Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bali

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 4650 woorden
  • 26 juni 2007
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
We zijn aangekomen bij de laatste periode van het schooljaar, maar dit is toch de eerste periode waarin we het vak aardrijkskunde kregen. In deze periode kregen we de opdracht om een praktische opdracht te maken die voor de helft van je cijfer mee zou tellen.

Na partners te hebben gevormd, moesten we opgeven waar we de praktische opdracht over wilde gaan doen, dit moest natuurlijk een aardrijkskundig onderwerp zijn. Na wat onderzoek te hebben gedaan, kwamen we op het idee om de P.O. over een land te doen. Een land in zijn geheel is alleen te groot en de informatie die daarover te geven is, is veel te veel. Daarom hebben we besloten om het over een eiland te doen en onze keuze viel op het land Indonesië met het specifieke eiland ‘Bali’.

Onze keuze viel op Indonesië en daarmee het eiland Bali omdat het een prachtig land is aan bijna de andere kant van de wereld waar de gewoontes, mensen en natuur heel anders is dan bij ons en toch erg bijzonder.


Om dieper op alle informatie in te gaan hebben we een aantal deelvragen gesteld waarmee we aan het eind van deze praktische opdracht de hoofdvraag zullen beantwoorden.

De hoofdvraag luidt:
 Waarom is Bali zo’n populair vakantiegebied voor toeristen?
De deelvragen luidden:
• Deelvraag 1
Wat zijn de basisgegevens van Bali
• Deelvraag 2
Wat voor kenmerken heeft het klimaat van Bali
• Deelvraag 3
Hoe heeft Bali zich ontwikkeld door de komst van toerisme?
• Deelvraag 4
Wat voor invloed heeft het natuurgeweld op het toerisme op Bali?
• Deelvraag 5
Wat voor invloed heeft het terrorisme op het toerisme op Bali?
• Deelvraag 6
Wat trekt toeristen aan op Bali?

Basisgegevens
Indonesië; het land van de glimlach met meer dan 220 miljoen mensen die leven tussen vulkanen, tempels en jungles.

Bali, ‘Eiland der Goden’ en ook wel de

‘Gordel van Smaragd’ is daar een belangrijk onderdeel van. Het is een eiland met een unieke cultuur, vele tradities en een prachtige natuur met uitgestreken rijstvelden en prachtige tropische bountystranden.

Geografie; Bali is een eiland wat slechts een klein stukje van heel Indonesië is, het is ongeveer 5561 vierkante meter groot en dit kun je vergelijken met de provincie Noord-Brabant.

Bali, met hoofdstad Denpassar ligt vrijwel midden in de uitgestrekte Indonesische archipel, dit zijn eilandgroepen in zuidoost Azië.
Deze archipel telt in totaal meer dan 17.000 eilanden waarvan er slechts 6000 bewoond zijn. In ruim dertig jaar is de bevolking er verdubbeld. Indonesië is de grootste archipel ter wereld en de bewoners zelf noemen de archipel ‘Tanah Air Kiti’ dit betekend ‘ons land ons water’ Bali ligt dicht bij de evenaar en daarmee maakt heel Bali en dus Indonesië deel uit van Zuidoost-azië. Ba zelf ligt tussen het vaste land van Azië en Australië, tussen de Indische Oceaan en de Stille Oceaan.

Hindoeïsme - 93%
Islam - 5,2%
Christendom - 1,2%
Boeddhisme - 0,6%

Bevolking, geloof en cultuur
Op alle eilanden van Indonesië samen wonen ongeveer 300 verschillende etnische groepen. De gemeenschappelijke taal is: ‘Bahasa Indonesia’ en de hoofdstad is Jakarta.

In heel Indonesië wonen meer dan 150 miljoen mensen, Bali telt er hiervan ongeveer 3 miljoen. Bijna 90% van de bevolking behoort tot de autochtone bevolking, de Balinezen, die grotendeels Hindoestaan zijn en Balinees spreken. In Bali is er totaal geen sprake van enorme verschillen in talen want naast het Balinees worden er alleen nog maar een paar belangrijke immigrantentalen gesproken, zoals het Indonesisch (de nationale taal) en het Mandarijn. Hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, is de meerderheid van de Balinezen Hindoestaan.

