omgaan met een Asperger of autist best lastig kan zijn.
Een Asperger vriend van mij , zag een foto op Facebook staan van een meisje met een grote camera. Hij reageert er op met een opmerking over dat die camera bijna net zo groot was als het meisje zelf. Het meisje kon dit totaal niet waarderen , en werd kwaad op hem. En hij begreep de noodzaak van haar uitbarsting totaal niet. Hij had het helemaal niet beledigend voor haar gevonden , en had er alleen de humor van in gezien. Zo kunnen er snel conflicten ontstaan , omdat de Asperger 9 vd 10 keer niet door heeft hoe de ander zijn opmerking kan opvatten , zo ook in seksualiteit .

Onderzoek acceptatie van afwijkend gedrag bij wel / niet aangeboren Asperger Syndroom.
Bij het onderzoek naar de acceptatie van afwijkend gedrag bij wel of niet aangeboren Asperger Syndroom , heb ik een aantal stellingen gemaakt , waarop mensen moesten aangeven in welke mate het acceptabel was. De vragen heb ik afgenomen op deze website , die ik zelf heb gemaakt :
http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=94619
Ik heb ze gevraagd om het zowel aan te geven voor : wel aangeboren , niet aangeboren , en als je niet wist dat het een Asperger was. Ze moesten het aangeven door middel van een score van 1 tot en met 5 . 1 = niet acceptabel , 2 = niet echt acceptabel , 3 = neutraal / weet ik niet , 4 = een beetje acceptabel en 5 = volkomen acceptabel .
Ik heb de personen geselecteerd op geslacht en leeftijd , zodat ik een enigszins reëel beeld kan schetsen . Ik heb personen geselecteerd uit mijn vriendenkring , die vrij uiteenloopt , uit het hele land , en de regio . Ik heb in totaal 80 mensen benaderd , waarvan 40 mensen de enquête hebben ingevuld. Hiermee mag ik zeer tevreden zijn voor een school onderzoek denk ik .
Van te voren moesten ze een korte samenvatting lezen over Asperger Syndroom in het algemeen , om een beter beeld te krijgen . Hier onder die samenvatting , en de stellingen.
Wij spitsen ons toe op het Asperger Syndroom, een van de minder drastische vormen van autisme. Asperger kan zich tijdens de zwangerschap al ontwikkelen , en zo kan het aangeboren zijn. Ook kan Asperger zich later ontwikkelen door bijvoorbeeld een traumatische ervaring , of een bepaalde manier van opgroeien .Mensen met Asperger Syndroom zijn sociaal minder vaardig , en pakken ongeschreven gedragsregels niet uit zich zelf op. Ze hebben veel moeite met non verbale communicatie , en kunnen zo gemakkelijk in de war raken in een conversatie. Aspergers zijn vaak buitenbeentjes , maar hebben wel het vermogen zich aan te passen. Ze staan bekend als verlegen / schuchtere mensen , die gemiddeld tot hoog begaafd zijn. Ze hebben moeite met beeldend denken , en zo kunnen ze soms niet doorhebben dat ze met humoristische opmerkingen iemand kunnen kwetsen.

Stellingen.
Een Asperger jongen slaat op de billen van een onbekend meisje.
Een Asperger loopt midden in een gesprek weg.
Een Asperger die maar over 1 onderwerp door blijft praten.
Een Asperger die laat weten dat die je leuk vind , en vervolgens het contact verbreekt.
Een Asperger die minstens alles 24 uur van te voren wilt plannen.
Een Asperger die super goed in wiskunde is , maar het jou niet uit wilt / kan leggen.
Een Asperger die aangeeft geen voor of naspel te willen.
Een Asperger die bij correctie niet rustig blijft maar agressief word.
Een Asperger die intimiteit ontwijkt , omdat het voor hem technisch denkwerk is.

