Voortijdige schooluitval

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 2424 woorden
  • 17 juni 2008
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vroegtijdige schooluitval

Inleiding
Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat het op dit moment best wel een groot maatschappelijk vraagstuk is. Ook om ons heen zien we vaak dat onze medeleerlingen voortijdig de opleiding verlaten of aankondigen dat ze na deze opleiding al gaan werken omdat ze het wel weer hebben gehad met school.

Hoofdvraag
Wat kunnen wij als samenleving doen om schooluitval tegen te gaan ?

Deelvragen
1. Wat hebben hangjeugd en schooluitval met elkaar te maken ?

2. Wat doen jongeren zoal na school, heeft dit invloed op hun schoolkeuze na het Middelbaar Onderwijs ?
3. Hebben alcohol en drugs invloed op schooluitval ?
4. Is schooluitval de oorzaak van jeugdcriminaliteit ?

Deelvraag 1
Wat hebben hangjeugd en schooluitval met elkaar te maken ?
Met “hangjongeren” wordt vaak bedoeld; een groep jongeren die overdag of ’s avonds buiten staan op een bepaald punt. Deze jongeren vervelen zich over het algemeen vaak, omdat ze niets aan school doen. Dit door bijvoorbeeld te spijbelen of door geen huiswerk te maken. Meestal is het een groep van een aantal jongens en soms een paar meisjes. De jongeren hebben geen zin in school, ze vinden dit saai en ze denken er niet bij na dat dit hun toekomst is. Het zijn voornamelijk jongeren die nooit op school zijn en altijd problemen op school hebben. Dit zijn dan ook de figuren die vaak op hun 16e jaar stoppen met school. Of na hun VMBO opleiding niet meer verder gaan leren. Ze hangen vaak rond met een groepje. Dit vinden ze gezellig. De buurtbewoners ergeren zich aan deze jongeren, ze richten vaak vernielingen aan en maken veel herrie. Als je ze vraagt of ze op willen houden of ergens anders zouden willen staan, krijg je meestal niet zulke leuke reacties. Het is als bewoner dus niet fijn om hangjeugd in je buurt te hebben. Het geeft veel overlast.

De gemeente doet in Volendam best wel veel om de hangjongeren een plaats te bieden om samen te komen. Zo hebben wij hier bijvoorbeeld het CBW (Club en Buurthuis Werk). Zij hebben diverse gebouwen verspreid over het dorp. Daar kunnen jongeren ´s avonds met elkaar zitten en hebben andere mensen er geen last van. Maar veel jongeren vinden dit niet stoer genoeg. Zij staan liever buiten. De politie doet er ook wel zijn best voor om de jongeren van de straat te halen. Zo is er door de gemeente een tijdje geleden in winkelcentrum ´De Stient´, waar veel jongeren samenkomen en waar toen in de maanden voor ´Oud en Nieuw´ veel vuurwerk werd afgestoken, een samenscholingsverbod afgekondigd. De politie heeft die weken veel gesurveilleerd in de wijk en veel jongeren gevraagd te vertrekken en ook een aantal boetes uitgeschreven. Veel jongeren vonden het wel grappig. De avond erna stond de hele wijk vol met jongeren. De politie had hier veel werk aan. Maar met hulp vanuit de rest van de regio is iedereen die daar rond hing beboet.

Kwalificatieplicht
Mét een startkwalificatie is de kans op een baan die bij je past, ruim twee keer zo groot. Zeker als de arbeidsmarkt weer wat krapper wordt. Onze kenniseconomie heeft goed geschoold personeel nodig. Daarom zijn jongeren leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin ze 16 worden; daarna zijn ze tot hun 18e verplicht onderwijs te volgen, gericht op het halen van een mbo-2 of havo/vwo-diploma. Het uitgangspunt bij jongeren vanaf 18 jaar is, dat zij óf leren óf werken. Gemeenten hebben extra geld ontvangen voor handhaving en professionalisering van de leerplicht. Bron: Voortijdigschoolverlaten.nl

Acties van de politie en leerplichtambtenaar, zoals het op zoek gaan naar spijbelaars, zoals het in de grote steden gebeurt, is hier niet aan de orde. Er zijn hier weinig spijbelaars overdag op straat te vinden. Het probleem van schooluitval is in Volendam ook niet zo groot. Veel jongeren leren toch nog door. Een enkeling zal stoppen na zijn middelbare opleiding. Veel jongeren studeren af op universitair niveau of op een HBO niveau.