Ondanks de grote invloed van het voortdurend groeiende toerisme lijkt Bali de eigen cultuur te kunnen behouden. Tradities zoals dans en muziek zijn erg belangrijk in het dagelijkse leven van de Balinezen.

De Balinese dansen, maar ook alle festiviteiten in de tempel worden ondersteund door gamelanmuziek. Gamelanmuziek is typisch Balinees en muziek wat voornamelijk bestaat uit slaginstrumenten zoals drums, gongs, xylofoons en fluiten. Daarnaast vind je in Bali veel schilderkunst, textiel en houtsnijwerk waarmee de kunstzinnigheid en creativiteit van de Balinezen wordt benadrukt.

Qua voedsel kent Bali een uitgebreide, en eigen keuken.
Bij het bereiden van het voedsel worden veel kruiden, zoals Gember, Curry en Laos gebruikt.

Welvaart en inkomens;
De welvaart op Bali is in de loop der tijd gestegen, door de explosieve toeristische groei, maar ondanks deze groei leven nog veel mensen in armoede. De bevolking die bij de toeristische trekplaatsen leven hebben het beter, de bevolking landinwaarts hebben het namelijk nog altijd erg slecht.

Na een economische crisis in 1997, was het inkomen per hoofd van de bevolking per jaar slechts 570 dollar, omgerekend in euro’s is dat ongeveer €427,-

Het Centrale bureau voor de Statistiek van Indonesië maakte in 2006 voor Bali bekend dat het inkomen per hoofd van de bevolking boven de $1,500 dollar is gekomen, weer omgerekend in euro’s is dat ongeveer €1124,-. Dit betekent dat het land van erg lage inkomens naar lagere middelinkomens zijn gestegen.

Hoe heeft Bali zich ontwikkeld door de komst van toerisme?
We kunnen vaststellen dat rond 1970 het toerisme in Indonesië op gang kwam, maar dat wil niet zeggen dat gelijk heel Indonesië populair was. Vooral Java werd in het begin een erg populair vakantiegebied en pas veel later kwamen de eilanden van Indonesië in beeld, waaronder ook Bali. Deze toeristische groei bracht veel positieve maar jammer genoeg ook negatieve gevolgen met zich mee.

De voordelen waren dat door de toeristen er nieuwe voorzieningen kwamen waar personeel voor nodig was. De werkgelegenheid groeide, en toeristen gaven geld uit waardoor de bevolking wat ging verdienen.


Maar er zat ook een nadeel aan de populariteitsgroei. In Indonesië leefde veel verschillende volkeren bij elkaar, en wanneer men daar grondig zou gaan verbouwen, zouden ze daarmee de bevolking in gevaar kunnen brengen.

Daarom werd er een speciaal masterplan opgesteld om de bevolking te beschermen tegen de explosieve groei van het toerisme. In het plan werd geadviseerd om het toerisme ver van de leefomgeving van de bevolking te houden, dus men had een eiland aanbevolen om daar het toerisme te laten verblijven, dit omdat de grond niet vruchtbaar was en er bijna geen volkeren leefde. Daarnaast had het eiland als voordeel dat een zeehaven en vliegveld dicht bij elkaar gebouwd konden worden. Dit alles ging om het schiereiland Bali.

Volgens het plan moesten er in 1984 maar liefst 1.000.000 toeristen per jaar komen, maar achteraf gezien behaalde ze dit lang niet. Dit was ook niet zo vreemd want het eiland lag in een land aan bijna de andere kant van de wereld. Een vliegticket was erg duur en ook het verblijf was niet goedkoop en juist erg exclusief. Het was iets wat alleen voor de rijkere was weggelegd. In 1987 kwamen er zo’n 300.000 toeristen naar het eiland toe en dat was ten opzichte van 1973 een stijging van maar liefst 452%. Het toerisme was dus enorm gegroeid, maar niet zoveel als men had verwacht.

