Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cuba

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 2103 woorden
  • 1 april 2008
  • 126 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
126 keer beoordeeld

BEPALEN VAN DE LIGGING VAN GEBIEDEN
Ligging Cuba
De absolute ligging geeft de breedteligging en de lengteligging van een gebied weer. Cuba als geheel ligt tussen 23,50° en 19,80° NB en 85° en 74° WL. Cuba ligt in het werelddeel Zuid-Amerika en om het eiland liggen 3 zeeën. Aan de oostelijke kant van de Golf van Mexico, ten westen van de Atlantische Oceaan en noordwestelijk van de Caribische Zee. Er zijn drie klimaatzones. De polaire zone, gematigde zone en de tropische zone. Cuba ligt geheel in de tropische zone. Het eiland ligt niet in het binnenland, maar tussen de Atlantische Oceaan, Caribische Zee en de Golf van Mexico. Cuba ligt dus los van de Verenigde Staten en heeft een oppervlakte van 110.860 vierkante kilometer. De landoppervlakte van Nederland is ca. 35.000 vierkante kilometer. Dus Cuba is in vergelijking met Nederland 2,7 keer zo groot.

INVENTARISEREN VAN NATUURLIJKE GEBIEDSKENMERKEN
Cuba maakt deel uit van de oost-westlopende Midden-Amerikaanse gebergteketen. Midden op het grootste eiland van de westelijke Antillen liggen hoge gebergteketens. De noordkust is steil en rotsachtig. Cuba heeft een savanneklimaat. In koppens benaming heet dat het AW en AS-klimaat. In juli bedraagt de gemiddelde temperatuur 27,7 graden en in januari 21,3 graden. De regentijd duurt van mei tot november en wordt gekenmerkt door hevige onweer. Het regent overigens niet de hele dag. Elke dag rond 18.00 uur valt een zware stortbui van ongeveer een half uur. Het koelere droge seizoen is niet geheel zonder regen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 1270 millimeter. Als het ’s avonds om 18.00 uur regent zit Cuba in een lage drukgebied en de rest van de dag in een hoge drukgebied. Dit is alleen in de regentijd van mei tot november. In het droge seizoen is er wel regen, maar met mate en is er dus grotendeels een hoge luchtstroming. Er zijn dus ook hoge bergketens en als je die betreed dan is het daar natuurlijk kouder dan op de grond. Ten slotte is Cuba alleen te bereiken met het vliegtuig en de boot.


BESCHRIJVING VAN KLIMATEN
Cuba ligt geheel in het savanneklimaat. Er heerst een tropisch en vochtig klimaat. Van mei tot en met november heb je de regenperiode. Het orkaanseizoen valt rond september. Je kan het best je vakantie boeken tussen november en april. Door het politieke klimaat, de negatieve publiciteit en de onbekendheid van het land is Cuba niet populair. Cuba ligt in de tropen, wat meteen aangeeft dat het klimaat lekker warm is. Hierdoor is de variatie aan natuur enorm. Een groot deel van het land bestaat uit koraalrif, regenwoud en moeras, waar natuurlijk op het gebied van dieren ook van alles rondloopt. In de zomer heeft het eiland een gemiddelde temperatuur van 28 graden en in de winter een gemiddelde van 24 graden. Het gemiddelde aantal dagen met zon is 330! De noordoostpassaat zorgt voor een verfrissend windje. Het landschap is gevarieerd: soms vlak, soms lichtglooiend, soms bergachtig. Op het vlakke landschap heb je die hoge temperaturen, maar in de hoge bergketens is het flink wat kouder.

VERKLARING SPREIDING KLIMATEN
Het eiland ligt vlakbij de evenaar en daarom heeft het gehele eiland Cuba een savanneklimaat, dus een warm klimaat. Cuba ligt tussen 23,50° en 19,80° NB en 85° en 74° WL. Het eiland ligt helemaal in de tropische klimaatzone. Cuba ligt in zee met een oppervlakte van 110.861 vierkante kilometer. Cuba heeft een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius en een gemiddelde neerslag van 1270 millimeter. In het oosten maakt Cuba deel uit van hoge bergketens. Aan de zuidkust is er laagvlakte en in het westen, midden en vooral het oosten zijn wat hogere liggingen met in het oosten wel tot boven de 5000 meter. Vaak zit Cuba in een hoge drukgebied. Er ligt een Caribische zeestroom omheen.

