Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mamma Mia! (2008)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2269 woorden
  • 17 september 2009
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
35 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mamma Mia!

Inhoudsopgave

Blz. 2 Inhoudsopgave
Blz. 3 Algemene informatie: personages
Blz. 4 Algemene informatie: personages
Blz. 5 Algemene informatie: personages & weetjes
Blz. 6 Algemene informatie: liedjes uit de film
Blz. 7 Samenvatting van de film
Blz. 8 Samenvatting van de film
Blz. 9 Kijkwijzer
Blz. 10 Verslag culturele activiteit mevr. Orbons.


( entreebewijs zit er niet bij helaas, want ik heb geen scanner)















Algemene informatie


Personages
Acteur Personage Opmerking
Meryl Streep
Donna Sheridan Sophies moeder, eigenaar van een hotel: ‘de Villa Donna’.
Amanda Seyfried
Sophie Sheridan Donna's dochter en Sky's verloofde
Pierce Brosnan
Sam Carmichael, Sophies potentiële vader 1 en een Amerikaans architect.

Colin Firth
Harry Bright Sophies potentiële vader 2 en een Britse bankier.
Stellan Skarsgård
Bill Anderson Sophies potentiële vader 3 en een Zweedse romanschrijver.
Julie Walters
Rosie een vrijgezelle vrouw die graag fun maakt, vriendin van Donna
Christine Baranski
Tanya een rijke driemaal gescheiden dame, vriendin van Donna
Dominic Cooper
Sky Sophies verloofde




Weetjes

• Mamma Mia! werd geregisseerd door Phyllida Lloyd, die eerder ook verantwoordelijk was voor de regie van de musical Mamma Mia! in West End, die nadien uitgroeide tot één van de grootste successen wereldwijd
• Amanda Seyfried speelt de rol van Sophie. Eerdere actrices die werden overwogen voor de rol zijn Mandy Moore, Amanda Bynes, Rachel McAdams en Emmy Rossum
• Benny Andersson, ex-ABBA-lid en co-componist van de nummers, noemt Meryl Streep "een mirakel". Meryl Streep kwam naar Stockholm om het nummer "The Winner Takes it All" in te zingen. Ze deed het in één take
• Alle vier Abba-leden waren aanwezig op de gala-première in Zweden. Het was geleden van 1986 dat ze de laatste keer samen gezien waren




De liedjes uit de film:
1. "I Have a Dream" - Sophie
2. "Honey, Honey" - Sophie, Ali and Lisa
3. "Money, Money, Money" - Donna, Tanya, Rosie and Greek Chorus
4. "Mamma Mia" - Donna
5. "Chiquitita" - Tanya, Rosie and Donna
6. "Dancing Queen" - Donna, Tanya, Rosie and Greek Chorus
7. "Our Last Summer" - Sophie, Sam, Harry, and Bill
8. "Lay All Your Love on Me" - Sky and Sophie
9. "Super Trouper" - Donna, Tanya, and Rosie
10. "Gimme! Gimme! Gimme!" - Cast
11. "The Name of the Game" - Sophie and Bill (deleted scene on DVD)

12. "Voulez-Vous" - Cast
13. "SOS" - Sam and Donna
14. "Does Your Mother Know" - Tanya, Pepper, and the Guys
15. "Slipping Through My Fingers" - Donna and Sophie
16. "The Winner Takes It All" - Donna
17. "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" - Donna, Sam, and Company
18. "When All is Said and Done" - Sam and Company
19. "Take a Chance on Me" - Rosie and Bill
20. "Mamma Mia" (Reprise) - Cast
21. "I Have a Dream" (Reprise) - Sophie
22. "Dancing Queen" - Donna, Tanya and Rosie (end credits)
23. "Waterloo" - Cast (end credits)
24. "Thank You for the Music" - Sophie (end credits)

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?!
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much I've missed you
Yes, I've been broken hearted
Blue since the day we parted

Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, now I really know,
My my, I could never let you go.

Honey, Honey, touch me baby
Uh huh Honey, Honey
Honey, Honey, hold me baby
Uh huh Honey, Honey


You are the Dancing Queen,
young and sweet, only seventeen
Dancing Queen,
feel the beat from the tambourine
You can dance, you can jive,
having the time of your life
See that girl, watch that scene, dig in the Dancing Queen

So when you're near me, Darling, can't you hear me?
S. O. S.
The love you gave me, nothing else can save me
S. O. S.
When you're gone
How can I even try to go on?
When you're gone
Though I try how can I carry on?


Samenvatting


Sophie woont samen met haar moeder Donna in haar hotel: ‘Villa Donna’, op een klein grieks eiland genaamd Kalokairi. Haar vader kent ze niet, maar een van haar dromen is dat haar vader haar weggeeft op haar aankomende huwelijksdag met Sky. Ze leest haar moeders dagboek en komt tot de conslusie dat het een van de drie mannen moet zijn uit haar dagboek: Sam Carmichael, Harry Bright, or Bill Anderson. Stiekem schrijft Sophie naar alle 3 de mannen een brief en doet zich voor als Donna en nodigt de mannen uit voor het huwelijk van haar dochter Sophie. Sophie denkt namelijk dat als ze de mannen
ontmoet, ze herkent wie haar vader is. Maar als Sophie alle 3 de mannen tegelijkertijd ontmoet, kan ze niet zeggen wie nou haar echte vader is. Ze verbergt de mannen voor haar moeder ergens boven in een schuur en vertelt hen dat ze niet mogen vertellen dat zij hun heeft uitgenodigd.