Tegenwoordig maar ook vroeger al (zo rond 1975) kwamen er veel cruiseschepen langs Bali varen. Vaak vaarde deze gewoon voorbij maar men wilde het eiland Bali ook verkennen. De toeristen die er via schepen als eerste kwamen bleven meestal nog geen dag want moesten verder varen, maar gaven wel veel geld uit en dit was natuurlijk geweldig voor de huidige bevolking.

Later werden dit soort reizen, georganiseerde reizen en mensen verbleven hierdoor een paar dagen langer op Bali, wat hierbij wel opvallend was dat men vaak niet genoeg tijd had om alles te zien maar dat wel wilde.

Men was vooral in het begin van de jaren ’80 erg beïnvloedbaar en oplichtpraktijken kwamen veel voor. Reisorganisaties boden toeristen die naar Bali wilde vooral strandvakanties aan die zo goedkoop mogelijk waren om te regelen en erg duur waren om te kopen.

Mensen die in die tijd wat wilde zien waren afhankelijk van de huidige bevolking die ze rond konden lijden. De lokale bevolking ging hierop inspelen en ging zich steeds meer bezig houden met het rondleiden van toeristen. Daarbij bedachten ze dat de toeristen ook erg gevoelig waren voor het kopen van souvenirs.

Het toerisme is in de loop der jaren erg veranderd, de reisorganisaties begonnen in te zien dat men het land Indonesië wilde verkennen en dat het eiland Bali daarbij erg populair was. De Indonesische bevolking wist het al langer maar zo rond 1989 begonnen ook de reisorganisaties geld te zien in het geven van rondleidingen. Ook gingen ze strandvakanties combineren met rondreizen en dit sloeg erg aan. Hier stond alleen wel tegenover dat op veel meer plaatsen hotels, guesthouses, pensions en huizen gebouwd moesten worden om zo de toeristen onderdak te bieden.
Daarnaast verwachtte de toeristen ook de nodige extra’s zoals leuke winkeltjes met souvenirs en supermarktjes.


Anno 2007 is al deze luxe verwerkt en is Bali uitgegroeid tot het eiland van de luxe. De hotels zijn prachtig en van het landschap kan men meer dan genieten. Toch is hier veel voor moeten veranderen, niet alleen qua bevolking en omgeving.

Voor de groei van het percentage toeristen kende men eigenlijk geen prostitutie of diefstal. De Indonesische bevolking was een natuurbevolking, ze leefde namelijk van insecten uit de natuur en huizen waren van natuurlijke grondstoffen. Sinds 1989 is dit spijtig genoeg wel anders. Toeristen die naar Bali gingen om vakantie te vieren wilde daar natuurlijk alles uithalen. Genieten van het mooie strand, het lekkere eten en natuurlijk de vrouwen zoals we dat in ieder land wel terugzien. Al sinds de middeleeuwen word het mannelijke geslacht aangetrokken door het vrouwelijke geslacht en natuurlijk andersom.

De lokale bevolking had niet veel inkomsten maar het geld moest toch ergens vandaan komen. Daarom begonnen de vrouwen brood te gaan zien in de mannelijke toeristen. Voor een avond uitgaan met een toerist werden ze rijkelijk betaald en omdat ze niet veel luxe kende was dat natuurlijk een prima uitweg.

Langzaam aan gingen de lokale bewoners aan de toeristen meer verdienen, zo kreeg iedereen wel bezittingen ook al was het vaak niet veel. Daarmee is ook de komst van diefstal gekomen. Wanneer niemand iets heeft hoef je ook niet van elkaar te stelen. Wanneer er uitschieters zijn die wel bezittingen hebben, willen mensen die dat niet hebben dat ook zo simpel is dat.

Daarnaast is ook het afzetten van toeristen in al die jaren gegroeid, de bevolking kreeg in de gaten dat toeristen veel geld uit wilde geven voor typische Aziatische producten. Ze begonnen de prijzen op te voeren en het werd een soort sport wie de meeste toeristen een oor aan kon naaien.

