Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Koerdistan

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 1731 woorden
  • 23 juni 2004
  • 356 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
356 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ik doe deze P.O. over de Koerden omdat ik me erg voor dit volk interesseer. Ik heb altijd gedacht dat Koerdistan gewoon een land was totdat ergens begin dit jaar Amnesty International een soort voorlichtingsdag kwam geven. Er was toen ook een gevluchte Koerd die vertelde hoe hij was gevangengenomen door de Turken omdat hij eten gaf aan koerdische straatkinderen. Ook vertelde hij dat Koerden in Turkije minder rechten hadden dan andere mensen en dit alles maakte op mij een diepe indruk. Door deze praktische opdracht uit te voeren hoop ik wat meer te leren van het volk en zijn geschiedenis. Ook hoop ik dat me wat duidelijker wordt waarom de andere volken in het Midden Oosten de Koerden zo schijnen te haaten dat hen geen land gegunt wordt. Allereerst heb ik een aantal deelvragen opgesteld, hieronder staan ze:
• Sinds hoelang bestaat dit volk en waar stammen ze van af?

• Hoe komt het dat de Turken, Irakezen en Iraniers wel een eigen land hebben maar de Koerden niet?
• Vanwaar de haat tussen de arabische volkeren en de Koerden?
• Zijn er Koerdistaanse instanties, regeringen, partijen of belangenvertegenwoordigers?
• Is er hoop dat de Koerden ooit nog een eigen land zullen bewonen?
Ik zal nu eerst even een beeld geven van waar ze wonen en vervolgens zal ik vraag voor vraag antwoord geven op de deelvragen. In het antwoord op de laatste deelvraag zal ik ook mijn conclusie geven.

De Koerden in de verschillende landen.

De koerden wonen verspreid over zes landen. In het grafiekje hieronder zie je hoe de ongeveer 25 miljoen Koerden die er wonen zich over de zes landen verspreid hebben. Niet meegerekent zijn de mensen die vanwege politieke situaties het land uit zijn gevlucht. Het vermoeden is dat er in Nederland alleen al zo’n 14000 gevluchte Koerden wonen, al is dat lastig vaststellen want ze hebben de nationaliteit van het land waaruit ze gevlucht zijn.
Mijn idee is dat de Koerden in Irak het hier heb ik gegevens van het Kurdish Information Network gebruikt
beter hebben dan die in Turkije, dat komt omdat ze in Irak ook echt wat te zeggen hadden en hebben. Gegevens over hoe ze het in de andere 4 landen hebben zijn moeilijk in het engels of nederlands op te zoeken en toen ik er eenmaal wat gevonden had leken ze me verre van objectief.

Hoelang bestaat dit volk en waar stammen ze van af?
Omdat de meningen verdeelt zijn wat betreft de herkomst van de Koerden is het lastig te stellen hoelang ze al bestaan. Vroeger dacht men dat de Koerden van de Meden afkomstig waren. Dit volk was rond 4000 voor Christus vanuit de Kaukasus naar het huidige leefgebied van de Koerden gekomen. Nadat dit volk in 612 voor Christus een groot rijk stichte begint de jaartelling voor de Koerden. Maar vanwege het verschil in taal tussen Medisch en Koerdisch gaan de meeste wetenschappers er nu van uit dat de Koerden afstammen van een buurvolk van de Meden, de Kurdoi. Dit was een volk dat ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan zou zijn uit een samensmelting van verschillende volken in de regio. Rond de zevende eeuw na Christus, toen de Arabieren kwamen, werden de rondtrekkende nomaden Kurd genoemd. De Koerden zijn dus een van de oudste volkeren van het Midden Oosten.


