Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nederland in de tweede wereldoorlog

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 1251 woorden
  • 18 maart 2012
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ik heb voor deze onderwerpen gekozen:
- Aanval op Nederland, België en Frankrijk
- Bevrijding van Nederland
Omdat, ik eigenlijk wel wat meer zou willen weten over Nederland in de Tweede Wereldoorlog, daar weet ik nog niet zo veel over. Ik vind het belangrijk, omdat het toch wel een belangrijk stukje geschiedenis is uit het land waar je bent geboren. En we vieren wel elk jaar Bevrijdingsdag, maar ik weet niet echt wat er nou is gebeurd op die dag.

Aanval op Nederland, België en Frankrijk
Nederland wilde zich niet bemoeien met de oorlog, net zoals ze dat deden in de Eerste Wereldoorlog. Nederland bleef dus "neutraal". Het Nederlandse leger maakte alles in orde voor het geval dat Duitsland ons land toch aan zou vallen. Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers toch Nederland aan, met de codenaam Fall Gelb. We waren al een keer gewaarschuwd voor een inval door Duitsland, maar toch was Nederland wel verrast. De Duitsers hadden namelijk veel modernere en nieuwere wapens. Hitler had een slim aanvalsplan: De vliegtuigen vlogen over de Nederlandse soldaten heen. Uit de vliegtuigen sprongen dan parachutisten, Duitse soldaten. Deze soldaten moesten bruggen of vliegvelden veroveren, of ze moesten de Nederlanders van achteren aan te vallen. Ook moesten ze de Nederlandse regering gevangen nemen.

Het Duitse leger was veel beter geoefend en bewapend dan het Nederlandse leger. Het oosten en zuiden van Nederland vielen al de eerste dag in Duitse handen. Hitler had zijn aanval goed voorbereid en dacht dat Nederland in één dag veroverd zou worden. Koningin Wilhelmina en de regering vonden dat ze geen andere keuze hadden dan te vluchten naar Engeland. Daar zaten ze voorlopig veilig en vanuit Engeland konden ze dan toch nog het land besturen en zich verzetten tegen de Duitsers. Toen het Nederlandse volk hoorde, dat de koningin gevlucht was, waren velen boos. Ze vonden dat de koningin ze in de steek had gelaten. Het Nederlandse leger probeerde zich te verzetten tegen de opkomende Duitse tanks. Veel land werd onder water gezet, zodat de tanks er niet meer door konden. Dijken werden doorgestoken, zodat het land volstroomde met water.

Op 14 mei was alleen het westen van Nederland nog niet bezet door het Duitse leger. Het Duitse leger stelde een ultimatum om het verzet te breken: overgeven of Rotterdam zou gebombardeerd worden. De koningin had een handtekening gezet, maar toch werd Rotterdam gebombardeerd. Het bombardement wat daarna kwam, duurde maar tien minuten, maar heel de binnenstad stond in brand. Na de brand stond bijna geen gebouw meer overeind.
De provincie Zeeland vocht nog even door. In die provincie zaten nog veel Engelsen en Fransen en die konden zo nog vluchten. Maar op 17 mei had Hitler geen geduld meer. Op die vrijdag liet hij de stad Middelburg bombarderen. Die dag staat bekend als de "Vreselijke Vrijdag". Na dit bombardement gaf ook Zeeland zich over. De oorlog had precies 1 week geduurd.

Tijdens het bombardement op Rotterdam vielen er 1.000 doden en in heel Nederland waren er ongeveer 5.000 doden.
Eigenlijk zou Utrecht de volgende gebombardeerde stad zijn geweest, maar Generaal Winkelman, die het leger leidde, gaf zich over. Vanaf toen was Nederland helemaal bezet door de Duitsers.

Onaangekondigd viel het Duitse leger binnen bij België 10 mei 1940, dezelfde dag als in Nederland. Al tijdens de eerste uren werd de Belgische luchtmacht vernietigd na de bombardementen. België hield het achttien dagen langer vol dan Nederland.