De bevolking zelf ook sterk verandert, ze willen zoveel mogelijk geld te verdienen om luxe goederen te kopen. Bali veranderd van een prachtland in een toeristeneiland met alleen maar luxe voorzieningen voorziening.

Natuurlijk verschilt dit alles wel van gebied tot gebied op Bali.
Er zijn plekken op Bali die ondanks de toeristen haar natuurlijke schoonheden heeft behouden maar er zijn ook plekken op Bali zoals de stad Kuta die helemaal omgetoverd zijn tot toeristentrekplijsters.

Wat zijn de kenmerken van het klimaat op Bali?
Veel mensen gaan naar Bali omdat het een prachtig land is maar ook omdat het er vrijwel altijd warm is, ideaal weer om te zonnen en te zwemmen.

Het klimaat op Bali is simpelweg in twee seizoenen te verdelen;
de natte-moessontijd (‘musim hujan’) of ook wel het regenseizoen, dit seizoen loopt van november tot april. En het droge seizoen (‘musim kemarau’) het seizoen wat loopt van mei tot oktober.


In de tropen, valt de meeste regen in januari en februari, en regent het niet de hele dag. Meestal regent het in de late namiddag of in de avond. Maar de regen die dan valt is heel erg heftig! Gelukkig regent het slecht korte periode achter elkaar. Wanneer het even zo heftig geregend heeft daalt de temperatuur en alles weer opgefrist. De ochtenden in het natte seizoen zijn meestal helder, droog en zonnig. Omdat het nooit lang achter elkaar regent is ook het natte seizoen een prima vakantieperiode. De natuur is dan het meest uitbundig en de zonsondergangen kunnen spectaculair en adembenemend zijn.

Van mei tot en met oktober is de droge periode op Bali en rond deze tijd van het jaar is de luchtvochtigheid lager dan in de natte maanden. Het is in deze periode van het jaar erg heet, de temperatuur kan verschillen van 28 graden Celsius tot wel 35 graden Celsius. De droge tijd, van mei tot oktober, is het vrij gunstig om te reizen. Het is dan wel erg warm, maar er valt af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist en de temperatuur laat dalen.

Over het algemeen is het in Indonesië en dus op het eiland Bali zeer vochtig, de luchtvochtigheid ligt vaak rond 90% en dat is erg hoog.
Wanneer de luchtvochtigheid zal dalen, zal het gelijk frisser aanvoelen, maar vaak is dit erg prettig omdat de temperaturen dan rond de 30 graden schommelen.

Bali is voor toeristen vaak een perfect vakantieland, omdat de temperatuur heel het jaar rond de 30 graden Celsius. Het regent in de zomerperiode niet vaak, dus is het ideaal voor toeristen die heel de dag op het strand willen liggen.

Toch is het klimaat van Bali aan het veranderen.
Net als in Nederland zorgen de klimaatveranderingen voor hoge temperaturen.
In Bali heeft de klimaat verandering niet alleen invloed op de temperatuur, maar ook op de hoeveelheid regen die er valt en hoeveel tijd er tussen zit.

Deze temperaturen zouden over een paar jaar wel 5 graden Celsius hoger kunnen liggen en dit heeft weer invloed op het toerisme, omdat mensen er meer en vaker heen gaan omdat het warm weer is. Toch hebben de hogere temperaturen niet alleen maar voordelen, want de natuur zal gaan veranderen en er zullen planten en dieren verloren gaan.

Wat voor invloed heeft het natuurgeweld op Bali?
Het steeds valer voorkomende terrorisme op de wereld is verschrikkelijk, maar alle natuurrampen op aarde zijn minstens zo erg alleen men staat er minder bij stil en kan er niets aan doen.


Wanneer er een terroristische aanslag gepleegd is in Afghanistan, waarbij een Nederlandse militair is omgekomen staat direct ons land met haar neus vooraan. Kranten zullen ermee vol staan en er wordt weken over nagepraat.

Wanneer er ergens op een onbekende plek in Zuid-Afrika een vulkaan tot ontploffing is gekomen, waarbij tientallen mensen zijn omgekomen en honderde mensen gewond zijn geraakt dan zullen wij daar misschien ‘iets’ over horen maar daar zal het bij blijven.