INVENTARISEREN VAN NATUURLIJKE GEBIEDSKENMERKEN
Het reliëf
Ligging in groter geologisch gebied
Platentektoniek is een tektonisch model dat de structuur van de platen in de aardkorst beschrijft, hoe deze platen ontstaan, hoe ze bewegen en hoe ze verdwijnen. Je hebt een aantal platen in de platentektoniek. De pacifische plaat, de cocos plaat, de nazca plaat, de Amerikaanse plaat, de caribische plaat, de afrikaanse plaat, de grieks-turkse plaat, de euraziatische plaat, de iraanse plaat, de antarcticische plaat, de indisch-australische plaat, de filipijnse plaat en de Arabische plaat. Cuba ligt op de Caribische plaat. Midden op het grootste eiland van de Westelijke Antillen liggen hoge bergketens. In het Zuidoosten ligt de gemiddeld 1700 m hoge Siërra Maestra, in de provincie Las Villas de ca. 1200 m hoge Cordillera de los àrganos. Vulkanisme kan los van de platentektoniek voorkomen. Op bepaalde plaatsen in de aardmantel stijgt heet materiaal op dat dwars door de korst naar boven komt. In het Oosten van Cuba komen veelvoudig aardbevingen voor.

Speciale natuurlijke gebiedskenmerken
De Zuidkust van Cuba heeft weinig reliëf en een hoogte van 0 - 100 m (zie kaartje reliëf). In het Oosten van Cuba komen bergen voor van 200 m tot meer dan 5 km hoog. In het westen is een gebergte van 200 - 500 m.


VERKLARING
In Cuba zijn vaak aardbevingen door botsingen van 2 aardplaten en daardoor ontstaan bergen. Omdat Cuba in een warme lucht- en zeestroom zit is er een Savanneklimaat. De gemiddelde zeetemperatuur is 27 graden celsius.

INVENTARISEREN VAN NATUURLIJKE VEGETATIETYPES
Een toendra is een gebied zonder bomen aan de rand van het poolgebied. De begroeiing bestaat uit grassen , mossen en dwergstruiken. Toendra gebieden komen niet in Cuba voor. Cuba heeft geen loof- en naaldbossen. Geen woestijn en steppe komen voor in Cuba. Cuba heeft in het oosten hooggebergtes van meer dan 5000 meter. Ook liggen in het oosten tropische regenwouden. Op het grootste losliggende deel van Cuba ligt moesonwoud en savanne. De kusten van het eiland zijn over het algemeen moerasachtig en begroeid met mangrove.

NATUURLIJKE VEGETATIE VERKLAREN
Cuba is erg rijk aan plantensoorten. Door de aanplant van suikerriet, koffie en rijst zijn bijna alle oorspronkelijke wouden verdwenen. Men waagt nu pogingen om het eiland opnieuw gedeeltelijk te bebossen, om zowel economische redenen als natuurbehoud. Grote palmen van ongeveer 25 meter hoog geven het land een specifiek aanzicht. In de Cubaanse kustgebieden en laagvlakten vind je mangroven en tabaksplanten. Cuba ligt in de tropische klimaatzone. Een klimaatzone geeft de gemiddelde weersomstandigheden weer. Het eiland heeft een savanneklimaat met regenwouden. Een paar dagen heel veel regen en daarna een lange tijd zon. De plantengroei wordt vooral door het klimaat bepaald. In het oosten van Cuba liggen hooggebergtes en daar groeien dan ook weinig planten. In het midden van Cuba is vruchtbare grond

INVENTARISEREN VAN DELFSTOFFEN EN ENERGIEBRONNEN + DE BESCHRIJVING
Cuba beschikt over grote voorraden grondstoffen. De delfstof koper komt helemaal in het westen en helemaal in het oosten van Cuba voor. Ook ligt in het oosten Nikkel, Chroom en Mangaan. Waarvan Nikkel op 2 plaatsen voorkomt, Mangaan op 1 plaats en Chroom op 3 plaatsen. Olie en aardgas heeft Cuba ook nog in bezit, maar de productie van olie voldoet momenteel nog niet 10% van de Cubaanse behoefte aan olie. Men verwacht dat aardgas in de toekomst een van de belangrijkste energiebronnen zal zijn

