Kruistocht in Spijkerbroek (2006)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1616 woorden
  • 14 september 2007
  • 1159 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
1159 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting film Kruistocht in spijkerbroek.

De film begint met een voetbalwedstrijd tussen het Nederlandse en het Belgische jeugdteam. Door zijn gedrag tijdens de wedstrijd verpest Dolf de kans op 1 - 1. Hij is daardoor erg verdrietig.
Na afloop van de wedstrijd gaat hij naar het laboratorium waar zijn moeder werkt, zodat ze samen naar huis kunnen gaan. Dolf is op de hoogte van de experimenten die o.a. door zijn moeder worden gedaan op het laboratorium met een prototype van een tijdmachine. Hij weet hoe de machine bediend moet worden.
Hij besluit dat hij de wedstrijd van de afgelopen dag wil overspelen en gaat ’s avonds stiekem terug naar het laboratorium van zijn moeder. Hij neemt een buisje met tabletten mee die nodig zijn om zijn lichaam ‘heel’ te houden als hij in een andere tijd zit. Maar hij flitst zichzelf per ongeluk niet een aantal uren terug in de tijd maar een paar honderd jaar terug naar middeleeuwen.

Terwijl zijn moeder alles probeert om hem terug te halen, moet hij overleven in een voor hem onbekende en vijandige wereld.

Dit begint meteen al als hij wordt aangevallen door twee rovers. Gelukkig wordt hij gered door een meisje, Jenne genaamd. Hij zegt dat hij het toch te gevaarlijk vindt om alleen achter te blijven in het bos en gaat met Jenne mee. Jenne trekt mee in een kinderkruistocht. Een tocht van enkele honderden kinderen die onder leiding van een herdersjongen, Nicolaas, en twee monniken staat. De kruistocht zal volgens Jenne eindigen in Jeruzalem waar God er voor zal zorgen dat de Saracenen Jeruzalem aan de kinderen geven. Dolf vindt dit een bespottelijk idee.
Dolf wil die avond weer teruggeflitst worden naar zijn eigen tijd. Mede door een onweersbui lukt dat hem net niet en wordt er een bliksemschicht naar zijn tijd gestuurd. Dit zorgt er voor dat de machine zwaar beschadigd raakt.
Dolf besluit zich dan aan te sluiten bij de kinderkruistocht.

Hij trekt met de groep mee, maar vindt dat er allerlei dingen helemaal geregeld zijn. Waardoor er kinderen gewond raken en sterven, terwijl dat niet nodig is. Daarom gaat hij naar de tent waar de leiders van de kruistocht zitten. Nicolaas, de monniken en een aantal kinderen met edel bloed, zoals een zoon van de koning van Pruisen. Dolf wil met ze praten over de omstandigheden van de kinderen. Eerst willen ze hier niks van weten maar op den duur stemmen ze er wel mee in. Later die nacht wordt nog aan Dolf gevraagd of hij in de tent wil slapen met de edelenkinderen maar hij slaapt toch liever buiten.
Dan komen ze aan bij de stad Rottweil. Daar mogen echter alleen de edele kinderen binnen komen en alle andere kinderen moeten buiten blijven. De stad wil verder niets aan de kinderen van de kruistocht geven maar dolf krijgt ze zo ver hun graan te geven om broden van te kunnen bakken. Dolf geeft een bakker zijn iPod (hij verkoopt het als een tamboerijn in een doosje) en dan mogen hij en nog een aantal kinderen brood bakken in de bakkerij.
Als ze ‘s morgens moe, maar heel voldaan met de broden het kamp binnen komen vertelt Jenne dat een aantal kinderen de scharlakken dood hebben. Ondertussen vindt een vriend van Dolf’s moeder een verhaal van de zoon van de hertog van Rotterdam. Alleen bestond de stad Rotterdam in de middeleeuwen nog niet. Zij bekijken het boek.
Mede door de hulp en de adviezen van Dolf, wordt de scharlaken dood overwonnen.
Dan trekken ze verder naar de Alpen.
Als ze over het grondgebied van een graaf trekken, worden er een aantal kinderen door de graaf gestolen, als tol. Dan overlegt Dolf met Carolus over een plan om de kinderen weer vrij te krijgen.
Dolf krijgt ook een bus in handen met daarin een bericht van zijn moeder uit de toekomst dat hij over twee dagen op een bepaalde plek moet zijn. Er zitten nog twee capsules in.
Dolf laat zijn kennis maar weer eens blijken en maakt buskruit. Samen met nog een aantal kinderen gaan Dolf en Carolus naar het kamp waar de kinderen gevangen zitten. Ze zijn verkleed als demonen. Met behulp van het buskruit maken ze een schrikbarende intocht in het kamp. Iedereen raakt in paniek en alles gaat eerst goed. Maar dan raakt Carolus ernstig gewond en zal het waarschijnlijk niet halen.