Hoe komt het dat de Turken, Irakezen en Iraniers wel een eigen land hebben maar de Koerden niet?
Dit is eigenlijk het trieste gevolg van vele lotsspelingen. Om het goed te kunnen uitleggen zal ik eerst een aantal cruciale gebeurtenissen in het verleden noemen.
612 v.C. De Meden vestigen een groot rijk. Voor de Koerden is dit het jaar 0
550 v.C. De Perzen nemen het Rijk van de Meden in.
900-1100 De Koerden stichten de Mervani Staat: een centrale staat met regionaal bestuur voor 40
Koerdische vorstendommen.
1639 Eerste deling van Koerdisch gebied. Het Ottomaanse en het Perzische Rijk tekenen vrede
door in het Verdrag van Kasr-i-sîrîn een streep te trekken door Koerdistan. Beide rijken
lijven een Koerdisch deel in.
1914-1918 De Eerste Wereldoorlog. Het Ottomaanse Rijk kiest de kant van Duitsland. Duitsland en
zijn bondgenoten verliezen en het Ottomaanse Rijk valt uiteen. Ook het Perzische Rijk
valt uiteen.
1920 Tweede deling van Koerdisch gebied. In het Verdrag van Sèvres wordt het Koerdisch
gebied verder verdeeld. Turkije, Irak, Iran, Syrië en de Sovjet-Unie (Armenië en

Azerbeidzjan) krijgen een deel. In het Turkse deel mogen de Koerden hun eigen regio
besturen. De Turken zijn niet tevreden met deze regeling en komen in opstand.
1923 De opstand resulteert in het Verdrag van Lausanne. Hierin wordt met geen woord meer
gesproken over de Koerden.
1946 In Iran wordt met steun van de Sovjet-Unie de Koerdische republiek Mahabad
uitgeroepen. Binnen een jaar wordt die steun ingetrokken en de republiek opgeheven.
1970 In Irak nemen de Koerden deel aan de regering, maar een eigen staat krijgen ze niet.
1979 De sjah van Iran vlucht uit zijn land en Khomeini neemt de macht over. De Koerden
proberen te profiteren van de verwarring en komen op voor een eigen staat. De poging
mislukt
Zoals je kunt zien hebben de Koerden eigenlijk alleen tussen 900 en 1100 een eigen rijk. Daarvoor en daarna horen ze steeds bij een groter rijk of bij meerdere rijken tegelijk. De reden waarom de Koerden niet en de Turken, Irakezen, Iraniers, Armenen, Azerbeidzjanie en Syriers wel een eigen land hebben is niet helemaal helder. Wel valt het deels te verklaren doordat na val van het Ottomaanse rijk de omliggende landen allen meer hadden aan een stukje van Koerdistan dan dat het een eigen land was. En na het uiteenvallen van het Koerdische grondgebied stemde ‘natuurlijk’ niemand in met het afstaan van grondgebied dat ook nog eens rijk is aan olie. Het voordeel dat Koerdistan dus eigenlijk een, in potentie rijk gebied is werkt nu dus als een nadeel.

Vanwaar de haat tussen de arabische volkeren en de Koerden?

De haat vanuit de Koerden naar de andere volken toe is in mijn ogen in de loop van tijd wel gerechtvaardigt. Ik denk dat ik zelf precies zo tegenover de bezetters zou staan en dus kan ik mij wel met de opstandelingen identificeren. Maar ik denk dat dit tegelijkertijd ook de reden is van de haat die bijvoorbeeld de Turkse regering tegenover de Koerden is. Ook denk ik dat hierin een rol speelt dat ze wel weten dat ze eigenlijk nog steeds een bezetter zijn. Zoals ik al eerder genoemd heb, de rijkdom die de Koerdistaanse grondgebied speelt hier denk ik ook in mee. Het is simpelweg niet ‘economisch verantwoord’.