Ondertussen ontvangt Donna haar vriendinnen Rosie en Tanya voor het huwelijk. Ze laat het hotel aan haar vriendinnen zien en verteld hun de mankementen van het hotel en hoe lastig het wel niet is om een hotel in je eentje draaiend en onderhouden te houden. Als Donna iets gaat halen in de schuur hoort ze stemmen en ziet de mannen. Ze schrikt, maar wil toch horen wat ze aan het vertellen zijn. Ze klimt het dak op en probeert ze af te luisteren, maar uiteindelijk valt ze door het luik heen. Ze vraagt de mannen wat ze komen doen op het eiland en wil vervolgens dat ze het eiland weer verlaten.
Sophie gaat de mannen opzoeken die zich aan het klaarmaken zijn om het eiland weer te verlaten en vraagt hun om toch te blijven voor het huwelijk. Ze gaat vervolgens naar Sky en samen praten ze op het strand over hun liefde. Op het strand zijn ook de vrienden van Sky aanwezig die voor hem een vrijgezellenavond hebben geregeld.
Die avond heeft ook Sophie haar vrijgezellenavond. Haar moeder en Rosie en Tanya vormden vroeger de groep: ‘Donna en de Dynamos’ en deze avond zouden ze nogmaals voor Sophie optreden op haar feestje. Per toeval komen de 3 mannen langs en ze beginnen helemaal te stralen als ze Donna zien zingen.
Sophie praat met Bill onder vier ogen en hij begint zich te realiseren dat hij wel eens de vader van Sophie zou kunnen zijn en vraagt of hij haar mag weggeven op de bruiloft. Ook Sam en Harry beginnen te begrijpen dat zij eventueel de vader van Sophie zouden kunnen zijn en vragen haar ook om haar te mogen weg geven op haar bruiloft.
Midden in Sophies feestje komt Sky met zijn vrienden erbij en terwijl ze allemaal aan het dansen zijn wordt het Sophie teveel(ze weet niet wie haar moet weggeven) en valt ze flauw.
Sophie verteldt Sky over het uitnodigen van haar 3 mogelijke vader en hij begint te twijfelen over hun huwelijk, omdat ze niet eerlijk is geweest. Helemaal gestresst vraagt Sophie aan Donna of ze haar klaar wilt maken voor haar huwelijk en vraagt haar ook om haar weg te geven.
Tijdens de ceremonie realiseert Donna zich dat de mogelijke vader van Sophie aanwezig is en dat Sophie ze dus allemaal uitgenodigd zou moeten hebben. De 3 mannen besluiten omdat ze niet weten wie de vader is, dat iedereen een derde vader wordt van Sophie.

Sophie besluit ter opluchting van Sky om het huwelijk niet door te laten gaan, omdat ze nog zo jong zijn en het liefst zouden willen gaan reizen.

Sam verklaart Donna na 20 jaar alsnog de liefde en vraagt haar om met hem te trouwen. Hij vertelt dat toen hij terug naar Engeland ging 20 jaar geleden, hij terug ging om zijn verloving te verbreken en dat toen hij terug kwam naar het eiland hem verteld werd dat Donna een nieuwe vriend had en dat hij toen toch weer terug naar Engeland was gegaan en uiteindelijk toch getrouwd was, maar dat hij nu weer gescheiden was. Ze besluiten om van het moment gebruik te maken en meteen te trouwen.
Sophie en Sky gaan eindelijk hun reis maken en laten Sam en Donna gelukkig achter op het eiland.