INVENTARISEREN VAN DE DEMOGRAFISCHE KENMERKEN
Cuba telt 11.184.000 inwoners waarvan 2,2 miljoen mensen in de hoofdstad Havana wonen. Bijna 50 procent van de bevolking is jonger dan 25 jaar. De bevolking groeit met gemiddeld 1% per jaar. In Florida leven ongeveer 1,5 miljoen Cubaanse vluchtelingen. Bij de grote steden in Cuba en ook in de hoofdstad Havana is het aantal inwoners per vierkante kilometer zeer hoog. De levensverwachting op Cuba is met 76,8 jaar best hoog en analfabeten zijn er nauwelijks.


INVENTARISEREN VAN CULTURELE KENMERKEN
De gemengd zwarte (11%), blanke (37%) en mulat (51%) bevolking is grotendeels katholiek. Daarnaast is er een protestantse minderheid en zijn er aanhangers van de santeria, een combinatie van katholicisme en traditionele Afrikaanse rituelen. De voertaal op Cuba is Spaans, etnische talen zijn er niet. De meeste Cubanen leven in armoede, maar er is gratis onderwijs en ook gratis gezondheidszorg is aanwezig.

INVENTARISEREN VAN NEDERZETTINGSTYPEN
Er zijn geen agglomeraties. De grootste stad en eveneens de hoofdstad is Havana gelegen noordkust van Cuba. Andere grote steden zijn Camagüey in het midden van het eiland en Santiago de Cuba, aan de zuidkust. Er zijn maar weinig krottenwijken. Er zijn ongelofelijk veel havens en vliegvelden, dus Cuba is goed bereikbaar. De regering probeert verstedelijking(urbanisatie) tegen te gaan. Er is voorlopig geen suburbanisatie.

Cuba Nederland
0-25 jaar: 50% - 0-25 jaar:28.2%
25-65 jaar: 43,3% - 25-65 jaar: 57.9%
65+: 6.7% - 65+: 13.9%

BESCHRIJVING VAN DE BEROEPSBEVOLKING
Relatieve aantallen
Sector landbouw: 17,8%
Sector industrie: 30,2%
Sector diensten: 52%
Absolute aantallen
Sector landbouw: 1.990.752
Sector industrie: 3.377.568
Sector diensten: 5.815.680

INVENTARISEREN VAN LANDBOUWACTIVITEITEN EN LANDBOUWGEBIEDEN
Cuba is een van ‘s werelds grootste producenten van suiker. Suikerriet beslaat nog altijd meer dan 50% procent van de landbouwgrond. Er is aandacht besteed aan de uitbreiding van de citrusproductie, de veeteelt en de industriële ontwikkeling. De bosbouw was in 2001 21% van de oppervlakte en is in 2002 met 1,3% afgenomen. Het type landbouw is exportgericht. De belangrijkste exportproducten zijn suiker en rum, nikkel, vis, koffie, tabak, thee, cacao, citrusvruchten en olieproducten. De belangrijkste importgoederen zijn olie en kapitaalgoederen. Deze producten worden intensief geëxporteerd in de bedrijfsvoering.

INVENTARISEREN VAN ECOLOGISCHE KENMERKEN
Meer dan 25% van het land is bedekt met bergketens. De rest van het Cubaanse landschap bestaat uit glooiende heuvels en vlakten; het percentage land dat bebouwd kan worden is buitengewoon hoog. 17% van de 60% aan bossen bestaat uit kostbare bomen zoals palmhout en naaldhout. Er is voldoende drinkwater beschikbaar. Dit komt door de vele rivieren waar drinkwater uit gezuiverd kan worden. Er is weinig bodemerosie. Er is overal vruchtbare grond waar planten kunnen groeien. Er zijn geen woestijnen in Cuba.


INVENTARISEREN VAN ECONOMISCHE KENMERKEN: SAMENWERKINGSVERBANDEN
Cuba heeft veel economische en politieke verhoudingen met landen in Europa, onder andere Nederland. Maar ook Rusland is een belangrijk handelsland. Cuba ligt in een economisch zwak gebied. B.N.P. per hoofd is gemiddeld $1700.- . 1,9% van de Cubaanse beroepsbevolking is werkloos. De gemiddelde levensstandaard van Cuba is zeer laag. Het enige waar ze omzet mee draaien is suikerriet.

