Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Australië

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • groep 8 | 4016 woorden
  • 11 december 2013
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ik doe mijn werkstuk over Australië omdat:

  • Ik het een mooi continent vind.
  • Ik er wat meer over wilde weten.

Ik wist nog niet veel over Australië, maar een paar dingen wel, namelijk:

  • Dat Australië veel groter is als Nederland.
  • Dat ze daar niet met de euro betalen.
  • Dat veel mensen er aan de kust wonen.

Hoofdstuk 1.

De geschiedenis

In de laatste ijstijd, ongeveer 50.000  jaar geleden, kwamen de eerste mensen in Australië. Deze mensen noemen we Aboriginals.Zij waren jagers en nomaden. Ze leefden in groepjes van een rond de 40 mensen die elk hun eigen terrein hadden.

omdat veel water rond de polen bevroren was, en daardoor de zeespiegel omlaag ging, ontstonden er een soort ‘bruggen’ naar Indonesië en Australië. Alle mensen en dieren konden toen dus gewoon naar Australië lopen. Ongeveer 10.000 jaar geleden werd het warmer, en het ijs smolt. Daardoor verdwenen ook die bruggen. Daardoor konden de Aboriginals niet meer terug naar het vaste land, en maakte ze een hele eigen stijl van leven. De Aboriginals leerden net als op het vaste land welke planten ze konden eten, en hoe ze wapens konden maken. Een heel beroemd wapen uit die tijd is de boemerang. Ook splitsten alle Aboriginals zich op in stammen, die allemaal een andere taal en geloof hadden.Rond de tijd dat de Europeanen kwamen leefden er ongeveer tussen de 250.000 en 300.000 Aboriginals in dit gigantische land.

Tijdens de 16e eeuw werden de eerste pogingen gedaan om het "Terrae Australis Incognitae", het "onbekende Zuidland" te vinden. Omdat de mensen dachten dat de aarde plat was, moest er in het zuiden wel een land liggen dat de aarde in evenwicht hield. De Portugezen en Spanjaarden waren de eersten die op zoek gingen. De Portugees Mendez was de eerste die Australië in 1522 zag, maar hij ging niet aan land. Maar waarom hij niet aan land ging weet eigenlijk niemand. 

In 1606 kwam het schip ‘de Duyfken’ van Willem Jansz aan bij de noordkust van dat land. In 1616 bereikte ‘de Eendracht’ van Dirk Hartog het westen. Die twee hollanders gaven het gevonden stuk land een nieuwe naam genaamd: Nieuw Holland.

Anthony van Diemen, de leider van de VOC,  stuurde een groepje mensen naar Nieuw Holland, om dat land te verkennen. De leider van die groep was Abel Tasman. De groep ontdekte dat er weinig bijzonders was, en daarom verloor iedereen zijn interesse, dus ze gingen maar terug. Daarna werd de groep nog een keer gestuurd om het oosten te verkennen, maar ze vaarden teveel naar het zuiden. Ze kwamen daar aan bij een nieuw eiland, dat nu Tasmanie heet. Abel Tasman vernoemde dat eiland naar zijn baas, namelijk: van Diemsland. Maar de engelse noemde het toch weer Tasmanië. Toen ze nog iets verder vaarde kwamen ze nog een nieuw eiland tegen,wat nu Nieuw-Zeeland heet.In 1768 stuurde de Britten het schip ‘Endeavour’ naar Nieuw Holland, met James Cook als kapitein. Ze vaarden eerst langs Nieuw Zeeland, en daar maakten ze een kaart van de kust. Via Nieuw Holland wilden ze naar huis gaan. Daar kwamen ze aan in een baai die nu ‘Botany Bay’ heet. Daarna kwamen ze bij de kaap die nu ‘Kaap York’ heet. Daar zette ze een Britse vlag neer, en eiste dat ze dat gebied kregen. Ze noemde het Nieuw Zuid Wales.  

Hoofdstuk 2.