Zijn er Koerdistaanse instanties, regeringen, partijen of belangenvertegenwoordigers?
Om deze vraag te beantwoorden ben ik op internet gaan zoeken en kwam ik al gauw terecht bij een enorme lading Koerdistaanse partijen. PKK, PSK, KDP, PUK, PIK, KDP (Iran) en de Komala (Iran) waren enkele van de partijen die ik tegenkwam. Bij gebrek aan engelse sites of het begrijpen van Koerdistaans van mijn kant kon ik echter maar een klein aantal websites echt goed bekijken. Bij de website van de democratische partij van Koerden in Iran vond ik wel een engelse geschiedenis, en die was niet wat je noemt rooskleurig.
Het komt er op neer dat de partij in 1946 de Republiek van Koerdistan oprichte, en vervolgens dat deze na nog geen 11 maanden weer ten gronde werd gericht door het Iraanse leger. Tijdens de aanval waardoor dit gebeurde werden ook ongeveer twintig grote lijders van de partij gevangengenomen. Dus de toekomst voor deze partij zag er ook niet mooi uit. Wat ik vervolgens las toont wel de vastberadenheid van de Koerden aan, namelijk dat ze zich vervolgens opnieuw organiseren tot een partij. Daarna zorgden twee politie acties in 1959 en 1964 tot een heftige klap voor de organisatie. Ongeveer 300 partijactivisten werden gevangengenomen en een nog groter aantal mensen ontvluchte Iran of dook onder. Zo gaat het nog wel even door met tegenslagen voor de partij. Deze gegevens heb ik wel van de site van de partij zelf maar ik denk dat ze hier moeilijk over kunnen liegen. Er zijn dus in principe genoeg partijen e.d. van Koerdistaanse achtergrond, het probleem ligt meer in de macht die deze partijen hebben. Eigenlijk geen.

Is er hoop dat de Koerden ooit nog een eigen land zullen bewonen?

Ik vrees van niet, deze hoop zou volledig gebaseerd zijn op de wil van andere landen om zo’n onafhankelijk Koerdistan te stichten. En waar het de Midden Oosten-landen betreft komt zo’n staat er nooit, en ook de VS en EU schijnen niet ontzettend wakker te liggen van de Koerdistaanse problematiek. Ik denk dat het gebrek aan aandacht voor dit probleem vooral te wijten is aan het gebrek aan kennis over de kwestie. Zoals ik in de inleiding al zei wist ik voor lange tijd nog niet eens dat Koerdistan helemaal niet bestond. Dus alleen met op enorme schaal gegeven voorlichting zouden de koerden echt iets bereiken, want dan gaan ook andere volken als de Duitsers en de Fransen er eens over nadenken. En als dat gebeurt komt het misschien op hun ‘politieke agenda’ wat tot gevolg heeft dat de EU het misschien als doel gaat stellen. Als het eenmaal zo ver is zou een onafhankelijk Koerdistan best kunnen. Ook is er misschien een klein kansje dat nu de Amerikanen in het Midden Oosten aan het rommelen zijn, ze besluiten dat dit ook een van hun doelen wordt. Maar dan zouden de Koerden vermoedelijk niet door vreedzame onderhandelingen maar door bommen en granaten richting degenen die het niet met Amerika eens zijn, hun eigen gebied kunnen krijgen. Omdat dit dan alsnog geen vreedzame oplossing bied hoop ik erop dat de EU bijvoorbeeld aan Turkije als voorwaarde stelt dat ze de Koerden een staat/federatie moeten geven, doen de Turken dit niet dan mogen ze niet in de EU. Tot het echter zo ver is zijn de Koerden denk ik wel beter af in Irak nu de Amerikanen er zijn dan met Hoessein. Nu alleen nog hopen dat de Irakezen, Iraniers, Armenen, Syriersen en Azerbeidzjanie zich ook laten overtuigen.

Bronnenlijst:
www.koerdistan.nl/ voor de globale informatie
www.google.com hier heb ik gezocht naar Kurdistan
agit.op.het.net/index.htm hier heb ik de Koerdistaanse geschiedenis vandaan.
www.pdk-bakur.com/ Koerdistaanse site van de PDK-Bakur partij
www.koerdistan.nl/KoerdischePolitiekePartijen.htm voor de Koerdistaanse politiek
www.pdk-iran.org/english/historie.htm voor de PDKI.
http://www.krg.org/ Koerdistaanse Regionale Overheid.
http://www.xs4all.nl/~tank/kurdish/htdocs/ Kurdish Information Network

REACTIES

M.

M.

Er staat dat de Koerden van de Kavcasus naar Koerdistan zijn gekomen? Dat is helemaal niet waar, dit is een theorie van een russische historicus die zelf helemaal niks af weet van de Koerden. Hij komt zelf oorpsronkelijk uit georgie (wat in de kavcasus ligt) ik vind het dood zonder dat hij de geschidenis van de koerden heeft verandert. hij zegt ook dat de koerdische niet direct van de meden afstammen, wat ook onwaar is want de koerden stammen wel van de meden af. er zijn heel veel achtergeblevende woorden te vinden in het koerdisch wat ook door de meden werd gebruikt! en geen enkele andere volk (volkeren als buren van de koerden) heeft achtergeblevende woorden van de meden in hun taal, alleen dekoerden hebben dit wel!