Kijkwijzer

Het verhaal speelt zich af op het eiland Kalokairi. Je krijgt te het hotel te zien, het strand, de haven, de boot waarmee de drie mannen en Sophie gaan varen en het kerkje boven op de berg waar het huwelijk voltrokken zou moeten worden. De hoofdpersonages zijn echt gekleed naar de film. Alles past heel goed bij elkaar, wat oudere huisjes, wat oudere kleding, alles is niet super chique. Het past dus allemaal perfect bij elkaar, waardoor je ook echt een gevoel krijgt alsof je het zelf beleeft. De kleding, locatie, etc. bepalen dus zeker een bepaalde sfeer in de film. De muziek heeft in deze film zeker een belangrijke rol, de film is zelfs op de nummers gebaseerd. Dat maakt de film ook zo speciaal. De meeste mensen kennen de bekendste liedjes van ABBA wel, zoals Mamma Mia, Dancing Queen, etc. en daarom heen is dan een scène gemaakt, bijvoorbeeld in het stukje film met het liedje ‘Honey Honey’ waar Sophie haar vriendinnen voorleest uit het dagboek van haar moeder. Enkele speciale geluidseffecten waren als het bijvoorbeeld begon te regenen of zo. Bij de camerastandpunten is mij opgevallen dat als er zich iets intiems tussen 2 personages afspeelden werd dichtbij gefilmd, maar overal het algemeen werd heel ruim gefilmd, zoals bij de scene van Sophie en Sky op het strand. Een stuk kun je hun en de hele horizon zien en opeen intiem stuk alleen de gezichten / lichaamsverhoudingen van Sky en Sophie. De film is logisch gemonteerd, je spingt niet van de hak op de tak naar een andere tijd of ruimte, je raakt het spoor niet bijster. De scène van het moment waarop Sophie en Sky zouden gaan trouwen is mij het meest bij gebleven. De kleding, de muziek, de mensen, het decor en de montage. Het was een hele mooie scene. Je kunt het verhaal ook indelen via de klassieke verhaalstructuur. Als eerste worden een aantal personages voorgesteld, daarna komt het probleem naar voren( wie is haar vader), dan komt de reactie van de hoofdpersoon( de 2 vaders komen en dat zorgt voor de nodige stress), vervolgens komt de climax( de vaders besluiten om alle 1/3 van Sophie te nemen en Sophie besluit om niet te trouwen) en het einde ( Sophie en Sky gaan hun wereldreis maken en Donna en Sam blijven gelukkig samen achter op het eiland). Wie spelen in de film mee: Meryl Streep als Donna Sheridan, Amanda Seyfried als Sophie Sheridan Julie Walters als Rosie, Christine Baranski als Tanya, Pierce Brosnan als Sam Carmichael, Colin Firth als Harry Bright, Stellan Skarsgård als Bill Anderson en Dominic Cooper als Sky. De gebeurtenissen: dé zoektocht naar de vader van Sophie en haar huwelijk. De locaties zijn oa.: het hotel, het strand, de boot en het kerkje. Het verhaal speelt zich af op een Grieks eiland. De drijfveren van de personages is het zo goed mogelijk laten verlopen van het huwelijk en natuurlijk om er achter te komen wie nou haar vader is. De film laat gewone mensen zien, met gewone verlangens. Het is geen actiegerichte film. Ik heb het meeste meegeleefd met Sophie, omdat eigenlijk alles om haar draait. Wat wordt verteld is ook zo ongeveer wat er in beelden te zien is, het verhaal is gelijk aan het plot. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld, daarom is het ook makkelijk te volgen. De film heeft een gemengd genre: Komedie, Musical, Romantiek. De middelen die de regisseur heeft gebruikt om jet publiek te boeien zijn toch zeker de bekende ABBA liedjes. De film is daarom ook vooral bedoeld om mensen te amuseren. Er zijn haast geen verschillen tussen mensen in de scene, alleen je ziet op een begeven moment een paar harde werkers in het hotel en een van de vriendinnen van Donna is een heel chique geval. Van de film wordt je heel erg vrolijk, de muziek heeft gewoon een enorm impact op je.

Verslag culturele activiteit mevr. Orbons.

Wat is het?
Het is een film, gebaseerd op de ABBA liedjes.

Waarom kies ik dit?
Het lijkt me een erg leuke film om te zien, omdat de liedjes van ABBA over het algemeen toch redelijk bekend zijn.

Wat kan ik nu al doen? ( Recensies verzamelen, etc. )
Ik kan bijvoorbeeld op de site van foroxity lezen waarover de film zal gaan, reacties van mensen op de film lezen en in de tv-gids kijken naar hoeveel sterren ze aan de film hebben toegekend.

Wat stel ik me er bij voor?
Ik stel me er een vrolijke film bij voor. Een feel-good movie.


Hoe is de voorbereiding van invloed geweest op mijn verwachting?
Door een voorbereiding krijg je van te voren al een idee over de film. Of je hem leuk gaat vonden of dat je hem waarschijnlijk echt vreselijk gaat vinden. Nadat ik een stukje over de film gelezen had, was mijn conclusie dat het wel een aardige film zou worden om die avond samen met mijn moeder te gaan kijken. En dat was ook zo.

Beschrijving: hoe heb ik het ervaren?
Van de film kreeg je een blij gevoel. De meeste liedjes uit de film kende ik wel, het was ook leuk verhalen en alleen al voor de acteurs was de film de moeite waard om een keer gezien te hebben.

Wat vond ik ervan?
Ik en mijn moeder vonden het een zeer geslaagde film. We hebben hem nu ook uiteraard op dvd thuis. Het succes van deze film zal te danken zijn aan de ABBA liedjes, de acteurs en natuurlijk ook het verhaal er omheen.

Hoe komt het dat deze emotie opgeroepen wordt?
Dat komt denk ik, door de liedjes. Het zijn allemaal zeer vrolijke liedjes.

Is het mee of tegengevallen?
De film is 100% meegevallen, het was een van de leukste films van de laatste tijd.

Was het anders dan dat ik me voorstelde?
Ik had gedacht dat de ABBA liedjes wel gebruikt zouden worden, maar niet met zulke nadruk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mamma Mia! (2008)"