Deelvraag 2
Wat doen jongeren zoal na school, heeft dit invloed op hun schoolkeuze na het Middelbaar Onderwijs?

Veel jongeren hebben gewoon geen zin in school. Als er leukere dingen te doen waren, wat zou jij dan doen? Er zijn zoveel dingen te bedenken waarom jongeren minder tijd aan school besteden. Waarom gaan jongeren met tegenzin naar school en wat doen ze dan zoal buiten schooltijd?

Jongeren gaan meer met tegenzin naar school omdat ze vinden dat de lessen saai zijn. De lessen gaan niet over de dingen waar de jongeren in geïnteresseerd zijn. Ze denken dat ze op school niet zoveel leren en dat het allemaal maar zonde is van de tijd. Er zijn zoveel dingen buiten schooltijd die veel leuker zijn en waar de jongeren dus ook meer hun aandacht op richten. Daarbij komt dus ook dat ze al sneller hun huiswerk laten liggen en daarbij denken: ‘dat komt later wel’. Meestal komt er dan niets meer van dat huiswerk. Als ze dan bij toeval ook nog eens geen problemen krijgen omdat ze hun huiswerk niet af hebben, gaan ze dat meer doen er op den duur word er helemaal geen aandacht meer aan besteed.

Door al die problemen zullen veel jongeren besluiten te stoppen met school. Ze gaan liever werken dan dat ze een vervolgopleiding gaan volgen. Vaak wordt dit heel stoer gevonden. Dan kunnen ze vertellen tegen hun klasgenoten dat ze gaan werken. Ook in onze klas hoor je vaak dat als ze de HAVO niet halen, dat ze dan gaan werken. Eigenlijk best wel een idiote gedachte. Zonder diploma heb je helemaal geen kans op een goede toekomst en na een aantal jaren zal je door krijgen dat een diploma best wel handig kan zijn. Zonder diploma zal je geen honderdduizenden euro’s gaan verdienen. Veel bedrijven nemen tegenwoordig personeel aan dat minimaal een VMBO diploma gehaald heeft. En na een paar jaar zullen de voortijdige schoolverlaters toch door hebben dat het op school helemaal niet zo erg was. Nu moeten ze er vroeg af en komen ze laat thuis.

Beleid
In 2006 startte het vorige kabinet de Aanval op de Uitval. Belangrijke stappen daaruit zijn al gezet. De kwalificatieplicht is ingevoerd, de registratie van schooluitval is sterk verbeterd, er zijn convenanten gesloten met de 14 RMC-regio’s met de hoogste uitval. Dit kabinet wil het aantal nieuwe schooluitvallers in 2012 halveren. Dan mogen het er niet meer dan 35.000 zijn, vergeleken met de 71.000 in 2002. De Aanval op Schooluitval gaat daarom hard door. Met extra acties en met extra geld, van 22 miljoen in 2008 tot (indicatief) 71 miljoen in 2011. Natuurlijk doen we het met de partners in de regio’s, immers juist zij weten wat er lokaal nodig is om de uitval verder terug te dringen. Het accent ligt op preventie: jongeren binnen de school houden en betere aansluiting bij de overgang van schooltypen. Bron: Voortijdigschoolverlaten.nl
De politiek heeft zijn best al gedaan om vroegtijdig schooluitval tegen te gaan. Sinds vorig jaar is de ‘kwalificatieplicht’ ingevoerd. Dit houdt in dat jongeren door moeten leren totdat ze 18 jaar zijn óf een MBO niveau 2 diploma behaald hebben óf als ze hun HAVO diploma gehaald hebben.