14 jaar geleden

M.

M.

een heel mooi stuk over de kurden !!!

thnx Manfred

19 jaar geleden

L.

L.

Hoi Manfred..ik vind het heel goed van je dat je geintreseerd bent in Koerdistan en dat je er een werkstuk over gemaakt hebt..maar er staat een klein foutje in je werkstuk. Namelijk : Bv bij de vraag : Zijn er Koerdistaanse instanties, regeringen..enz..Het woord "Koerdistaanse" bestaat niet..het moet zijn : "Koerdische"..ik ben zelf ook een koerd dus ik kan het weten..dit wou ik even kwijt..ik hoop dat dat ik je niet ermee gestoord heb..ok Doegg

19 jaar geleden

I.

I.

echt mooi werkstuk ik ben zlef een koerd

19 jaar geleden

D.

D.

hey vriend
ik wil ff je helpen bij die werkstuk die je hebt neergezet
er zijn geen 25 Miljoen kurden

maar 40/45 miljoen kurden
en kan je voorstellen zonder land

18 jaar geleden

M.

M.

eejj..
je hebt een erg goeie werkstuk gemaakt =]
ik ben self koerd en om eerlijk te zeggen ;
jij weet er meer over dan ik zelf alleen ik
ben dus ook gevlucht 8 jaar geleden maar ik
ben nu 13.. verder had ik niet zo veel te
zeggen alleen dat ik vind dat de eu en
amerika er wat mee moet doen want ik woon
dan wel in nederland maar 't zou wel erg
fijn zijn als kurdistan onafhankelijk werd
ik wou ook ff zeggen dat ik ook vwo ga doen :P
maarja ik ga nu pas naar de 1ste ik denk niet
dat dat zo belangrijk is maja 'k wou het gewoon
ff zeggen :P
dOeii
xx miss_jwlz

18 jaar geleden

A.

A.

een knap staaltje werk

18 jaar geleden

N.

N.

hallo, ik ben zelf ook een Koerd en ik zit op de basisschool en ben blij dat jij snapt wat Koerden zijn.

18 jaar geleden

P.

P.

hellow , alles goed met mij wel .
Ik kwam je eigenlijk vertellen , dat ik je werkstuk super vind , ik ben namelijk zelf ook een koerd en ik ben er trots op !!

ik wil je bedanken voor dit mooie werkstuk.

Kus Pinar

17 jaar geleden

C.

C.

hallo

ik wil even doorgeven dat je een goede en een informatieve P.O hebt gemaakt. Zelf ben ik een Koerd en ik vind het erg goed van je, want zoals je weet, weten de meeste mensen niet eens waar Koerdistan ligt en wat Koerdistan is. Maar aan de hand van jouw P.O komen mensen er meer over te weten en ik hoop dat je er zelf ook veel van hebt geleerd. Nogmaals het is een goede P.O en als je meer wilt weten of als er iets anders is kun je mij toevoegen en dan kan ik je helpen, met liefs uit heel mijn hart.

met vriedendelijk groeten,
Chero Koel

17 jaar geleden

S.

S.

hallo ik ben een meisje ik ben kurd vandaag 11/01/2009 heb ik je werkstuk gelezen ik vind het heel erg leuk dat er een belg zo goed kon verstaan dat kurdistan ook een land zou moeten zijn zoals turkije en irak sirie en iran maar het zijn niet 25 miljoen mensen maar wel meer dan 40 miljoen dat wou ik je nog graag vertellen en hopelijk kan iedereen eens horen dat kurdistan ook een land is geworden en dat ze het land terrug geven aan van wie het was!en ik wil je graag nog graag zeggen doe zo slimmetjes verder daaaaaaaaag

15 jaar geleden

A.

A.

Ik houd echt van jou werkstuk supercool joh!

15 jaar geleden

K.

K.

