Sonny Boy (2011)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1671 woorden
  • 11 januari 2014
  • 327 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
327 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

SONNY BOY

  • Sonny Boy is een film van Maria Peters, naar het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. De film is geproduceerd door Shooting Star Filmcompany in het jaar 2011. De titel van de film heeft uiteraard een betekenis, maar die kreeg ik niet gevonden, helaas.

Het verslag.

De film begint in Suriname 1921, Waldemar Nots (Sergio Hasselbaink) en 2 vrienden van hem varen in een klein bootje over een grote rivier, Waldemar springt op een gegeven moment in het water en zwemt alleen veder de rivier af. Als hij in de haven komt van het dorp waar hij woont, ziet hij zijn vader vertrekken met een andere vrouw dan zijn moeder, Waldemar’ vader gaat naar Nederland.

Waldemar heeft tot dat hij volwassen was in Suriname gewoond, hij vertrok naar Nederland om te studeren en na zijn studie terug te keren naar zijn land van herkomst om zijn familie te helpen. In Nederland woont Waldemar bij zijn halfbroer, maar op een gegeven moment werd de vrouw van ijn halfbroer het zat en zette Waldemar eruit. Waldemar zocht naar een kamer en zo ontmoette hij Rika van Lans (Ricky Koole). Rika was getrouwd en had 4 kinderen (Wim, Jan, Bertha en Henk), maar ze was vertrokken bij haar man omdat hij vreemd ging met huishoudster Jans. Rika en Waldemar werden veliefd en zij raakte zwanger van Waldemar. Als de man van Rika, Willem (Marcel Hensem), langs komt ziet hij dat ze zwanger is, Willem wil naar een ver land vertrekken en bied Rika een kans om mee te gaan met het kind wat zij in haar draagt, maar hij veranderd al snel van gedachte als Waldemar binnen komt lopen en er achter komt dat hij de vader is. Het zal Rika duur komen te staan, volgens Willem en dat klopt… als het kindje van Waldemar en Rika (Waldy) er is beginnen alle problemen. Waldemar, Rika en hun pas geboren zoontje Waldi worden uit hun huur huis gegooid en zoeken onderdak. Sam vind hun op straat en brengt hun in zijn pension. Daar blijven ze voorlopig wonen.
Op een gegeven moment krijgen Rika, Waldemar en Waldy een pension van Sam. Daar gaan ze met z’n drieën wonen, als ze in de loop van dat jaar haar kinderen weer mag zien neemt ze hen mee naar haar pension, wat eigenlijk niet mag. Haar dochter Bertha heeft een slecht gevoel en wilt weer naar huis.

In de loop van de film neemt Rika joden in huis die willen onderduiken voor de Nazi’s. Dat gaat een grote tijd goed tot dat ze verraadden worden, Rika, Waldemar, Waldy en de onderduikende Joden worden opgepakt en mee genomen naar Kamp Vught, na een tijdje mag Waldy gaan, maar zijn ouders moeten blijven, Rika geeft Waldy haar trouwringen. Waldy rent naar de broer van Rika, die broer heeft geregeld dat Waldy bij een boer in Friesland mag wonen.
Waldemar gaat naar een werkkamp met andere mannen, Rika gaat naar hetzelfde kamp maar dan in de vrouwen gedeelte, daar moeten ze kei hard werken voor de Nazi’s. In de loop van de film moet Waldemar met de andere mannen op een boot. Ze worden aan gevallen door de geallieerde, maar Waldemar is een uitstekende zwemmer, hij springt overboord en gaat zwemmemd naar het land, eenmaal aangekomen wordt hij dood geschoten wordt door twee jongetjes die denken dat ze goede Duitse soldaten zijn die de vijand hebben gedood. Ondertussen gaat Rika dood aan een ernstige ziekte en Waldi gaat in Suriname wonen bij zijn oom en tante.

In film zat muziek, de muziek past bij de sfeer… bijv. als er iets droevigs was gebeurd dan was de muziek ook droevig.

De mooiste scène uit de film vind ik toch dat Rika, Waldemar en Rika’s kinderen staan te dansen in de regen, want daar zie hoe gelukkig ze zijn en dat vind ik altijd mooi om te zien.

De minst mooie scène vond ik toch dat Waldemar dood geschoten werd, ik vind het niet normaal dat twee van die kleine jongetjes aan zulke geweren komen, ik zou wel wat oudere jongens hebben gedaan.

De film speelt zich af rond de WOII want je ziet dat Nederland word aangevallen door de Duitsers, dat was alleen in de WOII. In het verleden aangezien er geen computers waren en er was oorlog in Europa. Er komen flasbacks in voor, zoals Rika die in een kamp zit en denkt aan de tijd dat zij, Waldemar en de kinderen staan te dansen in de regen.

Recensies zijn meningen over iets, bijv. over een film. In een recensie word een korte uitleg gegeven waar de film over gaat en wat de mening is van de schrijver/schrijfster van de recensie. Soms word een film, boek of waar de recensie over gaat beloond met sterren.

Recensies van anderen.

Op de site filmtotaal.nl wordt de film uitgelegd, worden de hoofd- en bijrollen uitgelegd en wordt de film beloond met 3 sterren.

De Filmkrant: In deze online krant wordt ook van alles uit gelegd over de film, wie de regisseuse is, wie de productie deed ect. De Filmkrant vindt dat het boek redelijk trouw gevolgd is, ookal zitten er een paar andere dingen bij. Deze site heeft geen sterren gegeven in zijn/haar recensie.

