Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Piano Teacher (2001)

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 690 woorden
  • 19 mei 2003
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
LA PIANISTE (129 minuten) 1. De titel van de film is: ‘La pianiste’. 2. De regisseur is Michael Haneke. 3. Ik heb de film op DVD gezien. 4. De film had geen ondertiteling. 5. Het verhaal is gebaseerd op de Duitse roman ‘Die Klavierspielerin’ van Elfriede Jelinek. 6. Het is een psychologisch drama. 7. In zekere zin was de film wel realistisch, het idee dat iemand een dubbelleven leidt, komt waarschijnlijk in het echt ook wel voor. Maar in deze film was de tegenstelling tussen het ene ‘leven’ en het andere wel erg groot. 8. Ik denk niet dat er echt iets zou moeten veranderen, misschien dat er een ander eind aan de film zou kunnen komen, want ik vond het nogal een vaag einde. 9. Erika Kohut is een 40 jarige pianolerares. Op haar werk komt ze over als een strenge, nette en fatsoenlijke vrouw. Zij leidt echter een dubbelleven. ’s Avonds bezoekt zij buurten waar zij zich normaal nooit zou vertonen en wat mensen nooit van haar zouden denken. Van buiten lijkt Erika bikkelhard, bijna emotieloos, maar binnenin zit wel degelijk een gevoel. Mevrouw Kohut is de moeder van Erika. Zij woont samen met Erika in één huis. Ze maakt zich altijd erg ongerust over haar dochter en probeert haar te beschermen tegen ‘de grote boze buitenwereld’. Mevrouw Kohut is ook vrij naief, zij heeft pas erg laat door dat Erika geestelijk niet helemaal in orde is. Walter is de minnaar van Erika. Het lijkt een zachte, vriendelijke jongen. Eerst is hij bereid alles te doen voor Erika, maar als later Erika’s ware aard naar boven komt, laat hij niet langer met zich spelen. Hij blijkt niet alleen een aardige en leuke jongen te zijn, hij heeft ook nog een andere kant. 10. Ik vond de moeder van Erika erg sympathiek, zij komt op voor haar dochter en probeert haar te beschermen. 11. Ik vond Walter niet erg sympathiek, dat kwam door zijn uitspraken en houding. 12. De verhaallijn was chronologisch. 13. Het verhaal speelde zich af over ongeveer één tot twee weken. 14. Het verhaal speelt in deze tijd. 15. Het verhaal had denk ik ook wel in een andere eeuw kunnen spelen. 16. De meeste scènes spelen zich af op het conservatorium en bij Erika thuis. 17. Vaak werd de muziek gebruikt als ondersteuning, meestal was het een pianospel op de achtergrond. En natuurlijk werd er muziek gebruikt tijdens de pianolessen. 18. Ja, als Erika door de stad dwaalt, hoor je treurige pianomuziek, dit versterkt het gevoel, de eenzaamheid van Erika. 19. De montage was trager dan die van een videoclip. 20. Er waren vooral close-ups van Erika. 21. Muziek = la musique
Piano = le piano

Concert = le concert
Eenzaamheid = la solitude
Ongelukkig = infortuné(e) Haat = la haine
Liefde = l’amour
22. Erika Kohut is een erg goede pianolerares aan het conservatorium. Ze woont samen met haar
moeder in wenen. Haar leven lijkt voor de buitenwereld eigenlijk perfect, maar dat is in werkelijkheid niet zo. Achter haar onbewogen uiterlijk gaan ingewikkelde emoties schuil, waaraan ze zich alleen ‘s avonds uiting weet te geven in buurten waar ze zich overdag niet zou vertonen. Als een bezoeker van één van Erika’s voorstellingen verliefd op haar wordt, schrijft hij zich in op het conservatorium om bij haar te kunnen zijn. De veel jongere Walter is niet voorbereid op Erika’s ingewikkelde persoonlijkheid. Erika verwacht van Walter dat hij meespeelt met haar extreme spelletjes, maar hier is Walter niet van gediend. Op een gegeven moment verliest hij zijn zelfbeheersing en gaat naar Erika’s huis. Hij sluit haar moeder op in een slaapkamer en verkracht Erika. Erika en haar moeder zinnen op wraak, volgens mij waren ze van plan om Walter de volgende dag bij Erika’s voorstelling te vermoorden, maar dat werd mij niet helemaal duidelijk. Erika heeft een mes in haar tas, volgens mij wilde ze daar Walter mee vermoorden, maar als zij Walter weer ziet lopen, verandert ze van gedachten. Als ze even alleen is in de entreehal van het gebouw, steekt het mes in haar eigen lichaam. Ze verlaat het gebouw en op het eind van de film zie je Erika door de straat waar het conservatorium staat lopen, met een steeds groter wordende bloedvlek op haar shirt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.