De aanval op Frankrijk begon op 5 juni 1940, Fall Rot genoemd. Om Fall Rot te laten slagen moest eerst Fall Gelb uitgevoerd zijn. Operatie Fall Rot bestond uit twee operaties; als eerste een aanval ten westen van de Somme, richting de Seine; Het grote offensief begon op 9 juni 1940 bij de Aisne. Een paar dagen lang lukte het de Fransen om de Duitsers, die maar weinig grond wonnen, aan te vallen en schade toe te brengen. Het Franse front werd daar uiteindelijk doorbroken en de legers in de Maginotlinie (verdedigingslinie in Frankrijk) werden op 17 juni afgesneden. Dezelfde dagvroeg Frankrijk om een wapenstilstand en op 25 juni capituleerde (een verklaring dat een partij zich overgeeft tijdens een oorlog) Frankrijk officieel.

Bevrijding van Nederland.
Op 9 september 1944 kwamen de eerste geallieerde in Nederland. En rond 9 september werden de eerste Nederlandse steden bevrijd. Ook Maastricht werd, als een van de eerste grote steden, snel bevrijd. Op 18 september was al bijna heel Limburg bevrijd.
Omdat de geallieerden de belangrijksten rivieren over wilden steken om in het Ruhrgebied komen werd een plan bedacht; Operatie Market Garden op, 17 september. Het plan voor de operatie kwam van de generaal Montgomery. Hij had de operatie in twee delen opgedeeld. ‘Market’, wat stond voor het luchtoffensief, en ‘Garden’, wat stond voor het grondoffensief. De taak van het luchtoffensief was de weg naar het Duitse Ruhrgebied vrij te maken voor tanks en grondtroepen. Zij zouden dan via de Belgische grens door kunnen trekken naar Duitsland. De parachutisten moesten daarom alle belangrijke wegen en bruggen op de weg veroveren. Er zou in drie verschillende gebieden gestreden worden, bij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen. Er werden tijdens de operatie kleine dorpen bevrijd. Ook Eindhoven werd door de geallieerden bevrijd.

In Arnhem mislukte de operatie totaal. Er waren meerdere punten die tegenzaten. De parachutisten konden niet op tegen de Duitse tanks met hun lichte wapens. Ten tweede werkten de telefoonlijnen niet goed en konden de troepen elkaar niet informeren. En als laatste kwam de tweede lichting parachutisten te laat door het slecht weer en de grondtroepen ook, want die hadden zware gevechten gehad met de Duitsers die langer duurden dan generaal Montgomery had gedacht.

Na de Operatie Market Garden moesten ook de aanvoerlijnen weer verbeterd worden. Hiervoor wilden de geallieerden de weg naar de haven van Antwerpen vrijmaken. Om dit te bereiken moest wel de Westerschelde in de geallieerde handen komen, anders zouden er geen goederen naar de haven vervoerd kunnen worden. De aanval werd in drie delen gedeeld. Ten eerste moest Vlaanderen worden bevrijd, ten tweede moesten de geallieerden oprukken in het zuiden van Zeeland en als laatste moest ook de Walcheren in de geallieerde handen komen. De Duitsers hadden er voor een deel voor gezorgd dat dit niet zou lukken. De hele maand oktober bleven geallieerden Zeeland bestoken met bommen. Begin november werden de eerste steden bevrijd en op 8 december was het hele deel rond de Westerschelde vrij.

Ook in het zuidwesten werd nog zwaar gevochten om alsnog de belangrijke bruggenhoofden in handen te krijgen. De geallieerden wilden de Duitsers tot aan de Maas terugdringen voordat het winter zou worden. Beetje bij beetje schoof de linie verder op. Er kwam erg veel tegenstand van de Duitsers. Pas op 3 december is het gelukt om de Duitsers helemaal terug te dringen.

Na de winter lag de opmars helemaal stil, tot aan het voorjaar. Na de hongerwinter, die er was door te weinig voedsel, kon er weer gevochten worden. De Duitsers boden geen verzet meer in de Ardennen en geallieerde troepen konden daardoor naar Nederland. Begin maart waren ze de Maas al over gestoken en nu kwamen ze voor de Rijn te liggen. De geallieerden trokken langzaam verder, 14 april werd Zwolle bevrijd. Ook was de Rijn toen al op meerdere plekken overgestoken. Zo werd ook Noord-Nederland bevrijd. Op 25 april waren de Duitsers teruggedrongen en was het zuiden, oosten en noorden van Nederland bevrijd. Alleen het westen was nog in Duitse handen. Daar heerste nog veel armoede en honger. Op 30 april pleegde Hitler zelfmoord. En op 5 mei werd de capitulatie getekend door de Duitsers. De capitulatie was pas officieel op 8 mei.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.