Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Armenie

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1610 woorden
  • 3 november 2005
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
87 keer beoordeeld

Algemene informatie Armenië.
Staatshoofd: Robert Kocharian
Regeringsleider: Andranik Markarian
Doodstraf: afgeschaft voor alle misdrijven
Internationaal Strafhof: ondertekend
VN-Vrouwenverdrag: geratificeerd

 Oppervlakte: 29.800 km².
Dat is 0,98 maal zo groot als België.
 Staatsvorm: Republiek.
 Hoofdstad: Jerevan
 Talen: Armeens, Russisch, Engels, Spaans, Italiaans, Duits, Frans.
 Godsdienst: Armeens Apostolische kerk, Russisch Orthodoxe kerk, islam.
 Bevolkingsaantal: 2.982.904 (in 2005)

 Bevolkingsgroepen: Armeniërs, Koerden, Russen, Georgiër’s, Jezidi’s.
 Bevolkingsgroei: -0,25% (in 2005)
 Bevolkingsdichtheid: 100,09 per km² (in 2005)
 Levensverwachting: 71,55 jaar (in 2005)
 Belangrijkste steden: Jerevan, Echmiadzin, Garni.
 Economische bedrijvigheid:
 industrieën: goud, chemicaliën, textiel, kip, rund
 handelspartners: Iran, Rusland, Turkmenistan, Georgië
 Tijdzone: + 2 uur

Hoofdvraag:
Wat is het verschil tussen de gedragsverhoudingen, tussen leraren en leerlingen, in het onderwijs van Nederland en Armenië?

Deelvragen:
1. Wat/hoe is het onderwijs systeem in Armenië?
In Armenië ga pas naar school als je zeven jaar oud bent. Je gaat dan naar de 1ste klas. In Armenië heb je klas 1 t/m 10. Tot de 8ste klas ben je verplicht om naar school te gaan, maar als je de 8ste klas goed heb afgerond mag je van school af, of je kan doorstromen naar college, beroepsopleidend / begeleidend onderwijs. Wil je graag doorstuderen dan ga je gewoon naar de 9de en 10de klas. Na je diploma uitreiking kun je naar universiteit of conservatorium, tenminste als je hoge cijfer hebt.
In de 1ste klas leer je de alfabet, lezen, schrijven etc. Vanaf de 4de klas is het echt moeilijk, want dan krijg je vakken als Armeens, Russisch, Engels, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, economie, topografie, biologie, natuur en scheikunde, enz.

In sommige delen van Armenië leren de kinderen al vanaf hun 8e Engels, Frans en Russisch. Er zijn twee soorten Armeense talen: West Armeens en Oost Armeens. Elke taal heeft meerdere dialecten. Het Armeense alfabet bestaat uit 38 letters. a1287484612_armeens alfabet.JPG

2. Welke religie/geloof speelt een grote rol in het Armeense onderwijs? En wat is het verschil met Nederland daarin?
Armenië is één van de landen waar het Christelijk (Orthodox) geloof een grote rol speelt. Het is nu al 1700 jaar geleden dat Armenië als eerste ter wereld het christendom als staatsgodsdienst aannam. Het hoofd van de Armeense Apostolische kerk is Catholicus Garegin de 2e. De kerk wordt Apostolisch genoemd, omdat de 2 apostelen van Jezus het geloof verspreidt hebben. Het is niet een extreem gelovige land, maar iedereen kent gewoon de Bijbel en iedereen is trots op hen geloof.

Dus logisch dat in het Armeens onderwijs het geloof ook een grote rol speelt. De scholen in Armenië zijn allemaal Christelijke scholen. Niet dat er tijdens de lessen aandacht wordt besteedt aan de Bijbel en ze praten er ook niet over religie tijdens de lessen. Maar met de feestdagen zoals “Christmas” hebben de docenten dan wel tijdens de les, in de lagere klassen over waar “Christmas” voor staat. Dus dan gaan ze het een beetje over de Bijbel hebben. En er worden vaak ook toneelstukken over gemaakt.
In Armeense scholen wordt er niet geboden. Maar in sommige middelbare scholen moet je verplicht een schooluniform dragen. In de Winter mag je het overslaan, maar met de andere seizoenen moet je gewoon je uniform dragen.
Op de Christelijke scholen in Nederland heb je tegenwoordig heel veel leerlingen met verschillende geloven. Maar in Armeense scholen heb je alleen nog maar Christenen.