Van de Volkskrant kreeg Sonny Boy 2 sterren, ze leggen goed uit over kleine stukjes van de film. De recensent  het niet een geweldige film, integendeel zelfs! Er staat dat de kinderen in de film houterig acteerde. Een stukje uit de recensie van de Volkskrant:

'Het water is mijn vriend', zegt Waldemar trots, nu tegen de Nationaal Socialist die hem tijdens een verhoor zonder effect onder water houdt. Dan kun je nadrukkelijk het predicaat 'waar gebeurd' op je film plakken, maar zo praten mensen niet.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

'Het water is mijn vriend', zegt Waldemar trots, nu tegen de Nationaal Socialist die hem tijdens een verhoor zonder effect onder water houdt. Dan kun je nadrukkelijk het predicaat 'waar gebeurd' op je film plakken, maar zo praten mensen niet.

Hoofdrol spelers.

De hoofdrolspelers zijn Sergio Hasselbaink (Waldemar), Ricky Koole (Rika van Lans) en Marcel Hensem (Willem).

Waldemar is een zachtaardig persoon maar houd niet van onrechtvaardigheid. Hij was boos toen Rika hem vertelde dat zij het kindje weg wou laten halen.

Rika is heel aardig maar ook eigenwijs, ze mag haar kinderen maar 2 uur per jaar zien, maar ze neemt ze mee naar haar pension, terwijl dat helemaal niet mag. Ze helpt wel een man met joden verbergen, ze laat de mensen onderduiken in haar pension, maar dat loopt niet echt goed af…

Willem is een streng gelovig en brutale man. Hij heeft in de film een affaire met zijn huishoudster Jans en houdt de kinderen bij Rika vandaan omdat Rika verliefd is op een getinte man en van hem in verwachting is.

Filmprijzen.

Het Gouden Kalf is een grote Nederlandse filmprijs, het beeldje is in 1980 ontworpen door de Utrechtse kunstenaar Theo Mackaay. Het beeldje is van brons en 33 cm hoog, voor Het Gouden Kalf zijn er 29 categorieën waaronder:

  • Beste lange speelfilm
  • Beste mannelijke acteur
  • Beste vrouwelijke actrice
  • Beste korte film

De film heeft in totaal 3 keer genomineerd voor filmprijzen en heeft alle 3 de keren gewonnen. De filmprijzen die de film Sonny Boy heeft gewonnen:

  • Gouden Film – op 4 februari 2011 voor meer dan 100.000 bezoekers op het NFF festival.
  • Platina Film – op 8 april 2011 voor meer dan 400.000 bezoekers op het NFF festival.
  • Platina DVD – in 2011 (de volledige datum stond er niet bij) voor meer dan 100.000 verkocht dvd’s/blu-ray’s.

Een aantal films die na het jaar 2000 een Gouden Kalf wonnen.

Beste lange speelfilm:

  • Minoes van Burny Bos – 2002
  • Zwart broek van San Fu Maltha, Jos van der Linden, Frans van Gestel en Jeroen Beker – 2006
  • Kruistocht in spijkerbroek van Kees Kasander – 2007

Een aantal acteurs/actrices die na het jaar 2000 een Gouden Kalf wonnen.

Beste acteurs:

  • Victor Löw in Lek – 2000
  • Martijn Lakemeier in Oorlogswinter – 2009
  • Reinout Scholten van Aschat in De Heineken Ontvoering – 2012

Beste actrices:

  • Carice van Houten in Minoes – 2002
  • Anneke Blok in Tiramisu – 2008
  • Hannah Hoekstra in Hemel – 2012

Carice van Houten won na Minoes nog 3 keer het Gouden Kalf. In 2006 voor haar rol in Zwartbroek, in 2010 voor haar rol in De Gelukkige Huisvrouw en nog een keer in 2011 voor haar rol in Black Butterflies.

Ook in andere  landen zijn grote filmprijzen, zoals in de V.S. (Verenigde Staten), Frankrijk, Duitsland en Italië. In Berlijn (Duitsland) heeft de filmprijs de Gouden Beer, in  Venetië heet de prijs de Gouden Leeuw, in Cannes heet de filmprijs de Gouden Palm en natuurlijk de beroemde Oscars (Academy Awards) die in Los Angeles (V.S.) worden uitgereikt.

Eigen mening.

De film krijgt van mij 3 sterren, ik vond het een interessante film omdat de makers van de film laten zien hoe erg de mensen het hadden in de oorlog, dat er veel discriminatie was en toch waren er mensen vroeger in Nederland die iedereen gelijk behandelde zoals Sam, de man die Rika, Waldemar en hun pasgeboren zoontje Waldy onderdak bood en Rika later haar eigen pension gaf. Maar de film is tegelijkertijd ook wel zielig, want de jonge Waldy ziet hoe Sam wordt opgepakt en afgevoerd en moet hij zijn ouders achterlaten in Kamp Vught. Ook wordt op het einde van de film zijn vader doodgeschoten en overlijd zijn moeder aan een ernstige ziekte in een werkkamp. Deze mix van emoties maakt de film interessant omdat er steeds een wending aan zit, voordat ik de film zag dacht ik dat het zo’n standaard oorlogsfilm was… integendeel zelfs! Ik vond de film mooi, want vroeger was het raar als een blanke vrouw en een donkere man een relatie hadden, maar dat maakte niks uit bij Rika en Waldemar.

Bron vermelding.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sonny_Boy_%282011%29 (informatie regie, namen acteurs/actrices, filmprijzen, namen van de rollen)

http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=20584 (recensie)

http://www.filmkrant.nl/_titelindex_S/5619 (recensie)

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3376/film/article/detail/1826313/2011/01/20/Finesse-ontbreekt-in-verfilming-Sonny-Boy.dhtml (recensie)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Kalf_%28filmprijs%29 (informatie)

REACTIES

J.

J.

Je maakte wel wat taal fouten, maar nog steeds een goed filmverslag.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sonny Boy (2011)"