Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Van God Los (2003)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2560 woorden
  • 13 oktober 2007
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
40 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Filmverslag "Van God los"

A. Kennisopdrachten
1. De titel van de film is ‘Van god los’ en de regisseur is Pieter kuijpers.
2. De belangrijkste acteurs zijn Egbert-jan Weber (speelt Stan Meijers), Tygo Gernandt (speelt Maikel), Angela Schijf (Anna), Mads Wittermans (speelt Stef).
3. De genre van de film is Misdaad. Er wordt veel geweld en actie in de film gebruikt.
4. De film speelt zich af in Venlo, een dorpje in Nederland. Aan het begin veel bij Stan, Maikel of Anna thuis. Later in een grote hal waar ze als huurmoordenaars mensen vermoorden en aan het einde vaak in het nieuwe huis van Maikel en Anna.
5. Het verhaal speelt zich af in in de jaren 90, dat zie je aan het begin van de film. Dat zie je ook aan de kleding die ze dragen, dat was toen in. Het verhaal werd voor een deel in chronologische volgorde verteld, maar af en toe kwamen er flashbacks in voor.

6. De hoofdpersonen zijn Stan, Maikel en Anna:
Stan: Hij is 17 jaar en zit op school. Voor hij Maikel leerde kennen was hij een heel brave en rustige jongen. Zijn stief vader is tandarts en daar wordt hij vaak mee geconfronteerd. Zijn echte vader heeft hij voor het laatst gezien dat hij nog een klein jongetje was. Stan is de ik-persoon in de film. Doordat hij Maikel leerde kennen, werd hij agressiever, maar hij bleef een lieve jongen. Toen hij voor het eerst iemand vermoorde, verwachtte hij dat hij er voor de rest van zijn leven een trauma aan over hield, maar het deed hem niets omdat hij de man niet kon dus het viel een beetje tegen. Hij geeft veel om Anna.

Maikel: Hij is een criminele drugsdealer. Hij kan Stan wel gebruiken voor zijn klusjes. Samen zijn ze huurmoordenaars met Stef. Ze vermoorden veel mensen. Maikel is de vriend van Anna, als hij hoort dat Anna weg is gelopen en een miskraam heeft gehad, was hij heel verdrietig want hij had zich er zo op verheugd vader te worden.

Anna: Anna is het mooiste meisje van het dorp. Ze doet zich voor alsof ze heel dom is. Ze is de vriendin van Maikel, maar eigenlijk is ze helemaal niet zo gelukkig met hem. Aan het begin weet ze niets van de moorden van Stan en Maikel, maar als ze erachterkomt dat hun het doen, wordt ze bang.

7. Stan en Maikel zitten in een soort bende, ze vermoorden veel mensen maar op een gegeven moment gaat het fout.

8. Samenvatting:
Stan is een rustige en brave jongen van 17 die goede cijfers haalt op school. Hij zit op het atheneum. Zijn ouders zijn uit elkaar gegaan toen hij nog heel klein was. Volgens zijn moeder was zijn vader een foutje. Zijn vader is vrachtwagenchauffeur en toen Stan nog klein was ging hij naar hem toe, voor hij weer naar huis ging kreeg hij het horloge van zijn vader. Stan was van plan bij zijn vader te gaan wonen en de volgende keer dat hij naar zijn vader ging had hij een koffer meegenomen. Onderweg naar zijn vader kwam hij een auto tegen met 2 vriendelijke oude mensen. Ze brachtte hem naar de plek waar hij met zijn vader had afgesproken, maar zijn vader kwam maar niet opdagen en toen het donker was brachten de mensen hem weer naar huis. Zijn plan was dus mislukt en moest hij dus bij zijn moeder en zijn stief vader blijven wonen. Zijn stief vader is tandarts.
Op een dag zit Stan in een café waar hij Maikel ontmoet. Maikel is een drugsdealer en hij kan Stan wel gebruiken bij zijn klusjes. Maikel heeft een vriendin, Anna en een vriend Stef die ook meehelpt met zijn klusjes. Stef vind Stan maar een raar typetje en ziet niet wat Maikel met hem moet. Ze krijgen klusjes om mensen te vermoorden. Aan het begin weet Anna daar nog niets vanaf. Na een tijdje blijkt Anna zwanger te zijn en ze gaat samenwonen met Maikel. Haar ouder weten dat niet, Anna durfde dat ook niet tegen ze te vertellen dus ze zegt dat ze een weekendje weg in met haar vriendinnen. Maar haar ouders komen erachter en zoeken haar op in het huis. Anna heeft altijd tegen ze gezegd dat ze met Stan heeft omdat Stan een nette jongen is en haar ouders het nooit goed hadden gevonden dat ze met Maikel heeft. Als haar moeder in het huis van Maikel en Anna is, is alleen Anna en Stan er. Haar moeder begrijpt niet waarom ze gelogen heeft dat ze samen ging wonen. Als haar moeder weer weg loopt komt net Maikel binnen gelopen, en haar moeder kijkt hem alleen maar een beetje raar aan. Na een tijdje heeft Anna geen zin meer in de baby en wilt hem helemaal niet, Stan ziet dat wel maar Maikel heeft niets door. Als Maikel op een dag weg is voor een moord en Stan en Anna alleen thuis zijn, kan Anna er niet meer tegen, ze zorgt ervoor dat ze een miskraam krijgt en moet naar het ziekenhuis. Als Maikel thuis komt en het hoort, is hij helemaal van slag.