3. Heeft de politiek in Armenië veel invloed op de les inhoud op school? En wat is het verschil daarin met het Nederlandse onderwijs?
De jaarlijks bevolkingsgroei in Armenië is 1,5%. Er gaan steeds meer mensen weg uit Armenië om verschillende redenen. Een van de redenen die het vaakst voorkomen is slechte economie. Nadat Gorbotjov president van Rusland werd,werd de economie in Armenië steeds slechter. Er zijn nu veel armen. Het verschil tussen arm en rijk is erg groot; of te arm of te rijk.
De Politiek in Armenië moet zich dus erg inspannen om de economische omstandigheden beter te maken. Misschien soms ten koste van andere maatschappelijke problemen zoals: criminaliteit, corruptie, veiligheid en onderwijs.


(...) "Andranik Markarian = regeringsleider
Robert Kocharian = staatshoofd
Hoe is Robert Kocharian?
He is strong willed, principled and honest.
He is demanding of himself and of those around him.
He does not run away from problems, he can make balanced decisions under emergency circumstances.
He is not easy to convince - he likes to be analytical.
He accepts criticism and is willing to listen to advice.
He is an exemplary father, devoted husband and reliable friend.
He is strong and healthy.
He is respectful towards his competitors and opponents.
Bron: http://www.asbarez.com/aol/election98/kocharian1.htm" (...)

De politiek in Armenië maakt zich niet heel druk over het onderwijs. Zo bestaan er veel scholen in dorpjes die hard opgeknapt moeten worden, maar waar het nog niet gebeurd is. Veel leerlingen krijgen les in barre omstandigheden. Het schoolgeld en boekengeld moet door de ouders zelf betaalt worden. Hieruit kun je opmaken dat de overheid zich niet bekommert over het onderwijs. Erg jammer, want het zou het land heel erg kunnen helpen. De politiek heeft dus niet heel veel invloed op de les inhoud in Armenië. Simpelweg doordat de regering zich niet om het onderwijs bekommert. Vooral de basisscholen zijn hiervan de dupe. Het verschil met Nederland is erg groot.
Hier, in Nederland, wordt door de regering in de puntjes bepaalt wat ik moet leren en wat wij zelfs op ons examen krijgen. In Armenië is dit allemaal nog niet zo goed geregeld. Wel komt er steeds meer verbetering in.


4. Wat is het verschil tussen de docenten opleiding in Armenië en Nederland?
Zoals in Nederland moet je in Armenië ook een docenten opleiding volgen om een leraar te worden. En dat is dan in Nederland zeker anders dan in Armenië. De docenten opleiden duren in allebei de landen ongeveer vier/vijf jaar.
Docenten in Armenië moeten vergeleken met de docenten in Nederland in meer vakken les kunnen geven. Bijvoorbeeld een Wiskunde leraar in Armenië moet ook vakken als Armeens, Russisch, Muziek, Gym kunnen geven. Dus moeten ze dan ook voor meer vakken studeren. Maar in Nederland hoef je alleen maar voor een vak te studeren (misschien cursussen erbij) en je hoef alleen in één vak les te kunnen geven. Tenzij je op het basisonderwijs les wil geven
Dus misschien duurt de docenten opleiding in Armenië ietsje langer dan in Nederland, maar in die tijd moeten ze wel in veel meer vakken les leren geven. De docenten opleiding in Armenië is ook goedkoper dan in Nederland. Maar het levert wel kwaliteit op. De docenten in Armenië krijgen ook minder betaald dan in Nederland.

