Stichting Schoolinfo vraagt zich af: hoe digitaal is jouw school? Zij zijn benieuwd wat jij vindt van het gebruik van ICT in de klas. Kunnen jouw leraren er mee omgaan, of gebruiken jullie het smartboard hooguit eens per maand? En leren op je eigen niveau en tempo, kan dat bij jou op school? Help Schoolinfo jouw onderwijs verbeteren en vul de vragenlijst in!
Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

De klachtenlijn is jarig

De klachtenlijn is jarig
  • 24 mei 2012

  • 0

  • Tim

De Examenklachtenlijn is jarig en wordt dit jaar 25. Zoals het een echt verjaarspartijtje betaamt, praten en flirten we wat met deze charmante jarige job om haar beter te leren kennen.

Omdat klachtenlijnen meestal niet kunnen praten, spreken we degene die momenteel zo'n beetje getrouwd is met de Examenklachtenlijn: opperhoofd Alderik (17). 

Alderik, hoe ben jij hierin verzeild geraakt?
Ik ben bestuurslid van het LAKS, die elk jaar de Examenklachtenlijn organiseert. Dit is mijn tweede en laatste bestuursjaar, en dit jaar ben ik onder meer coördinator van de Klachtenlijn.

Geboren in 1986

Gefeliciteerd! Hoe is het de klachtenlijn ontstaan?
Het LAKS bestaat sinds 1984 en in 1986 vond men het handig om een meldpunt op te richten voor eindexamenklachten. Daar werden toen best wat brieven naar gestuurd en in 1988 werd er zelfs een telefoon neergezet op ons kantoor, die de hele examenperiode roodgloeiend stond.

Dat is elk jaar doorgegroeid en steeds wat groter geworden. Tegenwoordig hebben we elke examendag tussen 12:00 en 19:00 uur minstens zeven scholieren achter de telefoons zitten om klachten in ontvangst te nemen.

En dit jaar lijkt alle records te verbreken qua aantal klachten?
Dat is erg moeilijk te vergelijken: het examenrooster verandert elk jaar. Tot nu toe hebben we om en nabij de 90.000 klachten binnen, maar er komen natuurlijk ook nog steeds klachten binnen over examens van vorige week. Ik kan dus ook nog niet zien wat het totale aantal klachten per examen is.

Dat komt allemaal na de examens: dan bespreken we de moeilijkheidsgraad en gaan we met CITO om de tafel zitten voor normbesprekingen.

Klagen om het klagen

Want jullie hebben natuurlijk best een vinger in de pap: als er veel geklaagd wordt, vertellen jullie dat aan de examenbazen en levert dat vaak een wat soepelere norm op. Wordt er dan niet heel veel geklaagd 'om het klagen'?
Wij denken dat dat inderdaad steeds vaker het geval is. Je ziet dat leerlingen elkaar op sociale media vaak aansporen om te klagen. Maar helaas voor de klagers-om-het-klagen: dat gaat echt niet lukken.

We filteren de klachten namelijk zorgvuldig. We kijken naar alle klachten, maar zien wel een duidelijke piek bij examens waar ook echte fouten zijn gemaakt en dus serieus om geklaagd mag worden.

Hoe ziet de Examenklachtenlijn er eigenlijk uit? Hebben jullie een eigen kantoor?
Het hoofdkantoor van LAKS wordt voor de eindexamenperiode verbouwd tot callcenter dat de hele examenperiode het domein is van onze telefonisten en waar heel wat media en zelfs de demissionair minister van Onderwijs langskomen. NOS op 3 komt ook erg vaak langs, voor het Eindexamenjournaal op 3FM.

Grotere toestroom

Verwachten jullie de komende week nog steeds zoveel klachten?
Daar zeggen we in principe nooit iets over. Het is echt heel moeilijk te voorspellen, maar met de nieuwe exameneisen verwachten we wel een grotere toestroom van klachten.

Sterker nog, de Voortgezet Onderwijsraad heeft onderzocht dat er 18.000 extra zakkers zouden zijn als de exameneisen vorig jaar al ingevoerd zouden zijn! En de laatste maand zijn er significant méér antistressmiddelen verkocht aan jongeren tussen de 16 en 20 jaar. Scholieren maken zich dus echt zorgen.

Maar zijn de strengere exameneisen dan geen kwaliteitsverhoging?
Op de langere termijn wel natuurlijk. Je ziet dat er steeds meer mensen van vmbo-t naar havo gaan en van havo naar vwo, wat de waarde van het diploma zou kunnen verlagen.

Maar op de korte termijn zie je dat het juist geen kwaliteitsverhoging is: er zijn nog steeds té veel ophokuren en een groot lerarentekort, wat wordt opgevuld met te veel ongecertificeerde leraren. Op de korte termijn is Nederland dus niet goed voorbereid en is de basis (waar mevrouw van Bijsterveldt het vaak over heeft) nog niet op orde. En tóch passen ze nu al de eisen aan...

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

3288

Bereken je voorlopige cijfer

De officiŽle normering is inmiddels bekend en ingevoerd in onze tool. Vul hieronder in hoeveel punten je hebt behaald en bereken je cijfers.

Vul het formulier in

advertentie

Hulp engels examens tegen vergoeding5 augustus 2015 00:42
Profielwerkstuk29 juli 2015 02:39
Examenstunt28 juli 2015 06:06
Inzet Havo28 juli 2015 06:01
eindexamens op het forum›