Stef heeft gehoord dat in een huis van 2 oude mensen veel geld ligt, en ze gaan ernaartoe. Als ze een stuk van het huis af in de auto naar het huis zitten te kijken, zien ze de 2 oude mensen uit hun auto stappen. Het zijn de 2 mensen die Stan naar zijn vader hadden gebracht en Stan probeert ze te overtuigen dat er geen geld valt te vinden in het huis. Nu vertrouwd Stef Stan nog minder.
Als Stan op een dag in de krant leest dat zijn vader is overleden, gaat hij naar zijn begraving en staat van een afstandje te kijken. Hij is heel verdrietig. Opeens voeld hij een hand op zijn schouder, het is Maikel. Hij wist niet hoe Maikel het wist maar vond het heel goed dat hij hem kwam troosten.
Na een tijdje gaan ze toch naar het huis van de 2 oude mensen en gaan Stef en Maikel naar binnen. Stan kan het niet aanzien en gaat erachterna. Binnen probeert Stan de 2 oude mensen te helpen. Maikel zit met een mes bij de keel van de vrouw en bedreigd haar te vermoorden als ze het geld niet geeft. Stan schreeuwt dat hij haar kent van vroeger en doet zijn masker af. De vrouw herkent hem eerst niet, maar later wel maar toen was het al te laat, Maikel snee in haar nek en ze overlijd. Als ze later buiten zijn is Stan heel boos op Maikel en vermoord hem. Hij schreeuwt tegen de overstuurde Anna dat ze moet vluchten en een nieuw leven moet beginnen, en dat doet ze. Stan kan er niet meer tegen en schiet zichzelf ook neer.

9. Mijn mening:
Ik vind het een hele goede film. Je kan je heel goed inleven in de hoofdpersonen. Ook is het een goede film omdat het boven mijn verwachtingen was, omdat het een Nederlandse film is en je niet verwacht dat dit in Nederland gebeurt. De film is alleen niet leuk omdat er veel in gemoord wordt, en dat is natuurlijk niet leuk.

10. Actualisering.
Twee jaar geëist in huurmoord-affaire
Van onze verslaggever
ALKMAAR-Hij een huurmoordenaar? R.D. (40) uit Almere moest lachen en huilen tegelijk bij de Alkmaarse rechtbank. Hoe konden mensen nu geloven dat hij op 14 februari in Hoorn voor vijftienduizend euro de ex-vrouw van Hoornse kroegbaas M.A. (36) koud had willen maken?

Officier van justitie M. Panhorst zei gisteren bij de Alkmaarse rechtbank inderdaad in die richting te denken, maar het bewijs te ontberen. Ze eiste toch twee jaar cel.

Daarvan zou een half jaar voorwaardelijk moeten zijn. Voor beroving van de vrouw. Want het staat vast dat het slachtoffer op die Valentijnsdag tien maanden geleden door een op D. gelijkende man is overvallen, door de dader een pistool tegen het hoofd kreeg gedrukt en haar tas met inhoud aan hem kwijtraakte.


