Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Inca's

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas vwo | 363 woorden
  • 3 juli 2006
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Rond het jaar 1200, leefde er in het Andesgebergte, Zuid-Amerika, een bijzonder volk: De Inca’s
In de tijd van de ontdekkingsreizen werd het machtige volk van de Azteken ook ontdekt door de Spanjaarden. De Azteekse beschaving werd binnen een niet al te lange tijd verwoest door de Spanjaarden. Een aantal jaren na de verovering van het Azteekse rijk trok een aantal Spaanse soldaten, onder leiding van Francisco Pizarro naar de oostkust van Zuid-Amerika, het huidige Peru. Daar ontdekten ze de Inca’s, een geheimzinnig volk. Deze Inca’s beschikten over grote hoeveelheden goud en zilver en steden met prachtige bouwwerken. Toen de kleine groep Spanjaarden aankwamen in de Inca-stad, werden ze vriendelijk ontvangen en kregen ze zelfs onderdak. De Inca’s onderschatten deze mannen met lange baarden en rare glimmende kleren (harnassen). De Spanjaarden waren verward door de grootheid en rijkdom van het Incarijk, maar verblind door lust naar goud en macht bedachten ze een plan. Het Inca-rijk was al verzwakt voor de komst van de Spanjaarden, door de komst van de pokken, 15 jaar eerder overgebracht door Europeanen en een grote burgeroorlog over macht tussen 2 broers: Atualpa en Huascar. Atualpa won de strijd. De Inca’s hebben zelfs hun eigen ondergang gelezen aan voortekenen in de maan…… De Spanjaarden verbleven in een soort kazernes op een plein. Atualpa kwam de Spanjaarden bezoeken met ongeveer 1000 van zijn soldaten. Pizarro was met maar 100 van zijn soldaten. Maar omdat de Spanjaarden betere wapens en betere strijdtechnieken hadden, waren de Inca’s in de val gelokt. Atualpa werd gevangen genomen en zijn soldaten op het plein werden vermoord in een hele korte tijd. Voor de vrijlating van Atualpa vroeg Pizarro een grote kamer vol goud en zilver als losprijs. Zo gebeurde het dat er vanuit het hele Inca-rijk grote hoeveelheden goud en zilver naar Pizarro werden gebracht. Toen het allemaal binnen was, vermoorde Pizarro Atualpa. Zijn laatste wens was dat hij gewurgd werd in plaats van verbrand, zodat zijn ziel gespaard zou blijven. Pizarro wurgde hem, maar verbrandde hem daarna toch. Zo kwam het Inca-rijk in een korte tijd aan zijn einde en viel het bestuur in de handen van de ambtenaren van de koning van Spanje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.