Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kinderarbeid

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1404 woorden
  • 2 december 2003
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
49 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mening:
Ik ben van mening dat kinderarbeid een slechte zaak is. Kinderen horen een opleiding te volgen (school) en te spelen om tot een goede ontwikkeling te komen en als gezonde volwassene in het leven te komen. Kinderarbeid verhindert dit. Ik begrijp dat kinderarbeid in sommige zaken noodzakelijk is alleen ik denk dat het meer symptoombestrijding is en dat de oorzaak van deze tragische zaak niet wordt weggenomen. Kinderen werken voor eten, dat is logisch, wat moet je anders? Maar je schiet er op de termijn niet veel mee op. Mensen die niet opgeleid zijn worden heel vatbaar voor wat anderen hun vertellen (godsdienstigen bijvoorbeeld) omdat ze niet ook de andere kant van een verhaal te horen krijgen (ik ga er van uit dat dit op school wel gebeurt). Kinderen die als soldaat worden gebruikt worden zo ernstig mishandeld in hun ontwikkeling dat ik me de consequenties daarvan nauwelijks van kan voorstellen. Zo’n kind kan geen kind zijn. Ook prostitutie laat ernstige littekens achter en ik vraag me af of er ooit nog een normale volwassene kan groeien uit zo’n mishandeld kind (ik denk het niet).
Lichte vormen van kinderarbeid die meer op meehelpen in het huishouden lijken kan ik volkomen begrijpen. Deze mensen hebben vaak geen enkele keus. Daarom ben ik er ook voor dat er in plaats van alleen regels komen tegen kinderarbeid, er ook goede oplossingen gezocht moeten worden om deze noodzaak weg te nemen. Niemand stuurt zijn kind graag op pad om een hele dag te werken dus dit moet wel een probleem zijn. Kind prostitutie en kindsoldaten zouden volkomen moeten verdwijnen. Deze kinderen zijn daar in het geheel niet op hun plaats en hier kan ik ook geen enkel begrip voor opbrengen. De mensen die deze kinderen hier toe aanzetten zouden zeer zwaar gestraft moeten worden (opgesloten worden bedoel ik dan).

Ik heb me gebaseerd op wat ik op dit moment denk er van te weten.
Kinderen worden uitgebuit in arme landen op verschillende manieren:
- Kinderprostitutie
- Kindsoldaten
- Kinderen in de Industrie
- Kinderen die huishoudelijk werk verrichten
- Kinderen die op het land werken

Van kinderprostitutie weet ik een aantal dingen:
Het komt veel voor in landen als Madagaskar en Thailand voor zover ik weet. Kinderen worden soms zelfs verkocht om als prostituee te gaan werken in een grote stad.

Kindsoldaten komen het meest voor in Afrika. Hier worden kinderen vaak ontvoerd en dan aan de drugs gebracht. Als ze dan eenmaal verslaafd zijn doen ze allerlei dingen die een kind normaal nooit zou doen. Omdat ze onder invloed zijn of omdat ze de drugs niet willen missen. Ik vind dit een erg wrede manier van oorlogvoeren en waarschijnlijk zal dit ook een grote impact hebben op de toekomst van een land omdat de toekomst zelf, de kinderen ernstig beschadigt is.

Kinderen in de industrie komen voor in landen waar kleding en andere soortgelijke producten gemaakt worden. Dit zijn oa Indonesië, Maleisië, De Filippijnen, delen van de VS die niet in noord Amerika liggen, China, India, Bangladesh en andere landen. Hier werken kinderen bijvoorbeeld in een fabriek met zeer lage lonen, onregelmatige werktijden (zeer lange uren ook) en geen enkele zekerheid, om kleding te naaien en schoenen in elkaar te zetten. Deze kinderen komen meestal van het platteland om voor hun familie te werken. Soms worden ze zelfs gelokt met de belofte dat ze een goedbetaalde baan zouden krijgen.


Kinderen die huishoudelijk werk verrichten komen voor zover ik weet bijna overal ter wereld voor. In Afrika, Zuid Amerika, Azië en sporadisch ook in de eerste wereld. Deze kinderen worden of uitgehuurd/verkocht of ze moeten gewoon in het gezin werken. Dit is waarschijnlijk meestal een minder erge vorm van kinderarbeid hoewel soms ook erg veel gevraagd kan worden van een kind.

In landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika is het vaak gebruikelijk dat de kinderen mee werken met de kost verdienen (op het land dus voor voedsel). Dit kan voor de eigen familie zijn, waarvan ik verwacht dat het zwaar is, maar meestal niet onmenselijk, maar het kan ook zijn voor anderen, die het dan minder kan schelen wat goed is voor een kind. Kinderen werken in landen als Colombia en Afghanistan bij het produceren van zware drugs op het land.
Wat moet ik nog weten om tot een goede mening te komen:

-Is er verschil tussen kinderarbeid en kinderwerk?