Justitie vermoedt dat deze overval werd uitgevoerd in opdracht van de ex-man van de vrouw en dat het de bedoeling was dat zij werd gedood. Waarom dat laatste niet is gebeurd is onduidelijk.

Grootste probleem in de bewijsvoering is dat het slachtoffer D. tijdens de spiegelconfrontatie bij de politie niet voor 100 procent herkende. Hij leek er sterk op, maar de overvaller had lang haar. Een Hoornse vriendin van D. heeft de oplossing: hij zou destijds bij haar thuis zijn gekomen en zijn paardenstaart hebben afgeknipt.Tegen de vele lieden die bij haar over de vloer waren, zou hij als reden hebben opgegeven dat hij zo niet herkend zou worden.

D. ontkende gisteren alles. Ja, hij zat in het criminele circuit. Ja, hij had inderdaad in opdracht van een achterneef uit Hoorn zogenaamd gezocht naar een pistool voor een klus, waarvan hij pas achteraf had gehoord dat het om een huurmoord ging. Maar hij had dat pistool nooit gevonden, noch vastgehouden. Hij had die achterneef slechts gebruikt om naar zijn drugsdealer te komen. De Hoornse vriendin was een verslaafde leugenaarster.

De overval op 14 februari is niet het enige levensbedreigende voorval waar de ex-vrouw van A. dit jaar mee te maken kreeg. Het slachtoffer werd op 8 augustus in haar woning overvallen door een man die zich uitgaf als verzekeringsagent. De vrouw liep 'slechts' steekwonden op. Haar geluk was dat zij op het moment van de overval bezoek had. Deze persoon kwam op het rumoer af. De dader ontkwam door van het balkon te springen, maar werd later alsnog aangehouden. Naast de twee 'huurmoordenaars' verschijnen ook A. en een persoon die als tussenpersoon wordt gezien binnenkort voor de rechter.
(bron: www.nhd.nl)

Ik heb dit stuk gekozen omdat het over een huurmoordenaar gaat, en in de film zijn Maikel, Stan en Stef ook huurmoordenaars.

Ga op zoek naar een passend liedtekst (songtext) en vermeld waarom je deze
gekozen hebt en zo passen vindt bij deze film.

GNDD - gangsters

Wij zijn de gangsters van goes-noord
Wij plegen elke week een moord
We steken je neer met een pistool
en we schieten je met een mes
Let op waar je loopt want anders krijg je een stoot

We zijn de gangsters van de straat

beter ga je weg want anders krijg je pech
Met deze chicks kun je niet spotten
Fuck met ons en je kan oprotten
naar een ander land of andere plek
dus luister naar deze track

hij is nog lang niet af
myn naam is maianh
en dan ?
wat ben je van Plan
fuck met mij
en je w0rd niet meer blij
ik zal je lag van je GeziGt Af schieten
en ik blijf maar doorsgieten
Tot mijn kogels je lichaam verlieten

Myn nAam IS madhu
eN ben nohg lanG ni Moe
ik blijf maar doorgaan
met Slaan t0t ik zie een TraaN
volgende dag zie je in de kranT
jonge in elkaar geslage op t stranD

myn naam is lin
en heb even Geen ZIn
in al dat Ged0E
want je weet Je Bnet niet WreeD
twas je m0eder die ik Gister 0Ver REeD

niet dat t me SpeeD

mijn naam is kim
Ook ik heb geen zin
Dus zoek geen probleem
en zuig op je speen

Dus je weet het..!!
Zoek geen probeem met
G.N.D.D
RapesenT bY

GNDD

Ik heb deze songtekst gekozen omdat het ook net als in de film ook over moordenaars gaat. Stan, Maikel en Stef zijn ook gangsters.

Ga op zoek naar recensies (inclusief bronvermelding) en vermeld wat je jij van
deze recensies vindt.

