Plakboek

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 599 woorden
  • 9 februari 2002
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
22 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Duizenden banen bij KPN eerder weg
De Volkskrant, Voorpagina, 25 oktober 2001 ‘Van onze verslaggevers’
Door nieuwe plannen van KPN zal de reorganisatie eerder worden ingezet, hierdoor komt de grote ontslaggolf in 2002. Vorig jaar sloot KPN het gedwongen ontslag niet uit bij aankondiging van het plan Vision. KPN hoopt per jaar 700 miljoen euro te besparen: KPN heeft ruim 20 miljard euro schulden, voornamelijk door de overname van het Duitse belbedrijf E-plus en de aankoop van dure UMTS-frequenties. Begin 2003 moet KPN 8 duizend werknemers minder hebben. 2600 werknemers waren in juli 2001 al vertrokken. Volgens het oorspronkelijke plan zouden er zesduizend moeten afvloeien via natuurlijk verloop, overplaatsing of vrijwillig vertrek. Totnogtoe is dit aantal niet gehaald, en is gedwongen ontslag de enige overgebleven optie. Intern kan KPN amper personeel kwijt. De kansen voor herplaatsing buiten het bedrijf zijn niet toegenomen. KPN heeft door de financiële problemen weinig geld in kas. Werknemers van wie de functie is vervallen, krijgen in de huidige opzet twee jaar de tijd om binnen of buiten KPN een andere functie te vinden. Gezien de slechte financiële situatie van KPN betwijfelen de bonden of deze regeling is vol te houden. De helft van het getroffen personeel is lager en middelbaar opgeleid. De herplaatsing van hen zou gezien de sombere economische omstandigheden erg moeizaam verlopen. De reorganisatie is de laatste daad van topman P. Smits. A. Scheepbouwer gaat per 1 november KPN leiden. Werknemers KPN nog tot januari in onzekerheid. de Volkskrant, Voorpagina, 26 oktober 2001 ‘Van onze verslaggevers’ Pas na 1 januari 2002 krijgen werknemers van KPN officieel te horen of hun baan vervalt. De vakbonden vinden het voorgenomen massaontslag ‘zonder overtuigende argumenten onbespreekbaar’. Een nieuw sociaal plan voor het overtollige personeel is vooral belangrijk. Het massaontslag treft alle functiegroepen, van hoog tot laag. De bonden zijn somber over de kansen op de arbeidsmarkt voor het personeel. Het meeste personeel heeft een echter een technische opleiding wat gunstig is voor de arbeidsmarkt. Er zijn veel bedrijven die technische medewerkers kunnen gebruiken. In beide artikelen staat de informatie centraal.
Moeilijke woorden: Herplaatsing - Het zorgen voor een andere werkgelegenheid voor een werknemer(in dit geval buiten het bedrijf). UMTS -frequenties - Universal Mobile Telecommunication System. UMTS is een derde generatie draadloos systeem voor mobiele communicatie. Een soort opvolger van de GSM. Intern - Inwendig, binnen (het bedrijf in dit geval). Versobering - Besparing op de uitgaven. Vakbondsbestuurders - De bestuurders van een vereniging van beroepsgenoten ter behartiging van hun belangen
Reorganisatie - Het opnieuw in richten van een onderneming. Hij effent het pad - Hij maakt de ‘weg’ gelijk/vlak voor iemand. KPN - Koninklijke PTT Nederland. IT’ers - Informatie Technologen. Verband tussen het artikel en de economische termen en theorieën uit de lesbrieven. In hoofdstuk 1 wordt gesproken over de arbeidsmarkt: daar zijn werkgevers en werknemers. In het geknipte artikel lees ik over werkgever KPN die een heleboel werknemers kwijt wil om zijn bedrijf te redden. De werknemers moeten straks werk zoeken op de arbeidsmarkt. Zij hebben verschillende opleidingen gedaan. In hoofdstuk 2 wordt gesproken over arbeidsovereenkomsten. Uit het artikel blijkt dat KPN zich niet kan houden aan de beloofde sociale regeling. In hoofdstuk 3 heb ik gelezen dat lonen ook een hele zware omkostenpost is voor een werkgever: In dit geval verwacht KPN door werknemers kwijt te raken minder lasten te hebben. En ook hier merk je net zoals in hoofdstuk 4 er wordt meer geproduceerd met minder mensen. Het wordt daarom steeds moeilijker om werk te vinden, en dat vind je terug in hoofdstuk 5. KPN heeft willen kiezen voor natuurlijk verloop maar de financiële omstandigheden zijn zo slecht dat er waarschijnlijk duizenden mensen werkloos raken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.