Toch zijn natuurrampen gevaarlijker en dichterbij dan men denkt, denk bijvoorbeeld aan de ‘tsunami’s, vulkaanuitbarstingen, extreme regenval of windhozen’. Dit is ook op Bali het geval, zij heeft te maken met een aantal gevaarlijke vulkanen waaronder de ‘Batur en de Agung’. Dit zijn twee vulkanen die beide nog actief zijn en waar nog veel toeristen op afkomen om hem te beklimmen.

De Batur is 1771 meter hoog en nog erg actief, er zijn in het verleden al vaak uitbarstingen geweest waaronder in 1994m 1997 en 2000.

De Agung is 3142 meter hoog is minder actief dan de Batur. De laatste uitbarsting was in 1964 en dit was 120 jaar na degene daarvoor. Toch kan er elk moment weer een uitbarsting komen, en dit is gevaarlijk!

Toeristen willen vaak alles zien wat gevaarlijk is, of alles zien wat moeilijk te bereiken is en dit is ook het geval bij de twee vulkanen. De toeristen blijven niet weg omdat ze weten dat het er prachtig is en de kans op een uitbarsting is niet héél erg groot. Daarbij komt ook nog eens dat men vaak een aantal dagen van te voren weet wanneer een vulkaan uitbarst.
Het is ook zo dat sommige toeristen juist naar Bali komen voor de vulkanen omdat ze deze willen beklimmen, dit is namelijk bij beide vulkanen mogelijk vanaf verschillende kanten.
Naast de gevaarlijke vulkanen, zijn ook tsunami’s erg gevaarlijk.

Op zondag 26 december 2004 vond een zeer zware zeebeving plaats in de Indische Oceaan die een vloedgolf veroorzaakte die zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan verplaatste met ongeveer 290.000 doden als gevolg. Een ramp die als één van de ergste natuurrampen in de moderne geschiedenis wordt gezien.

Deze tsunami trof ook Bali en er vielen slachtoffers, de hoeveelheid slachtoffers is niet bekend maar het zullen er tientallen zijn.
Deze tsunami heeft Bali bereikt en daar voor slachtoffers en verwoestingen gezorgd maar volgens natuurkundige heeft de tsunami vlak voor Bali veel kracht verloren waardoor hij niet zo sterk meer was. Op Bali konden ze dus hun hart ophalen want bijna het hele eiland werd gespaard.


De tsunami op Bali was niet te vergelijken met dezelfde tsunami die het hele eiland Phuket in Thailand verwoeste. Waar 500 hotels en restaurants beschadigd werden en waarbij 160.000 mensen zijn omgekomen.

Bali heeft na de tsunami van 2004 andere landen geholpen door geld in te zamelen voor de wederopbouw. Op Bali zelf hebben ze langs de kust zes alarminstallaties geplaatst die alarm konden slaan wanneer er een tsunami op komst was.

Dit om ervoor te zorgen dat wanneer er weer zo’n ramp zou plaatsvinden er gelijk een hulpplan ingeschakeld kon worden.

Ondanks de aangescherpte veiligheidsmaatregelen zijn de inwoners van Bali banger geworden na de tsunami van 2004 die grote delen van Azië verwoeste.
De bevolking weet maar al te goed dat ze erg veel geluk hebben gehad, maar ze realiseren zich ook dat dit de volgende keer anders kan zijn.

De tsunami heeft daarentegen niet veel invloed gehad op het toerisme wat naar Indonesië (Bali) wilde reizen, want de toeristische plaatsen op Bali zijn gespaard gebleven.
Wel zijn door de tsunami veel meer toeristen op hun hoede, want men weet dat de kans op een tsunami in veel Azië groter is dan in Europa (Nederland)

In maart 2007 werd er op Bali een waarschuwing afgegeven voor een mogelijke tsunami en dit zorgde voor onrust.