Het klimaat

Omdat Australië aan de andere kant van de wereld ligt, is het als het bij ons winter is, in Australië zomer en andersom. De lente in Australië duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. Januari is daar de warmste maand, en Juli de koudste. Omdat het noordelijkste gedeelte van Australië heel dicht bij de evenaar ligt, is het klimaat daar tropisch. Daarom wordt het ‘tropisch Australië’ genoemd. In dat gebied is weinig verschil tussen de seizoenen. De zomers zijn heet en nat, en in de winters wordt het nooit koud. Daar zijn ook veel wervelwinden, gemiddeld wel 5 keer per jaar! De natste plek in Australië is Mount Bellender Ker, in het Bellender Ker National park. In 1997 viel daar wel 11.250 mm regen dat is wel meer dan 11 meter.Midden-Australië heeft een woestijnklimaat.De hoogste temperatuur die ooit gemeten is in Australië is 53,1 graden Celsius. Dat was in 1880 in Cloncurry. In Australië zijn veel bosbranden, dat komt door de droogte in het land. InAustralië is alles wel eens gebeurd wat te maken heeft met natuurrampen, alleen aardbevingen zijn er bijna nooit.Omdat Australië heel groot is, is er veel verschil tussen de klimaten in de verschillende gebieden. Dat kun je goed zien in het schema hieronder.

 

Plaats/gebied

Gemiddelde temperatuur in Januari

Gemiddeldetemperatuurin Juli

Gemiddelde neerslag per jaar

Tropisch Australië (noordkust)

32˚ C

23˚ C

1470 mm

Sydney (oostkust)

21,5˚ C

13,5˚ C

1000-2000 mm

Perth (westkust)

23˚ C

13˚ C

500 mm

Adelaide (zuidkust)

22.5˚ C

12˚ C

0-250 mm

Brisbane

29.4˚ C

20.4˚ C

1000-2000 mm

Tasmanië

17˚ C

8˚ C

760 mm

Binnenland (Outback)

 

 

200 mm

Lake Eyre

 

 

100 - 150 mm

 

De mensen die in het noorden wonen zeggen dat er maar 2 seizoenen zijn, het natte en het droge. In de natte maaden oktober tot en met maart kunnen er moessonregens en zelfs cyclonen optreden. Moesson is zware wind en regen. De vochtigheid is ook heel hoog en de muggen vormen een plaag. De winden die van de grote oceaan komen en over de Great Diving Range waaien, kunnen in de lente, de zomer en de vroege herfst  zware regenbuien brengen.

Hoofdstuk 3.

De dieren

 

Dingo

ustralië is het enige continent waar alle drie de soorten van de zoogdieren voorkomen: de echte zoogdieren, buideldieren en de eierleggende zoogdieren. Normale zoogdieren zijn de zoogdierenzoals we ze hier in Europa kennen. Buideldieren zijn ook zoogdieren. Omdat de jongen bij de geboorte nog niet helemaal ontwikkeld zijn, gebruiken de moeders hun buidel om hun jongen in te houden en eten te geven totdat de jongen groot genoeg zijn om zelf te lopen. De jongen zogen eigenlijk n die buidel. Er bestaan 16 familie’s buideldieren, en 13 daarvan leven alleen in Australië.Eierleggende zoogdieren leggen net als vogels eieren, maar nadat een jong uit het ei is gekomen zoogt de moeder dat jong ook nog een tijdje. Australië is het enige land waar eierleggende zoogdieren leven.De enige normale zoogdieren op Australië zijn: ratten, dingo’s en vleermuizen. De dingo is een hond, maar die eigenlijk alleen als wolf huilt, en blaft niet. Het is een wilde hond. Er is ook een verhaal, dat heet ‘A Dingo Took My baby’. Een dingo zou een baby hebben gestolen uit de tent van mensen.

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

In Australië zijn er een stuk meer buideldieren, wel rond de 180 soorten.
Daardoor staat Australië ook bekend om zijn buideldieren, een bekend buideldier daar is de Kangoeroe. Kangoeroe is ‘ik weet het niet’ in de taal

van de Aboriginals. De grootste soort is de rode reuzenkangoeroe die tot twee meter groot kan worden.Ook een bekend buideldier in Australië is de Koala. Koala’s eten alleen bladeren van de eucalyptubomen. Er zit veel water in die bladeren, dus ze hoeven dan niet meer te drinken. Koala betekent ‘dier dat niet drinkt’ in de taal van de Aboriginals. Er zijn ook nog deeierleggende zoogdieren,Het vogelbekdier is er een van.Het is eigenlijk een heel raar dier, want het is een eierleggend zoogdier, hij heeft de snavel en poten van een eend en de staart van een bever. Het is een schuw dier. Hij leeft in Tasmanië en het oosten van Australië. Er is ook een mierenegel. Hij wordt ook vaak echidna genoemd. Hij eet termieten en mieren. Hij leeft in heel Australië.