Fantastisch boy, echt respect. Dapper dat iemand zich inzet voor de Koerden!!!

15 jaar geleden

N.

N.

Hey,
Ik heb jou werkstuk gelezen over het Koerdistan. ER zitten we heel wat fouten in.
Ps, Ik ben zelf Koerd =)

15 jaar geleden

V.

V.

Hallo,
Ik ben Valia K., een Irakeze Koerd uit Kirkuk ik ben 11 jaar en ik was zelf ook heel benieuwd naar de toekomst van Koerdistan ik weet zelf wel al een paar dingen over Kurdistan (die mijn vader verteld heeft) Ik wist zelf eerst ook niet hoe het aan toeging allemaal, maar heel erg bedankt om een werkstuk te maken over Kurdistan. Ik ben eigenlijk ook wel geboeid in Apo maar ik weet daar niet zoveel over alleen dat hij de leider was van de PKK hij schijnt gevangen genomen geworden te zijn door Turken maar of hij nu in Libannon of Kenia zit weet ik niet ik heb veel verschillende verhalen gehoord. Maar ja, De Koerden hebben al heel veel oorlog meegemaakt en je vind niet zoveel mensen die zo geboeid zijn naar Kurdistan omdat de helft van de wereld weet wat Kurdistan is (na de Kurden zelf) Maar er blijft toch hoop dat Kurdistan ooit weer een land word al vrees ik er soms voor, ik heb van mijn vader gehoord dat Kurdistan misschien wel een land kan worden als de Kurden op straat komen en staken of toegeven. Maar de Koerden zelf boeit mij niet ik heb een vriendin en haar mama is mishandeld door een Turkse Koerd omdat hij gek was geworden en hij werd slecht opgevoed zijn ouders lieten hem niet met Turken praten op zijn school en ze verbiedden hem alsmaar dingen.De Koerden in Koerdistan geven niks om Koerdistan (sommige wel) terwijl de koerden in europa of Amerika of andere landen wel veel geven om Koerden(zoals ik WAS dat ben ik nu niet meer want niet alle Koerden zijn goed!)& mam celal en Serok Barzani stelen alleen maar geld en geven geld aan familie of vrienden maar geven ook niks om Koerdistan het was eigenlijk door hun dat de Koerden in oorlog waren met Saddam Hoesein. Sommige Koerden zijn natuurlijk wel goed! Maar.. dus heel erg bedankt voor die werkstuk.
Doei!

15 jaar geleden

B.

B.

heel goed geschreven

14 jaar geleden

R.

R.

Erg leuk dat je zo geintreseerd bent in Koerdistan, zelf getrouwd met een Koerd. Dit jaar voor het eerst op vakantie geweest, wil je nog informatie over iets mail me dan. Het is een aanrader om ooit in je leven kennis te maken met dit land en deze ontzettende warme cultuur.

Vr gr Rina Jamal

14 jaar geleden

S.

S.

waarom zouden de turken een staat aan de koerden geven? je maakt de turkse bevolk zwart in je project maar zo zit het niet in elkaar;) de turken de otmaanse rijk heef vol op gevochten om turkije te krijgen miljoenen mensen zijn voor dit land dood gegaan om een eigeland dus turkije te krijgen en dan kom jij zeggen dat turkije een staat aan de ondankbare koerden moeten geven? als de koerden niet zo ondank baar waren geweest leefde ze ook in turkije in vrede en ik kan er zo boos om worden dat sommige mensen vinden dat ze een stukje van turkije moeten hebben. welke afkomst ben jij eigelijk? trouwens waarom moeten de turken dat doen. EU kan ook wel een stukje land aan ze geven aangezien ze toch zo veel medelijde hebben met de koerden. ik vind dat als je er ook zo veel over turkije in schijft en verteld moet je ook een beetje info over de turken en turkije weten.

14 jaar geleden

I.