5. Zijn de leerlingen in Armenië net zo in hun gedrag als in Nederland? En wat zijn hun gedragscodes?
• Je mag de leraren in Armenië helemaal niet met “JIJ” aanspreken, ander worden ze heel erg boos.
• De leerlingen in Armenië zijn niet zo vrij op school als de leerlingen in Nederland.
• Ze hebben misschien meer respect tegen de docenten dan in Nederland.
• Je mag een leraar helemaal niet uitschelden, anders krijg je een groot probleem.
• Een grote mond accepteren de docenten in Armenië helemaal niet. In Nederland krijg je soms nog een 2e kans.
• De docenten zijn in Armenië veel strenger dan in Nederland.
• Ze mogen je ook slaan zonder dat ze problemen krijgen.
En dit is alleen nog maar binnen school. Buiten school gelden ongeveer dezelfde regels alleen dan ten opzichte van de volwassenen. De buurvrouw helpt mee met het opvoeden.
De gedragscodes in Armenië zijn dus heel anders dan in Nederland. Vooral Lusine kan alles zich nog goed herinneren.


Hoofdvraag:
Wat is het verschil tussen de gedragsverhoudingen, tussen leraren en leerlingen, in het onderwijs van Nederland en Armenië?
Armenië heeft eeuwen lang een soort brug gespeeld tussen oost en west, tussen noord en zuid: het ligt op een kruispunt. Dit heeft het land geen goed gedaan. Het land werd steeds onder de voet gelopen door machtige legers. Hierdoor is geschiedenis van Armenië een geschiedenis vol bloedbaden, moorden en oorlogen.
Dit heeft het land natuurlijk geen goed gedaan. En de economie is nog steeds niet zo best. Toch probeert het kleine landje, 3,5 miljoen inwoners, er het beste van te maken. De inwoners van Armenië, Armeniërs, zijn zeer gastvrij. Als je op bezoek gaat bij mensen gaan deze meteen de tafel dekken. Zo proberen ze duidelijk te maken dat je welkom bent. Het contact tussen de mensen is erg groot.
Iedereen weet van elkaar. Ze kennen elkaar goed.
De buren worden gezien als familie en vaak hebben ze daar nog meer contact mee dan met de familie. Nu kunt u denken; “Tjah, ik zie mijn buren ook vaker dan mijn familie.” Maar dit soort vriendschap gaat verder dan alleen: “ Goedemorgen Buurman/vrouw!” Het contact tussen de buren is meestal groter dan tussen de familie.
Het gastvrije van Armenië kent Nederland minder goed. Nederland is een land waarbij je gewoon niet moeilijk doet en gewoon thuis eet. Ook de verhouding ouder – kind is anders. In Armenië zeg je; ”u” tegen je ouders. Veel kinderen doen dat niet meer. Het is vertrouwt thuis, dus zeg je; “je.” Ook de verhouding leerling – docent is anders. Zoals er gelezen kon worden in deelvraag 5.
• Je mag de leraren in Armenië helemaal niet met “JIJ” aanspreken, ander worden ze heel erg boos.
• De leerlingen in Armenië zijn niet zo vrij op school als de leerlingen in Nederland.
• Je mag een leraar helemaal niet uitschelden, anders krijg je een groot probleem.
• Een grote mond accepteren de docenten in Armenië helemaal niet. In Nederland krijg je nog en 2e kans.
• De docenten zijn in Armenië veel strenger dan in Nederland.
• Ze mogen je ook slaan zonder dat ze problemen krijgen.


Een groot verschil is er wel tussen Nederland en Armenië, maar het principe blijft hetzelfde; “De leerling dient respect te hebben voor de docent.”

REACTIES

H.

H.

ìk ben een meisje ik kom uit armeniie en ik ben geboren in ook in armenie maar nu is 1 jaar en andere half dat ik ben in nederland maar ik wil nog armeens leren ik ben nu bijna 13 jaar dus ik kan armens praten en schrijven maar niet perfect du ik wil nog leren

13 jaar geleden

S.

S.

Ik moest met mij moeder en zusje naar Armenie voor MVV aanvraag anders kon mijn moeder niet hier blijven en daarom moest ik in Armenie naar school [ ik schrijf dit vauit Armenie denk dat ik deze maand terug kom ] en het is heel anders hier moet je staan als je wil praten en je leraar met respect behandelen anders kun je echt een pak slaag verwachten en ze zetten hier van jonge leeftijd druk op je

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.