Van God Los

"Van God Los" trok in twee weken honderdduizend toeschouwers naar de bioscoop en ik dacht dus: "Wat is hier aan de hand?" Kijken dus, met tien anderen op Vrijdagmiddag 17 uur 15 in de Pathé op de Munt en... het wonder geschiedde: Goeie film!
Wat me bij "Van God Los" 't meest zal bijblijven is de benauwenis die van het geschetste milieu uitgaat. Je komt eigenlijk nooit een Nederlandse film tegen waarbij kleinburgers niet karikaturaal gemaakt worden. Zulks was hier niet het geval, integendeel.

Het Limburgs dat de acteurs spreken schijnt niet naar het accent van Venlo te klinken - en dat terwijl 't hier de geschiedenis van de bende van Venlo betreft -, maar als eenvoudige Westerling komt alle Limburgs mij als half Duits in de oren, dus ik had nergens last van. Het geweld in de film is gestileerd en misschien daarom wel snoeihard. Dat hoort ook zo, als je de razernij van ontketende puber-psychopaat'jes verbeeldt. Niet te veel bloed gelukkig, foute grappen en hemelse koorzagen die rechtstreeks waren afgeluisterd uit de films van Martin Scorsese, die het grote voorbeeld van de debuterende regisseur schijnt te zijn.
Scorsese's obsessie met Jezus, pijn en verlossing waren rechtstreeks terug te vinden in de film, en ik genoot opnieuw. Als ongelovige is een robbertje Gregoriaans heel wel aan mij besteed, 't Was jammer dat het geluid van de film onhandig gemixed was, maar bij de koorzangen had je daar geen last van.
't Meeste viel ik voor het acteren. De minste is Tycho Gernandt, die door de pers is binnengehaald als dé nieuwe ster aan het firmament. Dat zij hem van harte gegund en 't is inderdaad verdienstelijk dat 'ie er in slaagt met wijd open ogen een geslaagde imitatie van Jezus aan het kruis met een orgasme van pijn neer te zetten. Je zag hoe blij Gernandt was met de rol.
Maar veel subtieler vond ik Egbert Jan Weeber, van wie ik niet bijzonder onder de indruk was bij "De Oesters van Nam Khee", maar die nu als een sluipmoordenaar door de film ging, een combinatie van onschuld en sluwheid die je te zelden ziet. Die regisseur, Pieter Kuiper, gaat goed om met acteurs, want ook Angela Schijf speelde haar beste rol tot nu toe; een slettebak van wie 't heel aannemelijk was dat beide jongens voor haar vielen. De junk in de vierde rol was dertig kilo te zwaar, maar je kunt niet alles hebben.
De film is schitterend gedraaid door Bert Pot, dat wil zeggen, zijn beelden maken de indruk een heel universum te bevatten en geven de kijker het gevoel dat het geval naar kleur, licht en cadrage alleen zó vastgelegd had kunnen worden.
Persoonlijk hou ik niet van het Orkest van Boem dat met een saus van accordeons heel veel gepaste stilte nodeloos verdrong, maar vermoedelijk ben ik de enige die dat vindt. Maar zelfs de sentimentele beelden van Weeber die als kleine jongen tevergeefs op Pappa staat te wachten, waren te dragen. M'n liefje, wat wil je nog meer?
Anton Smit produceerde het geval en dat is een praatjesmaker die nooit te beroerd is om, voordat een serie als "Najib & Julia" zelfs maar het scherm haalde en hij ook maar één minuut had gezien, overal rond te vertellen: "Ze hebben grote moeilijkheden met de mannelijke hoofdrol, die bakt er niks van..." En andere aardigheden van een jaloerse flapdrol.
Voor iemand die tot nu toe het dodelijk saaie "Familie" en "De Tweeling" op z'n naam had, was dat gebabbel wat aanmatigend, maar eerlijk is eerlijk, deze "Van God Los" is een film om als producent trots op te zijn. Ik vermoed de beste Nederlandse film van het seizoen gezien te hebben.

Theo van Gogh
(bron: http://www.theovangogh.nl/vangodlos.html)

Ik vind dit een goede recensie, alleen leest het niet zo gemakkelijk. Ik ben het met het meeste wel met de schrijver eens, alleen ik vind dat ‘De Tweeling’ niet dodelijk saai is.

REACTIES

D.

D.

Er staat in de samenvatting dat Stan zich op het laatst doodschiet maar hij schiet Maikel neer en Sef steekt Stan neer.

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Van God Los (2003)"