Hoe groot is de invloed van het terrorisme op het toerisme van Bali?
Aanslagen, in steeds meer landen vinden aanslagen plaats, zo ook op het eiland Bali. De aanslagen op Bali kwamen niet onverwacht, er waren al eerder waarschuwingen vrijgegeven over plaatsen waar mogelijk aanslagen gepleegd zouden worden, hier werd alleen niet op gereageerd want men nam het niet serieus.

Tot op zaterdag 12 oktober 2002, in Kuta op het eiland Bali werden de verwachte aanslagen gepleegd. De bomaanslag kost aan zeker 187 mensen het leven en 250 mensen raakte gewond. De meeste slachtoffers waren westerse toeristen waar onder voornamelijk Australiërs.


De aanslag werd gepleegd met een autobom die vlakbij de bekende nachtclubs ‘Sari’ en ‘Padi’ in het uitgaansgebied Kuta Beach ontplofte. De explosie leidde volgens de Indonesische politie tot een enorme krater met een doorsnee van acht meter, de ravage was enorm. De daders van de bomaanslag zouden mogelijk contact hebben met het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden, aldus de Australische minister van Buitenlandse Zaken ‘Downer’

Na de aanslagen werd het negatief reisadvies voor Bali door Buitenlandse Zaken extra aangescherpt. Het ministerie raadde reizigers af naar Bali toe te gaan en wie er al was kon het beste het uitgaanscentra vermijden.

In de daaropvolgende jaren ging het toeristenpijl, wat eerst aanzienlijk snel omhoog ging, nu aanzienlijk snel omlaag. Het toerisme liep in twee maanden terug van 160.000 toeristen naar 35.000 toeristen. Men was bang voor nog meer aanslagen en ging voor de zekerheid toch naar andere vakantiegebieden waar het wel veilig was. Dit bracht grote economische gevolgen met zich mee want Bali was voor een groot deel afhankelijk van de toeristen.

In december 2002 werden een aantal verdachte van de bomaanslagen gearresteerd en hiermee steeg het aantal toeristen naar 68.000. Dit had volgens Indonesische functionarissen te maken met de arrestatie van de verdachte. De Amerikaanse regering hierna hulp aan om nog meer verdachte op te sporen en de vrede en veiligheid te bewaren zodat er niet nog eens aanslagen gepleegd zouden worden.
Maar dan, het is 1 oktober 2005 en nogmaals worden er drie, achtereenvolgende, bomaanslagen gepleegd. Gepleegd op erg populaire toeristische plaatsen op Bali. In totaal vielen er 23 doden en ruim 120 gewonden.

Gelukkig waren deze keer de aanslagen minder erg dan de vorige keer want er vielen veel minder slachtoffers als in 2002, maar toch waren ook deze aanslagen verschrikkelijk.
Het aantal toeristen, wat net weer omhoog was gegaan omdat men weer vertrouwen in het land kreeg, ging aanzienlijk naar beneden want het aantal toeristen werd gehalveerd.

Ook dit betekende een aanzienlijk verslechterde economie, de belangrijkste inkomstenbron werd verwoest. Daarnaast werden ook erg veel mensen dakloos en door de uitblijvende toeristen moesten veel bedrijven en hotels de deuren sluiten.

We kunnen dus zeker stellen dat terrorisme ontzettend veel invloed heeft op het aantal toeristen wat naar Bali komt om vakantie te vieren.

Wat zijn de toeristische hoogtepunten op Bali?
Op Bali zijn er weinig mogelijkheden om je te vervelen, logisch want het is het meest voor toeristen ontwikkelde gebieden van Indonesië. Ze beschikt over veel prachtige tempels, mooie landschappen en indrukwekkende rijstvelden en prachtige stranden.


Het eiland van Bali is één en al Balinese cultuur, zo heeft namelijk ieder dorpje wel een tempel. Tempels zijn daarom ook erg belangrijk en een aantal zijn erg bekend onder de toeristen.
• Pura Besakih
Dit is het grootste tempels op Bali. De tempels hier zijn ruim duizend jaar oud en liggen om 1000 meter hoogte op de helling van een nog steeds actieve vulkaan. Naast veel toeristen komen hier ook veel Balinezen die er voor rituelen naar toe gaan.
• Tirta Empul
Dit is één van de belangrijkste tempels op Bali gebouwd in 962 na Christus maar in 1969 is de tempel volledig gerestaureerd. Vanuit heel Bali komen er mensen langs de tempel om hem te bewonderen en inwoners komen naar de tempel om te bidden en om in het heilige water te baden voor gezondheid en geluk.