Een Asperger die niet aan durft te geven wat hij / zij fijn vind .
Een Asperger die totaal geen initiatief neemt in relatie / intimiteit.
Een Asperger die altijd het zelfde patroon in alles wilt , en geen rekening houdt met andere plannen.
Een Asperger die aangeeft binnen een relatie alleen nog op papier te willen communiceren.
Een Asperger die zijn of haar partner lichtelijk dwingt tot seks.
Een Asperger die aangeeft in een relatie , geen seks te willen.

De conclusie
We hebben onderzocht in hoeverre mensen situaties als hierboven denken te accepteren bij wel of geen aangeboren Asperger Syndroom. Ook hebben we gekeken naar welke acceptatie mensen zouden hebben in de zelfde situatie als ze niet wisten dat de persoon in kwestie Asperger Syndroom had.
We hebben natuurlijk maar een beperkt aantal mensen kunnen interviewen , en zo kunnen we geen valide antwoord geven op de hoofd vraag . De resultaten zijn puur gebaseerd op het onderzoek , en daar kunnen geen rechten aan verleend worden.

Conclusie per stelling.
( We nemen niet alle stellingen mee in de conclusie )

1 : Een Asperger jongen slaat op de billen vaneen onbekend meisje.
Uit deze eerste stelling blijkt al dat het wel degelijk verschil maakt of het Asperger Syndroom wel of niet aangeboren is , en al helemaal dat mensen niet wisten of de persoon in kwestie niet wist dat de jongen Asperger heeft. De resultaten op “niet acceptabel zien er bijvoorbeeld zo uit : aangeboren : 13.51% , niet aangeboren: 37.84% , en “ weet niet dat asperger speelt “ : 62,16 % . Zo zie je dat er een enorme procentuele verschuiving is in de acceptatie , tussen aangeboren en “weet niet dat asperger speelt “. Hier uit kunnen we concluderen dat er wel degelijk verschil bestaat in de acceptatie rond het gedrag van aspergers.

4 : Een Asperger die laat weten dat die je leuk vind , en vervolgens het contact verbreekt.
Met deze stelling proberen we de acceptatie rond “relaties” weer te geven , omdat dit zeker te maken heeft met het gevoel van een muur , wat een asperger vaak omschrijft bij een relatie sfeer.
De resultaten “volkomen acceptabel “ zijn hier interessant , omdat deze zo verdeeld zijn : “aangeboren” : 18.92% , “niet aangeboren : 10.81% en “weet niet dat asperger speelt “ : 2.7% . Ook hier ligt weer een gat tussen de drie mogelijkheden . Toch is dit gat minder groot als bij de eerste stelling . Zo kun je concluderen dat lichamelijk afwijkend gedrag meer verdeeld is over aangeboren , niet aangeboren en weet niet dat asperger speelt , dan niet lichamelijk afwijkend gedrag.

5: Een Asperger die aangeeft in een relatie , geen seks te willen.
Dit is een goed voorbeeld wat mensen accepteren in een relatie over seks accepteren . Wat me opviel is dat de acceptatie over het algemeen erg hoog ligt , en dat zelfs bij “aangeboren” er maar een 2.7% score bij “niet acceptabel” staat , en een 0% score bij “niet echt acceptabel”. Zo kan ik concluderen dat de acceptatie toch echt heel hoog ligt . In verhouding tot Niet aangeboren zit er een klein verschil van 2.7% in het niet accepteren van deze stelling . En het verschil tot “weet niet dat asperger speelt “ is het verschil weer iets groter , namelijk 16.2%. Zo maakt dit duidelijk dat als men niet weet dat asperger speelt , er een lagere acceptatie geldt voor afwijkend gedrag.

10 : Een Asperger die intimiteit ontwijkt , omdat het voor hem technisch denkwerk is.
Uit mijn onderzoek naar de kijk van Aspergers op relaties en seksualiteit , bleek al snel dat vooral seks een technisch denkwerk is. Daarom is het zeer interessant om te kijken hoe de acceptatie verdeeld is bij deze vraag. Naar mijn verwachting bleek ook dat de uitkomst zeer verdeeld is. Bij de kennis dat Asperger Syndroom aangeboren is , geeft 32.43% van de ondervraagden aan het volkomen acceptabel te vinden . Bij het niet weten dat Asperger speelt , vind maar 2.7% van de ondervraagden het acceptabel.
Als ik deze 4 vragen combineer , kan ik concluderen dat er echt een groot verschil zit , in het wel / niet weten dat het Asperger Syndroom een rol speelt . Ook kan ik concluderen dat het een rol speelt als het Asperger syndroom aangeboren of niet aangeboren is bij de acceptatie van afwijkend gedrag. De resultaten van het gehele onderzoek zijn hier onder te vinden .


