Anatomie Lamshart

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 653 woorden
  • 16 maart 2004
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
50 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord Naar aanleiding van de practica anatomie van het lamshart hebben wij een verslag moeten maken. Allereerst moet ik meedelen dat de proeven mij erg interessant leken. En dat was het ook. Ik heb de proeven met plezier uitgevoerd. Ook al was het hier en daar wel eens ‘bloederig’. Nu is het de bedoeling een verslag te schrijven over het verloop van de proef, de benodigde apparatuur, de aanwezigen bij de proef en natuurlijk hoe ik het vond. Mijn onderzoeksvraag Mijn onderzoeksvraag luidt: Werkt de aorta samen met de rechterkamer/boezem en/of linkerkamer/boezem? Ik heb deze vraag gebaseerd op mijn eerste vraag die in mij opkwam toen we voor het eerst te maken kregen met het hart.
Mijn hypothese De aorta zit als het ware in het verlengde van de linkerboezem. Dus hij werkt met de linkerharthelft. Enkele waarnemingen Wat ik als eerste zag, was een soort rode, natte ‘spons’ als het ware. Het was voor het eerst dat ik een hart in het echt zag. Het was erg fascinerend, maar enigszins ook niet echt smakelijk. Bovendien had het hart een hele vieze geur. De aders (kransslagader + kransaders) waren direct heel erg zichtbaar, en ook de afgeknipte longader was zichtbaar. 1. Wat komt er kijken bij een practicum anatomie? Het belangrijkste is om nauwkeurig, voorzichtig en efficiënt te werken. Je moet afspraken maken wie wat doet, wie waar voor zorgt etc. Wat belang was bij dit practicum, was het goed bestuderen van het hart en goede tekeningen te maken. 1.1 Materialenlijst Gebruikte apparatuur: snijmesje glazen schaaltje (waar het hart in lag) pincet metalen staafje tekenbenodigdheden 1.2 Duur van het practicum De proef hebben we uitgevoerd gedurende twee lesuren. De eerste les, was het hoofdzakelijk de bedoeling het hart goed te observeren en eventuele bijzonderheden te ontdekken. Helaas was er bij ons geen sprake van een onderste en bovenste holle ader. De tweede les werd het hart open gesneden zodat we de binnenkant goed konden bekijken en te tekenen. De binnenkant was erg verrassend. Mijn verwachting was dat heel veel kapot gesneden zou worden. Maar dat was niet het geval, alles lag er heel geordend bij. Je kon de meeste ‘onderdelen’ van het hart direct herkennen. De hart,- en halvemaanvormige kleppen waren zelfs te zien. Wat mij opviel was dat er een soort vliezen in de rechter en linkerkamer zaten. Waar die voor dienen weet ik niet. 1.3 Aanwezigen bij het practicum Ik heb het practicum samen uitgevoerd met Aranka Bangert, Nikki Treurniet en Johan Aquarius. Het was onderling heel leuk om dit uit te voeren. Sommigen hadden een soort angst voor het hart, maar dat gaf mij onder andere de mogelijkheid om het hart open te maken.
Samenvatting + resultaten De vraag luidde: Werkt de aorta samen met de rechterkamer/boezem en/of met de linkerkamer/boezem? Mijn hypothese daarop was als volgt: De aorta is als het ware het verlengde van de linkerboezem. De linkerharthelft dus. Wanneer je op de tekening kijkt, zie je dat de aorta ‘uit’ de linkerboezem komt, en op die manier bloed naar de organen voert. Dus mijn hypothese klopt. Nawoord We zijn alweer aangekomen bij het laatste onderdeel van het verslag, het nawoord. Ik wilde even kort mededelen dat ik het practicum erg interessant vond, het was erg leerzaam en het was weer eens iets anders. Ik heb er veel van geleerd. Het enige wat ik minder vond van het practicum was het verslag schrijven. Ik heb voorheen nog nooit een verslag moeten maken volgens de Natuur Wetenschappelijke Werkwijze. Soms was het heel erg vaag wat je nu precies moest melden. Ook de tekeningen waren erg lastig te tekenen. Ik hoop dat u er iets uit kan opmaken. Tot slot, ik heb dit met plezier gedaan en ik hoop dat we in het vervolg nog eens zo’n opdracht kunnen verwachten. O ja, ik heb geen bronvermelding en geen literatuurlijst want daar heb ik geen gebruik van gemaakt.

REACTIES

B.

B.

dit is de slechtse presentatie oit

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.