Er leven ook reptielen in Australië, wel bijna 400. Waarvan ongeveer 200 soorten hagedissen. De reuzenvaraan en de perentiehagedis worden soms wel 2 meter lang. De bergduivel en de kraaghagedis zijn ook bekende hagedissen in Australië. Er leven meer dan 100 soorten slangen in Australië. De meeste zijn ongevaarlijk. De bruine slang, de doodsadder, de taipan en de tijgerslang zijn giftig. Pythons zijn wurgslangen. Dat betekent dat ze om hun prooi heen kruipen, zodat hun prooi geen adem meer kan halen. In de hele wereld leven 7 soorten waterschildpadden, en 6 daarvan leve in Australië. De bekendste zijn de dikkopschildpad en de groene schildpad. Er leven twee soorten krokodillen in Australië, de riviermondkrokodil en de johnstonkrokodil.

De riviermondkrokodil leeft in zout water, en wordt soms wel 7 meter lang. De johnstonkrokodil leeft in zoet water, en wordt soms wel 4 meter lang.

De enige amfibieën die in Australië leven zijn kikkers en padden. De miniatuurkikker is een maagbroeder. Dat betekent dat de vrouwtjes haar jongen in haar maag verzorgen.

Hoofdstuk 4.

De bevolking

De geschiedenis van Australië begint in 1788, toen leefde daar natuurlijk nog bijna niemand. Rond 1950 leefde er ongeveer 9 miljoen mensen.

In 2003 waren het er al 19,9 miljoen, en in 2050 zullen het er naar schatting 25 miljoen zijn. In nederland wonen er rond de 16 miljoen mensen dus bijna net zo veel als in australië nu. Terwijl Australië wel bijna 187 keer zo groot is. De bevolking is heel ongelijk over Austalië verdeeld. Ongeveer 80% van de inwoners wonen op maar 2% van het totale landoppervlak. En dat allemaal slechts  80 km van de kust.

Op 80% van heel Austrlië wonen slechts 500.000 mensen.

Op dit moment neemt de bevolkings groei met 1,3% toe. Dat komt door twee belangrijke dingen, namelijk: het natuurlijke verloop. Dat betekent hoeveel mensen er geboren zijn en hoeveel er zijn gestorven.

Het komt ook door de migratie. Dat zijn de mensen die in Australië komen wonen of juist vertrekken uit Australië. Net zoals in veel landen neemt ook in Australië het aantal geboorten af. In 1995 werden er per 1000 inwoners 14,2 kinderen geboren. In 2001 was dat gedaald naar 13. Het sterfte cijfer bleef ongeveer gelijk met 6,9 strefgevallen per jaar per 1000 inwoners. Omdat het aantal geboortes nog steeds hoger is dan het aantal sterfgevallen, blijft het aantal inwoners op natuurlijke wijze stijgen.

Maar om ook in de toekomst voldoende inwoners te hebben moet elke vrouw minstens 2 kinderen krijgen. Maar de vrouwen krijgen gemiddeld minder dan 2 kinderen. Het aantal sterftes van kinderen neemt gelukkig af, maar er zijn nog steeds te wienig mensen in de jongere leeftijds caterorie.Om de bevolking te laten groeien moeten er dus meer mensen naar Australië. Australië is ook een aantrekkelijk land voor vluchtelingen.

Dat is een groot probleem want zo komen er te veel asielzoekers in Australië. In 2001 werden grote groepen  Afghaanse vluchtelingen door de Australische marine tegengehouden toen ze op schepen onderweg waren naar Northern Territory,het noorden van Australië. Doordat er zo weinig mensen leefde hadden de Afghanen er goed kunnen onderduiken maar ze zijn er niet kunnen komen. Australië heeft een volwassen bevolkingssamenstelling.

