Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Opera: King Priam

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 602 woorden
  • 10 april 2003
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 3.3
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Muziektheater verslag van een opera! 1. algemene gegevens titel voorstelling: King Priam
naam van de auteur: Michael Tippet
naam van de hoofdrolspelers: King Priam = David Wislon-Johnson
Hecuba = Rita Cullis
Hector = Mark Stone
Paris = Marcel Reijans
Helen = Sarah Castle
Achilles = Thomas Randle
Patroclus = Martijn Sanders
Nurse = Annelies Lamm
Old man = Jacques Does

Hermes = Daniel Norman
Andromache = Natascha Petrinsky
Young Guard = Mark Tevis
Plaats: Enschede
Datum: 12-03-2003 2. plot Koning Priamus wordt door een droom van zijn vrouw gewaarschuwd dat zijn nog in de wieg liggende zoon Paris op zekere dag de dood van zijn vader zal veroorzaken. De koning moet zichzelf de vraag stellen: kiest hij voor zijn kind of voor het rijk? Priamus besluit zijn zoon te laten doden maar de goden zorgen ervoor dat het kind blijft leven. Jaren later keert de jongen terug naar het hof van zijn vader. Nu verwelkomt Priamus zijn zoon. Paris is er echter korte tijd later de oorzaak van dat de Trojaanse oorlog uitbreekt, waarin Priamus’ lievelingszoon Hector omkomt. Priamus smeekt Achilles om het lichaam van zijn zoon om het te kunnen begraven. Zelfkennis en medelijden brengt de twee vijanden Achilles en Priamus nader tot elkaar. Nadat hij Hector heeft begraven en Paris de heldendood heeft ingestuurd, trekt de oude koning zich steeds meer in zijn verborgen wereld terug. Aan het einde van de opera wordt Priamus door binnendringende soldaten gedood in zijn tent. Er zijn meerdere conflicten. Die vind je hierboven in de samenvatting terug. 3. het toneelbeeld Het vond plaats in een gewone theaterzaal. Het publiek kijkt neer op het podium, op verschillende hoogtes. Daardoor kan iedereen duidelijk zien wat er gebeurt. Het decor vond ik heel mooi. Tussendoor kwam er van alle kanten een zwart doek, waardoor je soms maar een deel van het podium zag. De kleding was allemaal heel ouderwets. Het toneelbeeld speelde een grote rol voor het bepalen van de thematiek. Daardoor kon je iets beter voorstellen hoe het in het echt zou zijn. 4. muziek en geluidseffecten Er was een orkest, die ondersteunde vrijwel elke onderhandeling.
5. personages King Priam, Hector, Paris, Achilles. King Priam had als lievelings zoon Hector. Hij koos zijn rijk boven het leven van zijn zoon. Paris is heel lief, maar niet zo’n grote held. Achilles is heel gemeen, maar heel meelevend. Achilles en Priam waren vijanden. Paris en Hector zoons van Priam. Je kunt deze gegevens uit de voorstelling halen. Met Paris heb ik het meest meegeleefd. Omdat hij eerst niet geaccepteerd werd door zijn vader. Lijkt me best moeilijk. Het zijn vooral vertegenwoordigers van een bepaald standpunt. 6. thematiek en interpretatie De belangrijkste thema’s vind ik dat Paris terug werd gevonden. En de oorlog. De regisseur heeft zijn eigen visie op het stuk gerealiseerd. Het thema staat ver van me af. 7. boeiende werking Het decor vond ik wel boeiend. Het zwarte doek heeft daar veel effect op gehad. 8. structuur Het stuk werd in drie bedrijven gepresenteerd. Er waren geen wisselingen van tijd en plaats. 9. recensie De voorstelling over het geheel vond ik vreselijk. De spelers vond ik niet mooi zingen. Ik vond ook dat er teveel gezongen werd, daar werd ik een beetje gek van. De theatrale middelen vond ik wel goed, vooral het decor. - Wat vond je van de muziek en zang? Ik vond de zang vreselijk, het orkest vond ik wel heel goed. - In hoeverre hebben zang en muziek een rol gespeeld bij de betekenis van de voorstelling? Er werd alleen maar gezongen, daar ging het ook om. - Was er een goed evenwicht tussen spel en zang? Van mij mocht er wel iets meer spel in komen en minder zang.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.