Als Nicolaas dit merkt is hij daarover zo boos op Dolf dat hij hem gevangen wil zetten en terecht stellen. Anselmus, een van de priesters, wil echter dat een van de bewakers Dolf vermoord. Maar hier wordt een stokje voor gestoken dankzij Jenne en Carolus. De bewaker vertelt (na lichte overtuigingskracht) dat Anselmus van plan is alle kinderen als slaven te verkopen.
Als Nicolaas later de zee wil laten uitwijken zodat de kinderkruistocht over de zeebodem kan oversteken, gebeurt dit niet. Dan ziet Anselmus ineens schepen. Hij roept dat God die heeft gestuurd om hen naar Jeruzalem te brengen. Dan springt Dolf naar voren en verteld het echte plan van Anselmus. Eerst gelooft bijna niemand hem maar dan laat Carolus het teken zien dat Dolf op zijn rug heeft van de drie eenheid. Het is een litteken van een inenting dat daar op lijkt. En iedereen gelooft hem dan. Broeder Anselmus komt snel aan zijn einde door de woedende kinderen.
Dan gaat Dolf snel weg want hij moet naar de afgesproken plaats. Carolus zegt dat hij wel op Mariecke zal passen de dan gaat Jenne met Dolf mee.
Op de goede plek aangekomen wordt Jenne op het laatste moment door een aantal mannen tegen gehouden en het lukt haar net niet om mee te komen. Dolf komt wel weer in het laboratorium terecht. Hij legt zijn verhaal heel kort uit aan zijn moeder en dan gaat hij weer terug om Jenne op te halen. Nadat hij met zijn moeder afgesproken heeft dat ze twee weken later teruggeflitst zullen worden.

Technische gegevens:

Titel: Kruistocht in spijkerbroek
Regie Ben Sombogaart
Producent: Kees Kasander
Genre: oorlog, familie, avontuur, fantasie
Uitgave jaar: 2007

Beschrijving van de karakters:

Dolf Vega (Joe Flynn): Jeans, sportschoenen en een blauw trainingsjasje waar hij een Mars en iPod in meedraagt. Dit is hoe de 15-jarige Dolf in de middeleeuwen aan komt. Hij komt er in terecht als een vrij arrogant iemand die enkel aan zichzelf denkt. Tijdens de reis door Europa met alle kinderen overtreft hij zichzelf en wordt hij een waardige leider van de Kruistocht.

Jenne (Stephanie Leonidas): Jenne wordt Dolfs leermeester. Ze leert hem alles over de middeleeuwen en over hemzelf. Dolf wint haar liefde wanneer hij z’n trots achterwege laat. Net zoals Dolf is ze een echte vechter. Ze neemt vaak de moederrol op over de jonge kinderen van de kruistocht.


Mary Vega (Emily Watson): Mary is een wetenschappelijk genie. Heel haar leven werkt ze al aan een machine die de wet breekt tussen tijd en ruimte. Dolf is maar een tussenpauze in haar bestaan. Ze voelt zich er schuldig over en wil meer tijd vrij maken voor haar zoon. Wanneer ze dit wil doen, is het te laat. Ze realiseert zich dat haar werk en carrière verdwijnen in het niets in vergelijking met het leven van haar enige zoon.

Anselmus (Michael Culkin): Anselmus is een echte bandiet. Een intelligente man in wie de kinderen een leider zien. Z’n listigheid is bewonderenswaardig. Hij speelt Nicolas uit tegen Dolf.

Titel verklaring: eigenlijk erg simpel, hij loopt mee met een kruistocht in een spijker broek

Thema: De dood, want dat komt er steeds in voor, kruistochten en het leven van mensen in een andere tijd.

Tijdsverloop: Het verhaal speelt zich eerst af in de twintigste eeuw en als Dolf is weggeflitst in 1212, dus in de middeleeuwen. Hij zit daar ongeveer 3 maanden want voor die tijd had hij pilletjes mee.

Ruimtes/plaatsen waarin het verhaal zich afspeelt:
Het verhaal begint in Duitsland waar Dolf de kans op gelijkspelen vergooit door egoïstisch gedrag. Het is geen teamspeler. Een van zijn medespelers zegt na de wedstrijd dat hij waarschijnlijk nu uit het team wordt gegooid.
Amstelveen. Dat is waar de materie-transmitter staat.