Het grootste deel van de bevolking is tussen de 20 en de 50 jaar oud.

Door de goede gezondheidszorg is het kindersterftecijfer laag.

Tegelijk worden er ook steeds minder kinderen geboren en wordt de levensverwachting steeds hoger. Dat betekent dat er sprake is van vergrijzing. Dat betekent dat veel mensen oud zijn en dat er minder kinderen zijn. De mensen schatten dat er in 2015 minstens 15 procent van alle inwoners ouder dan 65 zal zijn. Dat cijfer zal nog verder stijgen als het aantal immigranten afneemt, omdat de meeste immigranten jonge mensen met grote gezinnen zijn.

Hoofdstuk 5.

Kaartgegevens 

Austalië heeft 6 staten, namelijk:Nieuw Zuid Wales, West Australië, Noordelijk Territorium, Queensland, Victoria en Tasmanië.

Ik vertel nu wat over de staten.

New South Wales

New South Wales is de oudste staat van Australië, maar ook de dichtbevolkste. In deze staat woont een derde deel van alle Australiërs. Het is niet gek dat deze staat zo dicht bevolkt is, want deze staat heeft ook veel te bieden. Er zijn bijvoorbeeld veel bezienswarrdigheden. Sydney is de grootste en bekendste stad van Australië, die ligt in New South Wales. Het is de hoofdstad van de staat.

 

 

Queensland
Queensland wordt ook wel de ‘Sunshine State’ genoemd. Dat komt doordat  deze staat heel erg mooi is, daarom is dit ook een populaire vakantiebestemming. Niet alleen voor mensen uit andere werelddelen is dit prachtig, maar voor de Australiërs is dit een mooie vakantiebestemming. De hoofdstad van de staat is Cairns.

Tasmanië
Tasmanië is een eilandstaat die bij Australië hoort. Dat betekent dat het een eiland is maar toch een staat van Australië is. Abel Tasman ontdekte het eiland op 24 november 1642. Hij noemde het Van Diemensland, maar de Engelsen noemden het toch weer Tasmanië. De hoofdstad van deze staat is Hobart.

Victoria
Victoria is dichtbevolkt, maar het is eigenlijk een hele kleine staat, maar toch is het ongeveer 5x zo groot als Nederland! Er zijn veel attracties in Victoria; de gezellige stad Melbourne, de beroemde 12 Apostles, pinguïns, historische dorpen en wijngaarden. De hoofdstad van de staat is Melbourne.

ZuidAustralië
Zuid Australië staat bekend als ‘festival state’. Dat komt vanwege de feesten die ze daar houden. De Murray stroomt ook door de staat (de Murray is een rivier), hij stroomt in een rustig tempo vanuit de Snowy Mountains naar de oceaan. De enige grote stad in Zuid Australië is Adelaide, dat is ook gelijk de hoofdstad van Zuid Australië.

West Australië
West Australië is de grootste staat van heel Australië. Zoals de naam het al zegt, deze staat ligt in het westen. West Australië bestaat voor een groot deel uit woestijnen, waaronder de Grote Zandwoestijn die in het noorden ligt. De hoofdstad is Perth.

Hoofdstuk 6.

Het toerisme

 

Australië wordt steeds populairder als toeristische bestemming. In 2001 bezochten ongeveer 5 miljoen mensen het land. Die 5 miljoen mensen besteedden daar rond de 17 miljard Australische dollars. Meer dan een derde van die toeristen was afkomstig uit Azië, met namen uit Japan. Er kwamen ook veel mensen uit Nieuw Zeeland. De meerderheid van de buitenlandse toeristen kwam voor vakantie naar Astralië, een vijfde deel kwam voor bezoek aan familie of vrienden. Maar dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt hoeveel immigranten er in Australië leven. Ongeveer 40% van alle toeristen bezoekt New South Wales, en dan met name Sydney. Queensland haalt met zijn prachtige natuur, mooie stranden en het Great Barrier Reef 25% van alle overnachtingen binnen. De aantrekkingskracht van Australië bestaat niet alleen uit de schitterende natuur maar ook uit de cultuur. Je kunt namelijk avontuurlijke reizen maken in de outback, maar je kunt ook een heel luxe hotel aan het strand boeken. Er worden speciale reizen georganiseerd naar gebieden met bijzondere dieren, maar je kunt ook een heel verzorgde vakantie reis boeken. Australië is ook heel bekent bij studenten die er een jaar tussen uit willen. Die trekken dan met een rugzak door het land, logeren in backpacker-hotels en