INVENTARISEREN VAN POLITIEKE KENMERKEN
Er zijn geen politieke unies waar Cuba in zit. Ze hebben Geen militaire bondgenoten. In Cuba is er weinig vrijheid van meningsuiting, ook geen vrije verkiezingen en ook weinig mensenrechten, want het is een communistisch land. De Cubaanse grondwet garandeert weliswaar fundamentele vrijheden, maar onder voorwaarde dat uitoefening daarvan niet strijdig is met het bestaan en de doeleinden van de socialistische Staat. Dat betekent dat in de praktijk het uitoefenen van deze rechten sterk is ingeperkt. Cuba zegt de nadruk te leggen op sociale rechten, zoals het recht op onderwijs en gezondheidszorg.

Verklaring
Cuba is een Republiek. Een gecentraliseerd politiek systeem, waarbij de macht in handen is van de communistische partij. Cuba is een economisch zwak gebied, omdat ze alleen suikerriet te bieden hebben. Het BNP is laag en de levensstandaard ook, omdat het economisch een laag land is. Cuba zit niet in een unie ,want Cuba is maar een klein eiland. Er zijn geen militaire bondgenootschappen, omdat Cuba niet veel legers heeft. Door het communisme is er weinig vrijheid voor meningsuiting , geen vrije verkiezingen en geen mensenrechten.

INVENTARISEREN VAN RELATIES MET ANDERE GEBIEDEN
Voordat de Verenigde Staten in 1960 een handelsembargo afkondigden, waren zij de belangrijkste handelspartner van Cuba. Nadien werd die rol overgenomen door de Sovjet-Unie en andere socialistische landen (in 1983 vond 87% van de totale handel met deze landen plaats).
Met name de Sovjet-Unie steunde in feite de Cubaanse economie door suiker tegen prijzen boven de wereldmarktprijs af te nemen, door de levering van olie tegen lage prijzen en door ontwikkelingshulp.
Cuba verzekerde zich daarnaast van westerse valuta door een deel van zijn productie (suiker, nikkel, toerisme) op de niet-socialistische markt te verkopen. Daarnaast was met name in de jaren ‘70 veel kapitaal geleend. Hierdoor, en door een tekort op de handelsbalans was de schuld aan westerse landen sterk gegroeid.

De belangrijkste exportproducten zijn suiker en rum, nikkel, vis, koffie, tabak, thee, cacao, citrusvruchten en olieproducten. De belangrijkste importgoederen zijn olie en kapitaalgoederen. Tot voor kort was een vakantie naar Cuba haast ondenkbaar, want het eiland hield de grenzen dicht voor westerse toeristen. Na de val van het Oostblok en het wegvallen van economische hulp uit Moskou moest Cuba echter op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten.
Tientallen hotels werden gebouwd, de grenzen gingen open en de inreisformaliteiten werden tot een minimum beperkt.
Zodoende kunnen "kapitalisten" uit o.a. Nederland en België een van de laatste bolwerken van het communisme nu makkelijk eens met eigen ogen bekijken.
Vooral de kilometerslange stranden trekken veel toeristen. Je kunt er lekker zonnen en veel mensen gaan ook diepzeeduiken.
Er zijn twee manieren om Cuba te bekijken. De ene helft van de toeristen boekt een geheel georganiseerde reis, wat meestal een strandvakantie in een luxe hotel inhoudt. Het is de bedoeling dat deze sector de op één na grootste bron van buitenlandse deviezen wordt. Bij immigratie verhuis je van het ene land naar het desbetreffende land, dus je komt het land binnen. Over de migratie in Cuba kan ik helaas geen gegevens vinden.

REACTIES

A.

A.

In dit stukje word gezegt dat er niet heel veel militaire troepen zijn van Cuba.
Zover ik weet hebben ze wel heel veel militaire troepen

14 jaar geleden

E.

E.

Intussen is er in 2017 massatoerisme naar Cuba vanuit Canada, Argentiniƫ en West Europa. Dit lijkt nu de grootste inkomstenbron en werkgelegenheid te zijn.
Naar mijn mening wordt de toerist behoorlijk uitgeknepen door de 1 op 1 wisselkoers!! Lekker zakken vullen dus voor Cuba. Mag n beetje minder...

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.