Ook Europees niveau wordt er veel gedaan om schooluitval en de kwaliteit ervan te verbeteren. Verschillende landen hebben net als Nederland individueel stappen ondernomen om voortijdige schooluitval tegen te gaan. Dit alles wel onder toezicht van de Europese Commissie. Dit valt te lezen in een PDF document. (zie daarvoor de bronvermelding)

Deelvraag 3
Hebben alcohol en drugs invloed op schooluitval ?
Wij hebben een aantal argumenten gevonden die tegen het gebruik van drank en drugs zijn:

- De kans op een hersenbeschadiging is bij overmatig drankgebruik zeer groot.
Op school zal het veel slechter gaan, de concentratie neemt af en de jongeren kunnen minder makkelijk de lesstof opnemen. Er sterven als het ware hersencellen af. Dus de
capaciteit in de hersenen neemt af. Dit geldt vooral voor de jongeren tussen de 12 en de 17 jaar. In deze leeftijd zijn de hersenen nog niet volgroeid. En het gebruik van alcohol zal dat
niet bevorderen.
- Bij het gebruik van drugs ben je niet bij de les.
Als je drugs gebruikt heb je geen aandacht voor wat er om je heen gebeurt. Dus wat er op school gebeurt zal je niet meemaken. En leren zal wel het laatste zijn waar je aan denkt.
- Veel jongeren kijken uit naar het weekend. Het gevolg daarvan is dat jongeren weinig meer geven om de lessen. En dan vooral de lessen aan het einde van de dag. Wij betrappen onszelf er ook op. Na woensdag hebben we nog maar twee dagen les met maar een paar uur per dag. De aandacht is in deze lessen veel minder omdat je met je gedachten al bij het weekend zit. Dan mag je eindelijk weer lekker
aan de zuip gaan.

Jongeren gaan in het weekend vaak uit. Meestal gaan ze laat hun bed in, en moeten ze er weer vroeg uit. Dat heeft invloed op hun school. Op een gegeven slapen ze in de les en opletten, vergeet het maar. Daarbij komt de nodige alcohol en bij sommige gevallen ook nog eens drugs. Als jongeren aan de drugs gaan, kan hun lichaam veel schade oplopen en hun hersenen kunnen dan niet goed meer functioneren. Hierdoor kan het zijn dat de school daaronder gaat lijden omdat ze niet meer goed bij de les kunnen blijven. Drugs heeft dus ook zeker een invloed op hun school. Wat jongeren een nuttige tijdsbesteding vinden, kan voor hen wel een nadeel zijn voor hun toekomst. Ze gaan niet meer leren en ze kijken wel wat ze later gaan doen. Dit is de instelling die sommige jongeren hebben en daar moet wat aan gedaan worden. Bron: www.scholieren.com

Deze punten hierboven zijn op veel jongeren van toepassing. Alcohol kan indirect voor veel problemen zorgen op school. En als je alleen aan het weekend denkt op school, zal je ook wel niet veel meekrijgen van de lesstof. Waardoor dus slechte cijfers gehaald worden voor proefwerken of SO’s en daardoor slechte rapporten. Dit heeft als gevolg dat jongeren afzakken naar een lager niveau op school of daardoor zelfs van school moeten omdat ze voor de 2e keer blijven zitten. Dit is een oorzaak van voortijdig schoolverlaten.


Deelvraag 4
Schooluitval de oorzaak van jeugdcriminaliteit ?
De afgelopen jaren is de jeugdcriminaliteit sterk toegenomen.
Dit houdt in dat er steeds meer strafbare delicten worden gepleegd door jongeren. Toch hebben politie en justitie hun uiterste best gedaan om jeugdcriminaliteit te bestrijden, maar hoe kun je dit probleem het beste aanpakken?

Jeugdcriminaliteit is een maatschappelijk probleem. Tegenwoordig komen steeds meer jongeren in aanraking met de politie. Vaak begint het klein, met bijvoorbeeld fietsendiefstal, vandalisme of winkeldiefstal. Maar dit kan uitlopen tot veel ergere misdrijven zoals geweldplegingen, inbraken en seksueel geweld.

De daders zijn meestal groepen jongeren. Binnen de groep probeert men indruk op elkaar te maken door elkaar op te jutten en uit te dagen tot het plegen van strafbare feiten. Een aantal andere belangrijke factoren die een rol spelen bij de oorzaak van jeugdcriminaliteit zijn opvoeding en onderwijs. In de opvoeding leren kinderen normaal gesproken normen en waarden, maar hier is niet in elk gezin sprake van. Ook blijken schoolprestaties van belang te zijn want zonder diploma kom je minder makkelijk aan een baan. Veel jongeren gaan dan uit verveling misdrijven plegen op gaan werk verrichten in het criminele circuit. Vooral de schoolverlaters komen makkelijker in de criminaliteit terecht. Meestal zijn ze er al mee bezig voordat ze hun school verlaten. Ook op onze school hebben zich daar een paar voorbeelden van afgespeeld. Die jongeren zijn van school gegaan zonder dat ze een vervolgopleiding hadden. We weten van minstens 2 dat ze met criminele zaken bezig zijn.