Als Dolf is weggeflitst is speelt het verhaal zich verder af in Het Duitse Rijk en Italie. Dat weet je omdat het duidelijk wordt genoemd. Ze gaan eerst door De Alpen dan langs de Povlakte en door de Apenijnen tot aan de zee bij Genua.

Eigen mening:
Ik vond het een leuke film die ook goed gespeeld werd door de acteurs
Zelf vond ik het erg jammer dat Leonardo niet in de film voorkomt. Maar ook dat Mariecke en Carolus toch een ander karakter hebben, een ander type zijn dan in het boek.

Verschillen tussen de film en het boek:
Er zaten wel erg veel verschillen in vond ik. Ik zal de grootste vergelijken
De grootste was toch wel dacht ik dat Leonardo niet in de film voor kwam. Dat was in het boek de tweede hoofdrolspeler naast Dolf en nu was dat Jenne. Ik denk dat ze dat hebben gedaan om het aantrekkelijker te maken voor een groter publiek. Omdat het nu wat romantischer werd.
Volgens mij hebben ze in de meerdere rollen iets van Leonardo gedaan. Zoals in bij Jenne en Carolus

Carolus ging niet dood in de film, maar zei dat hij voor Mariecke ging zorgen. In het boek wil Leonardo haar mee nemen naar zijn huis om dan later met haar te trouwen.
De pilletjes zijn er ook bij gekomen. Die waren in het boek helemaal niet van belang.
In het boek werkt de vader van Dolf aan de tijdmachine en in de film de moeder.
Dolf wordt aan het einde van de film gevangen gezet en bijna vermoord. In het boek is dat meer aan het begin.

REACTIES

A.

A.

Er staat dat hij tegen het eind nog twee weken weg ging maar dat waren er toch 3

15 jaar geleden

I.

I.

blablabla

Wat een kut film

13 jaar geleden

H.

H.

lange samenvatting te lang

13 jaar geleden

A.

A.

ik vond het een leuke film alleen soms een beetje slecht zichtbaar wat er gebeurde.

13 jaar geleden

.

.

heele lange samenvatting

12 jaar geleden

A.

A.

Twaren 2 weken

12 jaar geleden

Y.

Y.

hij verkoopt nie een tamboerijn in een doosje, maar een troebadoer...XD

12 jaar geleden

M.

M.

ze speelden tegen Duitsland btw

12 jaar geleden

A.

A.

deze samenvatting is TE lang

12 jaar geleden

H.

H.

veel te lang..

11 jaar geleden

C.

C.

Het was niet Mariecke in de film maar Maria

11 jaar geleden

E.

E.

Hooi; ik vind het inderdaad wel een lange samenvatting maar ook wel begrijpelijk dat hij lang is, er is erg veel over de film te vertellen! Ik heb in ieder geval veel aan jouw verslag gehad! Groetjes Eline (klas 2)

11 jaar geleden

G.

G.

Nou het is 2 weken weg geweest plus bij het einde 3 en hoe kom je aan 3 maanden

Alleen die hoofdpersonen dingen heb ik geleent LOL

11 jaar geleden

G.

G.

1 belangrijke tips:

*1 tip* = Schrij het duidelijk ik weet maar 1/5 deel van de tekst
*2 tip* = Kijk a.u.b de film nog een keer

11 jaar geleden

L.

L.

En bij de einde van de samenvatting het is 3 weken en niet 2 weken

11 jaar geleden

A.

A.

Wie weet als de film nog een open heeft ik weet het niet?????

11 jaar geleden

E.

E.

ik vind het wel fijn dat hij zo lang is 'ik' moet een samevatting maken van 1000 worden en dit is ong. 1000 worden! DANKJE en in het boek van de film editie is het wel MARIECKE

11 jaar geleden

W.

W.

Handig, ik moest op school de film zien.
Maar was vergeten dat we er een toets over hadden.
Dus ik leerde het via de samenvatting.

10 jaar geleden

B.

B.

HAHAHAH thanks gasten nu moet ik nix meer maken en kopieer ik dit gwn

10 jaar geleden

F.

F.

Hij heet toch Rudolf Vega, in de film dan?

9 jaar geleden

A.

A.



@Fenne: nee jong

5 jaar geleden

H.

H.

ja

5 jaar geleden

L.

L.

heel veel fouten

8 jaar geleden

E.

E.

1 dingetje ik kan het jaar wanneer het is gemaakt niet vinden... :(

7 jaar geleden

J.

J.

Maak het duidelijker G

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kruistocht in Spijkerbroek (2006)"