jeugdherbergen en nemen hier en daar ook een baan als hun geld op is. Japanners daar in tegen boeken vaak een geheel verzorgde reis en willen in een recordtempo allerlei beroemde plekken bezoeken. Er is ook nog binnelands toerisme. Dat betekent dat de bewoners in hun eigen land op pad gaan. Australiërs gaan alles bij elkaar zo rond de 70 miljoen keer per jaar op stap in eigen land. Daar zijn ook de zaken mensen bij mee gerekend die tussen de grote staten heen en weer vliegen. De kust is de meest geliefde vakantie bestemming, en dan met name de Gold Coast van Queensland en het Great Barrier Reef. Ook gaan steeds meer mensen uit de grote steden een weekend naar de kust of de bergen in. Het 15.500 hectare grote Leeuwin Naturaliste National Park ten zuiden van Perth is ook een geliefde vakantie bestemming, met zijn ruige kalkstenen kust en beschutte baaien.

Hoofdstuk 7.

De Economie

Er is een gezegde dat de Australische economie meereed op de rug van een schaap en in de kruiwagen van een mijnwerker. Daar bedoelde ze mee de tijd dat de Australische economie toen vooral alles moest hebben van de basisproducten als wol, vlees, suiker, hout, steenkool en andere simpele mineralen. Australië is nog steeds een van ’s werelds belangrijkste leveranciers van grondstoffen. Maar de laatste tijd brengt het vervoeren van eindproducten meer op. Tegelijk worden er vooral eindproducten ingevoerd in de vorm van machines, voertuigen en communicatiemiddelen. In de jaren 90 groeide de economie wereldwijd, en dus ook het Australische bedrijfsleven profiteerden daarvan. In 2003waren er bijna 10 miljoen banen en de werkloosheid daalde tot iets meer dan 6%  (dat was in 1993 nog 11%). De werklooheid verschilt per regio. Zo was de werkloosheid in 2002 het laagst in Victoria (5,2%), terwijl in Tasmanië wel 12% van de bevolking geen baan had. Meer dan 20% van de bevolking van Australië bestaat uit immigranten. In de grond van Australië zitten een heleboel delfstoffen. Hierin bevindt  zich ongeveer 20 % van alle Bauxiet van de wereld, ongeveer 12 % van alle ijzererts in de wereld, ongeveer 10 % van al het uranium van de wereld, ongeveer 7 % van al de steenkool in de wereld, ongeveer 1 % al het aardgas in de wereld en ongeveer 0,3 % van al de aardolie in de wereld. Australië heeft ook een heleboel goud, zilver, lood, zink, koper, mangaan, titaanertsen, nikkel, wolfram, fosfaten, bruinkool, asbest, opaal, zirkoon, en aluminium. Omdat er zoveel kostbare delfstoffen in de grond zitten, is er veel mijnbouw in Australië.Australië heeft de meeste handel met Japan, China, de VS, Nieuw Zeeland en de landen van de Europese Gemeenschap. Omdat de steden in Australië ver uit elkaar liggen, is er veel vervoer nodig. De totale lengte van alle wegen in Australië is meer dan 913.000 km en de totale lengte van alle rails in Australië is meer dan 40.000 km. De luchtvaart is ook heel belangrijk, bijvoorbeeld om op afgelegen plaatsen te komen en het is handig om snel naar de andere kant van Australië te komen. Australië heeft meer dan 441 vliegvelden.

De belangrijkste luchtvaartmaatschappij is Qantas Empire Airwais Ltd., en er zijn nog 10 andere belangrijke.

Hoofdstuk 8.

