Jeugdcultuur: de nozems

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas vwo | 599 woorden
  • 6 december 2016
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Kenmerk 1: Geschiedenis van de nozems
Toen de Tweede Wereldoorlog haar einde naderde, zag het ernaar uit dat Nederland één hechte gemeenschap zou worden, maar niets was minder waar. De mensen probeerden de jeugd dichter bij elkaar te brengen, maar dat mislukte helaas. De verschillen van voor de oorlog keerden terug en er ontstond iets wat als eerste de term jeugdcultuur kon dragen. Deze nozems zetten zich af van het ‘veel te saaie Nederland’, gingen met elkaar optrekken en zorgden voor veel overlast.

Kenmerk 2: Kleding
De nozems in Nederland zetten zich af tegen de maatschappij en een onderdeel dat daarbij hoort is kleding. De nozems hadden een geheel eigen kledingstijl, hoewel die wel verschilde tussen de zogeheten ‘nozemgroepen’. Over het algemeen droegen nozems spijkerbroeken met smalle pijpen, puntlaarzen en een veterdasje. Natuurlijk was je geen echte nozem als je niet in het bezit was van een brommer, vooral het merk Puch was erg populair. Als echte nozem had je natuurlijk ook een mooie dame achterop je brommer zitten en die dames hadden ook hun eigen kledingstijl, zo droegen die bijvoorbeeld jurken met petticoats en pumps met naaldhakken.

Kenmerk 3: Muziek
Nozems hadden veel vrije tijd en in de vrije tijd luisterden ze veel muziek. Muziek was voor de nozems erg belangrijk. Ze luisterden veelal naar rock (een muziekstroming die toen in opkomst was). Hun grootste idolen waren onder andere Marlen Brando en James Dean. James Dean werd vooral bekend door het windjack dat hij droeg; veel nozems gingen ook zo’n windjack dragen en zo had de rockmuziek invloed op de nozems.

Kenmerk 4: Haar
De nozems waren natuurlijk, naast hun brommers, vooral bekend om hun haar. Ze hadden dikke vetkuiven, waarbij het haar bovenop het hoofd naar voren en omhoog werd gekamd. Ook hier had de rockmuziek een grote invloed, met name Elvis Presley. De vetkuif was de standaardhaardracht voor de nozemjongens, maar tegenwoordig kom je ze soms ook nog wel tegen. De nozemmeisjes hadden ook hun eigen haardracht. Ze deden hun haar veelal hetzelfde als hun idool, Birgitte Bardot. Dit kapsel heette ook wel de suikerspin, omdat het haar erg kleverig was door alle haarlak, net als een suikerspin kleverig is door de suiker.

Kenmerk 5: Leefstijl
De nozems waren een groep hardwerkende jongeren uit de steden. Ze zetten zich af tegen de regels van hun ouders en van de maatschappij. 's Zondags gingen ze niet meer naar de kerk en ze deden ze wat ze zelf wilden; ze gingen zelf op stap. Er waren vroeger verschillende groepen nozems, bijvoorbeeld de Pleiners en de Dijkers. Tussen zulke nozemgroepen kwamen vaak confrontaties voor, maar dat was niet heel erg bloedig of iets dergelijks, zoals in Amerika.

Kenmerk 6: Rellen
Zoals eerder genoemd, waren er ook wel eens confrontaties tussen de groepen nozems. De kranten vonden dit erg interessant en ze konden er geen genoeg van krijgen. Deze rellen ontstonden veelal omdat de nozems de politie aan het uitdagen waren. De rellen waarover in de dagbladen geschreven werd, zorgden voor veel sensatiezoekers, zo stonden er bijvoorbeeld zelfs mensen naar nozems te kijken omdat ze wachtten op een relletje. De politie sloeg zulke rellen hard neer.

Kenmerk 7: Brommers
Een erg belangrijk kenmerk van de nozems was dat ze rondreden op brommers. Als echte nozem had je natuurlijk een dikke opgevoerde brommer. Vooral het merk Tomos en Puch waren populair in die tijd. Ook had je buikschuivers, dat waren brommers met een laag stuur, waardoor je dus ongeveer plat op je buik lag. Rondscheurend op hun brommers zorgden de nozems voor veel overlast en daardoor ontstonden ook de rellen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.