We weten in ieder geval dat schoolverlaters een aandeel hebben in de jeugdcriminaliteit. Natuurlijk zijn ze niet de directe oorzaak. Maar ze vormen een deel van de jeugdcriminelen.

Conclusie
Hoofdvraag
Wat kunnen wij als samenleving doen om schooluitval tegen te gaan ?


Overheid:
Scholieren langer verplicht laten doorleren. Dit kan door de vrijstelling van de leerplicht pas
te verlenen als ze een MBO, HBO of Universiteit diploma behaald hebben. Ook moet jeugdcriminaliteit harder aangepakt worden. Verhoog de straffen en stop met HALT. Veel
jongeren doen er alleen maar lacherig over. Geef meer voorlichting over alcohol en drugs gebruik en verhoog bijvoorbeeld de leeftijd van drankgebruik naar 18 jaar. Dan voorkom je veel jongeren al vroeg beginnen met drinken.

Scholen:
Net als de overheid moeten ook scholen meer tijd besteden aan de voorlichtingen over drugs en alcoholgebruik. En dan vooral aantonen met harde feiten. Misschien dat leerlingen het

dan pas gaan beseffen. Ook voorlichting voor de ouders zou geen verkeerd plan zijn. Ook moeten scholen de controle op spijbelen opschroeven. Zonodig de sancties erop verhogen.
Ook moeten schoolprestaties door het jaar heen beter worden bijgehouden en als er zich problemen voordoen eerder ingrijpen.

Ouders:
Beter letten op de schoolprestaties van hun kinderen. De meeste ouders denken dat hun kind het goed doet op school. Maar aan het einde van het jaar komt de verrassing pas. Vraag je kinderen regelmatig hoe het ervoor staat en vraag om cijferkaarten. Ook de opvoeding moet beter. Vaak worden jongeren niet in de gaten gehouden door de ouders. De ouders weten niet waar hun kinderen uithangen of wat ze doen. Vraag waar de jongeren heengaan of met wie en hoe laat ze terug zijn. Let op of ze niet met rare vrienden omgaan.

Jongeren:
Begin te beseffen dat je nu al bezig bent met je toekomst. School is niet omdat het móét. School is er voor jezelf. Om ervoor te zorgen dat je kans maakt op een goede toekomst. Ook is het niet leuk op school, pas als je aan het werk bent besef pas hoe leuk het was op school. En dat altijd lekker vroeg thuis was. Ga er gewoon even voor zitten en maak je huiswerk en leer voor je overhoringen. Zo is het heel makkelijk om te slagen en met een goed diploma op zak kom je beter aan een baan.

Als iedereen dat doet zal dit probleem zich veel minder voordoen. Zo voorkom je dat veel jongeren voortijdig hun opleiding verlaten of niet verder leren.

Bronvermelding:
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Hangjongeren
- http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/allochtonen/cijfers/incidenteel/maatwerk/schooluitval-en-schoolkleur-2004.htm - http://oudersvo.kennisnet.nl/themas/schooluitvalenlesverzuim
- http://pvdahilversum.nl/article.php3?id_article=285
- http://www.hetplatformberoepsonderwijs.nl/2509-schooluitval-aangepaktamsterdam-scholen-kunnen-in-de-toekomst-rekenen-op-een-premie-van-tweeduizend-euro-als-ze-een-sc...

- http://www.amsterdam.pvda.nl/nieuwsbericht/1971
- http://www.voortijdigschoolverlaten.nl
- http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0703:FIN:NL:PDF
- http://www.scholieren.com/werkstukken/27419
- http://www.scholieren.com/werkstukken/31276
- http://www.scholieren.com/werkstukken/16370

REACTIES

W.

W.

gaat u voor mij een scriptie kunnen opsturen over vroegtijdig schoolverlaters voor de 12de of mei 2011 en let wel een scriptie

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.