Het Landschap

Australië heeft de meest uiteenlopende soorten landschap, van rotsachtig hoogland naar uitgestrekte laagvlakten, en van kale woestijn gebieden naar tropische wateren voor de kust met prachtige koraalriffen. Het bestaat vooral uit ruige droge gebieden, met maar op een paar plekken groene graslanden en dichtbegroeide bossen. Het hoogland van Australië is bijna niet te vergelijken met de berggebieden in de andere landen. De verschillende bergketens zien er erg indrukwekkend uit, en ze zijn overal weer anders. De langste bergketen van Australië is de Great Dividing Range. Hij loopt helemaal over de oostkust en strekt zich over een afstand van 4000 km uit van het Cape Yorkschiereiland in het noorden tot voorbij Melbourne in het zuiden van Victoria. Het is eigenlijk minder groot als je denkt, omdat een deel van de rotsen is weggesleten door erosie. Ook op de ruigste plekken, in de Snowy Mountains bijvoorbeeld, zijn de meeste toppen nog geen 2000 meter hoog. Mount Kosciuszko is met zijn 2228 meter de hoogste berg. In Queensland zijn maar een paar bergtoppen hoger dan 1000 meter. De Great Dividing Range is asymmetrisch. Aan de zeezijde zijn de hellingen veel steiler dan aan de westkant, waar de heuvels langzaam overgaan in Central Lowlands. Aan de oostzijde hebben de rivieren daar diepen dalen uitgeslepen. Langs de Australische oostkust liggen prachtige stranden, bijvoorbeeld op Fraser Island, het grootste zandeiland van de wereld. De strook laagland langs de kust is bijna overal heel smal. Op veel plaatsen lopen veel hellingen meteen uit in zee. Australië heeft ook een paar bergen die verspreid zijn over het binnenland. Zoals Flinders Range in zuid Australië, MacDonnel Ranges in Northen Territory, De Selwyn Range is Queensland en de Hamersley Range in West Australië. de meesten bestaan uit Bergketens of Bergen die door tafellanden of door dalen zijn gescheiden. Ze lijken hoger dan dat ze in werkelijkheid zijn, dat komt doordat de bergen uit het laagland komen en er zo hoog boven uit steken. Veel bergen bestaan uit oud gesteente dat kostbare mineralen bevat zoals, zilver, koper, nikkel, lood en zink.

Australië heeft de meest uiteenlopende soorten landschap, van rotsachtig hoogland naar uitgestrekte laagvlakten, en van kale woestijn gebieden naar tropische wateren voor de kust met prachtige koraalriffen. Het bestaat vooral uit ruige droge gebieden, met maar op een paar plekken groene graslanden en dichtbegroeide bossen. Het hoogland van Australië is bijna niet te vergelijken met de berggebieden in de andere landen. De verschillende bergketens zien er erg indrukwekkend uit, en ze zijn overal weer anders. De langste bergketen van Australië is de Great Dividing Range. Hij loopt helemaal over de oostkust en strekt zich over een afstand van 4000 km uit van het Cape Yorkschiereiland in het noorden tot voorbij Melbourne in het zuiden van Victoria. Het is eigenlijk minder groot als je denkt, omdat een deel van de rotsen is weggesleten door erosie. Ook op de ruigste plekken, in de Snowy Mountains bijvoorbeeld, zijn de meeste toppen nog geen 2000 meter hoog. Mount Kosciuszko is met zijn 2228 meter de hoogste berg. In Queensland zijn maar een paar bergtoppen hoger dan 1000 meter. De Great Dividing Range is asymmetrisch. Aan de zeezijde zijn de hellingen veel steiler dan aan de westkant, waar de heuvels langzaam overgaan in Central Lowlands. Aan de oostzijde hebben de rivieren daar diepen dalen uitgeslepen. Langs de Australische oostkust liggen prachtige stranden, bijvoorbeeld op Fraser Island, het grootste zandeiland van de wereld. De strook laagland langs de kust is bijna overal heel smal. Op veel plaatsen lopen veel hellingen meteen uit in zee. Australië heeft ook een paar bergen die verspreid zijn over het binnenland. Zoals Flinders Range in zuid Australië, MacDonnel Ranges in Northen Territory, De Selwyn Range is Queensland en de Hamersley Range in West Australië. de meesten bestaan uit Bergketens of Bergen die door tafellanden of door dalen zijn gescheiden. Ze lijken hoger dan dat ze in werkelijkheid zijn, dat komt doordat de bergen uit het laagland komen en er zo hoog boven uit steken. Veel bergen bestaan uit oud gesteente dat kostbare mineralen bevat zoals, zilver, koper, nikkel, lood en zink.