I.

hoi,
ff een reactie, associeer je turken ook als een arabisch volk? turken zijn geen arabieren maar aziaten....

in turkije worden koerden niet gehaat, maar ook niet geliefd vanwege de opstanden die er zijn geweest. ik moet wel zeggen dat sommige turkse burgers met extreme gedachten wel de koerden haten.

de turkse staat heeft nooit de koerden zonder reden benadeeld. ze werden juist extra geholpen, koerden die geen turks spraken en schreven kregen in diensttijd 3 maanden school om het turkse taal te leren.

in het oosten van het land heerst er nog steeds een "landheerschappij" cultuur. dat is de reden dat de koerden in turkije slecht worden behandeld. niet omdat de staat het doet maar omdat de landheer het doet.

ahmet turk, leider van de huidige dtp was ook een landheer, maar ook bekend als een moordenaar. hij als koerd heeft ook veel koerden vermoord. de pkk moord ook alleen koerden, in 1984 was het eerste slachtoffer een baby samen met moeder....

waarom haten turken in het algemeen koerden? precies hetzelfde vraag kun je zo stellen; waarom haat men in nederland marokanen?

in turkije zijn koerden straat dieven, zakkenrollers, hebben ze rare culturen, je koopt een vrouw om mee te trouwen, kinderen worden uitgehuwelijkt, eerwraak (eermoord) wordt door de koerden gepleegd.

dit allemaal komt alleen door een ding, landheerschappij. de landheren dwingen deze mense zo te gedragen. meer niet! ook omdat ze te kort komen qua studie.

het land geeft geld om daar een industrie of iets dergelijks te bouwen maar de landheer neemt t geld aan steekt t in zn zak...

jammer dat je geen turks verstaat, anders had ik je genoeg websites kunnen geven waar je genoeg info kan halen.

weet wel, ataturk zei; iedereen die in het land turkije woont is een turk. er wordt geen onderscheid gemaakt van etniciteit en/of geloof. want je hebt oo armeniers, asyiriers, georgiers ed wonen. maar ze worden allemaal als turk beschouw zonder onderscheid. tenminste dat is de bedoeling en zo staat in de turkse grondwet.

groetjes,
ilker

ps. mail me gerust als je vragen hebt.

14 jaar geleden

K.

K.

Ewa ik ben koerd man
mooie werkstuk echt goed ;)

Later broeder

14 jaar geleden

H.

H.

(www.azady.nl) is een Koerdische site in het Nederlansche taal en daarop kan je alles vinden over Koerdistan. ook daglijkse nieuws

13 jaar geleden

S.

S.

Ik wil je bedanken voor je moeite om over de koerden een werkstuk te maken. inmiddels is een hoop veranderd in Koerdistan en ik hoop dat je van deze ontwikkeling op de hoogte bent. Groeten (een Koerd)

13 jaar geleden

K.

K.

eeyy wie kurd is is stoerrr hahahaha zeker style werkstuk
I LOVE KURD(E)(l)

13 jaar geleden

J.

J.

Er wordt nergens vermeldt dat de PKK HPG PJAK PUK en al die andere koerdische organisaties allemaal Terroristische organisaties zijn. En dat ze o.a. door Nederland (en uiteraard ook door andere landen) geholpen worden. Nederland geeft de nederlandse aftakkingen van deze organisaties subsidies en steunt ze ook door deze terroristen wapens te verschaffen. Leuke bondgenoot van Turkije.

In Nederland veroorzaken de koerden ook niets anders dan ellende. Ze zorgen ervoor dat de drugs dat uit azie afkomstig is in europa bij de eindgebruikers belandt. En de inkomsten worden gebruikt om zich vervolgens weer te bewapenen en nog meer onschuldige Turkse maar ook koerdische mensen die in Turkije leven om te brengen.

Heel eenzijdig verslag.
De historie klopt helemaal niet.
Is een aan een stuk door verzonnen.
Ik zie verder heel weinig bronnen.
Geen voetnoten waaruit geconcludeerd kan worden dat de beweringen ook daadwerkelijk kloppen.

Zwak. Verslagje.

12 jaar geleden

S.

S.