Bij kinderarbeid is het zo dat de kinderen echt uitgebuit worden: ze hebben geen tijd voor school, spel, of andere vorm van eigen activiteiten. We spreken van kinderwerk als de kinderen wel naar school gaan en tijd hebben om te spelen of sporten) huiswerk maken enzovoort en daarnaast zo af en toe een handje meewerken thuis of op het land of op de boerderij bijvoorbeeld. Dit is internationaal aanvaard als acceptabel zolang er geen sprake is van uitbuiting. Helaas is het alleen niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van het ene geval en wanneer van het andere.
-Bron: Haarlems Dagblad -20 mei 1998

-Moet elk werken kind gered worden?

Het is vaak zo dat kinderarbeid een zeer belangrijke rol speelt in een land, economisch gezien, want vaak is er ook geen alternatief voor deze kinderen. Het is kiezen tussen verhongeren op straat en kinderarbeid. Dan is de keuze meestal snel gemaakt.
Organisaties als UNICEF en Terres des Hommes zouden er beter aan doen hun aandacht te richten op de echte oorzaken achter kinderarbeid, armoede. Het komt niet vaak voor dat kinderen te werk worden gesteld om er rijk van te worden. Het is bijna altijd gewoon uit pure noodzaak, om te overleven.
-Bron: Vernieuwing: tijdschrift voor onderwijs en opvoeding. – januari 1999 (Rob van Beek)


-Komen kindsoldaten alleen voor in Afrika?

Het is uiteraard zo dat de ergste vorm van deze mishandeling niet in europa voorkomt maar de Britse regering zet wel soldaten in van 17 jaar. Bekend is dat tijdens de Falklandoorlog kindsoldaten zijn ingezet en ook op de balkan was dit het geval. Hier hebben kindsoldaten zelfs Challenger-Tanks bestuurd. Deze kinderen worden gerekruteerd op 16 jarige leeftijd en mogelijk ingezet als ze 17 zijn.
In Afrika is Kongo het ernstigste geval van kindsoldaten. Hier is twee keer een rebellenleger met kindsoldaten op de been geweest. Deze kindsoldaten werden ingezet tegen de regering en in toom gehouden met alcohol en harddrugs. Joschka Fischer, de Duitse minister van buitenlandse zaken noemde het “een perverse manier om een moordmachine te creëren”.
Het Duitse leger telt overigens 252 soldaten onder de 18 jaar maar is gestopt met het werven van minderjarigen.
-Bron: Internationale Samenwerking – maart 1999 en De volkskrant - oktober 1999

-Hoeveel kindsoldaten zijn er wereldwijd?

Naar schattingen zijn er wereldwijd meer dan 300.000 kinderen in 35 landen kindsoldaat. Deze kinderen worden meestal gebruikt in een burgeroorlog en ze worden vaak gerekruteerd (ontvoerd) op het platteland. Het merendeel van de kindsoldaten aan het front bestaat uit jongens van plus minus 15 jaar hoewel er natuurlijk ook uitzonderingen zijn.
-Bron: Nrc Handelsblad -11 november 1999

-Heeft Nederland ook kindprostitutie?

Naar schatting heeft Nederland zo’n 2000 ‘kindhoertjes’ waarvan tweederde afkomstig is uit het buitenland. Deze kinderen zijn makkelijk te manipuleren omdat ze vaak voor hun werk in de seksindustrie veel problemen hadden. “Ze leven in een sociaal isolement en schreeuwen om aandacht. De jongens die naar heb op zoek zijn voelen dat vaak feilloos aan”. Vaak heeft de politie niet genoeg mankracht om op onderzoek te gaan en veel medewerking van deze kinderen krijgen ze niet omdat deze in de regel te bang zijn om aangifte te doen. In het geval van hulpvraag richten de meisjes zich vaak op psychologische hulp. In een kwart van de gevallen loopt het slachtoffer ook weer weg.
Nieuwe wetgeving staat er aan te komen (1998).

Bron: Nederlands Dagblad – 30 oktober 1998

-Waar komt kindprostitutie voor?

Kindprostitutie komt overal ter wereld voor is de enige conclusie die ik kan trekken na het lezen van meerdere artikels. Van Afrika tot Amerika, Azië en Europa. Overal worden kinderen uitgebuit. Oorzaken zijn meestal armoede en een beschadigd kind. Door armoede komen kinderen naar de grote steden en vaak worden ze eerst misbruikt en gaan ze dan maar zichzelf prostitueren om toch wat meer zeggenschap over zichzelf te hebben (arme landen). In de rijkere landen zijn de kindprostituees meestal totaal onder de invloed van hun pooier en kunnen ze er niet veel over zeggen. Ook worden deze kinderen vaak onder controle gehouden door middel van verslaving. Eerst krijgen ze drugs en daarna moeten ze er ook voor ‘werken’.
Bron: Actuele Documentatie: Map Kinderarbeid: Jeugdprostitutie – uitgave nr 2001/12

REACTIES

C.

C.

je scriptie over kinderarbeid helpt heel veel maar heb je misschien iets over het recht op ontspanning en spel wantik heb het over dat recht en jou werkstuk helpt heel veel hierbij kun je misschien wat opsturen over mijn onderwerp

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.