Statistieken per vraag
Statistieken voor vraag 1 : Een Asperger jongen slaat op de billen van een onbekend meisje.
aangeboren Niet aan. Weet niet
1 niet acceptabel 13.51% 37.84% 62.16%
2 niet echt acceptabel 54.05% 35.14% 24.32%
3 neutraal / weet ik niet 8.11% 24.32% 10.81%
4 een beetje acceptabel 24.32% 2.70% 2.70%
5 volkomen acceptabel 0.00% 0.00% 0.00%

Statistieken voor vraag 2 : Een Asperger loopt midden in een gesprek weg.
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 5.41% 13.53% 37.84%
2 niet echt acceptabel 13.51% 35.14% 43.24%
3 neutraal / weet ik niet 16.22% 24.32% 16.22%
4 een beetje acceptabel 43.24% 18.92% 2.70%
5 volkomen acceptabel 21.62% 8.11% 0.00%

Statistieken voor vraag 3 : Een Asperger die maar over 1 onderwerp door blijft praten .
aangeboren Niet aan. Weet niet

1 niet acceptabel 2.70% 2.70% 18.92%
2 niet echt acceptabel 5.41% 21.62% 24.32%
3 neutraal / weet ik niet 10.81% 24.32% 29.73%
4 een beetje acceptabel 51.35% 35.14% 18.92%
5 volkomen acceptabel 29.73% 16.22% 8.11%

Statistieken voor vraag 4 : Een Asperger die laat weten dat die je leuk vind , en vervolgens het contact verbreekt. ( aangeboren )
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 8.11% 10.81% 37.84%
2 niet echt acceptabel 16.22% 43.24% 40.54%
3 neutraal / weet ik niet 27.03% 16.22% 16.22%
4 een beetje acceptabel 29.73% 18.92% 2.7%
5 volkomen acceptabel 18.92% 10.81% 2.7%

Statistieken voor vraag 5 : Een Asperger die aangeeft in een relatie , geen seks te willen .
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 2.70% 5.14% 18.92%
2 niet echt acceptabel 0.00% 21.62% 8.11%
3 neutraal / weet ik niet 18.92% 24.32% 27.03%

4 een beetje acceptabel 29.73% 13.51% 21.62%
5 volkomen acceptabel 48.65% 35.14% 24.32%

Statistieken voor vraag 6 : Een Asperger die minstens alles 24 uur van te voren wilt plannen.
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 0.00% 5.41% 16.22%
2 niet echt acceptabel 5.41% 21.62% 18.92%
3 neutraal / weet ik niet 5.41% 18.92% 18.92%
4 een beetje acceptabel 29.73% 18.92% 35.14%
5 volkomen acceptabel 59.46% 35.14% 13.51%

Statistieken voor vraag 7 : Een Asperger die super goed in wiskunde is , maar het jou niet uit wilt / kan leggen.
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 0.00% 8.11% 10.81%
2 niet echt acceptabel 5.41% 13.51% 24.32%
3 neutraal / weet ik niet 27.03% 21.62% 29.73%
4 een beetje acceptabel 29.71% 32.43% 27.03%
5 volkomen acceptabel 37.84% 24.32% 8.11%


Statistieken voor vraag 8 : Een Asperger die aangeeft geen voor of naspel te willen.
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 8.11% 5.41% 13.51%
2 niet echt acceptabel 13.51% 13.5% 18.92%
3 neutraal / weet ik niet 35.14% 48.65% 45.95%
4 een beetje acceptabel 21.62% 10.81% 10.81%
5 volkomen acceptabel 21.62% 21.62% 10.81%

