Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nederland als democratisch en fascistisch/rechts extremistisch land.

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 670 woorden
  • 6 oktober 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Nederland als democratisch land.

1.  De Republiek der Verenigde Provinciën had een staatsvorm die door velen in het buitenland als bijzonder vooruitstrevend werd beschouwd. Er was geen vorst die van bovenaf besluiten oplegde. Stadsbestuurders namen direct deel aan het gewestelijke bestuur. Zo hielpen zij mee om tegenstrijdige belangen en visies met elkaar te verzoenen, ook in de Staten-Generaal . Natuurlijk lukte dat niet steeds. Bovendien werd de regentenelite meer en meer een gesloten groep, waarin vriendjespolitiek en groepsbelangen meermalen voorkwamen. De prinsen van Oranje hadden een bijzondere functie: zij waren stadhouder, dienaar van de gewestelijke staten. Zij waren dus geen staatshoofd, maar werden geleidelijk wel steeds vorstelijker. Ze voerden het bevel over het leger en benoemden allerlei bestuurders.

2.  De overheid maakt wetten en vergadert hierover. Zij nemen beslissingen voor ons land. Er wordt hier over vergadert en er wordt pas een besluit genomen als de meerderheid voor het besluit is. De overheid zijn alle politici en ambtenaren samen. De politici vertegenwoordigen de bevolking bij het nemen van besluiten en de ambtenaren voeren deze uit.

3.  Er zijn geen standaarden van de overheid om bijvoorbeeld alleen maar goeds over het land te publiceren. Wel zijn er beperkingen. Dit mag bijvoorbeeld niet: Een afgeluisterd gesprek, een onder valse voorwendsels aan iemand ontfutselde familiefoto, de identiteit van een dader, verdachte of slachtoffer, de pincode van iemands bankrekening, een staatsgeheim of het recept van een bereiding.

De vrijheid van nieuwsgaring is niet alleen voor de pers: het is (althans in Nederland) een recht van iedere burger "om inlichtingen en denkbeelden te ontvangen en te garen zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.”

4. Een journalist verzamelt nieuws en brengt het aan het licht. Zijn taak is om het nieuws te verzamelen die bestaat uit feiten, meningen en/of beelden. Deze moeten wel waar zijn.

5. Er zijn in de samenleving zwakkeren. De linkse politiek komt op voor de zwakkeren en houdt rekening met ze bij het bepalen en maken van besluiten.

6. Ja, het vak bestaat. Je leert er over de Politiek, criminaliteit en de maatschappij. Er worden geen kritieken of meningen in geplaatst en laat alleen feiten zien.

7. In Nederland is een mentor een leerkracht die leerlingen die daaraan behoefte hebben, op een breed gebied adviseert en begeleidt. Hij/zij mag geen lijfstraffen uitdelen.

8. Jongeren besteden hun vrije tijd aan een hobby, sport, vrienden, internetten of gamen. Sommige hebben een bijbaan.

Nederland als er een fascistische/rechts extremistische regering aan de macht zou zijn.

1.  Hier in Nederland regeert het Duits bestuur. De regering en het koninklijkhuis zijn naar Engeland gevlucht. Het Duitse leger viel Nederland binnen en bezette Nederland. Het Nederlandse leger had niet de nieuwste wapens ter beschikking en verloor.

2. De rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart bestuurd Nederland en hanteert de wijze van Adolf Hitler. Iedereen dient zich hier aan te houden. Het leger houdt toezicht.

3. Alle Amerikaanse en Britse kranten zijn verboden. De kranten mogen alleen maar aardige  dingen schrijven over de Duitsers en Adolf Hitler. Ook zijn alle joodse drukwerken verboden.

4. Een journalist schrijft de verhalen en brengt de mensen het nieuws. Hij moet volgens het regelement van Hitler schrijven en verslaggeven.

5. De zwakkeren bestaan vooral uit Joden, maar ook Sinti, Roma, Slavische volkeren, Aziaten, Homoseksuelen en gehandicapten. Men probeert hen te negeren en ze worden als uitschot behandelt.

6. Nee, Hitler wil zo weinig mogelijk laten zien van wat er echt gebeurd.

7. De taak van de mentor is het orde houden. En het melden van eventuele verraders.

8. Dit mogen ze niet altijd zelf bepalen. Ze moeten zich aan de regels houden en mogen minder. Ook moeten  ze vaak schuilen. Ik denk dat ze zich proberen te vermaken met wat ze nog hebben of kunnen.

 

Waar woon je liever: in een democratisch Nederland of een fascistisch Nederland?

Ik woon het liefst in een democratisch Nederland, want hier is het veiliger dan in een fascistisch Nederland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.