Er zijn dingen veranderd in Turkije en Irak. In Irak hebben de Koerden nu een eigen regering, maar die heeft niet de macht over alle door Koerden bewoonde gebieden. In Turkije mogen Koerden nu wel hun eigen taal spreken zonder te worden vervolgd, maar de pro-Koerdische partij wordt het werken zeer moeilijk gemaakt, burgemeesters worden opgepakt en Koerden worden weer net als vroeger onderdrukt. Dus in Turkije begint het weer achteruit te gaan. Syrië geeft de Koerden nu opeens weer allemaal rechten en ze mogen eigen scholen stichten, komt door Assad, die is bang ook door de Koerden te worden gehaat. En Iran gunt de Koerden ook meer vrijheid. Koerdische gebieden zijn veel vrijer, vrouwen kunnen nu zelfs zonder hoofddoek te lopen. Maar als Turkije verandert en de Koerden al hun rechten geeft, zullen Syrië en Iran volgen...

12 jaar geleden

P.

P.

Eerst wat gegevens:

De Turke: http://nl.wikipedia.org/wiki/Turken

De Koerden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Koerden

Het Koerdische volk heeft naar mijn mening net zo veel aanspraak op een eigen land dan welk ander volk. Het volk wordt door de politiek al jaren gedemoniseerd vanwege de financiële belangen van de omliggende landen (Olie).

11 jaar geleden

L.

L.

eej heel mooi alleen steun koerden zodat we een land worden!!
HerbIji Kurdistan!

10 jaar geleden

A.

A.

allemaal terroristen. En iets wat ik moet vertellen, de PKK vecht terug zodat we normale mensenrechten krijgen we hebben nu ons taal op school en kurdische naamsteden in Turkije gekregen als toestemming van de Turkse regering als de PKK er niet was hadden we dit ook niet dus het zijn geen TERRORRISTEN zoals de meeste mensen noemen !!! Her biji Kurd u Kurdistan over paar jaartjes zijn we InshaAllah een land! Het biji Kurd u Kurdistan, eerst moeten de Koerden een eenheid vormen en een groep die elkaar steunen en niet verraden!! Her biji PKK u Kurd u Kurdistan ,Fack de misgunners steun de Koerden !!

9 jaar geleden

F.

F.

Ik ben Nederlands, maar ben getrouwd met een kurdische vrouw. Top cultuur ! :)

9 jaar geleden

A.

A.

alles samengevat koerden zijn zielige zigeuners die geen land of taal hebben enigste wat ze doen is zeuren over gelijke rechten bla bla bla bla ze zullen nooit een land krijgen en dat is eenmaal de harde waarheid begrijpelijk dat niemand ze mogen gaan ze liegen lopen doen op het nieuws terwijl ze granaten en wapens onder hun jassen verstoppen

PS

8 jaar geleden

T.

T.

Kurden hebben geen land en zullen er nooit een krijgen dat ten eerste en verder is een kurd een burger van Turkije dus net als in nederland een fries een fries is geen nederlander maar hoort absoluut in nederlander en officieel een nederlander. Dus laat het duidelijk zijn Kurden horen bij Turkije kurdistan is verzonnen door een paar pkk terroristen. Het laatst wil ik vertellen dat kurden nu met Erdogan aan de macht in Turkije niet worden buitengesloten ze hebben alle vrijheid net als friezen in nederland... Vroeger werden ze wel buitengesloten dus het is niet meer zo... Net als de joden in Duitsland in de 2de wo weden ze vermoord (in dit geval gaat het alleen om buitensluiting en geen moord) maar nu kunnen alle duitsers met joden omgaan en nu in Turkije er is een leider aan de macht die alle mensen vrijheid geeft... ten slotte kurdistan bestaat niet is verzonnen kurden en turken zijn broeders wie iets anders zegt is een terrorist die de vriendschap wil verbreken...

7 jaar geleden

V.

V.

Ik vind dat koerden niet zo moeten zeiken

7 jaar geleden

D.

D.

Ik vind dit een BUITENGEWOON helder en goed onderbouwd verhaal en ik zeg dit vanuit een positie van oud medewerker/adviseur van de UN !!! Goed zo !!

7 jaar geleden

S.

S.

Ik ben zelf ook een koerd en het gaat niet zo erg goed maar ik vind het goed van jou dat je een werkstuk over koerdistan

6 jaar geleden

X.

X.

Wauw ik ben erg onder de indruk over je werkstuk! Weet je ook meer over de Koerdische cultuur?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.