Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Gezond voedsel op scholen, broodnodig.

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas havo | 711 woorden
  • 7 februari 2011
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6
15 keer beoordeeld

Sinds enige tijd mogen leerlingen van de onderbouw het schoolterrein niet meer verlaten in pauzes en tussenuren (B1, B4). De reden hiervoor is geheel terecht, de school is immers verantwoordelijk voor de schooljeugd onder schooltijd, ook wanneer zij buiten de school zijn. Maar de hongerige onderbouwer wordt bij trek in een lekkere snack of vergeten van zijn broodtrommel dan al snel naar de schoolkantine gewezen. Met als gevolg dat zij in plaats van een pistoletje met eiersalade van de dichtstbijzijnde supermarkt, een broodje frikadel met mayonaise en curry nuttigen uit de schoolkantine (Eigen). Scholen zelf hebben lang genoeg de tijd gehad om de ongezonde leefomgeving binnen school aan te passen, het wordt dus tijd voor een ingreep van de overheid. Gezonde(re) schoolkantines moeten verplicht worden.


Scholen hebben een voorbeeldfunctie, wat er op school gebeurd is voor veel leerlingen bepalend in hun opvoeding en gedrag (A5). Wat leerlingen aanleren op school wordt vaak als normaal ervaren en hiermee dus in het levenspatroon geaccepteerd (A3). Scholen willen dan ook niet alleen geschiedenis en wiskunde bijbrengen, maar ook laten zij bijvoorbeeld blijken dat je je rotzooi op moet ruimen, sociaalverantwoord met elkaar moet omgaan (denk aan de anti-zinloosgeweld tegels), dat je zelf verantwoordelijk bent voor het werk dat je aflevert en dat er overal regels zijn waar je je aan dient te houden (E1). Scholen willen dit hun leerlingen niet alleen meegeven om het lesgebouw in orde te houden, maar ook om leerlingen te beïnvloeden in hun gedrag buiten de schoolhekken. Om dan vervolgens tegen de leerlingen te zeggen: ‘Jongens, als jullie honger hebben kunnen jullie nog altijd een broodje kroket halen uit de kantine, of een kingsize mars uit de snoepautomaat.’ Wat de leerlingen de normaalste zaak van de wereld blijken te vinden. Dit terwijl de ouders en overheid er op lopen te hameren dat ze juist gezonder moeten eten. De ouders hebben echter weinig te vertellen (C1), omdat de leerlingen ongeveer de helft van hun actieve dagdeel doorbrengen op school (C2). Wat er op school gebeurt krijgt zo vaak overwicht op wat zou moeten gebeuren: Gezond eten. Vooral nu de school zelf het ongezonde voedsel blijft aanbieden.



Daarbij is de school ervoor om te zorgen dat hun leerlingen later carrière kunnen gaan maken. Tenminste, het lijkt me logisch dat je daarvoor naar school gaat. Maar terwijl hun leerlingen zich te buiten gaan aan de ongezonde, goedkope snacks uit de schoolkantine, is uit Brits onderzoek iets opmerkelijks gebleken. De Britse dieetfirma Slimming World heeft namelijk in samenwerking met YouGov aangewezen dat dikke mensen minder kans hebben om hun droombaan te bereiken, dan hun slanke collega’s. Sterker nog, uit het onderzoek is gebleken dat dikke mensen zes maal zoveel kans hebben om niet uitgekozen te worden als er promoties uit worden gedeeld (D3). Enkel goede cijfers zijn dus niet genoeg wanneer je vaste klant was van het snoepautomaat en toch een ‘dik’ salaris wil hebben.


Natuurlijk zou je kunnen beweren dat gezonde(re) schoolkantines verplichten een te drastische maatregel is en dat scholen hier zelf heus wel mee bezig zijn of zelf kunnen bepalen. Een stukje eigen verantwoordelijkheid van de school zou je het kunnen noemen.


Maar ik denk dat de scholen hier al voldoende tijd voor gehad hebben en als ze er al mee bezig waren, dit juist een goede zet is om doorvoer van de gezonde kantine nog een extra zetje te geven. Neem als voorbeeld dat enkele scholen in 2005 zelf mochten bepalen of ze een aparte leraar voor gym aannamen, maar de keus was al snel gemaakt, het kost extra geld en is dus niet de moeite waard (G1). Vooral aangezien scholen het tegenwoordig toch al druk genoeg hebben, onder andere met de veranderingen van de profielen en de nieuwe eisen voor examenleerlingen (F1, F2), zal de gezonde kantine steeds maar weer onder aan de vergaderagenda belanden en de begrotingen niet halen.


Verplichten is dan dus enige maatregel die ervoor zorgt dat het daadwerkelijk goed komt met de nu nog dikmakende schoolkantines, zodat scholen ook op dat gebied eindelijk het goede voorbeeld kunnen geven, de wens van de ouders wordt verhoord en zo kunnen hun leerlingen later echt carrière gaan maken. Hoogste tijd dus voor een wet die gezonde schoolkantines gaat verplichten, want het is broodnodig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.