Wanneer men niet zo van tempels maar meer van winkelen houd, dan is daar van alles aan te doen. In Bali heb je een ruime en gevarieerde keus als je wilt gaan shoppen en niet onbelangrijk, het is vaker veel goedkoper dan bij ons in Nederland. Vooral de grote steden in het zuiden van het eiland beschikken over de meest gevarieerde winkeltjes waar je onder andere kleding, elektronica, parfum en cosmetica kunt kopen.

Ook de zogenaamde ‘Pasars’ zijn erg mooi, dit zijn traditionele Indonesische markten waar vaak de lokale bevolking zijn inkopen doet.
De grootste Pasar vind je in Ubud, hier is echt verschrikkelijk veel te koop, van paperclips tot papavas toe. Op de doorgaande lokale pasars vind je vaak vooral verse producten zoals groente, fruit, vis en vlees.
Maar op deze markten worden ook specerijen, huishoudelijke artikelen en kleding verkocht.

Het aanbod op de markten zal variëren afhankelijk van de omwonende etnische groepen. Bij de passars is het de bedoeling dat je door te onderhandelen met de verkoper een eindprijs voor het product vaststelt.

Wanneer men lieve actie op de wateren van Bali wil dan kan dat ook, Bali is al sinds de jaren dertig het eiland waar je geweldig kunt surfen. Door de constante kwaliteit van de golven zijn de mogelijkheden om te surfen erg groot en goede plaatsen om te suften zijn ruim aanwezig.


Naast surfen kan er ook gedoken worden want Bali beschikt over een aantal prachtige locaties voor de kust waar je kunt duiken. De koraalriffen beschikken over een grote variatie aan vissen. De koraalriffen zijn wel erg stijl en de stromingen kunnen sterk zijn, maar je kunt er onvergetelijke ervaringen opdoen.

Er zijn ook een aantal plaatsen op Bali waar je beslist geweest moet zijn, want als je daar niet geweest bent heb je Bali gemist.

Gunung Agung; de Gunung Agung is de hoogste en meest heilige berg van Bali. De berg is 3.142 meter hoog en kun kunt hem vanuit bijna ieder punt op Bali en omliggende eilanden zien.

Op 17 maart 1963 vond de laatste uitbarsting plaats en daarbij werden ongeveer 2000 mensen gedood. De vulkaan keerde weer terug in slaapstand waardoor hij nu weer veilig is.

Dukuh; in oost Bali op de weg van Rendang tot Amplapura, vind je een vulkaan die nog altijd actief is. Bij deze vulkaan ligt een dorpje en deze mensen die hier wonen zijn zich ervan bewust dat de vulkaan kan uitbarsten. Sinds de laatste uitbarsting in 1963 is het landschap bedekt met as en stenen en is elke vorm van landbouw onmogelijk.

Jatiluwih rijstvelden; bij het dorp Jatiluwih liggen de mooiste rijstvelden van Indonesië. Het dorp ligt op 850 meter hoogte waardoor je naast de rijstvelden ook kunt genieten van de prachtige landschappen die door de hoogte zelfs bij bewolkt of regenachtig weer prachtig zijn. Als je op heldere dagen, meestal in de ochtend naar deze rijstvelden gaat kun je grote delen van Zuid-Bali zien.

Bali Barat National Park; in dit nationale park kun je genieten van veel verschillende landschappen zoals bergen, regenwouden, bossen, koraalriffen en savannes. Het doel van het park is om de regenwouden en het wildleven te beschermen en dit trekt veel mensen aan. In het park vind je naast de natuur ook dieren zoals luipaarden, zwijnen, slangen, hagedissen, leguanen, schildpadden, apen en enorme spinnen.
Het park is vooral een paradijs voor vogelspotters want er zijn in totaal zo’n 160 verschillende soorten vogels te vinden.

