Aluminium

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 522 woorden
  • 29 maart 2001
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
74 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De ontdekking van aluminium. Aluminium is het laatst ontdekte metaal dat in het dagelijks leven gebruikt wordt. In 1808 ontdekte Sir Humphrey Davy uit Groot-Brittannië het. Waarom heeft het zo lang geduurd voordat aluminium in grote hoeveelheden gemaakt kon worden? Aluminium komt alleen voor in de natuur in verbinding met andere materialen; o.a. silicaten en oxides. Deze verbindingen waren erg stevig en het heeft vele jaren onderzoek gekost voordat men aluminium “los” kreeg. Enkele eigenschappen van aluminium. symbool : Al

atoomnummer : 13
relatieve atoommassa : 26,98
dichtheid : 2,7 gram/kubieke-cm
lineaire uitzettingscoefficient : 0,0000232/Kelvin
soortelijke warmte : 0,88 J/gram/graad
smeltpunt : 933 K
smeltwarmte : 397 J/gram
Aluminium is het derde element naar voorkomen in de aardkorst. Na zuurstof en silicium komt het het meest voor; 7,5 %. De belangrijkste delfstof is bauxiet (afkomstig uit het Franse plaatsje Les Baux). De naam aluminium is afgeleid van het Latijnse “alumen”, wat bitter betekent. Een paar andere eigenschappen zijn; Het is een zilverwitkleurig zacht metaal, het is licht van gewicht, aan de lucht vormt zich een dun afsluitend laagje van zwart aluminiumoxide. Veel gesteenten en kleisoorten bevatten aluminiumverbindingen. De voornaamste verbindingen zijn: aluminiumoxide, -hydroxide, -chloride, -sulfaat, -silicaat -acetaat. Hoe wordt aluminium geproduceerd en welke hoeveelheid energie is daarvoor nodig? De productie van aluminium gebeurt in drie fases: -Eerst wordt er aluminiumoxide aan het erts onttrokken, met name -uit bauxiet, in het bayerproces. -Daarna wordt in het elektrolyseproces van Hall-Heroult het aluminiumoxide omgezet naar aluminium met een zuiverheid van tussen de 99,5 en 99,7 %. - Vervolgens wordt met drielagen elektrolyse nog zuiverder aluminium bereid. Er is voor dit proces erg veel energie nodig, we kunnen geen precieze getallen noemen maar misschien is het af te leiden uit de gegevens die bij de eigenschappen van aluminium staan. De productie van aluminium kwam aan het eind van de 19e eeuw op gang in Frankrijk en in de VS. Door de 1e Wereld Oorlog en het enorme gebrek aan andere metalen zoals koper werd Duitsland gedwongen zelf een aluminiumindustrie op poten te zetten. Tegenwoordig produceert de wereld industrie jaarlijks rond de 22 miljoen ton aluminium. Het meeste komt van de 120 smeltovens van het IPAI Statistical System. Aluminium wordt sinds 144 jaar geproduceerd en is dus een zeer jong metaal.
Toepassingen van aluminium, ook in legeringen: - Aluminium is een erg belangrijke stof in het dagelijks leven, elke dag maak je er wel gebruik van. - Aluminium wordt onder andere gebruikt in raamkozijnen, tubes, folie, kampeerpannen (?), fietsen, zeilboten, auto-onderdelen en vliegtuigen. Eigenlijk te veel om op te noemen. - Hoogspanningskabels worden gemaakt van een legering van aluminium (98 %) met een klein beetje koper, magnesium, chroom en silicium. De kabel wordt op die manier zo licht mogelijk. Aluminium wordt ook gebruikt in vuurwerk. Recycling van aluminium. Aluminium is vrij gemakkelijk te recyclen. Dit is mogelijk met speciale grote magneten. Het aluminium wordt dan uit het afval gehaald. Dit heet secundaire productie. Een bedrijf in Nederland dat aluminium produceert en recyclet zijn de Hoogovens in IJmuiden. Tegenwoordig heeft het een andere naam want ze zijn gefuseerd met een Engels bedrijf; samen heten ze nu CORUS. Van de 22 miljoen ton aluminium dat geproduceerd wordt over de gehele wereld wordt 7 miljoen ton gerecycled. Maar gelukkig stijgt dat aantal snel.

REACTIES

J.

J.

is best wel handig als je een precies hetzelfde werkstuk moet maken, dankje !!! xxxjes Joost de Bruijn

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.