Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Hubble Space Telescope

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 347 woorden
  • 18 november 2004
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Keuzeopdracht 6.4 B De ‘Hubble Space Telescope’ Motivatie: Ik vond dit best wel een interessant onderwerp, dus daarom heb ik deze opdracht gekozen, er was veel informatie over te vinden. Wanneer en door wie is de ruimtetelescoop ontwikkeld? Het is ontwikkelt in de jaren ’70 door de NASA ( National Aeronautics and Space Administration) en de Esa (European Space Agency). Waarom is de Hubble telescoop door een aantal landen samen ontwikkeld? - Ze kunnen de telescoop dan allemaal gebruiken, want het is van hen samen. - Omdat wanneer ze samenwerken verloopt het ook sneller, omdat ze samen meer kennis hebben. Ze hebben ook meer geld tot de beschikking. Wat zijn de voor- en nadelen van de ruimtetelescoop vergeleken met een telescoop op aarde? - Je kan met een telescoop op aarde niet zo goed een scherp beeld krijgen, dat komt omdat de dampkring voor veel vervorming zorgt. Doordat deze telescoop boven de dampkring zweeft kan je wel zo’n 50 keer scherper beeld krijgen. - De ’Hubble’ ziet ook 7 keer zover weg als alle andere telescopen op aarde. - Nadeel is dat de levensduur veel korter is dan de telescopen op aarde en het kost ook een enorm vermogen om het te maken en te onderhouden. Leg uit waarom de telescoop niet scherp zag. Het belangrijkste onderdeel, een schotelvormige spiegel van bijna 2,5 meter doorsnede, had niet helemaal de goede vorm. Hierdoor was de ‘Hubble’ scheel. De afwijking was niet meer dan een dikte van een haar, maar dat was toch te veel. Hoe is de telescoop door de astronauten gerepareerd? Ze hebben hiervoor de Orbiter van het ruimteveer gebruikt. Dit is een reparatieschip, dat de vorm heeft van een vliegtuig. (zie het blad wat hierbij is toegevoegd voor een plaatje van de Orbiter). Ze hebben de spiegels beter afgesteld en vervingen gelijk de zonnepanelen van de telescoop, die op begonnen te raken. Bronnen: - Echt gigantisch dat heelal, door Kjartan Poskitt. - De ruimte, door David Shayler.
Reflectie: De opdracht ging goed en ik heb er niet zo lang over gedaan en nu weet ik wat meer over de Hubble Telescope.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.