Statistieken voor vraag 9 : Een Asperger die bij correctie niet rustig blijft maar agressief word. ( aangeboren )
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 13.51% 24.32% 48.65%
2 niet echt acceptabel 21.62% 27.03% 37.84%
3 neutraal / weet ik niet 16.22% 18.92% 10.81%
4 een beetje acceptabel 35.14% 21.62% 0.00%
5 volkomen acceptabel 13.51% 8.11% 2.70%

Statistieken voor vraag 10 : Een Asperger die intimiteit ontwijkt , omdat het voor hem technisch denkwerk is.
aangeboren Niet aangeboren Weet niet

1 niet acceptabel 2.70% 5.41% 18.92%
2 niet echt acceptabel 2.70% 16.22% 18.92%
3 neutraal / weet ik niet 29.73% 37.84% 43.24%
4 een beetje acceptabel 32.43% 18.92% 16.22%
5 volkomen acceptabel 32.43% 21.62% 2.7%

Statistieken voor vraag 11 : Een Asperger die niet aan durft te geven wat hij / zij fijn vind .
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 0.00% 8.11% 16.22%
2 niet echt acceptabel 16.22% 21.62% 18.92%
3 neutraal / weet ik niet 13.51% 29.73% 40.54%
4 een beetje acceptabel 51.35% 21.62% 16.22%
5 volkomen acceptabel 18.92% 18.92% 8.11%

Statistieken voor vraag 12 : Een Asperger die totaal geen initiatief neemt in relatie / intimiteit.
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 0.00% 10.81% 27.03%
2 niet echt acceptabel 18.92% 27.03% 18.92%
3 neutraal / weet ik niet 29.73% 35.14% 37.84%

4 een beetje acceptabel 24.32% 18.92% 10.81%
5 volkomen acceptabel 27.03% 8.11% 5.41%

Statistieken voor vraag 13 : Een Asperger die altijd het zelfde patroon in alles wilt , en geen rekening met andere plannen.
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 8.11% 8.11% 27.03%
2 niet echt acceptabel 27.03% 40.54% 35.14%
3 neutraal / weet ik niet 18.92% 16.22% 16.22%
4 een beetje acceptabel 21.62% 27.03% 21.62%
5 volkomen acceptabel 24.32% 8.11% 0.00%

Statistieken voor vraag 14 : Een Asperger die aangeeft binnen een relatie alleen nog op papier te willen communiceren.
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 niet acceptabel 27.03% 24.32% 54.05%
2 niet echt acceptabel 29.73% 40.54% 21.62%
3 neutraal / weet ik niet 18.92% 24.32% 16.22%
4 een beetje acceptabel 18.92% 10.81% 8.11%
5 volkomen acceptabel 5.41% 0.00% 0.00%


Statistieken voor vraag 15 : Een Asperger die zijn of haar partner lichtelijk dwingt tot seks.
aangeboren Niet aangeboren Weet niet
1 1 niet acceptabel 62.16% 67.57% 81.08%
2 2 niet echt acceptabel 27.03% 18.92% 13.51%
3 3 neutraal / weet ik niet 5.41% 8.11% 5.41%
4 4 een beetje acceptabel 5.41% 5.41% 0.00%
5 5 volkomen acceptabel 0.00% 0.00% 0.00%

Mening iemand met Asperger over resultaat onderzoek.
Ik vind het een erg goed uitgewerkt onderzoek, Ik vind het vooral indrukwekkend hoe diep je bent gegaan over het onderwerp, iets wat je niet vaak ziet omdat het nogal een lastig onderwerp is.
Alleen heb ik niet het idee dat er uit dit onderzoek een realistisch beeld naar voren is gekomen. Het probleem bij het accepteren van "asperger gedrag" is dat de meeste mensen niet eens weten dat een persoon asperger heeft.
Of vaak dat ze het wel ooit gehoord hebben, maar niet echt begrijpen wat het is en hoe ze er het beste mee om kunnen gaan. Ook ben ik van mening dat "Asperger gedrag" helemaal niet geaccepteerd hoeft te worden door de samenleving. Hoe moeilijk het ook is, ze zullen zichzelf gewoon moeten proberen aanpassen aan de samenleving. Dingen zoals iemand op de billen slaan is gewoon on acceptabel gedrag, Of die persoon nu asperger heeft of niet.