Hoofdstuk 9.

Levenswijze

70% van alle Australiërs heeft een eigen huis, vooral in de voorsteden. Het populairste huis in Australië is een vrijstaand, stenen huis, vaak op een flink stuk grond met een tuin die Australiërs vaak hun plaats noemen. Er worden tegenwoordig dichter bij de steden ook kleinere  huizen en appartementen gebouwd.Die zullen misschien steeds populairder worden doordat de nieuwe voorsteden steeds verder van de steden af komen te liggen. Australiërs trouwen gemiddeld rond midden of eind de twintig en krijgen gemiddeld 2 kinderen. Net als in veel andere moderne samenlevingen eindigen veel huwelijken in echtscheiding. Een echtscheiding betekent gescheiden. In 1991 was 13% van de Australische gezinnen gescheiden. Dat zijn ongeveer 1,6 miljoen mensen. Er zijn ook steeds meer mensen die er voor kiezen om niet te trouwen, en echtparen krijgen kinderen op steeds latere leeftijd. Hierdoor leven steeds meer mensen alleen, of ze delen hun huis met een andere alleenstaande. Er is in Australië een enorme hoeveelheid aan soorten voedingsmiddelen te koop. De prijs van het voedsel daar is redelijk en de kwaliteit is erg goed. De immigranten die naar Australië toe gekomen zijn hebben een grote invloed gehad op wat de Australiërs eten. Er zijn veel verschillende soorten vruchten en groenten. De Australiërs eten graag buiten de deur, daarom zij er ook veel restaurants.  Ook zijn ze veel kritischer geworden op wat ze eten. Terwijl rundvlees nog steeds heel populair is eten ze minder rood vlees dat eerst. Ze eten nu meer groenten en 2 keer zoveel fruit als in 1930. Vanwege het warme klimaat en het populaire buiten leven word er veel gebarbecued. Het Australische bier en de Australische wijnen, die over de hele wereld worden verkocht, zijn ook in Australië zelf heel populair. Vanwege de grote afmeting van het land en de verspreiding van de bevolking in voorsteden en buitenwijken is er  niet openbaar vervoer voor iedereen. Maar er zijn andere interessante manieren om rond de steden  te reizen. In sydney reizen de mensen bijvoorbeeld met de veerboot, de draagvleugelboot, de monorail, de bus en de trein. Maar de meeste mensen nemen nog de auto. Ongeveer 84% van de huishoudens heeft een auto, veel hebben er twee en 10% hebben er  zelfs drie. Het land heeft wegen van een lengte van 810.000 km, die worden gebruikt door negen miljoen voertuigen. Ongeveer de helft van alle wegen daar bestaat uit onverharde weg, maar er is een National Highway die alle hoofdsteden met elkaar verbind, en daarmee binnen het bereik van de meeste mensen valt. Tot 1995 was het niet mogelijk tussen twee steden te reizen over hetzelfde spoor, dat kwam doordat elke staat zijn eigen spoorbreedte had. Maar nu is er een standaard spoorbreedte ingevoerd. Per vliegtuig reizen tussen de steden is duur, hoewel de prijzen de laatste jaren toch gezakt zijn.

Hoodstuk 10

Weetjes

 

WIST JE DAT:

Australië het op 6 na grootste land van de wereld is.
De bevolking voor maar 1% uit Aboriginals bestaat.

In Australië ongeveer 21 miljoen mensen wonen en in Nederland 16 miljoen terwijl Austrlië 38 keer zo groot is.

De officielen naam van Australië eigenlijk Commonwealth of Australia is.

Slotwoord

Ik vond het onderwerp nietzo lastig omdat ik er veel over kon vinden en omdat ik er zelf ook al wat van wist. Ik heb er veel van geleerd en ik vond het leuk om te doen.

Boeken die ik gebruikt heb:

  • Reis door Australië. (Arend van Dam)
  • Australië. (David Lowe)
  • Landen van de wereld Australië. (Robert Prosser)
  • Op reis door Australië. (Linda Richwell)

Site’s die ik heb gebruikt:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.