Kortom voor ieder wat wils!

Conclusie; beantwoording van de hoofdvraag
In dit hoofdstuk zullen wij kort en bondig antwoord geven op onze hoofdvraag, die we aan het begin van deze praktische opdracht hebben gesteld.
We kunnen een mooie conclusie trekken aan de hand van onze gestelde deelvragen waar we uitvoerig antwoord op gegeven hebben.

De hoofdvraag die we aan het begin van deze praktische opdracht hebben gesteld luidde:

 Waarom is Bali zo’n populair vakantiegebied voor toeristen?
Na veel informatie op te hebben gedaan en daarmee een hele praktische opdracht gemaakt hebben, hebben we erg veel over het eiland Bali geleerd.
Hiermee kunnen we ook een goed antwoord geven op de hoofdvraag.

Bali is het eiland der Goden, met eeuwenoude tradities, culturen en landschappen. Het eiland kent veel prachtige stranden, eeuwenoude bezienswaardigheden en ontzettend leuke winkeltjes waar je traditioneel Balinese spulletjes kunt kopen.

Daarnaast is Bali een eiland vol met luxe, er staan veel prachtige hotels met daarbij prachtige bounty stranden. De voorzieningen zijn eerste klas en dat trekt toeristen zeker aan. Daarbij is het klimaat op Bali is tropisch warm, gemiddeld zo’n dertig graden. Hierdoor is de natuur vrijwel het hele jaar door prachtig.

Bali heeft ook een aantal bezienswaardigheden die je niet kunt missen zoals de twee vulkanen die door vele toeristen zijn beklommen. Ook kun je in de wateren bij Bali prachtig duiken of surfen.

Bali is dus het ideale vakantieland voor erg veel verschillende soorten mensen.
Zoek je wonderschone natuur, dan kun je daar terecht. Zoek je actie, zon zee en strand dan ben je in Bali ook aan het goede adres.

Omdat Bali zoveel verschillende mogelijkheden biedt en het prachtig weer is trekt het veel toeristen aan. Het toerisme blijft zich ontwikkelen, zelf na natuurrampen en terroristische aanslagen.

Bali is dus een land met veel mogelijkheden, waar voor elke toerist iets te bieden is.

Bronvermelding
Wij hebben informatie zowel uit boeken als van Internet gehaald.

Informatie van de internetsites:
http://www.indonesie.nl
http://www.bali.blogje.eu/
http://www.vanverre.nl
http://www.zibb.nl/horeca/nieuws_start/asp/artnr/561030/index.html
http://www.westpapua.nl/2002_05/terrorisme.html
http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=8325
http://www.travelmarker.nl/
http://www.baliduiken.nl/
http://www.elsevier.nl/nieuws/buitenland/artikel/asp/artnr/132038/zoeken/ja/index.html
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2004/01/14/R008.htm
http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/indonesie/bezienswaardigheden/batur.ht
http://www.ad.nl/buitenland/article1393065.ece

Informatie uit reisboeken:
 Oad reizen, Indonesië (Bali, Flores, Java, Komodo, Lombok, Sumatra), zomer 2007, blz. 8,9, 14 t/m 17.
 Holland International Indonesië (Bali), zomer 2007, blz. 6, 18 t/m 21.

 Hotelplan Indonesië (Bali, Java, Signapore), zomer 2007, blz. 8 en 9.

Informatie uit atlassen:
• De bosatlas

Overige boeken:
• Hella S. Haasse, Indonesië drie gezichten, 1881, geen paginanummering.

Evaluatie
Bij de evaluatie van deze praktische opdracht hoeven we eigenlijk niet erg veel te noteren. De samenwerking was namelijk gedurende de hele tijd hartstikke goed. We hebben elkaar veel geholpen en hier en op een aantal gebieden goed aangevuld.
Wanneer we gaan kijken naar de tegen en meevallers zijn er eigenlijk alleen maar meevallers.

Uiteindelijk heeft de goede samenwerking tot een erg mooie praktische opdracht geleid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.