Het gedeelte over intimiteit vind ik wel heel erg goed uitgewerkt, mensen hoeven Asperger gedrad niet te “ accepteren” maar wanneer mensen beter weten wat Asperger precies inhoud kunnen ze beter rekening houden met de persoon. Ze weten dan ook dat dingen als “ aanrakingen niet fijn vinden , niets meer laten horen” niks met hun gedrag te maken heeft , maar met het Asperger Syndroom. Zo kan er misschien voorkomen worden dat mensen zich onnodig gekwetst of beledigd voelen.
Nogmaals vind ik het echt knap van je dat je Asperger als onderwerp hebt “durven” kiezen . En dat je op deze manier Asperger meer onder de aandacht brengt.

Mening psycholoog/psychiater over resultaat onderzoek.
De conclusie is het gefundeerde resultaat van een gedegen opgezet onderzoek. Weliswaar voldoet het onderzoek niet aan de gestelde professionele kwaliteitscriteria die in het algemeen gelden voor dit soort onderzoeken maar gezien de opdracht was dat ook geen eis. Dat neemt niet weg dat dit onderzoek goed is uitgedacht, opgezet en uitgevoerd. Er is goed gebruik gemaakt van de diverse media.
De conclusie laat voorzichtig zien dat er een algemene acceptatie bestaat onder de representatieve doelgroep voor wat betreft mensen met een stoornis binnen het autismespectrum in het algemeen en mensen met het syndroom van Asperger in het bijzonder. Het onderzoek laat specifiek en gefundeerd het onderwerp seksualiteit, intimiteit en het syndroom van Asperger en de daarbij geldende opinie zien op wederom voorzichtige wijze. Voorzichtig omdat het onderzoek (vanwege tijdsdruk?) een beperkt aantal respondenten kent. Dit onderzoek onderscheid zich door de durf van het onderwerp en heeft de potentie om de algemene acceptatie met betrekking tot het begrip Autisme naar een hoger nivo te brengen.

Bronvermelding.
Als bron hebben we vooral de website www.aspergersyndroom.nl gebruikt , en hebben we zo ongeveer 20 personen van minimaal 14 jaar tot maximaal 50 jaar gesproken over relaties en seksualiteit. Ik heb een profiel aangemaakt op de website , en zo kon ik ook veel informatie uit het forum halen. Er was een topic “ Asperger syndroom en relaties” waaronder ook seksualiteit. Op deze site heb ik ook een aantal partners van Aspergers gevonden , waar mee ik ook veel heb zitten praten over relaties en seksualiteit.

Nabeschouwing
Na dik een half jaar aan onderzoek naar het Asperger Syndroom denk ik dat ik tevreden mag zijn over het resultaat. Door iedere week uren op msn gesprekken te hebben met verschillende Aspergers leer je bijna te denken als een Asperger . Ook kwam ik er achter , dat ook ik niet helemaal 100% recht in elkaar zit . Dus dit onderzoek heeft me ook een stukje mezelf leren kennen. In eerste instantie ben ik aan dit onderzoek begonnen om een vriend van mij , met Asperger Syndroom beter te kunnen begrijpen. Onze band is door dit werkstuk ook sterker geworden. Daarbij zijn we er onlangs achtergekomen , dat mijn vader ook veel gedrag vertoont van Asperger. Dit verklaart dus een stuk van zijn gedrag , en speelt voor mij een grote rol in het accepteren van zijn gedrag. Verder ben ik echt heel blij met alle mensen die me hebben geholpen met dit werkstuk , zonder de hulp van de Aspergers bijvoorbeeld had dit werkstuk op niets uitgelopen. Al met al vond ik het zeer interessant om te doen , en ik kijk er met een fijn gevoel op terug.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.